Matkakohteena Firenze – varo Firenzen tautia!

firenze matka
Sanotaan, ettei Firenzeä ole nähnyt, jos ei ole ihaillut kaupunkia yläilmoista auringonlaskun aikaan.

Jos maailmasta pitää nimetä yksi taiteen pääkaupunki, se on Firenze, renessanssin ajan keskus. Toscanan pääkaupungissa on arvioitu olevan neljäsosa koko maailman taideaarteista.

Ja jos Firenzen taideaarteista pitää nimetä yksi ylitse muiden, se on maailman vaikuttavin patsas, Michelangelon veistämä David.

Taidekokoelmiensa ja arkkitehtuurinsa rikkaudesta Firenze saa kiittää Medicien hallitsijasukua. Kun muut Italian kaupungit kuten Venetsia ja Genova rikastuivat pääosin kaupankäynnillä, oli Firenzen vaurauden lähteenä pankkitoiminta. Medicien pyörittämä pankki oli Euroopan tärkeimpiä.

Firenzeä itsevaltiaina hallinneet medicit olivat maailmanhistorian tärkeimpiä mesenaatteja eli taiteen tukijoita. He rahoittivat suurimman osan renessanssin ajan taiteen tekemisestä. Nykyrahassa Medicien lasketaan tukeneen taidetta ja arkkitehtuuria lähes puolella miljardilla eurolla.

Heidän anteliaisuudestaan nautti suurin osa renessanssin ajan taiteilijoista, tärkeimpänä kaikista Firenzessä syntynyt Michelangelo. Medicien palkkalistoilla oli myös Ruhtinas-teoksen, vallankäytön ja juonittelun merkkiteoksen, kirjoittaja Niccolo Machiavelli.

Kaupungissa on niin paljon taidetta, että Firenzen-matkalla pitää varoa Firenzen tautia, sairastumista akuuttiin kulttuuriähkyyn.

Ahdistusta voivat aiheuttaa myös Firenzen keskustan valtavat matkailijamäärät, etenkin kiinalaiset turistiryhmät.

Onneksi Firenzen historialliset kohteet eivät rajoitu vain keskustakortteleihin. Päinvastoin: kaupunkikuvan yhtenäisyys tekee Firenzestä poikkeuksellisen. Vanhojen talojen rivistöt jatkuvat kilometritolkulla jokaiseen ilmansuuntaan.

Firenzen kaduilla kulkiessaan voi kokea monta ilmaista taidekokemusta, kun vain nostaa katseensa katukiveyksestä talojen julkisivuihin tai luikahtaa porttikongista jonkun vanhan aatelispalatsin sisäpihalle.

Firenze on pullollaan pieniä salaisuuksia. Kaupunkiin saapuu joka vuosi 10 miljoonaa turistia, ja heistä arviolta 999 000 haluaa – tai ehtii – käydä vain niillä kaikkein tunnetuimmilla nähtävyyksillä.

Firenzessä ei tarvitsekaan kävellä kuin puolen kilometrin päähän Uffizin galleriasta, niin katuelämä on jo hyvinkin paikallista.

Firenzen parhaat nähtävyydet

italia firenze david
Daavidin silmät seuraavat katsojaa.

Firenzen nähtävyyksien ykkönen on David-patsas, yksi maailman upeimmista patsaista. Jo Davidin takia kannattaisi matkustaa Firenzeen: tämä patsas on nähtävä kerran elämässä!

Firenzen taidemuseoista kuuluisin on Uffizin galleria, jossa on esillä Medicien keräämä mahtava taidekokoelma.

Sanonta kuuluu, ettei ole nähnyt Firenzeä, jos ei ole ihaillut kaupunkia yläviistosta auringonlaskun aikaan. Arno-joen eteläpuolella on useita näköalapaikkoja, joista Piazzale Michelangiolo on kuuluisin mutta myös ruuhkaisin. Kannattaa kivuta ylemmäs San Miniato al Monten kirkolle. Näkymä on huikea.

Ilta-auringon valossa kimmeltää kattomosaiikkien punaruskea matto, josta muita korkeampina erottuvat Santa Crocen kirkon kupoli, vielä suurempi Duomo sekä Palazzo Vecchio, Medicien hallitsijasuvun päämaja. Kun kääntää katseensa pois kaupungista, näkee kukkuloiden täplittämää toscanalaista maaseutua.

Tunnelmointia voi jatkaa San Miniato al Monten takana olevalla hautausmaalla, jolla on tuhansia hautoja. Lähes jokaista koristaa vainajan kasvoista tehty patsas.

Lue lisää: Firenzen nähtävyydet.

Voit varata kätevästi netistä Firenzen museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput.

Firenzen kaupunginosat

firenze matkailu
Arno-joki jakaa Firenzen kahtia.

’Firenzen maine on paljon kaupunkia suurempi: Firenze on nykyisin 360 000 asukkaan kaupunki.

Firenzen ydinkeskustan lisäksi kannattaa kaikessa kuljeskella muissakin Firenzen kaupunginosissa.

Oltrarno on yleisnimitys Arno-joen eteläpuolisille kaupunginosille. Tunnelma joen eteläpuolella on maanläheisempi kuin trendikkäissä keskustakortteleissa.

Erityisen leppoisia kujia löytää Santo Spiriton ja San Fredianon kaupunginosista.

Firenzen ruoka ja juoma

Firenzessä, kuten muuallakin Italiassa, iltaelämä keskittyy ruuan ympärille. Suomalaistyylisiä juottoloita ei ole monia. Cocktaileista ja aperitiiveista paikalliset kylläkin ovat innoissaan. Nuorisopaikkoja löytyy eniten ydinkeskustasta, varttuneempi väki ja vaihtoehtoihmiset kerääntyvät istumaan iltaa esimerkiksi Piazza Santo Spiriton terasseille.

Toinen mainio aukio on Sant’ Ambrogio, jolle herkuttelijoita vetää etenkin Pierpaolon ja Sergion koju. Pierpaolo ja Sergio myyvät lampredottaa, lehmän vatsalaukkua, firenzeläisten työläisten perinneherkkua.

Myyntikärrylle on jatkuva jono. Sämpylän väliin tungettu harmaa hakkelus huuhdellaan alas mukillisella punaviiniä, joka maksaa alle euron. Mutta on aukiolla hienostuneempikin viini- ja cocktailbaari, Caffé Sant’ Ambrogio.

Sant’ Ambrogion aukio on ihastuttavan monimuotoinen paikka, jonne mahtuvat kaikki: rikkaat ja köyhät, nuoret ja vanhat, koirat ja kissat. Lähikortteleista löytyy sekä islamilainen kulttuurikeskus että juutalainen synagoga. Ja monta kivaa ravintolaa.

Vinkit Firenzen ravintoloihin

Trattoria Bordino. Perinteisiä toscanalaisia herkkuja tarjoava trattoria Arno-joen eteläpuolella, hiljaisella sivukujalla. Lihansyöjän kannattaa tilata tournedos alla fiamminga eli filet mignon flaamilaiseen tapaan. Jos mahassa on sen jälkeen vielä tilaa, käy valitsemassa jälkiruokasi herkkupöydältä, jonka valikoima vaihtelee päivittäin. Pääruuat alkaen 10 euroa. Osoite: Via Straccia- tella 9.

La Pentola Dell’osteria. Tunnelmallinen pikkuravintola, joka tarjoaa konstailemattomien perusannosten lisäksi myös renessanssiajan resepteillä valmistettuja ruokia, kuten esimerkiksi jesuiittojen ohjeella valmistettua lasagnea. Pääruuat alkaen 10 euroa. Osoite: Via di Mezzo 24.

Trattoria 4 Leoni. Santo Spiriton kaupunginosasta on hankala löytää huonoa ravintolaa. Varma valinta on pikkuaukiolla sijaitseva 4 Leoni, jossa myös Hollywood-tähti Anthony Hopkins tapaa illallistaa Firenzessä käydessään. Illallinen kannattaa aloittaa pecorinojuustolajitelmalla, joka tarjoillaan hunajan ja hillon kera. Pöytävaraus ehdoton. Pääruuat alkaen 12 euroa. Piazza della Passera.

Jalkapallo Firenzessä

Firenzeläisessä historiajalkapallossa pahimmat jalkapallohuligaanit löytyvät kentältä. Kuva: Wikimedia Commons

Firenzen jalkapallojoukkue on surullisen kuuluisa ACF Fiorentina, joka tunnetaan peliesitystensä sijaan sopupeleistä.

Nykypäivän jalkapallon sijaan Firenzessä kannattaakin mieluummin käydä seuraamassa historiallista jalkapalloa, Calcio Storico Fiorentinoa, jota pelataan kahden viikon ajan alkukesästä.

Firenzeläisessä historiajalkapallossa ei sääntöjä juuri tunneta: renessanssiasuihin pukeutuneet 27-hengen joukkueet yrittävät saada pallon vastustajan maaliin keinolla millä hyvänsä: lyöminen, kuristaminen ja päällä puskeminen kuuluvat asiaan.

Lue lisää firenzeläisestä historiajalkapallosta.

Firenzen hintataso

Firenze on hintatasoltaan yllättävänkin edullinen kaupunki, kunhan suuntaa syömään hieman syrjään ydinkeskustasta ja suosituimmilta nähtävyyksiltä. Paikallisten suosimissa ravintoloissa pääruokien hinnat alkavat kymmenestä eurosta.

Firenzen hotellit

Relais Il Cestellon kymmenen huonetta ovat avaria ja mukavia. Hotelli on erittäin rauhallinen, vaikka keskustan turistihulinaan on vain kymmenen minuutin kävelymatka.

San Frediano Mansion sijaitsee käsityökauppojen ja viinibaarien täyttämällä kadulla. Tusina isoa huonetta, joiden korkeisiin kattoihin on maalattu freskoja.

Academy Hostel ei ole mikä tahansa biletyshostelli. Simppeli ja siisti hostelli sijaitsee 1600-luvulta peräisin olevassa palatsissa. Tarjolla on sekä dormitorioita että kahden hengen huoneita.

Katso tarjoukset Firenzen hotelleihin.

Matka Firenzeen

Firenzessä on lentokenttä, mutta moni matkustaa Firenzeen vilkkaamman Pisan lentokentän kautta, jonne on Helsingistäkin Finnairin suora lento. Pisasta on Firenzeen vajaan puolentoista tunnin junamatka.

Katso lentotarjoukset Firenzeen.

Firenzestä on hyvät junayhteydet myös esimerkiksi Milanoon, Bolognaan, Venetsiaan ja Roomaan.

Firenzestä kirjoitti toimittaja Ilkka Karisto, jonka Firenzen-matkan kokemuksista voit lukea lisää matkatarinasta Tautinen Firenze.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!