Toscanan parhaat matkakohteet

Toscana
Toscanan maisemat ovat saaneet Val d’Orcian alueella Unescon maailmanperintökohteen arvon . Kuva: Giuseppe Mondi / Unsplash

Ihana, maagisen kaunis Toscana! Kumpuilevia viininviljelyksiä, solakoita sypressejä ja ikiaikaisia kyliä. Taidetta, viiniä ja tunnelmaa. Jos haluaa nähdä italialaisia postikorttimaisemia, ne tulevat tutuksi Toscanassa.

Toscanan pääkaupunki on renessanssin keskus Firenze, ja muita suurempia kaupunkeja ovat Pisa ja Siena, upeita kohteita kumpainenkin. Parhaiten Toscanaan tutustuu vuokra-autolla kiertämällä – tai italialaiseen tyyliin skootterilla.

Matkakohteena Toscana on todella suosittu: kolmen miljoonan asukkaan alueella käy vuosittain liki 50 miljoonaa matkailijaa. Suosio revähti käsiin viimeistään Frances Mayesin kirjoittaman kirjan Toscanan auringon alla.

Sienassa on pakko käydä Toscanan-matkalla. Kuva: Davide Cantelli / Unsplash

Toscanasta on tullut niin suosittu, että ”uutta Toscanaa” on nimetty jo moneen paikkaan: ensin naapuriin Umbriaan ja Marcheen ja sittemmin myös Pugliaan, Italian saappaankorkoon.

Mutta tottahan aito Toscanakin on koettava, ainakin kerran elämässä. Pitää vain tietää, minne mennä. Nähtävää ja koettavaa on niin paljon, että on tehtävä valintoja, mitä haluaa tehdä.

Firenze, Chianti, Siena ja Pisa ovat melko varmasti kaikkien listalla – ja ne muodostavatkin maantieteellisesti kätevän kierroksen. Kierroksen voi aloittaa lentojen mukaan joko Pisasta tai Firenzestä.

Jos aikaa on riittävästi, kannattaa suunnata myös Sienasta etelään, kauniille Val d’Orcian alueelle ja siitäkin vielä etelämmäksi aivan Toscanan reunalle Pitiglianon seudulle.

Jos haluaa nähdä melkein kaiken, mitä Toscanalla on tarjottavanaan, luontainen reitti olisi lentää Pisaan, vuokrata sieltä auto ja ajaa koko alueen halki ja palauttaa auto Roomaan (tai ajaa takaisin Pisaan).

Toscanan nähtävyydet

Toscana nähtävyydet Siena katedraali
Sienan komea katedraali. Kuva: Stefano Marsella / Unsplash

Toscanassa riittää nähtävyyksiä: Unescon maailmanperintökohteitakin maakunnassa on peräti seitsemän: Firenzen ja Sienan historialliset keskustat, Pisan ihmeiden aukio, Medicien huvilat, torneistaan kuuluisa San Gimignano, renessanssin ajan helmi Pienza sekä koko Val d’Orcian alue.

Omilla sivuillaan esitellään Firenze ja Pisa. Alla kerrotaan Chiantin viininviljelyksistä, Sienasta ja Toscanan ihanista pikkukylistä.

Alueet esitellään kiertolenkkinä Firenzestä kellon suuntaisesti. Lopuksi kerrotaan Sienan eteläpuolisista alueista. Sivun lopussa paikkojen sijainnit näyttää Toscanan kartta.

Chiantin viininviljelykset

Chianti Montefioralle
Montefioralle on ihana, pikku kylä, josta ponnisti maailmalle Amerigo Vespucci, mantereiden nimeäjä. Kuva: Matej Drha / Unsplash

Firenzen ja Sienan välissä sijaitseva kukkulainen Chianti on Italian kuuluisimpia viinialueita ja maisemiltaan tyypillisintä Toscanaa.

Chiantissa on useita kauniita kyliä kuten Radda ja Castellina in Chianti, joka on saanut nimensä pienestä linnastaan.

Erityisen viehättävä – ja pikkuruinen – kylä on Montefioralle, josta on kotoisin Amerigo Vespucci, löytöretkeilijä, jonka tekemien karttojen mukaan nimettiin Amerikan-mantereet. Vespuccin synnyintalon ovenpielessä on hänen sukunimeään merkkaava ampiainen ja V-kirjain.

Chianti viinitila
Antinori nel Chianti Classicon viinitilan päärakennus on komean moderni. Kuva: Ivan Franco Bottoni / Unsplash

Chiantin viinitiloista suosituimpia vierailukohteita on Antinori nel Chianti Classico, joka sijaitsee vain 20 kilometrin päässä Firenzestä ja vieläpä sopivasti päätien varrella. Täällä perinteet ja nykypäivä kohtaavat komeasti.

Antinorin perhe on tehnyt ja myynyt viiniä vuodesta 1385, mutta heidän viinitilansa vierailukeskus edustaa modernia wow-arkkitehtuuria. Kierroksia päivittäin.

Katso tarjoukset Chiantin majoitukseen.

San Gimignano – sadan tornin kaupunki

San Gimignano
San Gimignano on Toscanan kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Chiantin vieressä, Sienan luoteispuolella, on yksi Toscanan kuuluisimmista nähtävyyksistä, San Gimignano, jota kutsutaan myös Sadan tornin kaupungiksi. Aikoinaan pikkukaupungissa olikin torneja vaikka kuinka, mutta nykyisin niitä on jäljellä 14.

Tornien lisäksi San Gimignano tunnetaan kirkkojensa kauniista freskoista. Keskusta torneineen on Unescon maailmanperintökohde.

Siena – koe upea keskusaukio Piazza del Campo

Siena
Sienan upea keskusaukiota korostaa Sienan tasavallan ajan keskus, Palazzo Pubblico. Kuva: Antonio Ristallo / Unsplash

Toscanan kolmas hieno kaupunki Firenzen ja Pisan ohella on Siena, jonka pienet kujat ja komeat aukiot eivät ole pahemmin muuttuneet sitten keskiajan.

Sienan sydämessä on upea keskusaukio, Piazza del Campo, jonka maamerkkinä on komean kellotornin koristama kaupungintalo Palazzo Pubblico.

Kahdesti vuodessa, heinäkuun toinen ja elokuun 16., Piazza del Campolla järjestetään perinteiset Il Palio -laukkakilpailut – samaan tapaan kuin ne on järjestetty jo 1600-luvulta asti.

Lisää nähtävää on upeassa Sienan katedraalissa, jota koristavat Michelangelon, Donatellon ja Berninin työt.

Matkaa Firenzestä on vaivaiset 70 kilometriä – läpi Chiantin upeiden viininviljelymaisemien.

Jos ei halua välttämättä asua Sienan keskustassa, aivan kaupungin edustalla sijaitsee entisessä luostarissa ihana hotelli Certosa Di Maggiano. Taatusti ikimuistoinen majapaikka!

Katso tarjoukset Sienan hotelleihin.

Bolgheri ja superviini Sassicaia

Sienasta länteen on Bolgheri, joka tunnetaan kahdesta asiasta. Se ensimmäinen on kylään johtava upea, sypressien reunustamasta tiestä, joka on kuin matkailujulisteesta.

Mutta vieläkin paremmin Bolgheri tunnetaan Toscanan kuuluisimmasta viinistä, Sassicaiasta, joka on kotoisin viinitilalta Tenuta San Guido. Tätä ei ihan pikkurahalla juoda: Alkossa hinta on yli satasen – silloin kun viiniä on ylipäätään saatavilla.

Viini sai alkunsa vuonna 1944 kun tilan omistaja istutti mailleen ranskalaisia eli vieraan maan Cabernet Sauvignon -rypäleitä, mikä oli tietenkin täysin vastoin italialaisia perinteitä. Aluksi markiisi ajatteli viinin vain omaan käyttöönsä, mutta siitä tulikin klassikko, ensimmäinen niin sanottu supertoscanalainen viini.

Bolgherista vartin ajomatkan päässä etelään on Piombinon satamaan, josta pääsee lautalla Elballe, suositulle lomasaarelle, jolla Napoleon oli vangittuna.

Jos taas suuntaa pohjoiseen, tunnin ajomatkan päässä on Pisa.

Pisan ja Firenzen välissä – Lucca, Collodi ja Pistoia

Pistoia Toscana
Pistoia on näitti ja mukavan paikallinen kaupunki. Kuva: Herr Bohn / Unsplash

Pisan pohjoispuolella sijaitseva idyllinen, 80 000 asukkaan pikkukaupunki Lucca on säilyttänyt paitsi vanhat kaupunginmuurinsa myös rauhallisen tunnelmansa, vaikka kaupungin maine hiljalleen kasvaakin matkailijoiden keskuudessa.

Luccan lähistöllä sijaitseva Collodi on Pinokkion kotipaikka – täällä vietti nuoruutensa sadun kirjoittanut Carlo Lorenzini, joka käytti kaupungin mukaan kirjailijanimeä Carlo Collodi. Pinokkiolle on omistettu kaupungissa pieni teemapuutarha.

Lähinmä Firenzeä on viihtyisä Pistoia, joka tapaa olla vielä Luccaakin rauhaisampi. Molemmat ovat mukavia kohteita yön – tai parin viettämiseen. Katso tarjoukset Pistoian tai Luccan majoitukseen.

Sienasta itään – kuuluisan kirjan Cortona

Cortona
Cortonan kujat ovat tuttuja teoksesta Toscanan taivaan alla. Kuva: Bibi Pace / Unsplash

Sienasta itään sijaitseva Cortona on juuri se paikka, josta sai alkunsa satojen tuhansien ihmisten unelma siitä, että Italian maaseudulta voisi ihanan, ikivanhan talon, joka vain odottaa kunnostajaansa. Ja kirjoittaa siitä menestysromaanin.

Fraces Mayesin teos Toscanan auringon alla sijoittuu Cortonaan ja nosti koko maakunnan maailmanmaineeseen. Jos ei ole kirjan fani, voi Cortonan kyllä hyvin jättää väliinkin.

Sienasta etelään – Val d’Orcian idylliset kylät

Toscana maaseutu
Madonna di Vitaletan kappeli. Kuva: Kristof van Rentergem / Unsplash

Sienasta etelään sijaitseva Val d’Orcian alue on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Täällä on kuvattu myös useita elokuvia kuten Ridley Scottin Gladiaattoria.

Ja vielä aivan oman maailmanperintökohteen arvonsa on saanut Pienza malliesimerkkinä renessanssin ajan kaupunkisuunnittelusta. Alueen muita ihastuttavia kyliä ovat esimerkiksi Montepulciano, San Quirico d’Orcia ja linnan hallitsema Montalcino, josta tulee kuuluisa ja kallis punaviini Brunello di Montalcino.

Kuvauksellinen nähtävyys on San Quirico d’Orcian ja Pienzan välissä pienellä kummulla sijaitseva, sypressien reunustama pieni Madonna di Vitaletan kappeli.

Montepulciano Toscana
Montepulciano on viehättävä toscanalainen kylä. Kuva: Rowan Heuvel / Unsplash

Unesco- ja elokuvamaineesta huolimatta alueen kylät tapaavat olla kohtuullisen rauhallisia – täällä ollaan jo hieman syrjässä Toscanan vilkkaimmasta turistiseudusta. Esimerkiksi Montepulcianossa on vain muutama majapaikka kuten maaseudulla sijaitseva viihtyisä La Casa delle Querce.

Jos on varaa maksaa yöstä tuhat euroa, todella ainutlaatuinen yöpaikka on viininviljelylinna Castello Banfi – Il Borgo, joka sijaitsee Montalcinon lähellä. Palatsimaisen komea, mutta jo selvästi kohtuuhintaisempi luksuspaikka on Castel Borrona.

Toscanan eteläreunalla – Pitigliano, Sorano ja Sovana

Toscana Pitigliano
Pitiglianon kylä nousee kuin veistos kukkulan seinästä. Kuva: The Beatboy / Unsplash

Aivan Toscanan kaakkoiskulmassa sijaitsevat kolme upeaa pikkukylää ovat säilyneet syrjässä matkailun valtareiteiltä. Rotkojen reunalla sijaitsevat, labyrinttimaisten kujien kylät ovat Toscanaa tunnelmallisimmillaan. On kuin harmaasta kivestä tehdyt talot olisi louhittu suoraan jyrkänteistä.

Rinteissä on etruskien kaivertamia luolia, joissa varastoidaan nykyisin viiniä ja oliiviöljyä.

Autonvuokraus Toscanassa

Toscana auto
Toscanan kauniilla pikkuteillä kelpaa ajella, vaikkei alla olisikaan näin hienoa menopeliä. Kuva: Teodorik Mensl / Unsplash

Toscana on parhaimmillaan automatkalla, jossa tutuksi tulevat niin Toscanan kaupungit, kylät kuin viininviljelyalueetkin.

Aikatauluja suunnitellessa kannattaa huomioida, että ajamiseen menee Toscanassa yleensä enemmän aikaa kuin etukäteen arvioisi: kapeat maalaistiet ovat hitaita ajettavia, ja ihania kuvauspaikkoja riittää.

Auto kannattaa jo vuokrata siltä lentokentältä, mille saapuu. Auto on usein mahdollista palauttaa toiseen kohteeseen kuin mistä sen on vuokrannut. Katso tarjoukset autonvuokraan.

Toscanan hotellit ja majoitus

Toscanan maaseudulla on paljon majataloja – ja varsinkin auton kanssa liikkuessa ne ovat kätevämpiä kuin kaupunkien hotellit. Tietysti toki Firenzessä, Sienassa ja Pisassakin viettää mielellään yön tai pari.

Katso tarjoukset Toscanan hotelleihin.

Paras aika matkustaa Toscanaan

San Quirico d´Orcia. Kuva: Luca Micheli / Unsplash

Parasta aikaa matkustaa Toscanaan on syksy, jolloin ruskan värittämät maisemat pääsevät todella oikeuksiinsa. Kaunista aikaa ovat myös kevät ja alkukesä.

Huonointa aikaa matkustaa Toscanaan on italialaisten ja eurooppalaisten lomakuukausi elokuu, osin myös heinäkuu, kun on kuuma ja paikat tupaten täynnä matkailijoita.

Talvella Toscanassa voi olla varsin viluista. Toisaalta silloin Toscanan vanhat kaupungit voi kokea kaikessa rauhassa ilman turistiruuhkia.

Lennot Toscanaan

Toscanassa lentokentät ovat Pisassa ja Firenzessä. Varsin lähellä on myös Bolognan lentokenttä, josta on Firenzeen noin puolentoista tunnin ajomatka. Rooman lentokentältä on parin tunnin ajomatka Toscanan eteläreunalle.

Finnair lentää Bolognaan ja Roomaan, ja on ainakin takavuosina lentänyt myös Pisaan.

Toscanan kartta

Toscana kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Toscanasta. Missä kannattaa mielestäsi ehdottomasti käydä, mitä voi jättää väliin?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Aivan upea viinitilavierailu Vini di Toscana viinitilalla Monte San Savinossa. Todella asiantunteva ja vieraanvarainen henkilökunta. Myös keliakia huomioitiin ongelmitta! Vahva suositus!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi