5 x maailman parhaat paikat käydä kahvilla

jordania kahvi
Arabialaisen kahvin kotisatama on Mocha Jemenissä, mutta aitoa arabialaista kahvia pääsee nauttimaan myös vaikkapa Jordaniassa beduiinien vieraana.

Hyvän kahvin perässä kannattaa matkustaa vaikka maailman ääriin. Näissä viidessä kohteessa kahvin historia maistuu kielen päällä.

Etiopia – kahvin alkukoti

Harar hyeena
Harar tunnetaan kahvista ja hyeenamiehistä. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Kahvikohde: Harar, Etiopia.

Alkuperä: Kahvinjuonti sai alkunsa Etiopian ylängöiltä, joilla kahvipensas kasvaa villinä. Etiopialaiset heimot ovat nauttineet kahvia ikimuistoisista ajoista, tosin alun perin he valmistivat piristävän juomansa keittämällä kahvipensaan marjoja ja lehtiä.

Kupillinen kulttuuria: Etiopialainen kahviseremonia alkaa papujen paahtamisella hiilloksella, ja osallistujat haistelevat vuorollaan kahvin aromeita. Pavut jauhetaan puisella morttelilla ja kiehautetaan pariin kertaan pitkäkaulaisessa savikipossa. Valmis juoma tarjoillaan täpötäysistä kipoista.

Sekin vielä: Kuuluisin etiopialainen kahvi viljellään Hararissa. Alkuperäisten kahvinviljelijöiden on tosin enää vaikea elättää itseään kahvilla, kun maailmanmarkkinoille tulvii halpoja papuja Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Nauti: Muurien ympäröimän Hararin vanhakaupungin keskusaukiolta löytyy perinteinen Ali Bal Cafe. Kahvikupillisen jälkeen voi suunnata kaupungin porteille ihmettelemään, kuinka muuan paikallinen mies suorittaa jokaöisen rituaalinsa ja ruokkii käsin lähimetsissä asustavia villejä hyeenoita.

Lue lisää Etiopiasta.

Kaupunki nimeltä Mokka

jemen
Kahvi viihtyy Jemenin vuorilla. Kuva: Rod Waddington, CC

Kahvikohde: Mocha, Jemen.

Alkuperä: Arabit toivat 1400-luvulla kahvipensaita Etiopiasta Punaisenmeren yli Jemeniin, jossa kahvia alettiin ensimmäisenä viljellä ja valmistaa nykyiseen tapaan. Mochan satamakaupunki kukoisti parinsadan vuoden ajan, kun kahvia vietiin sieltä ympäri islamilaista maailmaa.

Kupillinen kulttuuria: Arabikahvi maustetaan kardemummalla ja tarjoillaan terävänokkaisista kannuista. Aidot Mocha-pavut tunnetaan suklaamaisesta maustaan. Maailman ketjukahviloissa tarjoiltava Cafe Mocha on sen sijaan amerikkalainen keksintö: se on peruslattea, johon on lisätty suklaata.

Sekin vielä: Kahvin nauttimisen aloittivat Jemenissä suufilaiset mystikot, jotka jaksoivat sen voimin rukoilla luostareissaan yöt läpeensä ja tavoitella tanssimalla yhteyttä Allahiin.

Nauti: Mochan satama hylättiin ja unohdettiin aikaa sitten. Pikkukaupungin paikkaakin on siirretty moottoritien tieltä. Mutta kahvi on Jemenissä edelleen vertaansa vailla – jos vain uskaltaisi matkustaa maahan, jossa ulkomaalaiset ovat terrori-iskujen kohteita.

Turkkilainen kahve

istanbul
Täältä kahvi sai nykyisen nimensä. Kuva: Moyan Bren, CC

Kahvikohde: Istanbul, Turkki.

Alkuperä: Istanbuliin avattiin ensimmäinen kahvila vuonna 1554, ja kahvilabuumi levisi nopeasti pitkin ottomaanien laajaa valtakuntaa. Turkkilaisten sana kahve antoi kahville nimen ympäri maailmaa.

Kupillinen kulttuuria: Sanonnan mukaan turkkilainen kahvi tarjoillaan mustana kuin yö ja makeana kuin lempi. Kahvi keitetään runsaan sokerin kera hiljalleen varrellisessa pannussa ja tarjoillaan porojen kanssa. Porojen annetaan laskeutua kupin pohjalle ennen nauttimista.

Sekin vielä: Kun on juonut kuppinsa tyhjäksi, sen voi kääntää ympäri lautasta vasten: kupin pohjalle jääneistä poroista voi lukea tulevaisuuden. Oman kuppinsa sisältöä ei kuitenkaan sovi ennustaa.

Nauti: Tunnelmallinen paikka turkkilaisen kahvin nauttimiseen on Şark Kahvesi, joka sijaitsee vuonna 1461 rakennetussa, valtavassa ja labyrinttimaisessa Katetussa basaarissa. Kahvi keitetään siellä edelleen kuparikipossa kuumilla hiilillä.

Lue lisää Istanbulista.

Wienin kahvilat: maitokahvi keksitään

wien-kahvilla
Ja kuninkaallisessa Wienissä syntyi kahvilakulttuuri. Kuva: VN Grijl, CC

Kahvikaupunki: Wien, Itävalta.

Alkuperä: Kun ottomaaniarmeija lyötiin vuonna 1683 takaisin Wienin porteilta, hajaannuksessa paenneilta turkkilaissotilailta jäi jälkeensä muutama säkki kahvia. Niiden voimin perustettiin Wienin ensimmäinen kahvila. Wieniläisten neronleimaus oli sekoittaa kahviin maitoa.

Kupillinen kulttuuria: Wienin kahviloiden tarjoilijat tunnetaan ylimielisyydestään, eikä kannatakaan säikähtää nyrpeää ja hidasta palvelua. Vastavuoroisesti kahvilassa sopii istua yhden kupin voimalla vaikka koko päivän. Ainakin päivän lehdet kuuluu selata läpi.

Sekin vielä: Ensimmäisen maailmansodan aikaan muuan venäläinen istui wieniläiskahvilassa illasta toiseen. Kun Venäjällä puhkesi vallankumous, Itävallan ulkoministeri ei ollut uskoa korviaan vaan totesi: ”Kuka kumma siellä Venäjällä muka kapinoisi. Herra Trotskiko Café Centralista?”

Nauti: Kaupungin kuuluisimman kahvilan, vuonna 1860 avatun Café Centralin, marmoripylväiden katveessa ovat fundeeranneet mullistavia ajatuksiaan Trotskin ja Leninin lisäksi niin Freud kuin Hitlerkin. Paikka sopii edelleen maailmanvalloituksen suunnitteluun.

Lue lisää Itävallasta.

Espresso syntyi Milanossa

milano-duomo
Duomon varjossa voi pysähtyä kahville… Kuva: Andrew Baldwin, CC

Kahvikaupunki: Milano, Italia.

Alkuperä: Italian ensimmäinen kahvila perustettiin Venetsiaan jo vuonna 1645. Italian tärkein kahvikaupunki on kuitenkin Milano, jossa keksittiin vuonna 1945 espressokone. Siitä alkoi italialaisen kahvin maailmanmaine.

Kupillinen kulttuuria: Jos et halua joutua naurunalaiseksi, älä tilaa cappuccinoa tai mitään muutakaan maitoon sekoitettua kahvia aamiaisen jälkeen. Loppupäivä hörpitään espressoja – baaritiskin äärellä seisten. Samalla turistaan elämän suurista asioista: politiikasta ja Serie A:sta.

Sekin vielä: Muuan Howard Schultz oli työmatkalla Milanossa kodinkonemessuilla, kun hän ihastui kaupungin espressobaarien tunnelmaan. Hän päätti viedä konseptin Yhdysvaltoihin. Maailmanlaajuinen Starbucks-kahvilaketju oli saanut alkunsa.

Nauti: Kahvi otetaan Italiassa vakavasti, ja romuluisimmastakin espressobaarista saa erinomaista kahvia – mieluiten oopperan säestyksellä. Kaupungin perinteisimpiä paikkoja on komea jugendkahvila Caffè Zucca aivan Duomon kulmilla.

Lue lisää Milanosta.

milano-espreso
…nauttimaan aidon milanolaisen espresson. Kuva: Luca Sartoni, CC

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi