Etiopia – Afrikan runsaudensarvi

Etiopia
Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Etiopia on Afrikan paras matkakohde. Etiopia on todellinen ihmeiden runsaudensarvi – Etiopiasta löytyy sekä upeita nähtävyyksiä, eksoottisia heimokulttuureita että huikeita maisemia. Vai mitä sanot mystisistä, kallioon hakatuista kirkoista, hyeenankesyttäjistä ja kaunottarista, jotka koristelevat huulensa tai korvansa jättimäisillä kiekoilla?

Ja mikä parasta: eksotiikkaa täynnä oleva Etiopia on varsin turvallinen matkakohde – täällä voi seikkailla huolettomin mielin.

Matkakohteena Etiopia on silti maailmalla heikosti tunnettu. Toistaiseksi Etiopia ei ole houkutellut samanlaisia matkailijavirtoja kuin Kenia tai Tansania, vaikka maassa on valtavasti nähtävää ja koettavaa.

Etiopiassa riittää väriä ja hymyjä. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Turhan monelle Etiopista tulevat mieleen vain 1980-luvun nälänhätä. Vanhemmat sukupolvet muistavat kenties myös Etiopian keisari Haile Selassien (1892–1974), jota rastafarit yhä palvovat vapahtajanaan. Urheiluihmiset tietävät maratoonari Haile Gebreselassien, musiikin ystävät jazztaituri Mulatu Astatken. Siinä kaikki.

Harvempi muistaa, että Etiopia on Afrikan maiden joukossa poikkeustapaus: se ei ikinä ollut minkään Euroopan valtion siirtomaa (Mussolinin Italia tosin miehitti maata 1935– 1941). Tai sen, että kahvi on peräisin Etiopiasta, Kaffan alueelta.

Tai että osa arkeologeista pitää Etiopiaa koko ihmiskunnan alkukotina: vuonna 1974 Pohjois-Etiopiasta löydettiin arviolta 3,2 miljoonaa vuotta vanha ihmisen luuranko, joka ristittiin Lucyksi, sillä löytöpäivän iltana arkeologien leirinuotiolla soi The Beatlesin kappale Lucy in the Sky with Diamonds.

Etiopian matkaa suunnitellessa kannattaa huomioida, että Etiopia on valtava maa. Pinta-alaltaan se on lähes yhtä suuri kuin Ranska, Saksa ja Puola yhteensä. Väkiluvultaankin Etiopia on Afrikan toiseksi suurin maa.

Ja kun matkustamisen vauhti Etiopiassa on mitä on, joutuu pakosti karsimaan reitiltä kohteita – koko Etiopiaa on miltei mahdoton nähdä kerralla.

Etiopian parhaat nähtävyydet

Etiopia Lalibela
Lalibelan kallioon hakattu Pyhän Yrjön kirkko on Etiopian tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Etiopian pääkaupunki Addis Abeba on romuluinen mutta kiehtova metropoli, johon tutustumiseen kannattaa varata useampi päivä. Addis Abeban nähtävyyksistä tärkein on kansallismuseo, jossa pääsee näkemään ihmisen esi-isän, Lucyn, luurangon.

Etiopian kuuluisin nähtävyys on maan pohjoisosissa sijaitseva Lalibela, jonka kiveen hakattuja kirkkoja on kutsuttu myös maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Mystinen nähtävyys on myös mahtavien obeliskien koristama pyhä kaupunki Aksum. Etiopialaisten mukaan Aksumin ortodoksikirkossa säilytetään Liitonarkkia, joka sisältää Jumalan Moosekselle antamat laintaulut. Kyseessä on tosin niin pyhä pyhäinjäännös, ettei sitä saa nähdä kukaan.

Etiopian tunnelmallisin vanhakaupunki on puolestaan keskellä Etiopian kahvinviljelyseutuja sijaitseva Harar, joka tunnetaan labyrinttimaisen keskustansa lisäksi pelottomista hyeenamiehistä.

Entäpä Etiopian rastafarit? Heitä asuu etenkin Addis Abebasta reilun neljän tunnin ajomatkan päässä etelään sijaitsevassa Sashmenen pikkukaupungissa. Lähistöllä voi käydä myös rentoutumassa leppoisassa Awasassa tulivuorijärven rannalla.

Etiopian parhaat seikkailut

etiopia-heimo
Mursi-heimon kaunotar Etiopiassa. Kuva: Bryan_T, Flickr CC

Etiopian-matkalla voi kokea myös maailman eksoottisimpia seikkailuja.

Etiopian eteläosassa, Kenian vastaisella rajalla, sijaitsee Omo-laakso, jonka kymmenien eristäytyneiden heimojen kiehtovan eksoottisissa tavoissa antropologeilla ja seikkailun haluisilla matkailijoilla riittää tulkitsemista.

etiopia heimot
Ruoska heiluu. Näin hamar-kansa tekee pojista miehiä. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Esimerkiksi Hamar-heimon teinipoikien pitää todistaa miehuutensa seremoniassa, jossa he alastomina ruoskivat naispuolisten sukulaistensa selät verille ja hyppivät sen jälkeen härkien selän yli. Naisten arvet eivät parane koskaan, ja uusia tulee joka vuosi. Toisaalta arvet takaavat naisille itsenäisyyden valita oman aviopuolisonsa.

Mursi-heimon jäsenet puolestaan venyttävät huulensa valtavilla kiekoilla ja ripustavat korviinsa eläinten sarvia ja muita näyttäviä killuttimia.

Käväiseminenkin Omossa vie vähintään viikon: alueen tiet ovat Etiopian surkeimmat, silloin kun niitä ylipäätään on.

Etiopia Danakil
Danakilin aavikko on armoton – ja armottoman hienon näköinen. Kuva: Ian Swithinbank, Flickr CC

Toinen huikea kohde seikkailulle on Etiopian pohjoisosissa sijaitseva Danakilin syvänne, yksi maailman kuumimmista ja vihamielisimmistä asutuista paikoista.

Vaeltaminen Etiopiassa

Etiopia vuoristo
Simien-vuoriston maisemia. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Monien mielikuvissa Etiopia on pelkkää rutikuivaa aavikkoa. Todellisuus ei voisi olla kaukaisempi. Etiopia on pääosin vuoristoa ja maisemat ovat melkein kaikkialla majesteettiset.

Simien-vuorten paviaaneja. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Etiopian huikeimmat maisemat löytyvät paviaanien asuttamasta Simien Mountains National Parkista, Unescon maailmanperintökohteesta, jonka dramaattiset vuorenhuiput nousevat yli 4000 metrin korkeuteen.

etiopia sakaali
Balen vuoristossa voi bongata etiopian punasakaalin. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Toinen hieno vaelluskohde Etiopiassa on Balen vuoristo, jonka maisemissa vaihtelevat vehreät metsät, karut tasangot ja jylhät rotkot. Balen-vaelluksella on myös hyvät mahdollisuudet nähdä punaturkkinen ja erittäin uhanalainen etiopiansakaali.

Paras aika matkustaa Etiopiaan

Parasta ja suosituin aika matkustaa Etiopiassa on Euroopan talven aikaan. Lue lisää käytännön vinkkejä Etiopiassa matkustamiseen: Etiopian vinkit ja kokemukset.

Matka Etiopiaan

Etiopiaan lennetään yleensä Addis Abeban kautta. Addis Abeban lentokenttä on itäisen Afrikan vilkkaimpia, ja Addis Abebasta on hyvät yhteydet niin Eurooppaan kuin muuallekin Afrikkaan.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

Etiopian kokemuksia

Etiopiasta kirjoitti toimittaja Ilkka Karisto, joka on tehnyt Etiopiaan kaksi pitkää matkaa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi