Awassa ja eläinten valtaama hotelli

Etiopiassa näkee virtahepoja. Kuva: Marc Veraart, Flickr CC

Awassassa tulivuorijärven rannalla oleva vehreä kansallispuisto on Etiopian parhaita paikkoja rentoutua pitkän ja pölyisen reissun päätteeksi. Kansallispuistossa on eläimiä melkein riesaksi asti.

Teksti Ilkka Karisto

Awassan kaupunki sijaitsee samannimisen tulivuorijärven rannalla. Paikassa toimii Etiopian kenties hienoin valtionhotelli.

Wabe Shebelle 2 täyttää kaikki etiopialaisen valtionhotellin ulkoiset tunnusmerkit: huoneet ovat tilavia, vanhanaikaisesti sisustettuja ja ajan patinoimia. Työntekijät ovat pukeutuneet vihreisiin univormuihin ja näyttävät siltä kuin kellot olisi pysäytetty vuoteen 1971.

Marakatteja pyörii ympärillä kiusaksi asti: ravintolan terassilta ne hätistetään kauemmas puisella ryhmysauvalla.

Erikoiseksi Wabe Shebelle 2:n tekevät eläimet. Hotelli on rakennettu luonnonsuojelualueelle. Yhdellä silmäyksellä näkee kymmeniä kotkia ja pelikaaneja. Virtahepokin saattaa käydä rantavesissä pärskimässä.

Marakatteja pyörii ympärillä liki kiusaksi asti: ravintolan terassilla rusettikaulainen hovimestari hätistelee niitä kauemmas puisella ryhmysauvalla.

Väsynyt matkailija ei voisi toivoa rentouttavampaa miljöötä. Ilmakin on Awassassa selvästi lämpimämpi kuin vuoristoisissa Addis Abebassa ja Lalibelassa, ei kuitenkaan liian hiostava.

Myös itse kaupunki on miellyttävä. Kadut ovat siistejä ja päällystettyjä, ja kaupungin kahviloiden terassit ovat opiskelijoiden kansoittamia.

Awassa on nuori kaupunki, 50 vuotta sitten perustettu, ja se kasvaa nopeasti. Valtionhotelli Wabe Shebelle 2:n naapuriin rakennetaan kiiltelevää luksushotellia, ja työmaalla voi nähdä Etiopian suurimman julkkiksen, juoksijalegenda Haile Gebreselassien.

Hän on uuden hotellin omistaja.