Etiopian vinkit ja kokemukset

Etiopian liikenneturvallisuus ei ole valitettavasti parhaasta päästä. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Tällä sivulla kerrotaan käytännön vinkkejä ja kokemuksia Etiopiassa matkustamisesta.

Liikkuminen Etiopiassa

Nopein tapa liikkua Etiopiassa on lentäminen. Ethiopian Airlines lentää Addis Abebasta joka puolelle maata. Kaikki lennot maksavat noin sata euroa, ja ne voi ostaa internetistä (www. ethiopianairlines.com).

Maanteitse liikkuminen on hidasta, mutta maisemat palkitsevat. Yhdessä päivässä pääsee eteenpäin noin 300 kilometriä. Bussit pitävät riittävästi ruokataukoja: tienvarsiravintoloiden ruoka on hyvää ja halpaa.

Bussiliikenne pääteiden ulkopuolella on satunnaista, ja tiet voivat olla surkeita. Usein on palattava Addis Abebaan ja matkustettava sieltä seuraavaan kohteeseen. Bussiliput ovat halpoja: sata kilometriä maksaa 1–2 euroa.

Addis Abebasta ja muissa suurissa kaupungeissa on matkatoimistoja, jotka vuokraavat autoja kuljettajineen. Päivävuokrat alkavat 100–150 eurosta.

Onko Etiopiassa turvallista matkustaa?

Egypti turvallisuus
Etiopian heimoalueilla ei ole harvinaista nähdä kalashnikoveja. Yleensä alueilla on kuitenkin turvallista liikkua. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Etiopiassa on halpaa ja helppoa matkustaa (kunhan vain ensin selviää Addis Abebassa etiopialaisesta bussirituaalista). Englannilla pärjää lähes kaikkialla; maassa puhutaan yli 70:ä kieltä, joten lukiosta eteenpäin koulut käydään englanniksi.

Vaaranpaikkoja ei Etiopiassa juuri ole. Ainoastaan liikenteessä saa olla tarkkana: Etiopia on maailman ykkönen liikennekuolemien tilastossa. Peräti kolme neljäsosaa kuolonkolareista ajetaan tiellä, joka johtaa Addis Abebasta naapurimaahan Djiboutiin. Tiellä pyörii järjetön rekkaralli, koska Etiopialla ei ole rannikkoa, ja lähes kaikki tavarat tulevat rekoilla Djiboutin sataman kautta.

Rekkojen seassa puikkelehtii henkilöautoja, eläimiä ja ihmisiä, mutta suurimman vaaratekijän muodostavat reittiliikennettä hoitavat pakettiautot, joilla on kuvaava lempinimi, “al-qaida”.

Al-qaidojen kuljettajat ajavat provisiopalkalla, joten heillä on aina kiire. Huomattavan moni jauhaa suussaan huumaavaa khat-mälliä.

Matkailijan kannattaa ottaa mieluummin perinteinen bussi, vaikka se merkitseekin hidasta matkantekoa, aikaista herätystä ja pitkää odottelua Addis Abeban Autobus Terralla.

Etiopian sää ja ilmasto

Suosituin aika matkustaa Etiopiassa on Euroopan talven aikaan.

Sadekausi kestää Etiopiassa kesäkuulta lokakuun alkuun. Sade ei ole yhtämittaista, ja matkustaminen sadekauden aikana on mahdollista. Turisteja on vähemmän kuin muulloin, ja luonto on vehreää.

Etiopia sijaitsee leveyspiiriltään periaatteessa tropiikissa varsin lähellä päiväntasaajaa. Lämpötila vaihteleekin Etiopiassa enemmän korkeuden (suuri osa Etiopiasta on vuoristoa) kuin vuodenajan mukaan. Addis Abeba sijaitsee esimerkiksi 2300 metrin korkeudessa, ja lämpötila pääkaupungissa kohoaa päivisin noin 20 asteeseen, mutta tippuu öisin alle kymmeneen.

Majoitus Etiopiassa

Hotellihuoneesta joutuu harvoin maksamaan yli 15 euroa. Halvimmillaan huoneen saa parilla eurolla. Vain Addis Abebassa voi yöpyä kaikin mukavuuksin varustellussa luksushotellissa. Muualla kannattaa varautua pieniin puutteisiin. Esimerkiksi lämmintä vettä ei aina saa. Etiopiassa on useita valtionhotelleja. Ne ovat puitteiltaan upeita mutta usein ränsistyneitä.

Etiopialainen ruoka ja juoma

Etiopialainen keittiö on yksi Afrikan parhaista. Kaiken perusta on injera, hapan lettu, jonka päällä tarjotaan lihaa, kalaa tai kasviksia. Letusta revitään käsin paloja, joiden sisään kahmitaan täytettä.

Aamiaiseksi kannattaa tilata inkolala tibs eli tomaatilla, sipulilla ja chilillä höystetty munakokkeli.

Toinen hyvä aamiaisruoka on fuul, valkosipulilla ryyditetty papumuhennos.

Kasvissyönti Etiopiassa

Kasvissyöjällä on Etiopiassa helppoa: jokainen ravintola tarjoaa kasvisruokaa. Taikasana on fasting food: sitä tilaamalla saa päivän kasvisannoksen.

Etiopialainen kahvi

Kahvi on alun perin kotoisin Etiopiasta Kaffan alueelta. Nykyisin Etiopian tärkeintä kahvinviljelyaluetta on Harar.

Perinteisiin kahvitunnelmiin pääsee etiopialaisessa kahviseremoniassa, jossa kahvipavut paahdetaan avotulella.

Etiopian kahviloissa suosituin juoma on kuitenkin macchiatto: pieni, vahvahko maitokahvi.

Kahviloissa myydään myös hyviä ja halpoja tuorepuristettuja hedelmämehuja.

Löytyykö Etiopiasta länsimaista ruokaa?

Etiopian suurissa kaupungeissa saa myös länsimaista ruokaa, mutta taso vaihtelee.

Addis Abebassa on laadukkaita eurooppalaisia ravintoloita. Kokeile vaikka italialaista Castellia (Mahatma Gandhi Street, Piazza). Siellä ovat illallistaneet niin Brad Pitt kuin Jimmy Carterkin.

Baarit Etiopiassa

Etiopiassa on erinomainen baarikulttuuri. Paikallisia olutmerkkejä ovat St. Georges, Dashen, Meta ja Harar.

Etiopian ongelmat

Etiopia on maailman 13. köyhin maa, käyttipä mittarina sitten YK:n kehitysindeksiä tai bruttokansantuotetta per asukas. Nälänhätä vaivaa lähes vuosittain kaikkein kuivimpia alueita, ja ihmisiä kuolee nälkään.

Valtaosa etiopialaista pärjää kuitenkin paremmin kuin koskaan ennen. Maan talous on kasvanut kymmenen vuotta peräjälkeen ennätysvauhtia, ja ilmapiiri on piristävän tulevaisuususkoinen.

Ulkomaalaiselta pyydetään usein arviota siitä, millä “kehitystasolla” Etiopia on. Maan hallituskin saa etiopialaisilta lähes poikkeuksetta kehuja.

Ongelmiakin toki on. Etiopia on luisumassa takaisin yksipuoluejärjestelmään. Valta on ollut samalla puolueella 20 vuotta, siitä saakka kun vasemmistolainen sotilasjuntta Derg syöstiin vallasta. Sananvapautta on rajoitettu ja toisinajattelijoita vainottu.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi