5 x maailman eksoottisimmat kaunottaret

Luonnonkauniit naiset eivät ole koskaan olleet arvossaan. Korsettien, korkokenkien, botox-ruiskeiden ja silikonirintojen ohella ihmiset ovat keksineet monta muutakin tapaa tuoda parhaat puolensa esiin.

Etiopia: lautasen kokoiset pusuhuulet

etiopia-heimo
Mursi heimon kaunotar Etiopiassa. Kuva: Bryan_T, Flickr CC

Kauneusihanne: venytetty huuli, Etiopia

Kenen mielestä: Etiopiassa lähellä Sudanin rajaa asuu mursien paimentolaiskansa, jonka naisten alahuulen lävistää valtava savikiekko.

Kauneuden tähden: Teinityttöjen alahuuleen tehdä reikä, jota laajennetaan yhä suuremmilla kiekoilla. Lopulta huulessa voi pitää lautasen kokoista kiekkoa. Keskimmäiset alahampaat joudutaan usein poistamaan koristeen tieltä. Huulikiekko on helppo irrottaa syömisen ajaksi.

Huomionarvoista: Vaikka huulikiekkojen pitämiselle ei ole keksitty mitään järkisyytä, arkeologit ovat löytäneet merkkejä siitä, että huulikiekkoja on käytetty esihistorialliselta ajalta lähtien ympäri maailmaa Kamtšatkalta Väli-Amerikkaan.

Matkaan: Murseja asuu Omo-laaksossa, joka sijaitsee noin 800 kilometriä Addis Abebasta. Alueella asuu myös muita kiehtovia alkuperäiskansoja.

Myanmar: kaulan mitan muita kauniimpi

Kuva: Justin Vidamo, Flickr CC
Kuva: Justin Vidamo, Flickr CC

Kauneusihanne: Pitkä kaula, Myanmar ja Thaimaa

Kenen mielestä: Myanmarin ja Thaimaan rajamailla asuvan kayan-kansan naiset pidentävät kaulaansa raskailla vaskirenkailla. ”Pitkäkaulaisia” kayaneita on kutsuttu myös kirahvinaisiksi.

Kauneuden tähden: Viisivuotiaiden tyttöjen kaulan ympärille laitetaan vaskirinkula, joka vaihdetaan aina vain suurempaan ja raskaampaan koruun. Kaula ei oikeasti pitene, vaan koru painaa olkaluita alaspäin, mikä saa kaulan näyttämään epäluonnollisen pitkältä.

Erikoista: Toisin kuin kuulee väitettävän, niska ei katkea, vaikka koristeet poistettaisiinkin. Itse asiassa naiset riisuvat renkaat säännöllisesti pesua varten. Koristeet eivät haittaa päivittäistä elämää.

Matkaan: Kayanien kylät Pohjois-Thaimaan Mae Hong Sonissa ovat suosittu mutta kyseenalainen turistinähtävyys. Kayanit ovat paenneet Myanmarin sotilasjuntan etnisiä puhdistuksia Thaimaahan, jossa heitä on painostettu poseeraamaan turisteille. Älä mene.

Peru: sademetsän piikikkäät rouvat

Kauneusihanne: Piikeillä läveistetyt kasvot, Peru

Kenen mielestä: Amazonin sademetsässä Perun ja Brasilian rajalla asuu matses-kansa, jonka jäseniä kutsutaan myös kissaihmisiksi, kiitos piikkien, joilla he ovat koristelleet kasvonsa.

Kauneuden tähden: Naiset lävistävät nenänsä pitkillä ruokopiikeillä, jotka sojottavat kasvoista kuin pitkät kissanviikset. Koristautumista täydennetään kaarevalla puutikulla, joka tungetaan alahuulen läpi. Kokonaisuuden kruunaavat kirkkaanpunainen vartalomaali ja kasvotatuoinnit.

Erikoista: Matses-miehet harrastavat miehuuskokeita, joissa vanhempi mies kiduttaa nuorempaa parhaan kykynsä mukaan. Suosittu tapa on polttaa ihoon reikiä, joihin hierotaan äärimmäisen kivuliasta sammakon myrkkyä.

Matkaan: Kansa ei päästä luokseen ulkopuolisia turistioppaita. Vierailusta voi kuitenkin sopia suoraan heimon. Yhteyden saamisessa auttaa matseseja tutkinut tohtori Dan James Pantone ([email protected]). Heimon luokse on viikon jokimatka Perun Iquitoksesta.

Mauritania: sopivasti lihava

Mauritaniassa on malleilla eri mitat. Kuva: Kuvat Michał Huniewicz, CC
Mauritaniassa on malleilla eri mitat. Kuva: Kuvat Michał Huniewicz, CC

Kauneusihanne: Lihavuus, Mauritania

Kenen mielestä: mauritanialaiset ovat ikimuistoisista ajoista asti suosineet lihavia rouvia.

Kauneuden tähden: Äidit lähettävät tyttärensä lihotusleireille, joissa heille pakkosyötetään couscousia, vuohenmaitoa ja muita kaloripitoisia ruokia aamusta iltaan, tarvittaessa piiskan voimalla. Lihottaminen aloitetaan jo alle kymmenvuotiaana.

Erikoista: Karussa ja aavikkoisessa maassa lihavuutta on pidetty vaurauden merkkinä. Tyttöjen pakkolihottaminen on kuitenkin onneksi käymässä harvinaiseksi. Mauritanian terveysministeriön mukaan enää yksi kymmenestä tytöstä käy läpi lihotuskuurin.

Matkaan: Mauritanian maisemat ovat Saharan hiekkadyynejä ja Atlantin jylhää rannikkoa. Parc National du Banc d’Arguin -kansallispuistoa pidetään puolestaan yhtenä maailman parhaista lintubongauspaikoista.

Benin: arvet kaunistavat

Tammarien linnoitettuja mökkejä. Kuva: Erik Kristensen, Wikimedia Commons.
Tammarien linnoitettuja mökkejä. Kuva: Erik Kristensen, Wikimedia Commons.

Kauneusihanne: arvet, Benin

Kenen mielestä: Arpitatuointeja harrastetaan ympäri Afrikkaa. Poikkeuksen taidokkaina pidetään tammari-kansan arpia. Tammarit asuvat Beninin ja Togon rajaseudulla Togo-vuorella.

Kauneuden tähden: Lapsille viilletään ensimmäiset geometriset arpitatuoinnit kasvoihin kaksivuotiaina. Veri vuotaa, ja lasta pitelemään tarvitaan kolme aikuista. Lisää arpitatuointeja tehdään 7- ja 15-vuotiaana eri puolille kehoa. Naisia tatuoidaan myös ennen avioitumista ja synnyttämistä.

Erikoista: Tammarit ovat kuuluisia myös linnoitetuista savimajoistaan, joiden sanotaan sijaitsevan nuolenkantaman päässä toisistaan. Majat koristellaan samanlaisilla kuvioinneilla kuin ihokin. Koristelut on omistettu hedelmällisyyden jumalattarelle.

Matkaan: Matka tammari-kansan luokse onnistuu Luoteis-Beninissä sijaitsevasta Natitingoun pikkukaupungista. Tammarien linnoitettujen talojen alue kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Tutustu myös voodoo-kulttuuriin, joka on Beninistä kotoisin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Huulten venyttämiseen on todennäköisesti järkisyy. Arabit ottivat Itä-Afrikasta orjia. Mursit keksivät, että kun he tekevät itsensä mahdollisimman rumiksi, he välttyvät orjuudelta. Kun asiaan totuuttiin, rumuusihanne muuttuikin kauneusihanteeksi.

    • Hyvä poitti! Noin se on voinut hyvinkin mennä. Yleensä kaikille kulttuurisille kummallisuuksille löytyy jonkin sortin järkevä selitys, kun menee tarpeeksi kauas historiassa taaksepäin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi