Thaimaa-opas

thaimaa phi phi saaret maya beach
Phi Phi -saarten legendaarinen Maya Beach tunnetaan elokuvasta The Beach. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Thaimaa on yksi maailman suosituimmista ja rakastetuimmista matkakohteista. Maa on suosionsa ansainnut, mutta valtava suosio tarkoittaa myös sitä, että monet Thaimaan tunnetuimmista kohteista muistuttavat ns. turistirysiä. Minne Thaimaassa kannattaa siis oikeasti suunnata? Ja mitkä paikat voi suosiolla jättää väliin?

Thaimaahan erikoistunut ja maasta useita kirjoja kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin kertoo alla omat suosikkinsa, paikat, jotka ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia.

Mikä sitten tekee Thaimaasta niin suositun matkakohteen? Syynä on yhdistelmä monipuolisuutta, eksoottisuutta ja helppoutta. Kaikkialle Thaimaassa on helppo matkustaa – myös seuduille, joissa ei muita matkailijoita pahemmin näe. Tuskin mikään muu maa maailmassa tarjoaa yhtä paljon elämyksiä yhtä vaivattomasti. On upeita rantoja ja viidakoita, herkullista ruokaa ja kultaa kimaltavia temppeleitä. Elämyksen kruunaa ripaus magiaa ja mystiikkaa, molemmat kun ovat osa thaimaalaisten arkipäivää.

Matkalta palattuaan tuntee olleensa lomalla ja rentoutuneensa – toisin kuin monessa muussa eksoottisia elämyksiä tarjoavassa kohteessa.

Siinä on Thaimaan suosion salaisuus.

Alla esitellään yleisesti Thaimaan parhaat kohteet. Jos etsit tarkempaa lisätietoa Thaimaan-kohteista, kannattaa tutustua myös varsinaiseen Thaimaa-oppaaseemme. MinneThaimaassa.com on laajin suomenkielinen Thaimaa-sivusto.

Lue myös, miten Thaimaahan voi matkustaa korona-aikana.

Bangkok – matka pilvenpiirtäjien ja temppeleiden kaupunkiin

thaimaa bangkok
Silomin aluetta. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Craig S. Schuler / Shutterstock.com

Mikä on Thaimaan ihmeellisin paikka? Thaimaasta puuttuu sellainen pakollinen maailmanluokan nähtävyys kuin naapurimaa Kambodzhan Angkorin temppelit, vaikka Sukhothai onkin hieno rauniokaupunki Thaimaassa. Upeita rantoja löytää muualtakin, samoin komeita karstimaisemia ja aasialaisia hymyjä.

Mutta on Thaimaalla omat ihmeensä. Niistä suurin on Bangkok, kaupunki, jollaisia mahtuu maailmaan vain yksi.

Bangkok on kaupunki, jossa mennyt ja tuleva, synti ja pyhyys kohtaavat hämmentävällä tavalla ja jossa henget ja muut ihmeet ovat arkipäivää. Bangkok on aistien kaupunki, huumaava yhdistelmä cyperpunk-henkistä Bladerunner-elokuvaa ja fantastista ihmemaa Ozia.

Bangkokin ihania puoli on myös kaupungin hotellitarjonta, josta löytyy jokaiselle jotakin, edullisista majataloista todelliseen luksukseen. Ja koska tarjontaa on valtavasti, löytää Bangkokin hotelleista usein hyviä tarjouksia.

Krabi – Thaimaan kauneimmat maisemat

thaimaa krabi ranta
Phra Nang Cave Beach, Krabi, Thaimaa. Kuva: Maxim Tupikov / Shutterstock.com

Krabin Ao Nang- ja Railay-biitsit ovat toki aikamoisia turistirysiä, mutta maisemat ovat niin komeat että niiden vuoksi on valmis antamaan paljon anteeksi. Krabin maisemat ovat todella maagiset – ja niihin liittyykin monia myyttejä. Taatusti 90 prosenttia kaikista Thaimaan postikorttikuvista on otettu Krabista.

Jos siis aiot valita jonkun Thaimaan tunnetuimmista matkakohteista, valitse Phuketin, Hua Hinin tai Pattayan sijaan Krabi. Ja kun Krabin väenpaljous alkaa ahdistaa, on aika suunnata Thaimaan parhaalle saarelle, Koh Lantalle, joka sijaitsee Krabin vieressä.

Katso tarjoukset Krabin hotelleihin.

Thaimaan paras saari Ko Lanta

thaimaa lanta ranta
Koh Lanta, Thaimaa. Kuva: Ozerov Alexander / Shutterstock.com

Sellaista matkalaista ei olekaan, joka ei pitäisi Koh Lantasta. Saari on sopivan suuri, jottei sillä käy aika pitkäksi ja silti tunnelmaltaan leppoisan rauhallinen. Kaikki majapaikat ovat aivan rannalla, ja täältä löytää edelleen myös edullisia bungalowi-majataloja. Koh Lanta sopii yhtä hyvin perheille kuin reppureissaajillekin. Myös sukeltajille on hienoja sukelluskohteita.

Katso tarjoukset Ko Lantan hotelleihin ja majataloihin.

Thaimaan salainen saari Koh Phayam

thaimaa phayam saari
Koh Phayam, Thaimaa. Kuva: SigMick / Shutterstock.com

Koh Phayam oli pitkään salainen saari, josta tiesivät vain harvat ja valitut, mutta hiljalleen sen nimi on alkanut kuulua yhä enemmän matkalaisten huulilla ja thaimaalaiset kotimaanmatkaajatkin ovat löytäneet saarelle.

Ko Phayam on kuitenkin edelleen mainio paikka, hippien viimeisiä pesimäalueita Thaimaassa.

Merimustalaisten saari Koh Surin

thaimaa surin moken merimustalainen
Mokenit ovat ”merimustalaisia”, jotka elävät Burman ja Thaimaan vesillä. Koh Surin, Thaimaa. Kuva: Tong Stocker / Shutterstock.com

Thaimaan paras paikka snorklata on kahden autiosaaren muodostama Koh Surin kaukana avomerellä. Upeat riutat ovat matalalla ja viidakon peittämät pikkusaaret ovat säilyneet luonnonvaraisina – niillä on matkailijoiden telttakylän lisäksi vain merimustalaisten kylä.

Snorklaamisen ohella Ko Surinilla voikin tutustua merimustalaisten kiehtovaan kulttuuriin.

Trangin saaret, Thaimaan kaunein saaristo

thaimaa kradan romanttinen pariskunta
Ko Kradan on romanttinen lomakohde. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Jos etsii Thaimaasta pieniä, paratiisimaisia saaria, kannattaa suunnata Trangin saarille Ko Ngaille, Ko Mookille tai Ko Kradanille. Tämän kauniimmaksi eivät saaret käy.

Trangin saaret Ko Ngai ja Ko Kradan ovat pieniä ja viidakkoisia eikä kummallakaan ole upeiden valkohiekkaisten rantojen ja majatalojen lisäksi mitään muuta, ei edes ainoatakaan moottoriajoneuvoa.

Ko Mook on kolmikon suurin, ja saarella on kalastajakylä, kumipuuviljelmiä ja muutama moottoripyörä. Paras tapa tutustua Trangin saariin on saarihyppely eli matkata veneellä saarelta toiselle.

Saarihyppely Thaimaassa

Thaimaan upeimmat merimaisemat löytyvät Andamaanienmeren puolelta, jossa pääsee matkustamaan laivoilla ja veneillä Phuketista aina Malesian puolelle Langkawille saakka.

Matkalle osuu sekä tuttuja että tuntemattomia saaria, joilla kaikilla on oma tunnelmansa. Saarihyppelyä parempaa tapaa ei olekaan etsiä omaa unelmiensa saarta.

Kannattaako Phuketiin matkustaa?

Jos olet ensimmäistä kertaa matkalla Thaimaahan, on Thaimaan suurin ja suosituin saari Phuket perusvarma valinta pakettimatkalle. Phuket sopii myös hyvin perheille; rannat ovat pitkät ja komeat, lapsille on monenlaista tekemistä ja Phuketin hotelleissa on hyvät uima-altaat.

Itsenäiselle matkailijalle Phuketilla on vähän sen sijaan vähän tarjottavaa. Phuket on kuitenkin hyvä paikka jatkaa matkaa pienemmille saarille. Tällöin kannattaa yöpyä rantojen sijaan yö tai pari Phuket Town -kaupungissa, jossa on viehättävä vanha keskusta ja paikallista elämänmenoa.

MinneThaimaassa-sivustolta voit lukea lisää Phuketista.

Khao Sokin sademetsä – Thaimaan paras luonnonpuisto

thaimaa khao sok sademetsä järvi
Cheow Lan -tekojärvi Khao Sokin kansallispuistossa. Kuva: Martinho Smart / Shutterstock.com

Khao Sok on upea kansallispuisto, jossa voi patikoida omin päin viidakkopoluilla tai osallistua parin päivän valmiille retkille. Khao Sok on helppo kohde kokea sademetsän lumo.

Sukelluskurssit Thaimaassa

Thaimaa on yksi maailman edullisimmista paikoista suorittaa sukelluslupa. Edullisinta – ja suosituinta – sukelluskurssin suorittaminen on pienellä ja viihtyisällä Koh Tao -saarella, mutta sukelluskouluja löytyy melkein jokaisesta Thaimaan rantakohteesta.

MinneThaimaassa-sivustolta voit lukea lisää Thaimaan sukelluskursseista.

Koh Similan ja snorklaajien liveaboard

thaimaa similan snorklaus
Snorklaaja. Koh Similan, Thaimaa. Kuva: Benny Marty / Shutterstock.com

Snorklaajien liveaboard Koh Similanille. Ko Similan tunnetaan sukelluskohteena, mutta se on myös erinomainen snorklauskohde. Similanille voi tehdä unohtumattoman kolmen päivän reissun maailman ainoalla varta vasten snorklaajille tarkoitetulla liveaboardilla.

Autiosaari Koh Tarutao

thaimaa tarutao autiosaari
Ko Tarutao, Thaimaa. Kuva: Boybin / Shutterstock.com

Thaimaasta löytyy edelleen koskemattomia autiosaaria. Niistä suurin on jylhä, viidakon peittämä Koh Tarutao, jonka pitkillä rannoilla voi kokea, miltä tuntuisi olla Robinson Crusoe omalla saarellaan.

Pohjois-Thaimaa moottoripyörällä tai skootterilla

Pohjois-Thaimaan vuoristotiet on kuin tehty moottoripyöräilyä varten. Tiet ovat hyvässä kunnossa, rauhallisia ja huikeilla serpentiinimutkilla. Easy rider -elämästä pääsee nauttimaan vaivattomasti jo automaattiskootterilla päristelemällä läpi legendaarinen Mae Hong Son Loop.

Thaimaan paras vaelluskohde: Umphang

thaimaa umphang vesiputous
Tee Lor Su -vesiputous. Umphang, Thaimaa. Kuva: Kittipong Chotitana / Shutterstock.com

Jos kaipaa patikoimaan, koskemattomimmat ja kauneimmat vaellusmaastot löytyvät Umphangista Burman rajalta.

Thaimaan kauniit rauniokaupungit Ayutthaya ja Sukhothai

thaimaa Ayutthaya buddhalainen raunio
Ayutthaya, Thaimaa. Kuva: PimjanPhoto / Shutterstock.com

Historiaa löytää rauniokaupungeista ja kuuluisista temppeleistä. Vaikka Thaimaa voi päälle päin näyttää varsin modernilta maalta, on paikallinen kulttuuri vahva ja omalaatuinen. Usko henkiin, aaveisiin ja amulettien ihmeitä tekeviin voimiin on arkipäivää.

Thaimaassa on kaksi merkittävää rauniokaupunkia. Sukhothai on kaupungeista vanhempi, kulta-aikaansa se eli 1300-luvun vaihteessa. Jäljellä on tunnelmalliset rauniot rauhallisessa maalaisympäristössä. Kaupunki sijaitsee suunnilleen Bangkokin ja Chiang Main puolivälissä, hieman syrjässä kaikesta.

Toinen viehättävä rauniokaupunki on Ayutthaya, joka sijaitsee lähellä Bangkokia. Erityisen mielenkiintoiseksi Ayutthayan tekee 1600-luvulla eläneen kreikkalaisen seikkailijan, Constantine Phaulconin tarina. Phaulcon saapui Ayutthayaan köyhänä merimiehenä ja nousi kuninkaan lähimmäksi neuvonantajaksi – mistä eivät paikalliset aateliset pitäneet. Raunioiden lomasta voi edelleen löytää jälkiä Phaulconin seikkailuista.

Thaimaalainen ruoka

thaimaalainen curry keitto
Vihreä curry on yksi Thaimaan kuuluisimmista ruuista. Kuva: Chatrawee Wiratgasem / Shutterstock.com

Monelle riittäisi Thaimaahan matkustamisen syyksi jo yksin ruoka. Missään muualla thaimaalainen ruoka ei ole yhtä herkullista – ja halpaa – kuin kotimaassaan. Thaimaalaisesta ruuasta oppii osallistumalla reissullaan päivän leppoisalle kokkikussille (sopivat aloittelijoille).

Voit jättää väliin Thaimaan-matkalla

Chiang Mai. Pohjois-Thaimaan keskus ja Thaimaan toiseksi tunnetuin kaupunki on ihan mukava paikka, mutta ei oikeastaan mitään kovin erikoista. Liian iso ollakseen viehättävä ja liian pieni ollakseen kiehtova metropoli. Chiang Mai on hyvä paikka osallistua kokkikursseille tai harjoitella thaihierontaa, mutta suuret elämykset kaupungista puuttuvat.

Chiang Mai on kuitenkin hyvä risteysasema, josta lähteä kiertämään Pohjois-Thaimaata omin päin moottoripyörällä tai skootterilla.

Vuoristolaisvaellukset. Pohjois-Thaimaa tuli parikymmentä vuotta sitten tunnetuksi vuoristolaisistaan ja näiden värikkäistä perinneasuista. Noin 100 000 matkailijaa käy vuosittain Thaimaassa heimojen kylissä vaeltamassa, joten turha odottaa kovin eksoottista ja autenttista elämystä. Jos on kiinnostunut vuoristolaisten kulttuurista, kannattaa suunnata mieluummin Burmaan, Laosiin tai Vietnamiin.

Hua Hin ja Pattaya. Phuketin ohella Thaimaan tunnetuimpia rantakohteita. Bangkokin vieressä sijaitsevat kaupunkimaiset rantakohteet ovat erinomaisia golfinpeluuseen – molemmissa kohteissa on paljon hienoja kenttiä – mutteivät tunnelmaltaan kovin paratiisimaisia.

Hua Hinin tai Pattayan rannat eivät pärjää Phuketille, ja seksiturismikin alkaa olla Hua Hinissa Phuketia näkyvämpää (lukuun ottamatta Phuketin yöelämän keskusta Patong Beachia), Pattayasta nyt puhumattakaan.

Jos kerran matkustaa Thaimaahan asti, kannattaa samalla vaivalla suunnata kauemmaksi Bangkokista.

Matka ja lennot Thaimaahan

Thaimaa on suomalaisten rakastama pakettimatkakohde, mutta Thaimaassa on myös älyttömän helppo matkustaa omatoimisesti.

Katso tarjoukset Thaimaan hotelleihin.

Pakettimatkoja Thaimaahan järjestävät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot. Thaimaahan on tarjolla myös kiertomatkoja, joilla tutustutaan kerralla useisiin upeisiin rantakohteisiin.

Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden tarjouksia Thaimaahan.

Thaimaan vinkkejä ja kokemuksia

Tämän oppaan kirjoittaneella Antti Helinillä on Thaimaasta vuosien kokemus: hän on matkustanut Thaimaata ristiin rastiin vuodesta 2004 ja asunut maassa neljä vuotta. Helin on julkaissut Thaimaasta useita matkaopaskirjoja: Thaimaa parhaimmillaan, Mondo Matkaopas Thaimaa ja viimeisimpänä Tripsteri Thaimaa, jonka voit tilata kätevästi netistä.

Tutustu myös Antin perustamaan Thaimaa-aiheiseen matkailusivustoon: MinneThaimaassa.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi