Laos – parhaat matkakohteet

Bambusilta kulkee Nom Song -joen ylitse. Vang Vieng, Laos. Kuva: Em7 / Shutterstock

Laos on Kaakkois-Aasian leppoisin maa. Ja ilman yhteyttä mereen Laos tulee sellaisena myös pysymään. Laosiin matkustetaan nauttimaan siirtomaa-ajan ranskalaiskaupungeista, vuoristoista ja Mekong-joesta.

Laos on Mekongin maa. Tiibetin ylängöiltä Kaakkois-Aasian halki virtaava mahtijoki on Laosin elämänlanka, jota ilman maata tuskin edes olisi. Mekongin ja sen sivujokien varrelle ovat kasvaneet Laosin tärkeimmät kaupungit ja kohteet. Ilman Mekongia Laos olisi ollut vuosisatojen ajan läpikulkematonta vuoristoa ja viidakkoa.

Aivan maan eteläosassa, Kambodžan rajalla, Mekong laajenee kymmenen kilometrin levyiseksi saaristoksi. Saarten välissä on mahtavia vesiputouksia.

Laosin pohjoisosat ovat 2000 metriin kohoavaa vuoristoa, jota asuttavat kulttuuriltaan eksoottiset vuoristokansat. Muualla maassa maisemaa värittävät vähemmän korkeat, mutta sitäkin satumaisemman näköiset karstivuoret.

Karstivuoria on siellä sun täällä, mutta kauneimmillaan karstimaisemat ovat Vang Viengissa Keski-Laosissa sekä Etelä-Laosista Takhekin alueella.

Virallisesti Laos on edelleen sosialistinen maa, tosin siitä erikoinen, että täällä uskonto ei ole koskaan ollut oopiumia kansalle, vaan tärkeä osa elämää. Buddhalaisuus on vahvasti läsnä arjessa, ja temppeleitä on joka kulmalla.

Sosialismin syvimmän olemuksen sisäistäminen on muutenkin mennyt vähän niin ja näin. Ainakin vasemmistolaisuuden ikonit tuntuvat olevan monelle laolle tuiki tuntemattomia. Tästä hyvä esimerkki on eräskin vierailu laolaisessa höyrysaunassa. Suomalaisen ystävän olkapäähän oli tatuoitu Che Guevara. Laolainen kanssasaunoja kysyi tatuoinnista: ”Onko hän tyttöystäväsi?”

Tämän Laos-oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka asuu Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Oppaan lopusta löytyvät yhteystiedot, jos haluat lähteä Antin kanssa kaljalle tai saada apua vaikkapa matkajärjestelyihin.

Antti tekee myös virtuaalikierroksia Laosiin. Niihin voi ostaa liput sivustolta Virtuaalimatka.fi

Vientiane – Laosin laiska pääkaupunki

Pha That Luang, kullalla koristeltu valtava stupa, on Laosin kansallinen symboli. Vientiane, Laos. Kuva: Drone By Jettana / Shutterstock

Laosin matka alkaa usein pääkaupunki Vientianesta, joka sijaitsee maan keskiosassa Mekongin varrella.

Pääkaupungista pohjoiseen matkailijoita kutsuvat Vang Vieng, Luang Prabang ja vuoriston vaellusmaastot. Etelässä matkailijaa odottavat Thakhekin upeat karstivuorimaisemat, viihtyisä Savannakethin vanhakaupunki ja Mekongin rennot saaret.

Vientiane ei itsessään ole erityisen kiehtova kohde, ja silti se on Kaakkois-Aasian mukavimpia pääkaupunkeja. Pienessä keskustassa liikkuu kävellen ja viihtyisiä kahviloita on joka kulmalla. Muutama päivä vierähtää nopeasti.

Tärkein nähtävyys on Laosin pyhimpiin kuuluva temppeli, Pha That Luang, joka loistaa kauniin tekokultaisena.

Thaimaan Nong Khai on Vientianesta nähden heti Mekong-joen toisella puolen ja joen yli pääsee siltaa pitkin. Eri puolilta Kaakkois-Aasiaa on edullisia lentoja.

Katso tarjoukset Vientianen hotelleihin.

Vang Vieng – Laosin seikkailukeskus

Nam Song -joella pääsee seilaamaan puhalletulla sisärenkaalla. Vang Vieng, Laos. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Vang Vieng sijaitsee Vientianen ja Luang Prabangin välissä upeissa karstivuorimaisemissa.

Vang Vieng nousi maineeseen reppureissaajien bilepaikkana, jossa lilluttiin traktorin sisäkumien päällä alas Nam Song -jokea. Matkan varrella nautittiin monenlaisia nautintoaineita joenrantabaareissa, joiden yhteyteen oli rakennettu mitä erikoisempia virityksiä hyppytorneiksi. Turvallisuudesta välittämättä.

Bileet riistäytyivät täysin käsistä ja lopulta Laosin hallitus joutui laittamaan touhulle pisteen, kun vuonna 2011 Vang Viengissa kuoli 27 turistia.

Älyttömyyksiä ja huumeiden käyttöä karsittiin ja Vang Viengin tunnelma rauhoittui. Nykyisin Vang Vieng sopii hyvin perheillekin. Jokea pitkin voi edelleen lillua alas renkailla, melonnan ollessa hyvä vaihtoehto. Tarjolla on myös luolaseikkailuja sekä buggy-autoilla ajelua muhkurateillä siniseltä laguunilta toiselle.

Reppureissaajiakin käy edelleen, mutta heitäkin enemmän on korealaisia turisteja, joiden keskuudessa Vang Vieng on nykyisin todella suosittu, kiitos kohteessa kuvatun korealaisen matkailuohjelman.

Maisemat ovat upeat, mutta varsinainen kylä on aikamoinen betonirötiskö. Vaan kyllä täällä viihtyy erinomaisesti muutaman päivän, varsinkin jos panostaa hyvään hotelliin. Vang Viengin ylivoimaisesti ihanin majapaikka on Riverside Boutique Resort.

Aikoinaan bussimatka Vang Viengin ja Vientianen välillä kesti viitisen tuntia, mutta kohteiden välille on sittemmin avattu paitsi moottoritie, myös rautatie. Nykyisin matka taittuu autolla tai junalla tunnissa.

Katso tarjoukset Vang Viengin hotelleihin.

Luang Prabang – Laosin paras nähtävyys

Buddhalaiset munkit keräävät lahjoituksia joka aamu. Luang Prabang, Laos. Kuva: Sinseeho / Shutterstock

Laosin historiallinen pääkaupunki on maan merkittävin – ja suosituin – nähtävyys. Luang Prabang on Aasian kaunein kaupunki.

Suosiostaan huolimatta Unescon maailmanperintökohde on säilyttänyt kauniin ja rauhaisan tunnelmansa, jossa hyvin säilyneiden Ranskan siirtomaa-ajan rakennusten charmi yhdistyy kuninkaallisiin temppeleihin ja niitä asuttaviin oranssikaapuisiin munkkeihin.

Jos aiot käydä Laosissa ainakin yhdessä paikassa, käy täällä!

Lue lisää Luang Prabangista tai katso tarjoukset Luang Prabangin hotelleihin.

Nong Khiaw ja Muang Noi – reppureissaajien suosikit

Nong Khiaw, Laos. Kuva: Taboga / Shutterstock

Seuraava pysäkki Luang Prabangista pohjoiseen on Nong Khiaw, pikkukaupunki, joka sijaitsee kuvankauniilla paikalla joen rannalla, mahtavan karstivuoren kupeessa. Nähtävyytenä on näköalapaikka, josta avautuu tunnin rehkimisen jälkeen yksi Laosin upeimmista maisemista.

Paljon muuta tekemistä tai näkemistä Nong Khiaw’ssa ei ole, joten matka jatkuukin täältä yleensä heti seuraavana päivänä matkaa veneellä tunnin matkan päähän Muang Noihin, pikkukylään, josta on kehittynyt yksi Laosin suosituimmista chillailupaikoista.

Karstivuorimaisemat ovat Muang Noissa vielä Nong Khiaw’takin nätimmät ja eristyksissä sijaitsevassa kylässä riittääkin maailman äären tunnelmaa – nykyisin jopa kliseisyyteen asti. Puutalojen reunustama kylänraitti on täynnä majataloja pesuloita, leipomoja, käytettyjen kirjojen kauppoja ja orgaanisia ravintoloita.

Nykyisin Muang Noihin pääsee Nong Khiaw’sta myös kärrytietä pitkin, mutta venekyyti on edelleen mukavin vaihtoehto.

Nong Khiaw’sta – Muang Noista – matka jatkuu yleensä varsinaiseen Pohjois-Laosiin.

Pohjois-Laos – patikointia vuoristoheimojen mailla

Pohjois-Laos on suosittu paikka vaeltaa vuoristoheimojen kyliin, mutta omista vaelluksistani on niin pitkä aika, etten niistä tässä sen enempää kerro.

Suosittuja paikkoja lähteä vaellukselle ovat Luang Namtha ja syrjäisempi ja idyllisempi Phongsali. Entinen patikointikeskus Muang Sing on sen sijaan menettänyt suosiotaan.

Vuoristolaiset ovat Laosissa merkittävä ryhmä: niihin lasketaan kuuluvan kymmenkunta prosenttia Laosin 5,5 miljoonasta asukkaasta.

Gibbon X – keiku puiden latvoissa kuin apina

Vaijeriliuku Laosin viidakon läpi on huikea elämys. Kuva: SasinTipchai / Shutterstock

Pohjois-Laosin suosituin nähtävyys on Gibbon X, joka sijaitsee suojellulla Bokeo Nature Reserven alueella lähellä pikkukaupukia Huay Xai ja Thaimaan rajaa.

Gibbon X:n suosio on helppo ymmärtää, kuulostaahan elämys loistavalta. Täällä asutaan viidakossa puiden latvustoon tehdyillä laitureilla ja liikutaan puusta toiseen metallivaijerien varassa kuin gibbonit ikään.

Gibbonien näkeminen tosin on hyvin epätodennäköistä; ne ovat jo aikoja sitten saaneet tarpeekseen ihmisvieraiden melusta ja muuttaneet viidakon toiseen osaan. Hinta on varsin suolainen, alkaen parisataa euroa.

Gibbon X on monelle ensimmäinen etappi Laosissa, sillä Huay Xaihin pääsee rajan yli Pohjois-Thaimaan Chiang Khongista. Täältä matkaa voi jatkaa maantietä bussilla edellä mainittuun Luang Namthaan tai jokiveneellä Mekongia pitkin Luang Prabangiin.

Pikaveneellä matka taittuu (korvia huumaavassa moottorinmetelissä) seitsemässä tunnissa ja hitaalla laivalla leppoisasti kahdessa päivässä. Jos valitsee hitaamman kyydin, matkan varrella yövytään majataloissa Pak Bengin kylässä.

Plain of Jars – Laosin mystisin nähtävyys

Hautajaisruukkuja vai riisiviinasammioita? Siinä Ruukkujen tasangon arvoitus. Kuva: Avigator Thailand / Shutterstock

Laosin mystisin nähtävyys on Plain of Jars, Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee maan keskiosassa. Laajaa, luonnonkaunista tasankoa koristavat lukemattomat kiviruukut, joita on tehty sekä hiekkakivestä että graniitista. Suurimmat ruukut ovat yli kaksi metriä korkeita ja voivat painaa jopa 10 tonnia.

Kiviruukkujen uskotaan olevan 2000 vuotta vanhoja. Ne pystyttäneestä kulttuurista ei tiedetä juuri mitään, mutta ruukkujen uskotaan olleen hautauskäytössä.

Tosin sellainenkin teoria on esitetty, että ruukuissa olisi tehty ja säilytetty laolaista riisiviinaa. Teoria on epätodennäköinen mutta kutkuttava; jos se olisi totta, olisi kyseessä yksi maailman humalluttavimmista muinaismuistoista.

Suosituimmat ja helpoimmin lähestyttävät ruukkualueet ovat pikkukaupunki Phonsavanin vieressä. Parinkymmenen kilometrin säteellä kaupungista on kolme hienoa ruukkualuetta, joissa kussakin on 150–300 ruukkua. Lähimmälle ja suurimmalle alueelle, Plain of Jars Site 1, polkee helposti polkupyörällä Phonsavanista.

Plain of Jars Site 2:lle ja Plain of Jars Site 3:lle kertyy enemmän matkaa, ja moponvuokra on suositeltava. Hyvä vaihtoehto on osallistua opastetulle retkelle, jolloin saittien 2 ja 3 välillä voi kävellä kauniissa maalaismaisemissa.

Kaikilla kolmella kohteella kannattaa ehdottomasti käydä, ne ovat kaikki sopivan erilaiset. Site 1 on suurin ja näyttävin, mutta myös vilkkain. Site 2 sijaitsee ihastuttavassa havupuulehdossa, jonka tunnelmasta puuttuvat vain druidien muinaiset aasialaiset vastineet ja metsänhenget. Site 3:lle kuljetaan puolestaan riisivainioiden halki ja perillä on ruukkuja todella tiheästi vierekkäin.

Kannattaa käydä myös Phou Keng -vuorella, jonka rinteiden kivenmurikoista ruukut on louhittu. Paikka tunnetaan nimellä Quarry Site. Patikkapolku vie ylös vuoren huipulle. Kapuaminen vie puolisen tuntia ja ylhäällä odottavat komeat maisemat sekä kutkuttava laoslaisten sissien salainen tunneli, jota he käyttivät Vietnamin sodan aikaan amerikkalaisia vastaan taistellessaan.

Vuoren huipun halki kulkeva tunneli on pitkä ja sysipimeä ja sitä kulkiessa olo on kuin jossain Residence Evil -tietokonepelissä. Taskulamppu mukaan!

Maisemia ihaillessa on helppo uskoa, että vuori on ollut muinaisille asukkaille pyhä. Se nousee keskeltä laaksoa ja maisemat avautuvat joka suuntaan. Tämän vuoren pyhyyden he ovat halunneet viedä ruukkujen muodossa hautapaikoilleen. Ja niin, siellä ylhäällä seistessä, voi uskoa ratkaisseensa Ruukkujen ylängön mysteerin.

Jos ei syystä tai toisesta halua kivuta vuoren laelle asti, kaivoksen näkee jo heti alkumatkasta. Polun varrella on useita lohkareita, joista osa on louhittu puolivalmiiksi ruukuiksi. Työ on jäänyt kesken, kun ruukut ovat haljeneet tai louhijat ovat löytäneet niistä jonkin rakenteellisen vian. Tai vain kyllästyneet työlääseen louhimiseen, mistä sitä tietää.

Parasta Ruukkujen ylängöllä on arvoituksellinen tunnelma. Ruukuista ja niiden louhijoista ei tiedetä juuri mitään. Ja varsinkin saiteilla 2 ja 3 saa kuljeskella aika lailla omassa rauhassaan. Ja juuri se on yksi osa Laosin viehätystä: tämä maa ei ole vielä turismin kyllästämä. Ajattele, jos Englannissa voisi edelleenkin kuljeskella Stonehengessä aivan yksikseen!

Ruukkujen ylänkö sijaitsee sisämaassa 1300 metrin korkeudessa ja vuodenvaihteen aikaan yöt ovat kylmät. Kannattaa ottaa kunnolla lämmintä vaatetta mukaan. Ylängön kumpuilevat maisemat olisivat kauniit ilman mystisiä ruukkujakin.

Vientianesta on ajomatkaa sellaiset seitsemän tuntia ja paikallisella bussilla pitempään. Kaunis vuoristotie vie halki hmong-kansan kylien. Perille pääsee myös lentämällä Vientianesta Phonsavaniin.

Syrjäisen sijainnin takia – tai ansiosta – Ruukkujen ylänkö on säilynyt ihastuttavan rauhallisena.

Takaisin ei tarvitse palata samaa reittiä, vaan Phonsavanista pääsee todella mutkaista tietä pitkin myös Luang Prabangiin. Tai pitkää kiertotietä pitkin Muang Noihin – tai vaikkapa Viengxay-luolille. Kannattaa ”poiketa” katsomaan myös Long Tiengiä, CIA:n salaista lentotukikohtaa.

Long Tieng – ”Maailman salaisin paikka”

Jos erikoiset nähtävyydet kiinnostavat, Ruukkujen ylängöltä Phonsavanhista on kahden ja puolen tunnin ajomatka mutkittelevaa vuoristotietä pitkin Long Tiengiin, jossa toimi Vietnamin sodan aikaan CIA:n salainen lentokenttä.

Nähtävänä on vanha kiitorata, josta amerikkalaskoneet lähtivät pommittamaan Vietnamia ja Laosin rajaseutuja. 1960-luvulla kylässä asui sotilastoiminnan takia jopa 40 000 asukasta, pääasiassa hmong-kansasta, mikä teki siitä Laosin toiseksi suurimman kaupungin. Silti se ei näkynyt missään kartoissa. Long Tiengiä onkin kutsuttu maailman salaisimmaksi paikaksi.

Paikka oli mitä erikoisin. Hmongit olivat pääosin perinteisissä asuissaan ja joukossa oli thaimaalaisia palkkasotureita. CIAn agentit tunnettiin vain erikoisilla koodinimillään kuten Hog, Mr. Clean tai Junkyard.

Alue oli aivan viime aikohin asti suljettua sotilasaluetta mutta nyt avoinna matkailijoille. Maisemat ovat komeat: karstivuoret ympäröivät tuhannen metrin korkeudessa olevaa laaksoa, jolla kiitorata sijaitsee.

Tästä voi tehdä hienon roadtripin ajamalla vaikkapa reittiä Vientiane–Long Tieng (kuusi tuntia), Long Tieng–Phonsavan (2,5 tuntia), Phonsavan–Luang Prabang (6,5 tuntia). Tai reitistä voi tehdä vielä pitemmän ajamalla Phonsavanista Nam Nernin ja Nong Khiaw’n kautta Luang Prabangiin.

Thakhek Loop – kalliokiipeilyä ja Laosin paras roadtrip

Thakhekin karstivuorilla voi kulkea pitkin via ferrataa ja kaapeliratoja. Kuva: Antti Helin

Vientianesta etelään ensimmäinen mielenkiintoinen paikka on Thakhek, jonne on matkaa viitisen tuntia. Thakhek on mukava pikkukaupunki, jonka keskustassa on säilynyt söpö ranskalaisajan keskusaukio ja muutama kortteli vanhoja rakennuksia.

Heti kaupungin ulkopuolella alkavat hienot karstivuorimaisemat, joita sitten riittääkin pitkälle matkalle melkein Vietnamin rajalle asti.

Thakhek onkin Laosin paras paikka kalliokiipeilyyn: lyhyen skootterimatkan päässä keskustasta on mainio kalliokiipeilymajatalo Green Climbers Home.

Monelle suurin syy pysähtyä Takhekiin on ajaa skootterilla Thakhek Loop, 450 kilometriä pitkä reitti, jonka kiertämiseen kannattaa varata kolmesta neljään päivään. Skoottereita vuokrataan keskustassa ja majataloista voi poimia mukaansa reittiä kuvaavan kartan.

Thakhekin karstivuorten keskeltä löytyy salaisia laaksoja. Kuva: Antti Helin

Loopin kohokohta on loppupuolen upea, karstivuorten ympäröimä laakso, jonne ajetaan kuin salaiseen valtakuntaan. Nähtävyytenä on kilometrien mittainen Kong Lor -luola, johon tutustutaan veneellä.

Luolan lähettyvillä on yksi koko Laosin viehättävimmistä majataloista, Springriver Resort, joka on nimensä mukaisesti kristallinkirkkaan puron vieressä. Viidakkopurossa voi uida ja meloa, ja tunnelma on todella taianomainen, varsinkin aamuisin, kun puro kylpee aamu-usvassa.

Uutena vetonaulana on Thakhek Loopin loppupäässä sijaitseva komea zipline- ja näköalapaikka The Rock Viewpoint. Hinta parin tunnin zipline-seikkailulle on sangen edullinen, noin 30 euroa.

Savannakhet – Laosin toiseksi kiehtovin kaupunki

Savannakhetin keskusta kutsuu baarikierrokselle. Kuva: Antti Helin

Tunnin verran Thakhekista etelään on Savannakhet, Laosin toiseksi suurin kaupunki. Luang Prabangin tapaan täälläkin on keskusta täynnä tunnelmallisia kolonialismin ajan taloja. Matkailijat sen sijaan puuttuvat, mikä tekee Savannakhetista entistä kiehtovamman kaupungin. Tunnelma on paljon paikallisempi kuin Luang Prabangissa. Täällä on löytämisen riemua!

Elämä on keskittynyt pitkälti pitkän keskusaukion ympärille. Aukion päässä loimottaa ranskalaisten rakennuttama kirkko.

Savannakhet on hiljalleen heräämässä ruususen unestaan ja vanhoihin taloihin on kunnostettu kivoja baareja. Savannakhetia voikin suositella parin päivän pysähdyspaikaksi ja Laosin parhaaksi kohteeksi baarihyppelyyn. Kannattaa käydä ainakin Le Corbeau -cocktailbaarissa, joka henkii salakapakan tunnelmaa.

Nähtävyytenä on pienimuotoinen Dinosaurusmuseo, jossa esitellään alueelta löytyneitä fossiileja. Jos esittää erityistä kiinnostusta dinosauruksia kohtaan, museon intedentti saattaa avata lasivitriinin ja päästää vierailijaa koskettelemaan dinosauruksen luita. Näin kävi ystävälleni, jolla oli lapset mukana.

Pakse – portti Etelä-Laosiin

Pakse on Laosin toiseksi suurin kaupunki. Se ei vielä tee siitä kovin suurta. nKeskustaan tutustuu helposti kävellen. Varsinaista nähtävää ei juuri ole, mutta kyllä kaupungissa viettää mukavasti yhden iltapäivän, tai miksei hieman pitempäänkin.

Ensisilmäyksellä Pakse on aika ruma kaupunki, mutta kun katsoo tarkemmin, löytää joka puolelta muistoja ranskalaisajasta: rapistuneita ranskalaisvilloja, funkkista ja 1950-luvun kerrostaloja. Keskusta ei ole samalla tapaa yhtenäinen kuin vaikkapa Savannakhetissa, mutta jos taloja alettaisiin kunnostaa huolella, niin kyllä tästäkin rumasta ankanpoikasesta kuoriutuisi aikamoinen joutsen.

Odotetaan ja toivotaan, että niin käy ennen kuin talot rapistuvat peruuttamattomasti ja jyrätään matalaksi.

Nähtävyydestä käy katolinen kirkko, jonka sisätilat on koristeltu hauskoilla maalauksilla, joissa Jeesus on siirretty paikalliseen kontekstiin. Täällä näet, miltä näyttää Viimeinen ehtoollinen lao-tyyliin.

Paksen lentokenttä toimii porttina eteläisimpään Laosiin, minkä ansiosta kaupukiin on kehittynyt pienoinen traveller-skene. Jos ei jaksa istua bussissa pitkiä matkoja, Paksen kautta lentämällä pääsee esimeriksi Vientianesta kätevästi Bolavenin ylängölle, Champasakiin ja 4000 saarelle.

Täällä, Etelä-Laosissa Mekong ei ole enää Laosin ja Thaimaan rajana, vaan kulkee kokonaan Laosin puolella. Paksen kaupungissa Mekong ylitetään suurta siltaa pitkin. Sillan toisella puolen kohoaa vuori, jonka rinteellä on suuri Buddha-patsas.

Hotel Paksen vierestä kulkevalla kujalla on useita hostelleja baareineen. Kannattaa nousta Paksen kattoterassille nauttimaan happy hourista ja ihailemaan maisemia. Kaupunkia reunustavat vuoret ja Bolavenin ylänkö.

Bolavenin ylänkö – kierros Laosin kahvinviljelyseudulla

Paksesta vuokrata skootterin ja lähteä kiertämään Laosin kahvinviljelyseutua, Bolavenin ylänköä. Niin sanottu Bolaven Loop alkaa Paksesta ja päättyy Pakseen. Maisemat ovat nätit mutteivät yhtä hienot kuin Takhek Loopin varrella. Kauniita vesiputouksia on siellä sun täällä.

Hauska pysähdyspaikka on kahvila Jhai, joka sijaitsee Paksongin pikkukaupungissa (lue: kylässä). Omistaja, nuori herra Thao Thongphacha, puhuu hyvää englantia ja juttelee mielellään asiakkaiden kanssa. Erinomaista kahvia ja aamiaisia.

Jos haluaa asustaa aivan vesiputouksen vieressä, kannattaa pysähtyä Falls View Resort Tad E-tuun, jonka vesiputouksen saa usein pitää aivan itsellään.

Lyhyen ajomatkan päässä ovat Bolavenin kuuluisimmat vesiputoukset Tad Fane ja Tad Yuang. Syrjemmällä viidakon keskellä on Laosin korkein vesiputous Tad Katamtok.

Suosituin hengailukylä on Tat Lo, jossa on useita majataloja.

Champasak ja Wat Phu – komeat Angkorin ajan rauniot

Wat Phu -raunioalue on Unescon maailmaperintökohde Laosin eteläosassa. Kuva: Isarescheewin / Shutterstock

Etelä-Laosin hienoin nähtävyys on yksi komeimmista Khmer-temppeliraunioista Kambodžan ulkopuolella. 1000–1200-luvulla rakennettu Wat Phu (kirjoitetaan myös Wat Phou) sijaitsee upealla, luonnonkauniilla paikalla.

Toisin kuin Kambodžan Angkorissa, täällä voi seikkailla oman päänsä mukaan raunioiden keskellä – ja vähän niiden päälläkin. Aivan temppelialueen perällä, päätemppelin takana, on pystysuorassa kallionseinämässä pieni luola, jota ei kannata missata. Katosta tippuu pyhää vettä, jota paikalliset käyvät keräämässä pulloihin.

Sisäänpääsymaksu on muutaman euron luokkaa.

Temppeliin tutustutaan viihtyisästä Champasakista käsin. Mekongin ja vuorten väliin puristuneen viehättävän pikkukaupungin kylänraittia reunustavat puutalot. Ravintoloita ja majataloja on jokunen, ja reppureissuskene on hyvin pienimuotoista.

Ravintoloista mukavimpia – ja maukkaimpia on Champasak with Love. Hotelleista tyylikkäin on vanhaan kivitaloon kunnostettu Residence Bassak.

Katso lisää hotelleja Champasakissa.

Don Daeng – ”Punainen saari” vastapäätä Champasakia

Hyvä vaihtoehto Champasakin kylässä asumiseen on La Folie Lodge, joka sijaitsee suurehkolla Don Daeng -saarella Mekongin vastarannalla. Puutaloista koostuva majapaikka on todella tunnelmallinen ja ylellinen maanläheisellä ja hyvin vieraanvaraisella tavalla. Henkilökunta on paikattu saaren asukkaista.

Bungalowien terasseilta avautuvat huikea näkymät Mekongin yli Champasakia reunustaville vuorille. Pääosan nappaa pyhä vuori, jonka juurella Wat Phou sijaitsee. Vuori on helppo tunnistaa tissinmuotoisesta huipustaan. Kyllä, juuri siltä se näyttää.

Vuori oli pyhä alueen varhaisille asukkaille ja siksi he sinne temppelin perustivatkin. Vuoren huipulle on vaivalloinen kulku eikä sille järjestetä vaelluksia. Kun arkeologit kiipesivät huipulle, he löysivät laelta ikivanhan shiva lingan, eli hindulaisen hedelmällisyyspatsaan.

Saarella on mukava pyöräillä ja tutustua paikalliseen elämään. Pikkukylien pääasiallisena ajaviettäänä näyttäisivät olevan kukkotappelut.

Jos yöpyy La Folie Lodgessa, majatalo hoitaa kuljetuksen saarelle. Majatalosta on asiakkaille ilmainen venekuljetus Champasakiin ja takaisin. Majatalo järjestää myös monenlaisia retkiä alueella, niin Wat Phou -temppelille että Wat Tomolle, toiselle, vähemmän tunnetulle Angkorin ajan rauniolle.

Vaikkei majatalossa asuisikaan, sillä on mahdollista vierailla Champasakista käsin. Veneitä lähtee pikkuruisen keskusaukion vierestä.

Etelä-Laos – laiskottelua 4000 saarella

Khone Phapheng -putoukset katkaisevat Mekongin kulun 4000 saaren kohdalla. Champasak, Laos. Kuva: Niti Kantarote / Shutterstock

Jos ja kun laiskottelu on Laosin matkailun syvin olemus, siihen parhaita paikkoja on Mekongin saaristo aivan eteläisimmässä Laosissa Kambodžan rajalla.

Alue tunnetaan nimellä Si Phan Don eli 4000 saarta, mutta aivan niin paljon saaria ei sentään ole. Ja oikeastaan matkailijan kannalta niitä on vain yksi, nimittäin Don Det, jonne suurin osa reissuskenestä on keskittynyt. Täällä ollaan kuitenkin sen verran syrjässä, että rauhaa ja paikallista tunnelmaa riittää.

Don Detin matkailupalvelut ovat keskittyneet pitkälti saaren pohjoiskärkeen, josta on hyvä ihailla Mekongin auringonlaskuja. Täällä sijaitsevat esimerkiksi mukavat Baba Guesthouse ja Little Eden, jossa on jopa uima-allas.

Saaren pohjoispäässä on puolestaan vanha silta, joka vie naapurisaalle Don Khon. Tämä saari on vieläkin maalaismaisempi ja rauhallisempi.

Alueen nähtävyytenä on maailman levein vesiputous, Khone Phapheng, jolla on leveyttä peräti 10 kilometriä. Korkeutta koskimaisella vesiputouksella on suurimmillaankin ”vain” 21 metriä ja se jakaantuu useiden saarien väliin. Näky on kyllä komea, muttei aivan yhtä mahtava mitä määre maine maailman leveimpänä vesiputouksena voisi antaa olettaa.

Aivan Laosin ja Kambodžan rajalla sijaitseva putous on suurin syy, miksei Mekongia voi kulkea koko pituudeltaan veneellä.

Don Detiltä käsin voi myös bongata melomalla ja veneretkillä harvinaisia jokidelfiinejä. Valitettavasti delfiinejä asuu alueella enää muutama, eikä niitä ole kovin montaa enemmän Kambodžassakaan.

Don Detiä ja Don Khonia ei sovi sekoittaa Don Khong -saareen, joka sijaitsee edellisistä erillään useita kilometrejä pohjoisempana. Don Khong on alueen suurin saari ja silläkin on jokunen majatalo.

Don Khongiin pääsee siltaa pitkin, Don Detiin (ja Don Khoneen) vain veneellä. Don Detiin on parin tunnin matka Champasakista tai Paksesta.

Laosin höyrysaunat

Vierailut höyrysaunoissa ovat yksi Laosin matkan kohokohdista. Perinteisesti temppelien pitämät saunat ovat mainioita paikkoja rentoutua ja käydä henkeviä keskusteluja laolaisten kanssa.

Sinh – Laosin perinteinen hame

Laosissa matkustaessa kiinnittää nopeasti huomiota siihen, että naiset käyttävät edelleekin laajalti perinteistä, koristeellista sinh-hametta. Sen käyttö on jopa pakollista valtion virkanaisille.

Vuoristokansojen asut

Entäpä vuoristokansojen kauniit asut? Niitä käytetään edelleen juhlapäivinä. Yksi rakkaimmista Laosin-elämyksistäni on, kun ajoimme hmong-kansan uutena vuotena joulukuussa Phonsavanhiin Ruukkujen ylängölle.

Vuoristokylissä kaikki neidot olivat pukeutuneet upeisiin perinteisiin asuihin ja heittelivät niissä palloa potentiaalisille sulhasehdokkaille. Tapa on ikivanha, mutta entisaikain pallot ovat vaihtuneet tennispalloihin.

Laosin temppelit

Haw Pha Bang -temppeli sijaitsee Luang Prabangissa. Kuva: lkunl / Shutterstock

Buddhalaisia temppeleitä on Laosissa joka kulmalla. Valitettavan monet on rempattu halvalla kultamaalilla kiiltävän kitseiksi. Tunnelmallisimmat temppelit löytyvät Luang Prabangista.

Laolaisten temppelien erikoisuutena ovat temppelirummut, joita munkit käyvät paukuttelemassa temppelien sisäpihojen pienissä torneissa. Tornien sanotaan esittävän myyttistä Naga-käärmettä.

Temppelien rummut rytmittävät maaseudun elämää. Aamuisin kajahtava pehmeä rummunlyönti lähettää munkit almukierrokselleen, ja iltapäivisin kuuluva kumeampi lyönti muistuttaa uskovaisia käymään temppelissä.

Paras aika matkustaa Laosiin

Namxay Viewpoint on komea näköalapaikka Vang Viengissa. Kuva: I-ing / Shutterstock

Ilmaston puolesta mielyttävintä aikaa matkustaa Laosiin on viileä kausi vuodenvaihteen molemmin puolin. Vuoristossa voi yöllä olla jopa kylmä.

Kevätkuukausien kuumana kautena kevätaikaan voi olla tukahduttavan kuuma.

Sadekausi kestää toukokuusta syyskuulle. Sadekausi voi vaikuttaa matkustamista Laosin syrjäseuduille, kun tiet muuttuvat lähes kulkukelvottomiksi. Sen sijaan vaikkapa Luang Prabangiin sadekausi on hyvää aikaa matkustaa: historiallinen kaupunki on tunnelmallisimmillaan, kun matkailijoita on vähiten.

Mekong voi tulvia sadekaudella, mutta yleensä Mekongin saarillekin voi matkustaa ympäri vuoden ilman suurempia ongelmia.

Laosin viisumi

Laosin viisumin saa rajalta – sekä lentokentiltä että maarajoilta. Poikkeuksen saattavat tehdä kaikkein syrjäisimmät raja-asemat. Varaa mukaan dollareita ja kaksi passikuvaa.

Jos haluaa välttyä jonottamiselta raja-asemilla, viisumin voi tilata etukäteen myös netistä. Nettiviisumi taitaa tosin toimia vain lentokentillä.

Matka Laosiin

Laosiin on kätevä matkata Thaimaan kautta. Bangkokista on suoria lentoja sekä Vientianeen että Luang Prabangiin.

Luang Prabangiin on myös lentoja Singaporesta, Kuala Lumpurista ja Kambodžan Seam Reapista.

Edullinen vaihtoehto on lentää Thaimaan puolella Udon Thaniin, jonka kentältä pääsee näppärästi pikkubussilla Nong Khaihin Thaimaan ja Laosin rajalle, josta on tuktuk-matka Vientianeen.

Suosittu rajanylityspaikka on myös Pohjois-Thaimaan Chiang Khong. Täältä pääsee siltaa pitkin Laosin puolelle Huay Xaihin, josta käsin pääsee seikkailemaan Flight of the Gibbong zipline-radalle.

Rajan voi ylittää myös Kambodžan puolelta Mekongin saarille ja muutamasta kohtaa Vietnamista.

Katso lentotarjoukset Laosiin.

Laos kokemuksia

Tämän oppaan kirjoitti Vientianessa asuva matkailutoimittaja Antti Helin, joka pitää matkablogia Paratiisireportteri.

Jos haluat mennä Antin kanssa oluelle tai palkata Antin näyttämään paikkoja kotikaupungissaan Vientianessa, ota rohkeasti yhteyttä: helin.antti(at)gmail.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

3 KOMMENTIT

    • Terve Jouko! Laos on hyvin turvallinen maa matkustaa. Rikollisuutta on vähän, ja matkailijoihin kohdistuvaa vielä vähemmän. Kiertomatkalla Laosiin pääsee tutustumaan ainakin matkatoimisto Aventuran Kaakkois-Aasian kierroksilla, joissa käydään Laosin ohella myös Kambodžassa ja Vietnamissa. Omatoiminenkin matkustaminen on helppoa Laosissa. Bussit ja kotimaanlennot vievät paikasta toiseen.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi