Laos – parhaat matkakohteet

Bambusilta kulkee Nom Song -joen ylitse. Vang Vieng, Laos. Kuva: Em7 / Shutterstock

Laos on Kaakkois-Aasian laiskin maa. Ja ilman yhteyttä mereen Laos tulee sellaisena myös pysymään. Laosiin matkustetaan nauttimaan menneen ajan rauhasta ja tunnelmista – sekä Mekong-joesta.

Laos on Mekong-joen ja vuoristojen maa. Tiibetin ylängöiltä Kaakkois-Aasian halki virtaava mahtijoki on Laosin elämänlanka, ja Mekongin sekä sen sivujokien varrella ovat myös Laosin keskeiset nähtävyydet kuten Luang Prabang, Aasian kaunein vanhakaupunki.

Laosin pohjoisosat ovat 2000 metriin kohoavaa vuoristoa ja kulttuuriltaan eksoottisten vuoristokansojen asuttamaa.

Virallisesti Laos on edelleen sosialistinen maa, tosin siitä kummallinen, että täällä uskonto ei ole oopiumia kansalle, vaan tärkeä osa elämää. Buddhalaisuus on vahvasti läsnä arjessa, ja temppeleitä on joka kulmalla.

Sosialismin sisäistäminen on muutenkin mennyt vähä niin ja näin. Ainakin vasemmistolaisuuden ikonit tuntuvat olevan monelle laolle tuiki tuntemattomia. Tästä hyvä esimerkki on eräskin vierailu laolaisessa höyrysaunassa. Suomalaisen ystävän olkapäähän oli tatuoitu Che Guevara. Laolainen kanssasaunoja kysyi tatuoinnista: ”Onko hän tyttöystäväsi?”

Vientiane – Laosin laiska pääkaupunki

Pha That Luang, kullalla koristeltu valtava stupa, on Laosin kansallinen symboli. Vientiane, Laos. Kuva: Drone By Jettana / Shutterstock

Laosin matka alkaa usein pääkaupunki Vientianesta, joka sijaitsee maan keskiosassa Mekongin varrella.

Pääkaupungista pohjoiseen matkailijoita kutsuvat Vang Vieng, Luang Prabang ja vuoriston vaellusmaastot. Etelässä matkailijaa odottavat Takhekin upeat karstivuorimaisemat, viihtyisä Savannakethin vanhakaupunki ja Mekongin rennot saaret.

Vientiane ei itsessään ole erityisen kiehtova kohde, ja silti se on Kaakkois-Aasian mukavimpia pääkaupunkeja. Pienessä keskustassa liikkuu kävellen ja viihtyisiä kahviloita on joka kulmalla. Muutama päivä vierähtää mukavasti.

Tärkein nähtävyys on Laosin pyhimpiin kuuluva temppeli, Pha That Luang, joka loistaa kauniin tekokultaisena.

Thaimaan Nong Khai on Vientianesta nähden heti Mekong-joen toisella puolen ja joen yli pääsee siltaa pitkin. Eri puolilta Kaakkois-Aasiaa on varsin edullisia lentoja.

Katso tarjoukset Vientianen hotelleihin.

Vang Vieng – Laosin seikkailukeskus

Nam Song -joella pääsee seilaamaan puhalletulla sisärenkaalla. Vang Vieng, Laos. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Vang Vieng sijaitsee Vientianen ja Luang Prabangin välissä upeissa karstivuorimaisemissa. Vang Vieng nousi maineeseen reppureissaajien bilepaikkana, jossa lilluttiin traktorin sisäkumien päällä alas Nam Song -jokea. Matkan varrella nautittiin monenlaisia nautintoaineita joenrantabaareissa, joiden yhteyteen oli rakennettu mitä erikoisempia virityksiä hyppytorneiksi. Turvallisuudesta välittämättä.

Bileet riistäytyivät täysin käsistä ja lopulta Laosin hallitus joutui laittamaan touhulle pisteen, kun vuonna 2011 Vang Viengissa kuoli 27 turistia.

Älyttömyyksiä ja huumeiden käyttöä karsittiin ja Vang Viengin tunnelma on rauhoittui. Jokea pitkin voi edelleen lillua alas renkailla, melonnan ollessa hyvä vaihtoehto. Tarjolla on myös luolaseikkailuja sekä buggy-autoilla ajelua muhkurateillä siniseltä laguunilta toiselle.

Reppureissaajiakin käy edelleen, mutta heitäkin enemmän on korealaisia turisteja, joiden keskuudessa Vang Vieng on nykyisin todella suosittu, kiitos kohteessa kuvatun korealaisen matkailuohjelman.

Maisemat ovat upeat, mutta varsinainen kylä on aikamoinen betonirötiskö. Vaan kyllä täällä viihtyy erinomaisesti muutaman päivän, varsinkin jos panostaa hyvään hotelliin. Vang Viengin ylivoimaisesti ihanin majapaikka on Riverside Boutique Resort.

Katso tarjoukset Vang Viengin hotelleihin.

Luang Prabang – Laosin paras nähtävyys

Buddhalaiset munkit keräävät lahjoituksia joka aamu. Luang Prabang, Laos. Kuva: Sinseeho / Shutterstock

Laosin historiallinen pääkaupunki on maan merkittävin – ja suosituin – nähtävyys. Luang Prabang on Aasian kaunein kaupunki.

Suosiostaan huolimatta Unescon maailmanperintökohde on säilyttänyt kauniin ja rauhaisan tunnelmansa, jossa hyvin säilyneiden Ranskan siirtomaa-ajan rakennusten charmi yhdistyy kuninkaallisiin temppeleihin ja niitä asuttaviin oranssikaapuisiin munkkeihin.

Jos aiot käydä Laosissa ainakin yhdessä paikassa, käy täällä!

Lue lisää Luang Prabangista tai katso tarjoukset Luang Prabangin hotelleihin.

Nong Khiaw ja Muang Noi – reppureissaajien suosikit

Nong Khiaw, Laos. Kuva: Taboga / Shutterstock

Seuraava pysäkki Luang Prabangista pohjoiseen on Nong Khiaw, pikkukaupunki, joka sijaitsee kuvankauniilla paikalla joen rannalla, mahtavan karstivuoren kupeessa. Nähtävyytenä on näköalapaikka, josta avautuu tunnin rehkimisen jälkeen yksi Laosin upeimmista maisemista.

Yleensä täältä jatketaan heti seuraavana päivänä matkaa veneellä tunnin matkan päähän Muang Noihin, pikkukylään, josta on kehittynyt yksi Laosin suosituimmista chillailupaikoista. Karstivuorimaisemat ovat kauniit, ja syrjäisen sijaintinsa ansiosta Muang Noissa on sopivasti maailman laidalla olon tunnelmaa.

Nong Khiaw’sta saavutaankin sitten jo varsinaiseen Pohjois-Laosiin.

Pohjois-Laos – patikointia vuoristoheimojen mailla

Pohjois-Laos on suosittu paikka vaeltaa vuoristoheimojen kyliin, mutta omista vaelluksistani on niin pitkä aika, etten niistä tässä sen enempää kerro.

Suosittuja paikkoja lähteä vaellukselle ovat Luang Namtha ja syrjäisempi ja idyllisempi Phongsali. Entinen patikointikeskus Muang Sing on sen sijaan menettänyt suosiotaan.

Vuoristolaiset ovat Laosissa merkittävä ryhmä: niihin lasketaan kuuluvan kymmenkunta prosenttia Laosin 5,5 miljoonasta asukkaasta.

Gibbon X – keiku puiden latvoissa kuin apina

Vaijeriliuku Laosin viidakon läpi on huikea elämys. Kuva: SasinTipchai / Shutterstock

Pohjois-Laosin suosituimpia nähtävyyksiä on Gibbon X, joka sijaitsee suojellulla Bokeo Nature Reserven alueella lähellä pikkukaupukia Huay Xai ja Thaimaan rajaa.

Gibbon X:n suosio on helppo ymmärtää, kuulostaahan elämys loistavalta. Täällä asutaan viidakossa puiden latvustoon tehdyillä laitureilla ja liikutaan puusta toiseen metallivaijerien varassa kuin gibbonit ikään.

Gibbonien näkeminen tosin on hyvin epätodennäköistä; ne ovat jo aikoja sitten saaneet tarpeekseen ihmisvieraiden melusta ja muuttaneet viidakon toiseen osaan.

Tämäkin on minulta tekemättä: hinta on aika suolainen, alkaen parisataa euroa, ja ziplinejakin on tullut koettua elämässä jo liki tarpeeksi.

Gibbon X on monelle ensimmäinen etappi Laosissa, sillä Huay Xaihin pääsee rajan yli Pohjois-Thaimaan Chiang Khongista. Täältä matkaa voi jatkaa maantietä bussilla edellä mainittuun Luang Namthaan tai jokiveneellä Mekongia pitkin Luang Prabangiin.

Pikaveneellä matka taittuu (korvia huumaavassa moottorinmetelissä) seitsemässä tunnissa ja hitaalla laivalla leppoisasti kahdessa päivässä. Matkan varrella yövytään majataloissa Pak Bengin kylässä.

Takhek Loop – kalliokiipeilyä ja Laosin paras roadtrip

Vientianesta etelään ensimmäinen mielenkiintoinen paikka on Takhek, jonne on matkaa viitisen tuntia.

Takhek on mukava pikkukaupunki, jonka keskustassa on säilynyt söpö ranskalaisajan keskusaukio ja muutama kortteli vanhoja rakennuksia.

Heti kaupungin ulkopuolella alkavat hienot karstivuorimaisemat, joita sitten riittääkin pitkälle matkalle melkein Vietnamin rajalle asti.

Takhek onkin Laosin paras paikka kalliokiipeilyyn: lyhyen skootterimatkan päässä keskustasta on mainio kalliokiipeilymajatalo Green Climbers Home.

Monelle suurin syy pysähtyä Takhekiin on ajaa skootterilla Takhek Loop, jonka kiertämiseen kannattaa varata kolmesta neljään päivään. Skoottereita vuokrataan keskustassa ja majataloista voi poimia mukaansa reittiä kuvaavan kartan.

Loopin kohokohta on loppupuolen upea, karstivuorten ympäröimä laakso, jonne ajetaan kuin salaiseen valtakuntaan. Nähtävyytenä on kilometrienmittainen Kong Lor -luola, johon tutustutaan veneellä.

Luolan lähettyvillä on yksi koko Laosin viehättävimmistä majataloista, Springriver Resort, joka on nimensä mukaisesti kristallinkirkkaan puron vieressä. Viidakkopurossa voi uida ja meloa, ja tunnelma on todella tarunomainen, varsinkin aamuisin, kun puro kylpee aamu-usvassa.

Uutena vetonaulana on Takhek Loopin loppupäässä sijaitseva komea zipline ja näköalapaikka The Rock.

Savannaketh – Laosin toiseksi kiehtovin kaupunki

Tunnin verran Takhekista etelään on Savannaketh, Laosin toiseksi suurin kaupunki. Luang Prabangin tapaan täälläkin on keskusta täynnä tunnelmallisia kolonialismin ajan taloja. Matkailijat sen sijaan puuttuvat, mikä tekee Savannakethista entistä kiehtovamman kaupungin. Täällä on löytämisen riemua!

Champasak ja Wat Phu – komeat Angkorin ajan rauniot

Wat Phu -raunioalue on Unescon maailmaperintökohde Laosin eteläosassa. Kuva: Isarescheewin / Shutterstock

Etelä-Laosin hienoin nähtävyys on yksi komeimmista Khmer-temppeliraunioista Kambodzhan ulkopuolella. 1000–1200-luvulla rakennettu Wat Phu (kirjoitetaan myös Wat Phou) sijaitsee upealla, luonnonkauniilla paikalla.

Temppeliin tutustutaan viihtyisästä Champasak-kaupungista käsin. Pikkukaupungista on tullut ansiosta Etelä-Laosin reppureissaajakeskittymä: vuorten ympäröimään kaupunkiin luovat tunnelmaa temppelit ja vanhat puutalot.

Katso hotelleja Champasakissa.

Etelä-Laos – laiskottelua 4000 saarella

4000 saaren maisemia. Champasak, Laos. Kuva: Niti Kantarote / Shutterstock

Jos ja kun laiskottelu on Laosin matkailun syvin olemus, yksi parhaista paikoista laiskotella on Etelä-Laosin alue nimeltä Si Phan Don eli 4000 saarta.

Aivan niin paljon saari ei sentään ole, ja oikeastaan matkailijan kannalta niitä on yksi, nimittäin Don Det, jonne suurin osa reissuskenestä on keskittynyt. Täällä ollaan kuitenkin sen verran syrjässä, että rauhaa ja paikallista tunnelmaa riittää.

Nähtävyytenä ovat Mekongin katkaisevat mahtavat kosket ja vesiputoukset sekä harvinaiset jokidelfiinit, joita voi bongata veneretkillä ja melomalla. Valitettavasti delfiinejä asuu alueella enää muutama, eikä niitä ole kovin montaa enemmän Kambodžassakaan.

Don Detiin on parin tunnin matka Champasakista tai Paksesta, jossa on myös lentokenttä.

Plain of Jars – Laosin mystisin nähtävyys

Hautajaisruukkuja vai riisiviinasammioita? Siinä Ruukkujen tasangon arvoitus. Kuva: Avigator Thailand / Shutterstock

Laosin mystisin nähtävyys on Plain of Jars, Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee maan keskiosissa. Laajaa, luonnonkaunista tasankoa koristavat lukemattomat kiviruukut, joita on tehty sekä hiekkakivestä että graniitista. Suurimmat ruukut ovat yli kaksi metriä korkeita ja voivat painaa jopa 10 tonnia.

Kiviruukkujen uskotaan olevan 2000 vuotta vanhoja. Ne pystyttäneestä kulttuurista ei tiedetä juuri mitään, mutta ruukkujen uskotaan olleen hautauskäytössä.

Tosin sellainenkin teoria on esitetty, että ruukuissa olisi tehty ja säilytetty laolaista riisiviinaa. Teoria on epätodennäköinen mutta kutkuttava; jos se olisi totta, olisi kyseessä yksi maailman humalluttavimmista muinaismuistoista.

Suosituimmat ja helpoimmin lähestyttävät ruukkualueet ovat lähellä Phonsavan-kaupunkia. Parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista on useita ruukkualueita, joissa kussakin on 150–300 ruukkua.

Parasta Ruukkujen ylängöllä on arvoituksellinen tunnelma. Ruukkujen ylänkö sijaitsee sisämaassa ja Vientianesta matkalla pohjoiseen kertyy kohtalaisen iso kiertolenkki, minkä takia Ruukkujen ylänkö on säilynyt ihastuttavan rauhallisena. Täällä saa usein melkein omin nokin tutkia arvoituksellisia ruukkuja.

Vientanesta pääsee Phonsavaniin myös lentäen.

Laosin höyrysaunat

Vierailut höyrysaunoissa ovat yksi Laosin matkan kohokohdista. Saunat ovat mainioita paikkoja rentoutua ja käydä henkeviä keskusteluja laolaisten kanssa.

Laosin temppelit

Haw Pha Bang -temppeli sijaitsee Luang Prabangissa. Kuva: lkunl / Shutterstock

Laosin buddhalaisissa temppeleissä kannattaa muuten kiinnittää huomiota laolaiseen erikoisuuteen: temppelirumpuihin. Rummut ovat temppelien sisäpihoilla pienissä torneissa, jotka esittävät myyttistä Naga-käärmettä.

Temppelien rummut rytmittävät maaseudun elämää. Aamuisin kajahtava pehmeä rummunlyönti lähettää munkit almukierrokselleen, ja iltapäivisin kuuluva kumeampi lyönti muistuttaa uskovaisia käymään temppelissä.

Paras aika matkustaa Laosiin

Namxay Viewpoint on komea näköalapaikka Vang Viengissa. Kuva: I-ing / Shutterstock

Ilmaston puolesta mielyttävintä aikaa matkustaa Laosiin on viileä kausi vuodenvaihteen molemmin puolin. Vuoristossa voi yöllä olla jopa kylmä.

Kuumana kautena kevätaikaan voi olla tukahduttavan kuuma.

Sadekausi kestää toukokuusta syyskuulle. Sadekausi voi vaikuttaa matkustamista Laosin syrjäseuduille, kun tiet muuttuvat lähes kulkukelvottomiksi. Sen sijaan vaikkapa Luang Prabangiin sadekausi on hyvää aikaa matkustaa: historiallinen kaupunki on tunnelmallisimmillaan, kun matkailijoita on vähiten.

Laosin viisumi

Laosin viisumin saa rajalta. Poikkeuksen saattavat tehdä kaikkein syrjäisimmät raja-asemat.

Matka Laosiin

Laosiin on kätevä matkata Thaimaan kautta. Bangkokista on suoria lentoja niin Vientianeen kuin Luang Prabangiinkiin.

Luang Prabangiin on myös lentoja Singaporesta, Kuala Lumpurista ja Kambodzhan Seam Reapista.

Edullinen vaihtoehto on lentää Thaimaan puolella Udon Thaniin, jonka kentältä pääsee näppärästi pikkubussilla Nong Khaihin Thaimaan ja Laosin rajalle, josta on tuktuk-matka Vientianeen.

Pohjois-Thaimaasta rajan voi ylittää myös Chiang Khong–Huay Xain raja-asemalla.

Katso lentotarjoukset Laosiin.

Laos kokemuksia

Tämän oppaan kirjoitti Vientianessa asuva matkailutoimittaja Antti Helin, joka pitää matkalbogia Paratiisireportteri.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi