Kambodžan parhaat matkakohteet

Kambozha-matka
Angkor on maailman hienoin rauniokaupunki. Piste.

Kambodžaa elämyksellisempää matkakohdetta on vaikea kuvitella. Kambodžan-loma on valkoisia hiekkarantoja, kolonialistihuviloita ja maailman mahtavin rauniokaupunki Angkor. Kambodžan-matka on myös kuoppaisia maanteitä, paistettuja tarantelloja ja punakhmerien uhrien joukkohautoja.

Kambodža on samaan aikaan karu ja kaunis matkakohde, jossa kokee rinnakkain ihmisyyden kauneimmat ja kauheimmat puolet.

Ystävällisten kambodžalaisten keskuudessa on usein vaikea ymmärtää, miten juuri tässä maassa saattoi tapahtua yksi 1900-luvun kauheimmista kansanmurhista.

1970-luvulla Kambodžaa hallinneet punakhmerit tappoivat yli neljänneksen maan asukkaista, yli miljoona ihmistä. Punakhmerien vihalta eivät säästyneet edes vauvat. Pol Potin mukaan ”rikkaruoho piti vetää maasta juurineen.”

Kambodžassa matkustetaan yleensä aika suoraviivaista reittiä, joka kulkee Angkorin temppeleiden, pääkaupunki Phnom Penhin, viihtyisän Kampotin pikkukaupungin ja Kambodžan eteläosan hiekkarantojen ja saarten välillä.

Angkorin temppelit ehtii nähdä vaikka muutamassa päivässä, mutta jos haluaa nähdä Kambodžaa pintaa syvemmältä, kannattaa matkaan varata aikaa vähintään kaksi viikkoa. Kuukaudeksikin riittää Kambodžassa helposti nähtävää.

Suosituimmalta reitiltä voi poiketa esimerkiksi syrjäseuduille Rattanakiriin ja Mondulkiriin. Mekongin varrella Kratiessa voi bongata harvinaisia Mekongin delfiineitä. Kannattaa huomioida, että suosituimpien kohteiden ulkopuolelle matkustaminen vaatii Kambodžassa aikaa ja hyviä istumalihaksia.

Angkorin temppelit – Kambodžan upeimmat nähtävyydet

bayon-temppeli Angkor
Bayon on Angkorin lumoavimpia temppeleitä. Lukemattomat Buddhan kasvot seuraavat vierailijaa kuin peilisalissa.

Kambodžan kuuluisin nähtävyys on Angkor, maailman upein rauniokaupunki. Angkorista on tullut vuosien saatossa todella suosittu ja kävijöitä on valtavasti, mutta Angkorissa on silti aivan pakko käydä. Angkorin temppelit ovat suosiostaankin huolimatta suurin syy matkustaa Kambodžaan. Näin upeaa rauniokaupunkia ei mistään muualta maailmasta löydy!

Angkorin temppeleistä kuuluisin on Angkor Wat, mutta alueella on monta muutakin kiehtovaa ja kaunista temppeliä. Varaa temppeleille ainakin kaksi päivää, mielellään kolme.

Siem Reap on kehittynyt eläväiseksi pikkukaupungiksi, jonka vanhoissa ranskalaisajan taloissa toimii tunnelmallisia ravintoloita.

Angkorin temppeleihin tutustutaan Siem Reapin pikkukaupungista käsin. Katso tarjoukset Siem Reapin hotelleihin tai lue lisää Angkorista.

Angkorin lisäksi Kambodžasta löytyy syrjäisempiäkin – ja seikkailullisempia – temppeleitä. Reilun sadan kilometrin päässä Angkorista sijaitsee Koh Ker, jolle avattu uusi tie on avannut alueen vasta hiljan matkailijoille. Koh Kerin kymmenistä temppeleistä komeimpia ovat Prasat Kharam eli Punainen temppeli ja 35 metriä korkea, pyramidimainen Prasat Thom.

Toinen vähän tunnettu ja vierailtu temppelialue on Kambong Thomin maakunnassa sijaitseva Sambor Prei Kuk, jonka puolensataa koristeellista pikkutemppeliä rakennettiin 600-luvulla ennen Angkorin aikaa.

Phnom Penh – romuluisen kiehtova pääkaupunki

Kambodza_Palonen_03
Phnom Penh on hyvä paikka käydä seuraamassa thainyrkkeilyä – laji saattoi hyvinkin saada alkunsa Kambodzhassa khmer-imperiumin aikaan.

Phnom Penh on kaupunki muutoksessa. Pitkään Kaakkois-Aasian takapajulalta tuntunut Kambodzhan pääkaupunki on jo useamman vuoden käynyt läpi kasvojenkohotusta.

Katuja siistitään, uusia kauppakeskuksia avataan ja vanhoja siirtomaa-ajan rakennuksia kunnostetaan – mutta valitettavasti myös tuhotaan uudisrakennusten tieltä.

Kaupunki kantaa edelleen jälkiä punakhmerien hirmuhallinnosta: Tuol Slengin vankila ja Kuoleman kentät kuuluvat pääkaupungin vierailluimpiin nähtävyyksiin.

Kulttuurinnälkänsä voi tyydyttää Kansallismuseossa, johon on kerätty komea kokoelma upeita Angkorin ajan patsaita.

Sen jälkeen voikin suunnata sokeiden hierontaan tai Phnom Penhin keskustorille ihailemaan kauppahallin komeaa art deco -ulkoasua ja maistelemaan jättiläishämähäkkejä.

Iltaelämä on vilkasta Phnom Penhin hämyisissä baareissa. Vaihtoehtona on suunnata katsomaan thainyrkkeilyä, ei kun siis, khmer-nyrkkeilyä.

Katso tarjoukset Phnom Penhin hotelleihin.

Battambang – vanhaa tunnelmaa

Battambangin pikkukaupungissa on hyvin säilynyt ranskalaisaikainen keskusta, jota on hiljalleen kunnostettu ja jonka vanhoihin taloihin on alettu avata boheemeja putiikkeja ja kahviloita.

Battambangin alueen nähtävyyksiä ovat punakhmerien ajan joukkohauta, söpö bambujuna ja luola, josta lentää illan tullen ulos miljoonia lepakoita.

Katso tarjoukset Battambangin hotelleihin.

Kampot – chillailijoiden onnela

Kampot on tunnelmallinen joenvarren kaupunki matkalla Phnom Penhistä Sihanoukvilleen. Vanhoissa ranskalaishuviloissa on tunnelmallisia majataloja, ravintoloita ja baareja.

Suosittu päiväretki vie Bokor-vuorelle ihailemaan maisemia.

Rantaloma Kambodžassa – Sihanoukville vai Kep?

Kambodžan suosituin ja tunnetuin rantakohde on Sihanoukville. Sihanoukvillen rannat ovat pitkiä ja varsin kauniitakin, mutta rantakaupungin tunnelma on hieman romuluinen.

Paratiisimaisempia tunnelmia löytää, kun suurtaa Sihanoukvillesta Kambodzhan saarille. Lähinnä Sihanoukvillea on Koh Ta Kiev, jolla on vain muutama majatalo. Saarelle kuljetaan veneellä Sihanoukville Otres Beachilta, jolta saaren majatalot käyvät poimimassa asiakkaansa omilla veneillään. Mukava majapaikka on esimerkiksi Kactus Resort.

Kauempana sijaitsevat Koh Rong ja Koh Rong Samloem, joista kerrotaan lisää alempana.

Kambodžan saarille vaihtoehtona on myös suunnata Sihanoukvillen sijaan Kepiin. Kep on kolmas Kambodžan rantakohteista. Rantakaupunki oli aikoinaan ranskalaisten siirtomaaisäntien leikkikenttä, joka autioitui punakhmerien aikaan, ja ranskalaisten hienot rantahuvilat rappeutuivat.

Kepin rannat eivät ole mitenkään erityisen upeat, mutta huviloihin on alettu hiljalleen kunnostaa mielenkiintoisia boutique-hotelleja.

Katso tarjoukset Sihanoukvillen tai Kepin hotelleihin.

Koh Rong – Kambodžan kuuluisin saari

Koh Rongilla riittää valkohiekkaista rantaa.

Kambodžan saarista ensimmäisenä maineeseen nousi Koh Rong, jonka turismin alkuajat on ikuistettu Marco Kososen mainioon matkakirjaan Rock’n’Roll Suicide Bar.

Kaukana takana ovat ajat, kun Koh Rongille matkustaminen vaati säätämistä kalastajaveneiden kanssa. Nykyisin Sihanoukvillestä kulkee Koh Rongille päivittäin useampikin vene. Tunnelma on Koh Rongilla edelleen leppoisa. Bileitä järjestetään saarella joka ilta, mutta vaihtelevissa paikoissa.

Katso tarjoukset Koh Rongin majapaikkoihin.

Koh Rong Samloem – Kambodžan paratiisisaari

Kambodžan kaunein saari taitaa olla suuremman Koh Rongin vieressä sijaitseva pienempi Koh Rong Samloem. Saarelta löytyy kauniita rantoja ja ihanan turkoosia ja kirkasta merta.

Koh Rong Samloemin rannoista kuuluisin on kolme kilometriä pitkä, saaren itäpuolella kaartuva Saracen Bay, jolla ovat myös saaren hienoimmat hotellit. Koh Rong Samloemin länsipuolelta, viidakkopolkujen päästä löytyvät kaksi ihanaa pikkurantaa, Lazy Bay ja Sunset Beach, jotka ovat molemmat reppureissaajien suosiossa.

Pikaveneet vievät kolmessa vartissa Sihanoukvillesta Koh Rong Samloemin Saracen Baylle.

Katso tarjoukset Koh Rong Samloemin majapaikkoihin.

Kratie ja Rattanakiri – matka Kambodžan syrjäseuduille

Jos haluaa poiketa kaikkein tampatuimmilta poluilta, voi suunnata laivalla Mekongia ylävirtaan Kratieen katsomaan jokidelfiineitä ja jatkaa sieltä etnisten vähemmistöjen asuttamaan Ratanakirin maakuntaan.

Luvassa on kuoppaisia maanteitä, pölyisiä pikkukaupunkeja ja äärimmäisen ystävällisiä ihmisiä. Eli seikkailunhenkisten mielestä Kaakkois-Aasiaa aidoimmillaan.

Kambodzha – hyvän ja pahan kosketus

Kambodza_Palonen_02
Pääkalloja Killing Fields -joukkohaudalla Phnom Penhin lähellä.

Vaikka pieneen maahan mahtuu paljon koettavaa, parasta Kambodžassa ovat kambodžalaiset itse.

Jollakin ihmeellisellä tavalla kambodžalaiset ovat onnistuneet toipumaan punakhmerien ajan kauhuista: kuoleman kentistä, nälänhädästä ja miinoista, jotka kaatoivat kambodzhalaisia vielä vuosikymmeniä sisällissodan päätyttyä.

Tuskin missään muussa maassa on yhtä käsin kosketeltavissa sekä ihmislajin ääretön pahuus että äärimmäinen hyvyys.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Kambodžassa

Sihanoukvillestä järjestetään sukellus- ja snorklausretkiä Kambodžan saarille, ja saariltakin löytyy sukelluskeskuksia, mutta lähtökohtaisesti Kambodzha ei ole ikimuistoinen matkakohde sukelluslomalle tai snorklaamiseen. Kambodžan koralliriutat ovat kärsineet pahoin dynamiittikalastuksesta.

Matka Kambodžaan

Kambodžaan matkaa kätevästi Bangkokin kautta. Bangkokista on lentoja niin Siem Reapiin eli Angkorin temppeleille kuin Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. Lennot Phnom Penhiin tapaavat olla edullisempia kuin Siem Reapiin.

Bangkokista ehtii päivässä myös busseja käyttäen Siem Reapiin. Kambodžan rannoille voi puolestaan matkata maata (ja merta) pitkin kätevästi Thaimaan puolelta Koh Changilta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kambodzaan.

Kambodžan kokemuksia

Tämän Kambodža-matkaoppaan on kirjoittanut Kaakkois-Aasiaan erikoistunut matkailutoimittaja Antti Helin: ”Angkorin temppelien ihailun ja rannalla lekottelun lisäksi olen istunut Kambodžassa päiväkausia riisisäkkien päällä pick-up-autojen lavoilla, nukkunut junan karjavaunussa kanojen pyöriessä jaloissani ja syönyt matkaevääksi kambodžalaisten matkatoverieni tarjoamia paahdettuja koppakuoriaisia. Jälkimmäiset ovat olleet vähintään yhtä ikimuistoisia kokemuksia!”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi