Kaakkois-Aasian parhaat matkakohteet

Kaakkois-Aasia on maailman parhaita matkailualueita. Varsin tiiviillä alueella on toinen toistaan upeita matkakohteita: kauniita rantoja, eksoottista kulttuuria ja futuristisia metropoleja. Maiden välillä on hyvät lentoyhteydet – ja Thaimaan, Laosin, Kambodžan sekä Vietnamin välillä reissaa kätevästi myös maata pitkin.

Alla esitellään tarkemmin Kaakkois-Aasian parhaat kohteet rantalomalle, sukeltamiseen ja snorklaamiseen, nähtävyyksien ihailuun, kaupunkilomalle, luontoseikkailuihin ja surffaamiseen. Lopuksi kerrotaan vielä Kaakkois-Aasian parhaat kohteet perheille ja herkutteluun.

Kohteiden sijainnit näyttää Kaakkois-Aasian kartta.

Kaakkois-Aasian parhaat rannat

Filippiinien kauniita maisemia koskemattomalla Dinagatin saarella lähellä Surigaoa. Kuva: Antti Helin

Aasian ylivoimaisesti kauneimmat rantamaisemat löytyvät Filippiineiltä El Nidosta, jonka karstisaaret nousevat kuin linnoitukset säihkyvän turkoosista merestä. Thaimaan Krabikin jää tässä kilpailussa selvästi kakkoseksi.

El Nidoon – ja muille Filippiinien saarille – matkustaminen Suomesta vaatii kuitenkin jonkin verran vaivaa. Ensin yhdellä vaihdolla joko Manilaan tai Cebuun ja sieltä jatkolennolla tai laivalla sopivalle saarelle.

Vaiva kuitenkin palkitaan. Esimerkiksi Thaimaan rantakohteisiin verrattuna Filippiinit on täynnä elämyksiä: kunhan valitset sopivan kohteen, näet lähes varmasti kilpikonnia ja valashaita ja pääset uimaan delfiinienkin kanssa.

Jos mielessä on kuitenkin ihan perinteinen rantaloma, siihen Aasian paras kohde on Thaimaa, johon on Suomesta hyvät lentoyhteydet sekä pääkaupunkiin Bangkokiin että suoraan suosituimpiin rantakohteisiin Phuketiin ja Krabille. Thaimaa on myös paras kohde saarihyppelyyn: missään toisessa Aasian maassa ei ole yhtä vaivatonta liikkua upealta saarelta toiselle. Saarten välillä on nopeat lauttauyhteydet ja Thaimaan saaret ovat asettuneetkin sopivasti saarihyppelyä ajatellen.

Kivoja rantakohteita löytyy toki myös Malesiasta. Malesian saarissa on tosin paljon vähemmän valinnanvaraa kuin Thaimaassa ja Filippiineillä.

Indonesian parhaat rannat sijaitsevatkin sitten jo niin monen mutkan takana, että suurin osa matkailusta on keskittynyt Balille, jonne pääsee Suomestakin yhdellä vaihdolla.

Balin rannat eivät kuitenkaan kuulu Aasian parhaisiin, vaan ne ovat pääosin tummaa laavahiekkaa, muutamaa hienoa poikkeusta lukuun ottamatta. Paratiisimaisempia tunnelmia tarjoilevat pienet Gili-saaret, joille on vain pikavenematka Balilta.

Rantakohteena selvästi edellisten jäljessä tulee Vietnam, jossa on oikeastaan vain yksi kunnon paratiisaari, Phu Quoc, ja sekin alkaa olla tupaten täynnä lomalaisia. Muuten Vietnamin rantakohteet ovat pääosin mantereen puolella, missä vesi ja hiekka eivät ole yhtä paratiisimaisia kuin saarilla.

Entäpä Kambodža? Kambodžan perinteisin rantakohde, Sihanoukville, alkaa olla turhankin täynnä kiinalaisia, mutta Kambodžan kauniit saaret Koh Rong etunenässään ovat nousseet reissaajien suosikeiksi.

Myanmarin rantaloman suhteen kannattaa vielä odottaa. Burman upein rantakohde, huikea Merguin saaristo, on vasta avautumassa matkailulle. Ja kun se vihdoin tapahtuu, luvassa on koskematon saarihyppelijän paratiisi. Tällä hetkellä saaristossa voi tehdä vasta päiväretkiä, esimerkiksi Thaimaan Ranongista käsin – upeita toki nekin.

Kaakkois-Aasian paras sukelluskohde

Indonesia on loistava paikka nähdä suuria rauskuja. Tämä on kuvattu Raja Ampatilla Papualla. Kuva: Tony Shih, Flickr CC

Aasian paras sukelluskohde on Indonesia – ja oikeastaan koko maailman ykkönen. Saaristo on täynnä toinen toistaan upeampia sukelluskohteita. Kuuluisin kaikista on Raja Ampat, mutta hyvänä kakkosena tulee Sulawesilla sijaitseva Bunaken, jossa toimii legendaarinen suomalainen sukelluskeskus Living Colours.

Monet niistä ovat tosin varsin pitkin matkojen takana, mutta jo Balin sukelluskohteet ovat hienot. On todella hieno Tulambenin hylky sukellettavaksi ja paholaisrauskuja näkee lähes varmasti. Balin vieressä sijaitseva Nusa Penida on maailman paras paikka bongata hämmästyttävä möhkäkala.

Hyvänä kakkosena sukelluskohteena tulee Filippiinit, jossa voi bongata lukemattomien kilpikonnien ohella kettuhaita ja miljoonien sardiinien parvia. Filippiinit on myös maailman paras paikka nähdä valashaita.

Malesian kuuluisin sukelluskohde on Borneon laidalla sijaitseva Sipadan. Snorklaajalle erinomainen kohde on Pulau Perhentian, jossa pääsee uimaan kilpikonnien ja vaarattomien riuttahaiden kanssa.

Toki myös Thaimaassa pääsee sukeltamaan. Sukelluskohteena Thaimaan paras puoli on se, että sukellusmaastot ovat helposti saavutettavissa. Jo suosittujen pakettimatkakohteiden Khao Lakin ja Phuketin edustalla on erinomaiset sukellusmaastot.

Koh Tao on puolestaan yksi maailman suosituimmista paikoista suorittaa sukelluslupa. Saaren rento tunnelma houkuttelee myös kokeneita sukeltajia.

Missä voi uida delfiinien kanssa?

Filippiinien Surigao on loistava paikka uida vapaiden delfiinien kanssa.

Kaakkois-Aasian parhaat nähtävyydet

Kambozha-matka
Angkor on maailman hienoin rauniokaupunki. Kuva: Ville Palonen

Kaakkois-Aasian hienoin nähtävyys on Kambodžassa sijaitseva Angkor, maailman upein rauniokaupunki. Toinen hieno rauniokaupunki on Myanarin Bagan. Ihastuttava rauniokaupunki on myös Thaimaan Sukhothai.

Indonesiallakin on oma, komea temppelinraunionsa, Jaavalla sijaitseva Borobudur, joka muistuttaa maan buddhalaisista juurista.

Luang Prabang
Buddhalaiset munkit keräävät lahjoituksia joka aamu. Luang Prabang, Laos. Kuva: Sinseeho / Shutterstock

Kaakkois-Aasian kaunein vanhakaupunki on puolestaan Laosin entinen kuninkaallinen pääkaupunki Luang Prabang, joka on täynnä kolonialismin ajan tunnelmaa.

Viehättäviä vanhoja kaupunkeja ovat myös Vietnamin Hoi An ja Malesiassa Penangin saarella sijaitseva Georgetown.

Bali instagram temppeli
Pura Lempuyang Luhur tunnetaan Balin Instagram-temppelinä. Kuva: Tim Snell, Flickr CC

Hieno kulttuurikohde on myös Bali, joka on suurista matkailijamääristä huolimatta säilyttänyt omalaatuisen hindulaisen kulttuurinsa.

Indonesian vielä paljon Balia eksoottisempi kulttuurikohde on Sulawesi, jossa Tana Torajan ylängöllä asuva heimo tunnetaan erikoisista hautajaismenoistaan.

Omalla tavallaan erikoinen nähtävyys on myös Borneon pieni lilliputtivaltio Brunei, jota hallitsee yksinvaltiaana satumaisen rikas sulttaani.

Kaakkois-Aasian parhaat kaupungit

Gardens by the Bayn superpuut ovat yksi Singaporen tunnetuimmista maamerkeistä. Kuva: Jack Photo / Shutterstock

Kaakkois-Aasian kiehtovimmat kaupungit ovat futuristisen ultramoderni Singapore ja eksoottinen, elämää sykkivä Bangkok.

Malesian Kuala Lumpur jää selkeästi näiden taakse. Edellisiin verrattuna Kuala Lumpurista puuttuu selkeä oma identiteetti, syy matkustaa juuri Kuala Lumpuriin.

Kaakkois-Aasian kolmanneksi parhaan kaupungin tittelin kaappaakin Vietnamin Hanoi, jonka sydämessä ovat viehättävät vanhat korttelit.

Dong Khoi -kadulla voi kokea vanhan Saigonin tunnelmia. Kuva: Antti Helin

Kaupungeista pitävälle Vietnam on muutenkin mainio kohde – maan halki voi matkata Hanoista Saigoniin, Vietnamin talouden keskukseen, metropoliin, joka yrittää tasapainoilla ranskalaisen rakennusperinnön ja pilvenpiirtäjien välillä. Kiehtovinta Saigonissa ovatkin purku-uhan alla oleviin ranskalaistaloihin avatut salakahvilat.

Mieleenjäävä kaupunkikohde on myös Myanmarin Yangon, joka on hiljalleen heräämässä uuteen kukoistukseen pitkästä, sotilasdiktatuurin aikaisesta ruususen unestaan.

Indonesian Jakarta ja Filippiinien Manila ovat sen sijaan sen verran kaoottisia pääkaupunkeja, että moni jättää ne suosiolla väliin.

Kaakkois-Aasian parhaat luontokohteet

Mount Kinabalu -vuori on Kaakkois-Aasian parhaita vaelluskohteita. Kuva: Ville Palonen

Kaakkois-Aasian paras luontokohde on Malesian puoleinen Borneo, jossa voi seikkailla upeissa, orankien asuttamissa sademetsissä ja kiivetä Mount Kinabalu -vuorelle.

Malesian ohella orankeja voi bongata myös Indonesian puoleisella Borneolla eli Kalimantanissa ja Sumatran saarella.

Komodonvaraani. Rinca, Indonesia. Kuva: Sergey Uryadnikov / Shutterstock.com

Indonesiassa asuu vielä orangejakin eksoottisempia otuksia, komodon varaaneja, joita ihaillaan upealta Floresin saarelta käsin.

Myös Thaimaassa on hienoja luontokohteita, vaikkei siellä aivan yhtä eksoottisia eläimiä eläkää. Khao Sok on satumaisen kaunis sademetsä ja Khao Yai erinomainen paikka viidakon eläinten, kuten villinorsujen, bongaamiseen.

Kaakkois-Aasian parhaat surffikohteet

Bali surffaus
Balin kaunein surffikohde on Uluwatu. Kuva: Wonderful Nature / Shutterstock.com

Kaakkois-Aasian paras – ja suosituin – surffikohde on Bali, ja hyvästä syystä. Aallot ovat komeat ja täydelliset surffaamiseen ympäri vuoden.

Aasian kiehtovin surffikohde on Sumatran länsipuolella sijaitsevat pienet Mentawaisaaret, joilla odottavat huikeat aallot, paratiisirannat ja eksoottiset heimot.

Komeita aaltoja tarjoaa myös Filippiinien Siargao, joka houkuttelee reissaajia myös rennolla tunnelmallaan.

Kaakkois-Aasia lasten kanssa

Jättiläispanda syö bambua Singaporen eläintarhassa. Kuva: Trong Nguyen / Shutterstock

Ylivoimaisesti paras perhekohde on Singapore, jossa on monenlaista tekemistä lasten kanssa upeista eläintarhoista Universal Studiosin huvipuistoon.

Rantalomalle lasten kanssa suuntaavalle Thaimaa on sopivan vaivaton valinta. Erityisen mukava kohde lasten kanssa on leppoisa saari Koh Lanta.

Kaakkois-Aasian herkullisimmat kohteet

Bun cha -lihapullia, nuudeleita ja yrttejä. Kuva: Bonchan / Shutterstock

Kaakkois-Aasiaan houkuttelee matkalle tietysti myös herkulinen ruoka. Parhaan ruokakohteen tittelistä kamppailevat aika lailla tasaväkisesti Thaimaa ja Vietnam.

Jos thairuoka onkin suomalaisille kaiketi tutumpaa on vietnamilainen ruoka melkeinpä vieläkin parempaa, ainakin jos pitää tuoreiden yrttien käytöstä.

Vietnamissa on myös selkeästi edullisempaa syödä – ja juoda – kuin Thaimaassa. Thaimaa saa puolestaan lisäpisteitä siitä, että maa on houkutellut asumaan niin paljon maailman luokan keittiömestareita, että Bangkokista, ja osin Phuketistakin, löytyy huippuluokan ravintoloita maailman joka kolkalta.

Malesialainen ruoka on edellisiin verrattuna pääosin paljon tylsempää. Indonesialainen, filippiiniläinen ja burmalainen ruoka on puolestaan mauiltaan turhankin äkkiväärää, hieman karkeasti yleistäen. Kaikista näistä löytyy toki myös erinomaisia paikallisia herkkuja ja tuoreita mereneläviä – sekä sopivasti länsimaisia ravintoloita, jos koti-ikävä iskee.

Kaakkois-Aasia kokemuksia

Kaakkois-Aasiasta kirjoitti Thaimaassa, Laosissa ja Indonesian naapurissa Itä-Timorilla asunut matkailutoimittaja Antti Helin.

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi. Mikä on sinun mielestäsi Kaakkois-Aasian paras matkakohde?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi