Pulau Perhentian -opas

Teluk Pauh on Perhentian-saarten kaunein ranta. Kuva: Jaromir Chalabala / Shutterstock

Pulau Perhentian on Malesian rennoin rantakohde. Saarten vetonauloja ovat häikäisevän valkeat hiekkarannat ja kiehtova vedenalainen maailma. Snorklatessa ja sukeltaessa näkee merikilpikonnia, rauskuja ja kyhmypapukaijakaloja.

Pulau Perhentianilla on kaksi saarta, Kecil (Pieni) ja Besar (Suuri). Ne sijaitsevat Etelä-Kiinan merellä lähellä Thaimaan rajaa, parikymmentä kilometriä Malesian niemimaan itärannikolta.

Matka Pulau Perhentian -saarille

Perhentian-saaret ovat Malesian itärannikon paras matkakohde. Kuva: Izuddin Helmi / Shutterstock

Malesiaan on helpointa matkustaa lentämällä KLM:n tai Lufthansan kanssa Kuala Lumpuriin. Sieltä Air Asian jatkolento vie Kota Bharuun, josta pääsee bussilla tai taksilla noin tunnissa Kuala Besutin satamakaupunkiin. Kuala Besutista jatketaan molemmille saarille pikaveneellä. Vajaan tunnin venematka maksaa 10-15 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Malesiaan ja etsi maan sisäisiä lentoja.

Kuala Besutissa on useita matkatoimistoja, joista voi hankkia venelipun ja varata majoituksen etukäteen. Monsuunikaudella marras-helmikuussa merenkäynti on rajua, ja monet saarten majapaikoista ovat suljettuja. Paras aika matkustaa Perhentianille on huhti-lokakuu.

Perhentiansaarilla ei ole teitä, ja viidakosta löytyy vain muutama lyhyehkö polku. Suurin osa saarten (ja eri rantojen) välisestä liikenteestä tapahtuu venekyydillä.

Pulau Perhentianin hintataso

Pulau Perhentianilla ei juurikaan häslätä tai huijata, sillä hinnat ovat jo valmiiksi lähes kaksinkertaiset Manner-Malesiaan verrattuna. Suomalaisittain paikka on silti edullinen.

Muutaman tunnin snorklausreissu maksaa kympin, laitesukellus 20 euroa, oluttölkki pari euroa ja ravintoloiden pääruoat alkaen parista eurosta. Iso vesipullo tai limsatölkki irtoaa eurolla.

Perhentiansaarilla ei ole pankkiautomaatteja, eikä luottokortti kelpaa monessakaan paikassa. Käteistä pitää siis nostaa riittävästi viimeistään Kota Bharusta.

Pulau Perhantianin ravintolat

Kaikissa majapaikoissa on oma ravintola. Lisäksi Perhentianilta löytyy pieniä rantaravintoloita, jotka tarjoavat iltaisin tuoretta kalaruokaa: samana aamuna pyydetty barrakuda inkiväärillä höystettynä vie kielen mennessään!

Kaikki ravintolat eivät tarjoile alkoholia. Suurin osa Perhentianin rantabaareista löytyy Long Beachilta.

Sukeltaminen Pulau Perhentianilla

Merikilpikonna liikkuu sulavasti veden alla. Kuva: Rich Carey / Shutterstock

Perhentiansaaret ovat Malesian itärannikon paras sukelluskohde. Jo snorkaltessa pääsee ihailemaan uhanalaisia kilpikonnia (green sea turtle ja hawksbill sea turtle) ja metrin mittaisia mustaevähaita (reef blacktip shark). Laitesukeltaja tapaa lisäksi rauskuja (stingray ja bluespotted stingray), sinivyölattapyrstöjä (banded sea snake), siipisimppuja (lion fish), barrakudia, mureenoja ja lähes puolitoistametrisiä kyhmypapukaijakaloja (bumphead parrotfish). Jännitystä sukelluksiin tuovat säppikalat (trigger fish), jotka varsinkin keväällä puolustavat reviiriään aggressiivisesti.

Parhaat sukelluskohteet ovat Tokong Laut -luoto puolen tunnin venematkan päässä sekä Sugar Wreck, vuonna 2002 uponneen sokerilaivan hylky. Myös lähempää löytyvän Three Brothersin valtavien kivipaasien välissä on mukava bongailla kilpikonnia.

Poliisiveneen hylky on jännittävä sukelluskohde Perhentianilla. Kuva: Hasrull Nizam / Shutterstock

Perhentiansaaret sopivat mainiosti aloittelijalle peruskurssin tai jatkokurssin suorittamiseen.

Flora Bay Divers (PADI 5 Star IDC) on yksi Perhentianin vanhimmista sukelluskeskuksista. Keskuksen omistajaa, Azman Sulaimania, pidetään yhtenä Malesian parhaista sukelluskouluttajista. Flora Baylla on hyväkuntoiset varusteet ja ystävällinen palvelu: laitepaketti tehdään valmiiksi asiakasta varten ja kannetaan veneeseen, briiffaukset ovat selkeät, ja oppaiden vetämien ryhmien koot pienet.

Flora Bay -sukelluskeskuksen yhteydessä on myös mukava majatalo.

Pulau Perhentian – vieraile viidakossa

Pulau Perhentian Besar on viidakkoinen saari. Kuva: Ahau 1969 / Shutterstock

Hiekkarannoilla lekottelun ja vedenalaisen maailman ihailun lisäksi Perhentianilla kannattaa vierailla viidakossa. Parin tunnin patikoinnin aikana voi nähdä karvaisia hedelmälepakkoja ja metrin pituisia varaaneja. Saarten harvinaisin otus on puusta toiseen liitävä kaguaani (flying lemur).

Joskus luonto tulee kyläilemään ihmisasutuksen luo: artikkelin tekemisen aikaan parimetrinen python yritti syödä kissanpennun sukelluskoulun pihassa. Onneksi paratiisissa ei ole myrkkykäärmeitä.

Onko Pulau Perhentianilla malariaa?

Saarten pahin riesa ovat hyttyset, jotka hyökkäävät auringon laskiessa. Malariaa ei tarvitse pelätä, ja dengue-kuumekin on saarilla harvinaista. Suomalaiseen mökkielämään tottunut selviää hyttysistä vanhalla kunnon Offilla. Hotelleissa ja bungaloweissa nukutaan hyttysverkon alla, aivan kuten muuallakin Kaakkois-Aasiassa.

Pulau Perhentianin hotellit ja majatalot

Pulau Perhentian Kecil. Kuva: Francesca Cerretani / Shutterstock

Perhentiansaarilla on lukemattomia majataloja, joista voi vuokrata kahden hengen bungalow-mökin edullisimmillaan kymmenellä eurolla. Hinnat vaihtelevat kysynnän mukaan – jos haluat asua tietyssä hotellissa, varaa etukäteen.

Pienellä saarella – varsinkin Long Beachilla – on majoitusta joka lähtöön. Suosittu budjettipaikka on Mohsin Chalets, jonka rinteellä olevasta ravintolasta on upea näkymä pitkän hiekkarannan yli.

Suuremmalla (ja rauhallisemmalla) Besar-saarella suositeltava majapaikka on Flora Bay, josta löytyy erittäin suositeltava sukelluskeskus.

Tasokkaampia majapaikkoja Pulau Perhentian Besarilla ovat Tuna Bay Island Resort (mm. rantapyyhkeet ja suosittu ravintola) sekä lapsiperheille sopiva Bubbles Dive Resort, jonka omaa kilpikonnahautomoa hoitaa asiantunteva eläintieteilijä.

Katso tarjoukset Pulau Perhentianin majoitukseen.

Perhentianilla suojellaan kilpikonnia. Vastakuoriutuneet konnat päästetään turvallisesti vapauteen. Kuva: Ye Choh Wah / Shutterstock

Kilpikonnien Pulau Perhentian

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi