Bako National Park – nenäapinoiden paratiisi Borneolla

Trimeresurus-suvun kyy metsästää öisin sammakkoja ja liskoja. Kuva: Attila Jandi / Shutterstock

Bako National Park on maailman paras paikka nähdä vain Borneolla eläviä nenäapinoita. Viidakon klovneiksi kutsuttuja eläimiä on jäljellä vain 7000 yksilöä. Nenäapinoiden lisäksi Kuchingin lähellä sijaitsevassa kansallispuistossa hurmaavat autiot hiekkarannat.

Ruohikosta kuuluu surkeaa valitusta. Käärme ojentaa kaulansa korkealle korsien ylle ja alkaa retuuttaa rimpuilevaa sammakkoa, jota se puree jalasta kiinni, kauemmas polulta. Pitää sitä käärmeelläkin olla ruokarauha.

Olen ollut reissaajatoverini Ville Palosen kanssa vasta muutaman minuutin Bakon kansallispuistossa Borneossa, kun luonto jo vyöryy päälle.

Näemme kuoleman oman sammakon matkallamme saapumislaiturilta puistonvartijoiden päämajaan. Bakon kansallispuistoa ympäröi Etelä-Kiinan meri ja perille saavutaan veneellä. Ja tämä on vasta alkua tosielämän luontofilmille: lisää eläimiä on luvassa.

Kirjauduttuamme sisään bungalow-mökkiin korkkaamme kylmät soijamaitotölkit ja istahdamme yksinkertaisen ravintolarakennuksen kuistille ihailemaan maisemia. Olimme kuulleet Bakosta paljon kehuja, mutta tämähän on paljon parempaa kuin osasimme kuvitellakaan. Tämähän on paratiisi!

Takanamme alkaa viidakko. Oravat vilistävät nurmikon poikki, ohi auringossa köllöttävän varaanin.

Ihastelumme katkeaa metsänvartijan huutoon: ”Varokaa laukkujanne!”

Katolta terassille hiippaillut makakiapinoiden perhe silmäilee ahnaasti reppujamme, josko sieltä löytyisi herkkuja.

Partasika etsii ruokaa hiekkarannalla Bakon kansallispuistossa. Kuva: Lillian Tveit / Shutterstock

Tilanne alkaa tuntua epätodelliselta viimeistään siinä vaiheessa, kun valtava partasika löntystelee metsiköstä talon edustalle kaivamaan itselleen mutakuoppaa.

Mutta sekin on vielä pientä. Kysymme terassilla istuvilta ruotsalaistytöiltä, ovatko he nähneet Bakossa asustavia, äärimmäisen harvinaisia nenäapinoita, joita elää vain Borneossa.

”Niitä on kokonainen lauma parin minuutin kävelyn päässä täältä”, tytöt vastaavat kuin kyseessä olisi maailman tavallisin asia.

Bakon hurmaavan huvittavat nenäapinat

Nenäapinauros (nasalis larvatus) Bakon kansallispuistossa. Kuva: Yusnizam Yusof / Shutterstock

Laudoista tehty polku johdattaa mangrovemetsän keskelle. Polku kulkee paalujen varassa parin metrin korkeudella vuoroveden takia.

Mangrovemetsät ovat ihmeellisiä paikkoja: vuoroin maata, vuoroin merta. Noustessaan meri peittää mangrovepuiden juurakot, jatkaa kohoamistaan vyöryen lopulta vavisuttavina aaltoina puunrunkoja vasten.

Vaikuttavampaa elämystä saa: tropiikin valkoinen tähtimeri korkealla taivaankannella ja sysimustan yön pimeydessä metsän läpi jyrisevät aallot.

Mutta sen me näemme vasta myöhemmin. Huomiomme on kiinnittynyt mangrovepuiden lehtiä mutustaviin nenäapinoihin.

Naurun pidättäminen on vaikeaa: lauman johtajauroksella on oranssi pömppömaha, ruipelot harmaat raajat, vaaleanpunainen naama – ja valtava kumi- ja fallosmainen nenä, jota se työntää toisella kädellään sivuun tunkiessaan lehtiä suuhunsa.

Eläimiä ja autioita hiekkarantoja

Teluk Padan Kecil on Bakon kansallispuiston kaunein ranta. Kuva: Elena Mirage / Shutterstock

Bako on ollut kansallispuisto lähes puoli vuosisataa. Eläimiä on helppo nähdä, koska niitä ei ole metsästetty aikoihin, eivätkä ne siksi pelkää ihmistä.

Saatuamme nenäapinoista kylliksemme (jos niistä voi koskaan saada kyllikseen), katoamme viidakkoon vaelluspolulle. Tunnin päästä viidakko väistyy ja saavumme korkean jyrkänteen reunalle. Tikapuilla helpotettu polku vie alas komeiden kallioiden välissä olevalle autiolle rannalle.

Korkeat aallot lyövät kohisten kallioihin, siniset saaret siintävät horisontissa.

Ja tietenkin, sinisellä taivaalla kaartelee uljas kotka. Niin kuin kunnon luontofilmissä kuuluukin.

Matka Bakon kansallispuistoon

Bakon kylästä kuljetaan venekyydillä Bakon kansallispuistoon. Kuva: Lano Lan / Shutterstock

Bakon luonnonpuisto sijaitsee Borneon saaren lounaisosassa, lähellä Sarawakin osavaltion pääkaupunkia Kuchingia. Bako onkin Borneon helpoimmin saavutettavia kansallispuistoja.

Lennot Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista (tai Singaporesta) Kuchingiin maksavat vain muutaman kympin. Kuchingista matkustetaan Bakoon ensin bussilla (1h) ja lopuksi veneellä (30 min). Venesatamasta ostetaan kansallispuistolupa. Satamasta voi myös palkata ammattitaitoisen oppaan viidakkokävelylle, mutta ilmankin pärjää, sillä Bakon luontopolut ovat hyvin merkattuja.

Bakon kansallispuistossa on tarjolla virallista perusmajoitusta sekä kanttiini, josta saa yksinkertaista ruokaa.

Kuchingin hotellit

Kuching on mukava kaupunki, jossa kannattaa viettää vähintään pari päivää. Bakon lisäksi voi pistäytyä katsomassa Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centren orankeja sekä osallistua paikallisen matkatoimiston järjestämälle jokiretkelle, jossa vieraillaan perinteisessä longhouse-kylässä.

Kuchingissa suosittu ja suositeltava edullisen hintaluokan majapaikka in Singgahsana Lodge. Kaupungin tyylikkäimmät huoneet löytyvät Batik Boutique Hotelista.

Lue lisää Borneosta tai katso tarjoukset Kuchingin hotelleihin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Kuchingiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi