Borneo – opas seikkailujen saarelle

Malesia_Borneo_luonto_01
Borneon viidakoissa voi bongata upeita otuksia kuten tämän puussa elävän sammakon. Kuva: Ville Palonen

Borneo on matkakohteena taattua kerran elämässä -luokkaa. Maailman kolmanneksi suurimmalle saarelle mahtuu seikkailuja niin viidakoissa, vuorilla, pinnan alla kuin entisten pääkallonmetsästäheimojen kylissäkin. Monelle suurin syy matkustaa Borneolle on orankien näkeminen.

Seikkailujen eteen ei tarvitse nähdä ylettömästi vaivaa tai maksaa maltaita: Malesian-puoleisesta Borneosta on tullut suosittu matkakohde, jonne on edulliset lentoyhteydet Kuala Lumpurista. Omatoiminen matkailu on helppoa, mutta suosittuja ovat myös Borneon-kiertomatkat, joita tehdään myös Suomesta.

Borneon jakaa keskenään kolme maata: Malesia, Indonesia ja lilliputtivaltio Brunei, jota hallitsee satumaisen rikas sulttaani.

Suurin osa matkailusta suuntautuu Malesian-puoleiseen Borneoon, joka jakautuu kahteen osavaltioon, Sabahiin ja Sarawakiin. Näistä Sabah on selvästi suosittumpi matkakohde luontoelämystensä ansiosta. Sarawak on tunnelmaltaan seikkailullisempi.

Samalla matkalla on helppo käväistä myös Bruneissa, jos haluaa listalleen uuden maan.

Indonesian puoleinen Kalimantan on noin kaksi kertaa suurempi kuin Sabah ja Sarawak yhteensä, mutta matkailu sinne on vähäistä. Kaikkein villein Borneo löytyykin Kalimantanilta.

Sabah – luontomatkailijan paratiisi

Aamunkoitto Borneon korkeimmalla huipulla on maaginen kokemus. Kuva: Ville Palonen

Sabahin osavaltio on luontomatkailijoiden paratiisi. Sabah on kooltaan varsin pieni ja etäisyydet lyhyitä. Kahden viikon loman aikana ehtiikin hyvin vaeltaa yli neljän kilometrin korkeuteen kohoavalle Mount Kinabalu -vuorelle, sukeltaa haiden ja kilpikonnien kanssa Sipadanilla sekä ihmetellä punaturkkisia orankeja ja möhömahaisia nenäapinoita Kinabatanganjoella.

Sabahin nähtävyyksiin kuuluu myös Turtle Islands National Park, jonka pikkusaarten hiekkarannoilla kilpikonnat käyvät munimassa vuoden ympäri. Munimaan saapuvia kilpikonnia ihaillaan Pulau Selangaan -saarella, jolla yövytään yksinkertaisissa majoissa.

Sabahin keskus on kaupunki Kota Kinabalu, johon on hyvät lentoyhteydet. Kaupungin edustalla sijaitseva Tunku Abdul Rahman Park on suosittu snorklauskohde, tosin pikkusaarten matalalla sijaitsevat korallit ovat jo kärsineet pahasti suurista matkailijamääristä.

Kota Kinabalussa on useita edullisia majataloja, kuten siisti ja ystävällinen Lavender Lodge. Alueen pramein hotelli on kauniilla hiekkarannalla sijaitseva Shangri-La -ketjun Rasa Ria Resort, jossa on järjestetty lapsille monipuolisesti tekemistä.

Toinen suositeltava luksusmajapaikka on Kota Kinabalun edustalla sijaitsevan Gaya-saaren Gayana Marine Resort. Sen naapurissa on tutustumisen arvoinen Marine Ecology Research Center.

Katso tarjoukset Kota Kinabalun hotelleihin ja majataloihin.

Sarawak – seikkailijan valinta

Malesia Borneo Sarawak
Tatuoinnit kuuluvat olennaisesti Borneon entisten pääkallonmetsästäjien kulttuuriin. Kuva: Ville Palonen

Sarawak on paras kohde tutustua Borneon alkuperäiskansojen kulttuuriin. Borneon heimot tunnettiin aikoinaan pääkallonmetsästyksestä eli vihollisten päiden keräämisestä taikakaluiksi. Julma tapa loppui siirtomaavallan aikana yli sata vuotta sitten, mutta syrjäisemmissä kylissä voi yhä nähdä vanhoja pääkalloja koristamassa pitkätaloja, jotka jakaa keskenään useampi perhe.

Syrjäseutujen kylissä sinnittelee hengissä myös pääkallonmetsästäjien tatuointiperinne. Borneolaisiin tatuointeihin voi tutustua myös Kuchingin kaupungissa toimivassa Borneo Headhunter Tattoo Studiossa, jossa voi itsekin ottaa perinteisellä bambutekniikalla ihoon hakatun kuvan.

Paras paikka tutustua heimojen perinteisiin on Borneon sydämessä sijaitseva Kelabitin ylänkö, jonne sinnikkäimmät matkailijat saapuvat tutustumaan heimojen elämään vaeltamalla viidakkokylästä toiseen.

Toinen hieno seikkailukohde on Gunung Mulun kansallispuisto, jossa voi ihailla yhtä maailman mahtavimmista luolista.

Malesia_Borneo_luonto_03
Hauskannäköisiä nenäapinoita näkee lähes varmasti Bakon kansallispuistossa. Kuva: Ville Palonen

Sarawakin keskus on viihtyisä, reilun 300 000 asukkaan Kuching, jota koristaa pieni linnoitus, Fort Margherita. Myös tunnelmallisia vanhoja kiinalaisia kauppiastaloja on säilynyt muutaman korttelin verran.

Fort Margherita muistuttaa Sarawakin erikoisesta historiasta: 1800-luvun lopulla Sarawakin hallitsijaksi nousi englantilainen seikkailija James Brooke, joka tunnetaan myös Sarawakin valkoisena rajahina.

Aivan Kuchingin kupeessa on mainio Bakon kansallispuisto, jossa voi bongata nenäapinoita ja monenlaisia muita viidakon asukkaita. Hullunkurisia otuksia näkee mangrovemetsässä ruokailemassa aikaisin aamulla tai juuri ennen iltahämärän laskeutumista.

Uroksilla on valtavat makkaramaiset nenät, ja malesialaiset kutsuvatkin nenäapinaa ”hollantilaiseksi” entisiä siirtomaaisäntiään kunnioittaen.

Kuchingissa suosittu ja suositeltava edullisen hintaluokan majapaikka on Singgahsana Lodge. Kaupungin tyylikkäimmät huoneet löytyvät Batik Boutique Hotelista.

Katso tarjoukset Kuchingin hotelleihin.

Borneon parhaat paikat nähdä orankeja

Orankeja näkee varmimmin Sabahin halki kiemurtelevalla Kinabatangajoella. Kuva: Ville Palonen

Borneon ikonisin eläin on lähisukulaisemme oranki. Orang utan eli ”metsien mies” on helpointa bongata Sabahin osavaltiossa. Suosituin paikka orankien katseluun on Sepilokin orankikeskus, joka ikävä kyllä muistuttaa enemmän eläintarhaa kuin vastuullista kuntoutuskeskusta.

Paljon ikimuistoisempaa on kohdata villi oranki aidossa elinympäristössään Kinabatanganjoella, jossa voi bongata orankien ohella nenäapinoita, krokotiileja ja norsuja.

Parin päivän mittaisen viidakkoretken jännittävintä antia on öinen kävely sademetsässä, kun taskulampun valokeila paljastaa sammakoita, käärmeitä ja hämähäkkejä. Onnekkaimmat näkevät suurisilmäisen kummituseläimen.

Kinabatanganin ympäristö suorastaan vilisee eläimiä, sillä ikävä kyllä eläimillä ei enää ole muuta paikkaa minne mennä. Jokivarren suojelualuetta ympäröivät horisonttiin asti jatkuvat öljypalmuviljelmät. Onneksi alueella toimii lukuisia kansalaisjärjestöjä, jotka muun muassa istuttavat hedelmäpuita hakatuille alueille. Lue lisää orankien suojelusta Borneolla.

Mielenkiintoinen vaihtoehto orankien katseluun on Indonesian-puolella (Kalimantanissa) sijaitseva Tanjung Puting, jossa orankeja bongataan kolmen päivän mittaisilla jokiveneristeilyillä.

Borneon paras sukelluskohde

Sipadan tunnetaan barrakudien tornadosta. Kuva: Ville Palonen

Borneolla on useampikin hyvä sukelluskohde, mutta ylivoimaisesti legendaarisin niistä on Sabahin edustalla sijaitseva Sipadan.

Pienen saaren rannasta alkaa satojen metrien syvyyteen putoava jyrkänne, jota peittää värikkäiden korallien kasvusto. Vastaan ui kyhmypapukaijakaloja, valkoevähaita ja lukemattomia merikilpikonnia. Sipadanin kuuluisin näky on tuhansien barrakudien muodostama pyörre, barrakudatornado.

Toinen hieno sukelluskohde ovat Kalimantanilla sijaitsevat Derawan-saaret.

Borneon matkatoimistot ja vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyössä istutetaan puuntaimia sademetsään. Kuva: Ville Palonen

Borneolla on lukuisia matkatoimistoja, ja usein niiden käyttäminen on melkein pakollista: esimerkiksi Kinabalun vaellus ja visiitti Pulau Selinganille eli ”kilpikonnasaarelle” pitää varata jopa kuukausia etukäteen.

Ape Malaysia järjestää 12 päivän mittaisia vapaaehtoislomia Sukaun kylässä Kinabatanganjoella. Vapaaehtoiset muun muassa istuttavat puuntaimia sademetsän hakkuuaukeille ja osallistuvat jokiretkille, joilla bongataan orankeja, sarvinokkalintuja ja nenäapinoita.

Borneon hotellit ja majatalot

Borneolla kannattaa kokeilla myös asumista kotimajoituksessa. Rahat päätyvät suoraan kyläläisille, ja vieras pääsee tutustumaan paikalliseen arkeen. Esimerkiksi Kinabatanganjoella voi yöpyä Balai Kito Homestay -järjestön kotimajoituksissa.

Katso tarjoukset Borneon-hotelleihin.

Lennot Borneoon

Malesianpuoleiseen Borneoon on helpointa matkustaa lentämällä Kuala Lumpuriin KLM:n tai Lufthansan kyydissä (tai Finnairin kyydissä Singaporeen). Sieltä Air Asian jatkolento vie Kota Kinabaluun (Mount Kinabalu), Sandakaniin (Sepilok, Kinabatangan) tai Sarawakin tunnelmalliseen Kuchingiin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Borneoon.

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia.

Borneo – kokemuksia

Borneosta kirjoitti Sabahin ja Sarawakin viidakoissa ja vuorilla useita kertoja seikkaillut valokuvaaja Ville Palonen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi