Penangin kuuluisat katukeittiöt

Laksa-keitto on kansallisruoan asemassa Malesiassa. Kuva: Grasslifeisgood / Shutterstock

Malesialaisen Penang-saaren katukeittiöitä sanotaan Aasian parhaiksi. Kuuluisin Penangin ruuista on laksa-keitto. Mutta miten ihmeessä juuri Penangista on kehittynyt katukeittiöiden paratiisi?

Teksti Antti Helin

Sen tuoksun tunnistaa jo kaukaa. Malesialainen laksa-keitto on samaan aikaan hapan, makea ja mausteinen. Tuoksu voi tyrmätä tottumattoman, mutta kokeneen se kellistää.

Laksa on kalakeittoa, joka on ryyditetty monenlaisilla mausteilla: villi-inkiväärin kukalla, pienistä katkaravuista tehdyllä tahnalla, tamariinimehulla, basilikalla, mintulla ja sipulilla. Keitto tarjoillaan riisinuudelien kanssa.

“Laksa on Penangin katukeittiöiden ykkösherkku”, oppaani, pyöreä keski-ikäinen kiinalaisrouva Pat, kertoo.

Ja Malesian länsirannikolla sijaitseva Penang-saari on Kaakkois-Aasian kuuluisin katukeittöparatiisi.

“Singaporelaiset bisnesmiehet houkuttelevat penangilaisia katukokkeja ison rahan perään Singaporeen ja hongkongilaiset sekä taiwanilaiset turistit matkustavat Penangiin makumatkoille”, Pat jatkaa.

Malesian länsirannikolla sijaitseva Penang-saari on Kaakkois-Aasian kuuluisin katukeittöparatiisi.

Penangin suurin kaupunki Georgetown on täynnä katukeittiöitä: sellaista korttelia ei taida löytyäkään, jonka kulmalla joku ei kokkaisi jotain pienessä ruokakärryssään.

“Penangissa ei kannata syödä ravintoloissa. Sen kun vain kävelee ympäriinsä ja maistelee katukeittiöiden herkkuja aina kun vähän huikoo”, Pat neuvoo.

Paras paikka viettää fiestaa katu-uskottavien herkkujen äärellä on Gurney Drive. Meren äärellä olevalle rantakadulle kerääntyy parhaimmillaan yli sata kojua.

Gurney Drive -rantapromenadi on suosittu illallispaikka Penangissa. Kuva: Pandech / Shutterstock

“Asiakkaat tulevat tänne yleensä töiden jälkeen kuudelta. Syömisen jälkeen he menevät meren äärelle juttelemaan tuttujensa kanssa tai kuhertelemaan rakkaansa kainaloon. Kahdeksalta heillä on taas nälkä ja he tulevat uudestaan syömään”, Pat nauraa.

Hän on itsekin ahkera katukeittiöruoan kannattaja. “Asun mieheni kanssa kaksistaan. Pienelle perheelle tulee halvemmaksi syödä ulkona kuin valmistaa ruokaa kotona. Samalla säästän kokkaamisen vaivan, kun tulen töistä kotiin.”

Penangin ruuasta on kiittäminen 300 kiinalaista hovineitoa

Tästä kojusta saa Assam laksaa. Penang, Malesia. Kuva: Tang Yan Song / Shutterstock

Mutta miksi juuri Penang? Miksi miljoonan asukkaan ahtaalta pikkusaarelta löytyy Malesian paras katukeittiösapuska?

Pat aloittaa pitkän luennon historiasta. Kaikki alkoi Malakasta, eteläisestä Malesiasta, jossa Malesian viimeinen sulttaani piti hoviaan ennen portugalilaisten valloittajien tuloa. Kiinan keisari halusi luoda hyvät välit malesialaisiin ja lähetti yhden tyttäristään sulttaanin vaimoksi. Mukana seurasi prinsessan 300 kiinalaista palvelijatarta, jotka avioituivat malesialaisten kanssa.

Kansojen sekoittumisella oli suuri vaikutus maan kulttuuriin, tapoihin – ja tietenkin ruokaan.

“Kiinalaiset oppivat käyttämään chiliä ja muita vahvoja mausteita.”

“Pääkaupunki Kuala Lumpuriin muuttaneet penangilaiset palaavat saarelle aina lomillaan syömään.”

Malajien ja kiinalaisten lapsia kutsuttiin ja kutsutaan edelleen nimellä baba nyona. Kun portugalilaiset valloittivat Malesian vuonna 1511, baba nyonat muuttivat pääkaupungista pakoon ympäri Malesiaa. Monet muuttivat Penangiin, jossa asui paljon hokkei-kiinalaisia.

Monet katukeittiöherkut ovat seurausta baba nyona -keittiön ja hokkei-kiinalaisten ruokakulttuurin sekoittumisesta. Ja Pat jaksaa muistuttaa moneen kertaan, että parhaimmilta ruoat maistuvat juuri Penangissa.

“Pääkaupunki Kuala Lumpuriin muuttaneet penangilaiset palaavat saarelle aina lomillaan syömään. Tämä on herkkusuun paratiisi.”

Penangin täydelliseksi hiottu keittiö

Katuruokaa Goergetownissa Penangissa. Kuva: Evgeny Ermakov / Shutterstock

Penangin katukeittiömaine vetää puoleensa yhä uusia yrittäjiä.

“Moni on aloittanut sillä tavalla, että oma perhe on kannustanut. ‘Teet niin hyvää ruokaa, että sinun pitäisi myydä sitä muille’”, Pat kertoo.

Yleensä yhdessä kojussa myydään yhdestä kolmeen ruokavaihtoehtoa. Kokit kehittävät herkkunsa niin täydelliseksi kuin mahdollista.

“Asiakkaat kertovat sitten ystävilleen hyvistä kojuista, ja sana kiertää.”

Suurimmat erot kilpailijoiden välillä syntyvät kastikeresepteistä, jotka kulkevat usein perhesalaisuuksina isältä pojalle. Mutta voi: lapset eivät seuraakaan aina täysin vanhempiensa hyväksi havaittua reseptiä.

Suurimmat erot kilpailijoiden välillä syntyvät kastikeresepteistä, jotka kulkevat perhesalaisuuksina isältä pojalle.

“Ajattele: joku on tehnyt vuosikymmeniä täydellistä ruokaa ja sitten toinen menee sorkkimaan reseptiä. Herkku katoaa iäksi”, Pat harmittelee kuin valaiden sukupuuttoon kuolemisesta luennoiva luonnonsuojelija.

Sitä pelkoa ei ole kuitenkaan laksaa kokkaavan nelikymppisen Chan kojulla.

“Äitini opetti minulle reseptin”, mies sanoo. Hän on myynyt laksaa jo 15 vuotta, 150-200 annosta päivässä.

Kokemusta tarvitaankin: pahimmillaan laksa voi olla tympeän makuinen kokemus, mutta mestarin käsissä keitto taipuu vastustamattomaksi herkuksi.

Chan kaataa isosta saavista keittoa riisinuudeleiden päälle taiteilijan ottein, huljuttelee kulhoa – ja kaataa liemen takaisin saaviin. Hän toistaa käsittelyn vielä kaksi kertaa ennen kuin jättää liemen nuudeleiden sekaan.

“Nuudelit lämpenevät kunnolla – ja keiton aromi pääsee oikeuksiinsa”, Chan paljastaa trikkinsä.

Laksa-keiton lumoissa

No, millaista se laksa sitten on? Istun muovipöydän ääreen jakkaralle ja tungen syömäpuikoilla kastikkeen kyllästämiä nuudeleita suuhuni. Nam!

Kauhon liemen kulhosta viimeiseen pisaraan – ja alan saman tien haaveilla seuraavasta illasta ja seuraavasta annoksesta. Omituiseen happaman-makean-mausteiseen kalakeittoon kehittyy saman tien addiktio.

Laksaa syö myös onnellisen näköinen parikymppinen nuoripari viereisessä pöydässä.

“Käymme täällä neljä kertaa viikossa ja syömme joka kerta laksaa”, nuoret kertovat. “Siihen ei voi kyllästyä.”

Lue lisää:

Malesia-opas

Mies nimeltä Nakit Jamuusi