Langkawi – tällainen on Malesian paras saari

Perdana Quay Light House on Langkawin valokuvatuin majakka. Kuva: GlebSStock / Shutterstock

Langkawi on Malesian kuuluisin ja suosituin lomasaari. Mutta ei kannata pelästyä! Langkawi ei silti tunnu turistirysältä. Langkawi on kaunis. Luonto on läsnä kaikkialla. Venematkan päästä löytyvät hyvät sukellusvedet. Nähtävää ja koettavaa on paljon. Ja Langawille on helppo lentää Kuala Lumpurin kautta.

Jos Langkawia pitäisi verrata vaikkapa Thaimaan Phuketiin lomakohteena, niin ero on iso. Langkawi on paljon luonnonläheisempi – tosin rantoja onkin vähemmän valittavaksi kuin Phuketissa.

Langkawi on tax free -aluetta, mikä tekee siitä hyvän paikan ostosten tekemiseen. Ja oluen ja cocktailien nauttimiseen: alkoholijuomien hinnat ovat Langkawilla yleensä selvästi muuta Malesiaa edullisemmat.

Se kaikki yhdessä tekee Langkawista Malesian parhaan saaren.

Langkawin parhaat rannat

Langkawilla kauniit hiekkarannat eivät lopu kesken. Kuva: Sinseeho / Shutterstock

Langkawin turismi on keskittynyt rannoille, tietenkin. Langkawin kaksi vilkkainta päärantaa ovat Pantai Cenang ja Pantai Tengah, joita erottaa toisistaan vain pieni niemenkärki. Molemmilla rannoilla on hotellien lisäksi monipuolisesti palveluita kuten ravintoloita, baareja ja spa-hoitoja.

Cenang-ranta Langkawilla. Kuva: Karnizz / Shutterstock

Kolmanneksi suosituin ranta on karstivuorten ja viidakon reunustama Pantai Kok, jolla on muutama suuri ja komea hotellikompleksi kuten pramea The Danna. Matkaa Pantai Cenangin ja Pantai Tengahin rientoihin kertyy reilut 10 kilometriä.

Langkawin pohjoispuolella, kaukana kaikesta sijaitsee kaunis Tanjung Rhu -ranta, jolta avautuvat näkymät Thaimaan puolelle Ko Tarutaon autiosaarelle. Matalalla Tanjung Rhu -rannalla sijaitsee muutama houkutteleva luksushotelli kuten Tanjung Rhu Resort ja jokunen edullinen majatalo kuten Red Coral Cottage.

Langkawin luksusranta on Datai Beach, jonka hotelli The Datai Langkawi kuuluu koko saaren parhaisiin – ja kalleimpiin. Rannalle ei ole asiaa muilla kuin hotellin asiakkailla.

Rantatuoleja Tanjung Rhu -rannalla Langkawilla. Kuva: Alan Tan Photography / Shutterstock

Langkawin salainen ranta on Pasir Tengkorak eli Pääkalloranta. Nimensä kaunis autioranta on saanut vanhalta legendalta, jonka mukaan rannan edustalla meressä asusti aikoinaan hirmuinen hirviö, joka upotti veneitä ja söi niiden miehistön. Onnettomien uhrien pääkalloja huuhtoutui aaltojen mukana rannalle.

Langkawin nähtävyydet ja luonto

Luontoretki mangrovemetsään bramiinihaukkoja syöttämään on suosittua Langkawilla. Kuva: Shahrin Md Ayob / Shutterstock

Langawilla ei ehdi käydä aika pitkäksi. Tarjolla on monenlaista tekemistä. Langkawin ehtii ajaa ympäri parissa tunnissa, mutta aikaa kannattaa varata koko päivä, jotta ehtii pysähtyä ihailemaan maisemia. Matkan varrelle osuu kauniita maalaismaisemia ja useita vesiputouksia.

Langkawin vesiputouksista korkein on Temurun, joka sijaitsee lähellä Pääkallorantaa, lyhyen kävelymatkan päässä tieltä.

Toinen kaunis vesiputous on 14-portainen Durian Perangin saaren itäpuolella ja kolmas on Seven Wells (Telaga Tujuh), joka sijaitsee lähellä Oriental Villagea.

Seven Wells -vesiputouksen luona voi pulahtaa uimaan. Kuva: Diego Fiore / Shutterstock

Seven Wells -vesiputouksessa kylpivät aikoinaan tarujen mukaan keijukaiset. Nyt niiden vilvoittavissa vesissä on mukava lomalaisen kylpeä.

Langkawin vuorenrinteitä peittää sademetsä, johon voi tutustua opastetuilla kävelyretkillä.

Vauhdikkain tapa tutustua metsiin on Langkawi Canopy Adventure, jossa viiletetään metallivaijerien varassa puusta toiseen yläilmoissa.

Langkawilla on myös useita luolia, joissa voi vierailla.

Voit varata kätevästi netistä Langkawin kiertoajelut ja retket.

Langkawin Geopark

Kilim Geopark, Langkawi. Kuva: Shahrin Md Ayob / Shutterstock

Langkawin upein nähtävyys ovat saaren itäpuolta reunustavat mangrovemetsät ja viidakkoiset karstivuorimaisemat, jotka saivat Unescon Geopark-statuksen vuonna 2007. Kilim Geoforest Parkin nimellä kulkeva alue kattaa ison osan saaren itäosasta.

Geoparkiin tutustuu veneretkillä, joilla ajetaan pitkin mangrovemetsien sokkeloihin kurottavia kapeita merenlahtia.

Veneretkillä veneiden perässä lentävät bramiinihaukat, jotka ovat antaneet saarelle sen malaijinkielisen nimen. Lintujen lisäksi vedessä voi nähdä uimassa saukkoja.

Lue lisää veneretkistä.

Langkawin saariretket

Langkawi on osa 99 saaren saaristoa. Suosituimmat saariretket vievät Langkawin kolmelle lähisaarelle, joista vaikuttavin on Pulau Dayan Bunting eli Raskaana olevan neidon saari.

Saaren keskellä on kaunis järvi, jossa voi uida. Nimensä järvi on saanut paikallisesta legendasta, jonka mukaan keijukaisprinsessa rakastui ihmisprinssiin. Pariskunnan lapsi kuoli pian syntymänsä jälkeen ja surunmurtama keijukaisneito hautasi lapsensa järveen.

Saariretket kestävät yleensä puolen päivän verran.

Kaapelirata Panorama Langkawi ja Oriental Village

Sky Bridge on yksi Langkawin huimimmista nähtävyyksistä. Kuva: Nataliia Sokolovska / Shutterstock

Langkawin ”pakollinen” nähtävyys, joka kaikkien pitäisi kokea, on huima kaapelirata (maailman jyrkin!), joka nousee 708 metriä korkean Gunung Machinchang -vuoren huipulle. Huipulla odottaa futuristisen komea Sky Bridge -maisemasilta, joka kulkee sata metriä alla olevan sademetsän yläpuolella. Maisemat ovat upeat.

Kaapelirata avataan useimpina päivinä kello 10 (keskiviikkoisin vasta klo 12) ja suljetaan klo 20.

Kaapelirata lähtee Oriental Villagesta, jossa on kauppojen ja ravintoloiden lisäksi tarjolla monenlaista tekemistä värikuulasodasta 3D-maalausmuseoon. Jälkimmäisessä otetaan selfie-valokuvia kolmiulotteisten maalausten keskellä.

Eagle Square ja pääkaupunki Kuah

Eagle Square (Dataran Lang), Langkawi. Kuva: BroNrw / Shutterstock

Langkawin pääkaupunki on Kuah, jossa sijaitsee saaren lauttasatama. Kovin suurta syytä Kuahissa käymiseen ei ole. Suosituin nähtävyys lienee Eagle Square -aukio, jolla seisoo lentoon lähdössä Langkawin tunnus, suuri kotkapatsas.

Underwater World -akvaario ja muut eläinnähtävyydet

Langkawi Underwater World -meriakvaariossa näkee haita. Kuva: Encik An / Shutterstock

Underwater World -meriakvaario on Malesian suurin akvaario. Kaloja on 200 lajia. Haiden ja rauskujen keskelle pääsee kävelemään lasitunnelissa.

Underwater World on selvästi paras Langkawin eläinaiheisista nähtävyyksistä. Langkawilla voi myös ratsastaa norsuilla Oriental Villagen lähellä, katsoa krokotiilinäytöksiä ja vierailla lintupuistossa – mutta ikävä kyllä näissä kaikissa tilat ja eläinten olosuhteet ovat tavallisella (eli hieman kyseenalaisella) aasialaisella tasolla.

Pulau Payarin meriluonnonpuisto – sukeltaminen ja snorklaaminen Langkawilla

Pulau Payarin meriluonnonpuisto sijaitsee noin tunnin venematkan päässä Langkawilta. Perillä odottavat hyvin suojellut vedet, joissa näkee koralleja, kalaparvia ja haita. Täällä olen bongannut suurimman koskaan näkemäni barrakudan – se oli valtava!

Parhaiten Pulau Payar sopii aloitteleville sukeltajille, sillä virtauksia ei ole. Nähtävää riittää kokeneellekin sukeltajalle, mutta Pulau Payar ei silti lukeudu Malesian parhaiden sukelluskohteiden joukkoon. Miinusta tulee näkyvyydestä, jota runsas plankton sumentaa. Näkyvyys vaihtelee Pulau Payarilla yleensä 5–20 metrin välillä.

Vaikkei sukelluslupaa olisikaan, Pulau Payarissa voi kokeilla sukeltamista osallistumalla intro dive -sukellukselle. Jos et ole ikinä kokeillut sukeltamista, tämä on lomamatkan ehdoton huippuelämys!

Pulau Payarin vedet sopivat hyvin myös snorklaajille.

Pulau Payarissa myös ruokitaan haita – mikä on suosittu mutta hieman arveluttava ajanviete. Alle metrin mittaiset hainpoikaset uivat matalaan rantaveteen ja nappaavat herkkupaloja turistioppaan sormista.

Lähes kaikki Langkawin sukellusretket suuntaavat Pulau Payarille. Langkawi Scuba -sukelluskeskus järjestää sukellusretkiä myös Langkawin lähivesiin, joista se on hiljan löytänyt sopivia sukelluskohteita.

Voit varata etukäteen netistä Pulau Payar -päiväretken.

Langkawin spa-kylpylät

Suurin osa Langkawin spa-kylpylöistä, hierontapaikoista ja kauneushoitoloista on keskittynyt Pantai Tengah -rannan luokse.

Langkawin hotellit

Langkawi-0906
Meritus Pelangi Resortin uima-allas on Langkawin viihtyisimpiä.

Langkawilta löytyy monenhintaista majoitusta, mutta mikään varsinainen reppureissukohde Langkawi ei ole (reppureissaajille parempi saari on esimerkiksi Pulau Perhentian).

Kohtuuhintaisia keskitason hotelleja ovat esimerkiksi The Frangipani Langkawi Resort sekä Holiday Villa Beach Resort. Molemmat sijaitsevat aivan rannalla Pantai Tengahilla ja ovat varustettu mukavilla uima-altailla. Molempien hotellien huoneet ovat tilavat, mutta niissä alkaa jo näkyä ajan hammas.

Edellisiä astetta kalliimpi ja tasoltaan huomattavasti parempi hotelli on Meritus Pelangi Beach Resort, joka sijaitsee Pantai Cenangilla kohdassa, jossa hiekkaranta tekee kauniin mutkan. Vieressä on toinen mainio hotelli, espanjalaishenkinen Casa Del Mar.

Meritus Pelangin huoneet ovat moderneja ja tilavia.
Meritus Pelangin huoneet ovat moderneja ja tilavia.

Langkawin omalaatuisimmat hotellit ovat vierekkäin sijaitsevat sisarhotellit Bon Ton ja Temple Tree. Hotellit on tehty keräämällä ympäri Malesiaa kauniita mutta huonoon kuntoon päässeitä vanhoja puutaloja ja siirtämällä ne Langkawille, jossa ne on kunnostettu kaiketi koko Malesian viehättävimmiksi majapaikoiksi. Molempien hotellien listahinnat ovat korkeat, mutta vilkkaimpien turistisesonkien ulkopuolella niistä voi saada hotellinvaraussivustoilta huoneen noin sadalla eurolla. Hotelleissa on pieni mutta viihtyisä uima-allas: Pantai Cenangin rannalle on noin viiden minuutin kävelymatka.

Mielenkiintoinen hotelli on myös Ambong Ambong Langkawi Rainforest Retreat. Tyylikäs pikkuhotelli sijaitsee omassa rauhassaan viidakkoisilla kukkuloilla, joilta avautuu näkymä Pantai Tengah -rannalle.

Todellista luksusta Langkawilla tarjoavat The Datai Langkawi, joka on rauhassa omalla yksityisrannallaan.

Katso tarjoukset Langkawin hotelleihin.

Matka Langkawille

Langkawille lentää Suomesta kätevimmin Singaporen kautta, jonne Finnairilla on suoria lentoja. Langkawille on hämmästyttävän edullista lentää myös Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista. Yhdensuuntaisen lennon Kuala Lumpurista Langkawille saa yleensä alle 50 eurolla.

Katso parhaat lentotarjoukset Langkawille.

Langkawin ja Penangin välillä kulkee laivoja. Matka kestää pari tuntia.

Laivoja kulkee myös Langkawin ja Thaimaan puolella sijaitsevan Ko Lipen välillä.

Langkawin parhaiden paikkojen sijainnit näyttää Langkawin kartta.

Langkawin retket ja kiertoajelut

Voit varata kätevästi netistä Langkawin kiertoajelut ja retket.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Laivalla pääsee myös Malesian mantereelle Kuala Kedahiin ja Kuala Perlisiin, mistä myöskin lähtee autolauttoja, sekä Thaimaahan Satuniin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi