Pulau Tioman – rentojen rantojen saari

Pulau Tioman
Juara Beach on Pulau Tioman -saaren kauneimpia. Kuva: Authentic travel / Shutterstock

Rantoja ja viidakkoa, kilpikonnia ja riuttahaita. Pulau Tioman on luonnonkaunis saari Malesian itärannikolla ja hyvä vaihtoehto Pulau Perhentianille. Saaren vaikeakulkuiset sisäosat ovat pitäneet tunnelman varsin rauhallisena, varsinkin arkisin.

Viikonloppuisin singaporelaisia saapuu saarelle sukeltamaan ja chillailemaan – Singaporesta kun on hieman lyhyempi matka kuin Kuala Lumpurista.

Koskemattomuuden tuntua tuo se, että monelle rannalle pääsee vain veneellä tai viidakkopolkuja pitkin patikoiden. Parhaimmillaan Pulau Tiomanilla voikin tuntea olevansa kuin lähes koskemattomalla saarella. Tunnelmaa vahvistavat entisestään viidakossa asuvat apinat ja rytistelevät suuret varaanit. Edullista majoitusta löytää helposti.

Pulau Tioman on hyvä vaihtoehto Pulau Perhentianille, vaikkeivät Tiomanin rannat ja snorklausmaastot aivan yhtä hienot olekaan. Jos olet täydellisen valkoisten rantojen ystävä, Tioman ei välttämättä ole sinun saaresi. Jos taas etsit rentoa saarta leppoisalla tunnelmalla, Tioman voi hyvinkin olla sinun juttusi.

Pulau Tioman – rannat

Pulau Tioman saari
Pulau Tiomanilta löytyy myös pieniä autiorantoja. Kuva: Maman Voyage, Flickr CC

Saarella on useita rantoja, pääosin kohtalaisen pieniä. Osan rannoista välillä voi kävellä, osalle pääsee vain veneellä. Suurimmalla osalla rannoista on majoitusta, mutta mukaan mahtuu myös autiorantoja kuten Monkey Bay, joista voi käydä nauttimassa päiväretkellä (veneellä tai trekaten).

Majoitusta on yksinkertaisista bungaloweista muutamaan tyylikkääseen resorttiin, ja vähän kaikkea siltä väliltä.

Rannoilla on silloin tällöin haittaa hiekkakärpäsistä, muttei läheskään aina. Tilanne tuntuu vaihtelevan vuodenaikojen mukaan.

Tekek – Pulau Tiomanin pääkylä

Pulau Tiomanin pääkylä sijaitsee Tekekissä. Rantana ei kovinkaan kummoinen, mutta sijainniltaan ja palveluiltaan kätevä. Pankkiautomaattikin täällä on, tosin sen toimintaan ei kannata luotaa. Varaa riittävästi käteistä Pulau Tiomanille!

Tekekissä sijaitsee myös saaren pieni lentokenttä, joka ei tosin ole ollut juurikaan käytössä viime vuosina.

Aika harva jää tänne asumaan, ja majoitusvaihtoehtoja onkin vähemmän kuin muilla rannoilla.

Jos haluaa asua lähellä Tekekiä hyvä vaihtoehto on heti pienen niemen takana Tekekistä pohjoiseen sijaitseva saaren suurin hotelli Berjaya Tioman, jolla on oma, loputtoman pitkä yksityinen rantansa. Hotellilla on jopa oma golfkenttä.

Berjaya on suurin ja paremmasta päästä saaren hotelleja, muttei erityisen kallis, varsinkin jos huoneen varaa etukäteen. Aika näkyy hieman hotellin ilmeessä, mutta huoneet on pidetty siisteinä ja ajanmukaisina. Sopii hyvin takuuvarmaa laatua etsiville.

Air Batang eli ABC-ranta – reppureissaajien suosikki

Tekekistä kun kävelee pohjoiseen, saapuu ABC-rannalle, jolla on pituutta kolmisen kilometria. Ranta on pitkä muttei erityisen hieno: se on paikoin kapea nousuveden aikaan ja laskuvesi paljastaa kivikot.

Reppureissaajien suosikiksi rannan tekevät edulliset majatalot, jotka varaa parhaiten paikan päällä kysymällä. Iltaelämä on Pulau Tiomain vilkkainta muttei siltikään kovin vauhdikasta.

Kauneimmillaan ja leveimmillään ranta on pohjoispäässään. Täältä löytyy myös rannan paras snorklaus Bamboo Hill Chalets -majatalon edustalta, josta voi snorklata kivikkoisen niemen viertä seuraavalle rannalle, Panuballe.

Panuba – ranta snorklaajalle

ABC-rannalta kun tetsaa 10–20 minuuttia viidakkopolkua eteenpäin, saapuu pienelle ja pittoreskille Panuba-rannalle, jota hallitsee osin kalliolle rakennettu Panuba Inn Resort. Sukelluskeskuskuskin löytyy (Bali Hai Divers).

Panuba sopii erinomaisesti snorklaukseen.

Salang – paratiisisaaren tunnelmia

Pulau Tioman paras ranta
Pulau Tioman -saaren parhaita rantoja on Salang. Kuva: Jorge Cancela, Flickr CC

Saaren pohjoisosissa sijaitseva lyhyehkö Salang on rantana yksi länsipuolen kauneimmista ja ansaitusti varsin suosittu reissaajien keskuudessa. Ranta on leveä ja hiekka vaaleampaa kuin vaikkapa ABC:llä. Tarjolla on pääosin edullista majoitusta, jonka löytää paikan päällä kysymällä.

Snorklaaminen on hyvää, varsinkin rannan edustalla sijaitsevan Pulau Soyak -luodon luona, jossa näkee todennäköisesti kilpikonnia ja riuttahaita. Veneretkillä pääsee myös autiorata Monkey Baylle.

Täällä ollaan jo varsin eristyksissä saaren muusta elämästä. Perille pääsee parhaiten veneellä – Tekekistä on pitkä ja hikinen, useamman tunnin trekkaus.

Rannat Tekekistä etelään

Rantoja riittää myös pääkylä Tekekistä etelään. Kampung Payalla sijaitseva Paya Beach Spa & Dive Resort on hyvä vaihtoehto suuren hotellin palveluja kohtuuhintaan etsiville.

Seuraava suurempi ranta etelään on Genting, jolla on useita majapaikkoja. Mukava edullinen majapaikka on värikkäästi koristeltu Tioman Zaidi.

Näillä rannoilla sijaitsevat hotellit tapaavat houkutella ulkomaisia reissaajia enemmän malesialaisia ja singaporelaisia viikonlopun viettäjiä.

Nipah – Pulau Tiomanin salainen ranta

Saaren lounaisosassa sijaitseva Nipah on Pulau Tiomanin eristäytyneimpiä ja salaisimpia rantoja. Tänne ei pääse kuin veneellä (noin 30 euroa Tekekistä). Tähän rantaan ovat ihastuneet esimerkiksi Cocoa etsimässä -matkablogin Arna ja Artsi.

Juara – Pulau Tiomanin kaunein ranta

Kun muut rannat sijaitsevat saaren länsipuolella, Juara sijaitsee omassa rauhassaan saaren länsipuolella. Kaksi vierekkäistä hiekkarantaa kaartuvat vaaleina ja kauniina.

Rauhan takaa kulkemisen vaikeus ja kalleus – tänne ei pääse suoraan mantereelta tulevilla lautoilla vaan matkasta taksiautolla tai -veneellä pitää maksaa erikseen lisää.

Jos ei halua maksaa kyydistä, kertyy patikoitavaa seitsemisen kilometriä viidakon läpi. Varaa sangen jyrkkään kävelyreittiin aikaa pari tuntia.

1511 Coconut Grove on kiva pikku resortti, jossa pääsee asumaan modernissa ja tyylikkäässä rantabungalowissa.

Erinomainen edullinen vaihtoehto rannalla on Permata Beach Chalet.

Tiomanin luksushotellit

Tiomanilta löytyy myös kaksi luksusresorttia. Sekä Japamala Resort että Bagus Place Retreat sijaitsevat omilla pienillä paratiisilahdillaan.

Sukellus ja snorklaus Pulau Tiomanilla

Pulau Tioman snorklaus
Pulau Tiomanin näkymiä pinnan alla. Saari on syystäkin suosittu sukellus- ja snorklauskohde. Kuva: Katja Hasselkus, Flickr CC

Suosituinta tekemistä Pulau Tiomanilla on snorklaaminen. Kilpikonnien ja vaarattomien riuttahaiden näkemiseen on hyvät mahdollisuudet. Sukelluskeskuksia löytyy melkein joka rannalta.

Jos mukaan ei tullut omaa maskia ja räpylöitä, snorklausvarusteet on helppo vuokrata paikan päällä.

Snorklausretkiä tehdään myös naapurissa sijaitsevalle pienelle Pulau Tulai -saarelle.

Pulau Tioman – hintataso

Kannattaa huomioida, että taksit, niin pyörillä kuin meren päälläkin liikkuvat, ovat saarella kalliita. Yhdensuuntaisesta matkasta rantojen välillä kannattaa varautua maksamaa kymmenkunta euroa per henkilö (paitsi jos saa kasaan isomman rentan).

Alkoholi on sen sijaan edullista, sillä Pulau Tioman on verovapaata aluetta.

Paras aika matkustaa Pulau Tiomanille

Sadekausi kestää marraskuun lopulta helmikuun lopulle. Eniten sataa vuodenvaihteessa. Sadekaudella Pulau Tioman on hiljainen muttei kokonaan autio. Majatalot toimivat ympäri vuoden.

Maaliskuu on puskuriaikaa, jolloin voi olla vielä sadekuuroja.

Vilkkainta sesonkia ovat kesäkuukaudet, kun singaporelaisilla on kesäloma. Parasta aikaa matkustaa on syyskuu, kun lomat ovat jo päättyneet mutta sadekauteen on vielä aikaa.

Matka Pulau Tioman -saarelle

Pulau Tiomanille pääsi aikoinaan pienellä lentokoneella, vaan ei enää. Nykyisin matka taittuu lautoilla, jotka lähtevät Mersingistä, jonne on Kuala Lumpurista noin kuuden tunnin bussimatka.

Singaporesta pääsee bussilla vajaassa neljässä tunnissa.

Lauttoja on kolmesta neljään päivässä (sadekaudella vain yksi ja sekin saatetaan perua huonon sään takia). Lauttamatka kestää pari tuntia.

Lautan kyydistä voi jäädä melkein millä tahansa länsipuolen rannalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!