Kuala Lumpur – kaksoistornien kaupunki

Kuala Lumpur on Malesian pääkaupunki. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Mitä mieltä olemme Kerran elämässä -sivustolla Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista, oikeasti? Kuala Lumpur on jotain Bangkokin ja Singaporen välimaastosta. Vähemmän eksoottinen kuin Bangkok eikä yhtä futuristinen kuin Singapore.

Malesian pääkaupunki onkin tavallaan matkailijan kannalta väliinputoaja. Parhaiten Kuala Lumpuria kuvailisikin ”ihan mukavaksi”. Suuria tunteita se ei herätä.

Kuala Lumpur ei ole mikään pakollinen kerran elämässä -kohde, mutta kyllä Kuala Lumpurissa kannattaa toki käydä – niin kuin maiden pääkaupungeissa aina. Kovin montaa päivää Kuala Lumpurille ei matkasta tarvitse varata.

Ja toki 1,8 miljoonan asukkaan Kuala Lumpur on elämys silloin, jos ei ole maailman suurkaupungeissa aiemmin käynyt pilvenpiirtäjiä ihmettelemässä.

Kulttuuriskitsofreeninen kaupunki

Petronasin kaksoistornit ovat Kuala Lumpurin kuuluisin rakennus. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Kiehtovinta Kuala Lumpurissa on sen kaksi- vai pitäisikö sanoa kolmijakoisuus. Kaupunki on ihastuttavan skitsofreeninen kulttuurisesti, kiitos malesialaisten jakautumisen kolmeen kulttuuripiiriin: islaminuskoisiin malaijeihin, kiinalaisiin ja intialaisiin.

Kun muslimit pakotetaan valtiovallan taholta elämään herran nuhteessa, bilettävät kiinalaiset nuoret villisti. Intialaiset kulkevat siinä välissä: laki ei kiellä juhlimasta, mutta monessa perheessä arvot ovat edelleen konservatiiviset.

Baarien lisäksi Malesian kulttuurien eroavaisuuksia voi Kuala Lumpurissa käydä tietenkin vertailemassa myös temppeleissä ja moskeijoissa.

Kiinalaisissa temppeleissä on hektinen, suitsukkeiden sakeuttama tunnelma, kun uskovaiset hakevat apua päivänpolttaviin ongelmiin. Hindutemppeleissä intialaiset viettävät rauhallista lounashetkeä lukien dekkareita ja päivälehtiä jumalkuvien varjossa. Muslimit kerääntyvät lounastauolla moskeijoihin päivänokosille.

Kuala Lumpurin nähtävyydet

Petronasin kaksoistornit Kuala Lumpurissa kohoavat 452 metrin korkeuteen. Kuva: Charnsitr / Shutterstock

Kuala Lumpurin nähtävyyksistä ylivoimaisesti kuuluisin on Petronas Towers, jonka kaksi pilvenpiirtäjätornia kohoavat komeasti kaupungin ylle. Aikoinaan tornit olivat tovin aikaa jopa maailman korkeimmat. Tornien välissä kulkee korkeuksissa näköalatasanne, jolle pääsee lipun ostamalla (lippu kannattaa hankkia etukäteen).

Toinen korkea, käymisen arvoinen paikka on tv-torni Menara Tower. 421 metriä korkean tv-tornin näköalatasanteelta on komeat näkymät Kuala Lumpurin yli. Helikopteritkin lentävät matalalla alapuolella. Oma huvinsa ovat tornissa myytävät matkamuistot, kuten ”Terveisiä maailman neljänneksi korkeimmasta tv-tornista” -t-paidat.

Merdeka Square, Kuala Lumpur. Kuva: f11photo / Shutterstock

Historiallisempia tunnelmia voi käydä ihastelemassa Merdeka Squarelle eli itsenäisyyden aukiolla. Aukiolla liehuu Malesian lipputanko 95 metriä korkeassa lipputangossa, yhdessä maailman korkeimmista (malesialaiset rakastavat korkeus- ja suuruusennätyksiä rikkovia rakennelmia).

Sarvinokkalintu (hornbill) on Malesian komein lintu. Kuva: Wandee007 / Shutterstock

Lähes pakollinen nähtävyys on Lake Gardens -alueella sijaitseva Kuala Lumpurin Bird Park -lintupuisto, jonka sanotaan olevan – yllätys, yllätys – maailman suurin lajissaan. Lintuja on häikäisevä valikoima sekä häkeissä että valtavien verkkokatosten alla lentämässä. Etenkin suuret sarvinokkalinnut tekevät vaikutuksen.

Kiehtova paikka on myös lintupuiston lähettyvillä sijaitseva Islamilaisten taiteiden museo, joka oli avautuessaan maailman ensimmäisiä kokonaan islamilaiselle taiteelle omistettuja museoita. Ultramodernissa museossa on hieno kokoelma tekstiilejä, metallitöitä, keramiikkaa, miniatyyrimaalauksia ja harvinaisia käsikirjoituksia.

Kansallismuseo on sen sijaan vanhahtavampi museo, mutta yhtä kaikki kiehtova. Museossa saa hyvän kuvan Malesian kulttuurin monimuotoisuudesta eli malaijeista, kiinalaisista, intialaisista ja lukuisista alkuperäiskansoista. Muista katsoa rätisevä, vanha filminauha varjonukketeatterista; luvassa on villiä menoa.

Kuala Lumpurin Chinatown

Merdeka Squaren vieressä, heti kapean Klang-joen toisella puolen, on Kuala Lumpurin Chinatown, jonka keskeltä kulkeva Jalan Hang Lekir on täynnä katuravintoloita jokaiseen makuun. Poikkikadulta löytyy kiihkeä iltatori.

Chinatownin kujilta ovat perinteisesti löytyneet Kuala Lumpurin edullisimmat pikkuhotellit ja majatalot. Kodikas ja mukava reppureissaajapaikka on esimerkiksi Back Home -hostelli, josta löytyy makuusalin lisäksi kahden hengen huoneita alle 30 eurolla.

Bukit Bintang – Kuala Lumpurin shoppailukeskusta

Bukit Bintangin kaupunginosassa on iltaisin vilkas katukeittiöalue Jalan Alorilla. Kuva: TK Kurikawa / Shutterstock

Kuala Lumpurin ostoskeskusta sijaitsee Bukit Bintangissa Chinatownin ja Petronas-tornien välissä. Kuuluisimpia ostoskeskuksia on Berjaya Times Square, jonka sisällä on kokonainen huvipuisto. Tosin Times Squaren kauppatarjonta alkaa jo olla hieman vanhentunutta.

Modernimpia tunnelmia löytyy esimerkiksi Pavillion Kuala Lumpur Shopping Mallista.

Melkein heti ostoskeskusten viereltä alkaa perinteisempi Bukit Bintangin alue, jossa on säilynyt paljon kapeita kujia ja matalia vanhan ajan taloja. Näistä Jalan Alorin valtaavat illalla katukeittiöt – nämä ruokamarkkinat ovat Kuala Lumpurin kuuluisimmat!

Changkat Bukit Bintang -kadun varrella on puolestaan pieniä baareja toinen toisensa vieressä. Ja viereisellä Tengkat Tong Shin -kadulla on useita viihtyisiä majataloja. Näistä kaiketi tunnelmallisin on Anggun Boutique Hotel, josta söpön kahden hengen huoneen reilulla 50 eurolla.

Aivan lähettyvillä on myös Paper Plane Hostel, yksi koko kaupungin mukavimmista hostelleista.

Perheille hyvä hotelli Bukitin alueella on puolestaan huoneistohotelli Lanson Place, jossa on todella suuret huoneet ja pitkä uima-allas.

Bukit Bintangin alueella kannattaa käydä syömässä myös aivan Bukitin ilmajuna-aseman vieressä sijaitsevassa Lot 10 Hutong Food Courtissa, johon on kerätty yhteen useita kaupungin kuuluisimpia katukeittöitä.

Batu Caves – paras päiväretki Kuala Lumpurista

Batu Caves -luolaa vartioi hindujumala. Kuva: f11photo / Shutterstock

Suosittu päiväretkikohde on Batu Caves, mahtava luolasto, jonka sisällä on pyhä hindutemppeli. Meno yltyy hurjaksi kerran vuodessa, tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin luolissa vietetään hindulaista Thaipusam-festivaalia, johon kuuluu kehon lävistäminen kaikenlaisilla metalliesineillä.

Muinakin aikoina komea, apinoiden asuttama luolasto on vaikuttava nähtävyys. Batu-luolat sijaitsevat vajaan 15 kilometrin päässä Kuala Lumpurin keskustasta, ja niihin tutustuu kätevästi opastetuilla päiväretkillä.

Kuala Lumpurista voi käydä myös opastetulla päiväretkellä myös Melakan historiallisessa kaupungissa.

Kuala Lumpurin yöelämä

Yöelämä on villiä ja vauhdikasta. Bukit Bintangin ohella vilkasta iltaelämän aluetta on keskustan ulkopuolella sijaitseva Bangsar, jossa on vieri vieressä tyylikkäitä kahviloita, ravintoloita, baareja ja klubeja.

Bangsarin iltaelämän keskukseen pääsee parhaiten ajamalla metrolla Bangsar-asemalle ja jatkamalla sieltä matkaa taksilla.

Kuala Lumpurin klubeista legendaarisimpia on pitkäikäinen Zouk.

Kaupungin kattobaareista suosituimpia on Traders Hotelin SkyBar, josta on esteettömät näkymät Petronas Towersille.

Kuala Lumpur ja ostokset

Kuala Lumpurin Chinatownissa riittää vilinää. Kuva: f11photo / Shutterstock

Aasialaisten suurkaupunkien tapaan Kuala Lumpurin arkea hallitsevat ostoskeskukset, joihin mennään kuluttamaan vapaa-aikaa, vaikkei varsinaisesti shoppeilemassa oltaisikaan.

Bukit Bintangin alueen ostoskeskusten lisäksi voi tutustua Pasar Chow Kit -toriin, Kuala Lumpurin suurimpaan päivätoriin, joka on niin kamala ja kaunis kuin aasialainen tori voi olla. Tarjolla on kaikkea itämaisista matoista eläviin matoihin.

Kuala Lumpur – hotellit

Kuala Lumpurista löytyy todella päheitä luksushotelleja. Kuva: Patrick Foto / Shutterstock

Kuala Lumpurissa eivät hotellit lopu kesken – mutta hinta-laatu -suhteeltaan hyvän majapaikan löytäminen ei ole aivan yhtä helppoa kuin monessa muussa Kaakkois-Aasian suurkaupungissa.

Kaupungin klassisimpia hotelleja on Islamilaisen taiteen museon lähettyvillä sijaitseva Hotel Majestic, jossa tuntee siirtyneensä ajassa taaksepäin 1900-luvun alkupuolelle. Majestic ei tasostaan huolimatta ole sikahintainen – huoneen voi saada noin sadalla eurolla!

Jos taas haluaa ihailla Petronas-torneja hotellin uima-altaalta, paras paikka on kohtuuhintainen The Face Suites. Tämän hienommiksi eivät uima-allasnäkymät käy!

Katso tarjoukset Kuala Lumpurin hotelleihin.

Lennot Kuala Lumpuriin

Suomesta ei ole suoria lentoja Kuala Lumpuriin. Välilaskun kautta Malesian pääkaupunkiin lentää moni suuri yhtiö, joista parhaat (ja usein edullisimmat) vaihtoehdot ovat KLM ja Qatar Airways. Menopaluun voi saada alle 500 eurolla.

Katso lentotarjoukset Kuala Lumpuriin.

Kuala Lumpurin lentokentältä keskustaan

Kuala Lumpurin kansainvälinen lentokenttä KLIA (KUL) on Kaakkois-Aasian vilkkaimpia. Halpalentoyhtiöillä (esimerkiksi Air Asia) on käytössään oma terminaali KLIA2 kahden kilometrin päässä pääterminaalista. Terminaalien välillä kulkee ilmainen shuttle bus, jolla matka kestää kymmenen minuuttia. Vaihtoehtona on hieman nopempi, kaksi Malesian Ringgittiä eli puolisen euroa maksava junakyyti.

Lentokenttä sijaitsee noin 50 kilometrin päässä keskustasta. Nopein tapa matkustaa keskustaan on lentokenttäjuna KLIA Ekspres, jonka lippu maksaa aikuisilta RM55 (12 euroa). Matka junalla kestää puolisen tuntia.

Useammalla kuin yhdellä matkustajalla taksi tulee junaa halvemmaksi, tosin matka-aika voi venyä ruuhkien takia pitkäksikin. Takseille on kiinteät taksat ja tarjolla on myös minibussitakseja max kuuden hengen porukoille.

Vaihtoehtona on myös maksaa kyydistä muutama euro enemmäön ja varata lentokenttäkuljetus netistä etukäteen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi