Malesia – vinkit ja kokemukset

Kuala Lumpurista löytyy todella päheitä luksushotelleja. Kuva: Patrick Foto / Shutterstock

Matkustamisen suhteen Malesia ei eroa paljoakaan naapurimaasta Thaimaasta: molemmissa on tropiikin mittapuulla hyvä infrastruktuuri ja helppoa ja turvallista liikkua paikasta toiseen. Iso ero Thaimaahan verrattuna on se, että malesialaiset puhuvat usein hyvää englantia.

Seuraavilla vinkeillä pärjäät Malesian-matkalla.

Lennot Malesiaan

Petronasin kaksoistornit ovat Kuala Lumpurin kuuluisin rakennus. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Suomesta ei ole suoria lentoja Malesiaan. Maahan on helpointa matkustaa lentämällä Kuala Lumpuriin KLM:n tai Lufthansan kanssa. Kuala Lumpurista matkaa voi jatkaa bussilla, junalla tai lentäen ympäri Malesiaa.

Toinen vaihtoehto on lentää Finnairin suoralla lennolla Singaporeen, Malesian niemimaan eteläkärkeen. Sieltä on kätevä jatkaa Air Asian halpalennolla esimerkiksi Malesian Borneolle Kota Kinabaluun tai Kuchingiin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Malesiaan.

Kiertomatka Malesiaan

Suomesta tehdään pakettimatkoja Langkawille ja Kuala Lumpuriin. Monet matkatoimistot järjestävät myös Borneon kiertomatkoja.

Tarvitseeko Malesiaan viisumia?

Hyviä uutisia: suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia alle 90 päivän lomamatkalle. Siis toistetaan tämä vielä kerran: Malesiassa voi matkustaa peräti 90 päivää ilman viisumia.

Tämä on harvinaista herkkua Kaakkois-Aasiassa – esimerkiksi Thaimaassa saa oleskella ilman viisumia alle 30 päivää ja Vietnamissa korkeintaan 15 päivää.

Liikkuminen Malesiassa

Perhentian-saaret ovat Malesian itärannikon paras matkakohde. Kuva: Izuddin Helmi / Shutterstock

Manner-Malesiassa pääsee busseilla kätevästi kaikkialle. Tunnelmallinen vaihtoehto on juna. ”Jungle Railway” -nimellä tunnettu rataosuus vie Kuala Lumpurista niemimaan sisäosien ja viidakoiden läpi itärannikolle Kota Bharuun, josta pääsee laivalla Pulau Perhentian -saarille.

Länsirannikon saarien Penangin ja Langkawin välillä on laivayhteys. Langkawista matkaa voi jatkaa laivalla myös Thaimaan puolelle Koh Lipelle, josta voi jatkaa saarihyppelyä ylös Thaimaan rannikkoa Puketiin asti.

Maan sisäiset lennot ovat Malesiassa edullisia. Usein yhdensuuntaisen lipun saa alle 50 eurolla. Sarawakin syrjäseuduille – kuten Gunung Muluun tai Kelabitin ylängölle – pääsee kätevimmin pienkoneella. Sarawakissa voi matkustaa myös jokiveneillä.

Sabahin osavaltiossa sijaitseva Sandakanin satamakaupunki on portti Borneon luontoseikkailuihin. Sepilokin orankikeskukseen pääsee taksilla, ja Kinabatanganjoen nenäapinoiden luo Sukaun kylään hurauttaa autolla parissa tunnissa. Paikallislennon Kota Kinabalusta Sandakaniin saa 50 eurolla, kun kuuden tunnin bussimatka maksaa 25 euroa.

Malesian retket ja kiertoajelut

Voit varata kätevästi netistä Malesian kuljetukset, retket ja aktiviteetit.

Mitä Malesiassa pitää varoa?

Malesia on hyvin turvallinen maa matkustaa. Mahdollisuus joutua varkauden tai ryöstön kohteeksi on pieni. Ikävä kyllä kaupungeissa ovat yleistyneet tapaukset, joissa moottoripyörällä liikkuvat varkaat nappaavat olka- tai käsilaukun.

Malaria-lääkitys tarvitaan korkeintaan Borneon syrjäisimmille seuduille kuten Kelabitin ylängölle. Valtaosalle matkaajista malarialääkitys on turhaa.

Myös ruuassa on hyvä hygieniataso, eikä pahoista vatsataudeista ole suurta vaaraa.

Malesia – hotellit ja majoitus

Loistohotelleistaan kuuluisa Malesia panostaa varakkaisiin turisteihin. Onneksi reppureissaajillekin on tarjolla majataloja, joista saa kelvollisen kahden hengen huoneen parilla kympillä.

Yksi Malesian ikimuistoisimmista luksushotelleista on Borneon Kota Kinabalussa sijaitseva, Shangri-La -ketjuun kuuluva Shangri-La’s Rasa Ria, jonka yhteydessä on orankien orpokoti.

Toinen Kota Kinabalun ikimuistoinen luksusmajapaikka on Gayana Marine Resort, jonka naapurissa oleva Marine Ecology Research Center on tutustumisen arvoinen myös päiväretkikohteena.

Yksi Borneon suositeltavimmista ekoresorteista on puolestaan Sabahin Kinabatanganjoella sijaitseva Abai Jungle Lodge. Majatalon omistava paikallinen matkatoimisto järjestää myös visiittejä Selinganin kilpikonnia katsomaan.

Malesiassa kannattaa kokeilla myös asumista kotimajoituksessa. Rahat päätyvät suoraan kyläläisille, ja vieras pääsee tutustumaan paikalliseen arkeen. Esimerkiksi Kinabatanganjoella voi yöpyä Balai Kito Homestay -järjestön kotimajoituksissa.

Mitä Malesiaan kannattaa pakata?

Kinabalu, Borneo, Malesia
Kota Kinabalu -vuoren huipulle tarvitsee lämpimiä vaatteita.

Rennolle rantalomalle ei tarvitse sen kummempia matkatavaroita, mutta sademetsään tai vuoristovaellukselle on hyvä pakata muutama varuste jo kotoa.

Sademetsässä sataa, ja mutaa on joka puolella. Viidakkovaelluksella kaikki varusteet kannattaa pakata muovipusseissa rinkkaan, ja tavallisella luontoretkelläkin on syytä pitää sadeviitta käden ulottuvilla. Viidakkovaellukselle kannattaa ottaa myös hyttysverkko, ensiapupakkaus, vedenpuhdistustabletteja ja otsalamppu. Malaria ei yleensä ole ongelma, mutta estolääkityksen tarpeellisuus on hyvä varmistaa ennen matkaa. Lue lisää malarian estolääkityksestä.

Vaelluskengät eivät ole paras valinta syvässä mudassa tarpomiseen, eivätkä ne pysäytä iilimatojen invaasiota. Käytännöllisimmät jalkineet ovat kumisaappaat, jotka voi hankkia Borneosta viidellä eurolla.

Kinabalun vuoristovaellukselle kannattaa pakata tukevat vaelluskengät ja vaellussauva, sadevaatteet ja ohut lämpökerrasto, pipo ja haskat, sekä otsalamppu ja aurinkorasvaa. Särkylääkettäkin on hyvä olla mukana, sillä suurin osa vaeltajista kärsii ainakin vuoristotaudin lievemmistä oireista kuten huimauksesta ja päänsärystä.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT
array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Malesia"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi