Malesia – vinkit ja kokemukset

Kuala Lumpurista löytyy todella päheitä luksushotelleja. Kuva: Patrick Foto / Shutterstock

Matkustamisen suhteen Malesia ei eroa paljoakaan naapurimaasta Thaimaasta: molemmissa on tropiikin mittapuulla hyvä infrastruktuuri ja helppoa ja turvallista liikkua paikasta toiseen. Iso ero Thaimaahan verrattuna on se, että malesialaiset puhuvat usein hyvää englantia.

Seuraavilla vinkeillä pärjäät Malesian-matkalla.

Tarvitaanko Malesiaan viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia alle 90 päivän lomamatkalle.

Tämä on harvinaista herkkua Kaakkois-Aasiassa – esimerkiksi Thaimaassa saa oleskella ilman viisumia alle 30 päivää ja Vietnamissa korkeintaan 15 päivää.

Paras aika matkustaa Malesiaan

Malesiassa on trooppinen helle ympäri vuoden. Selvää sadekautta ei ole, vaan ilmasto vaihtelee paitsi vuodenajan, myös alueen mukaan. Malesiaan voikin matkustaa rantalomalle ympäri vuoden – kunhan valitsee matkakohteen oikein!

Paras aika matkustaa Langkawille on talvella, sillä marraskuusta maaliskuuhun on kuivinta. Malakan niemimaan toisella puolella sijaitsee Pulau Perhentian, jonne kannattaa matkustaa huhti-lokakuussa. Perhentian-saarten huippusesonkia on kevät, huhti-toukokuu.

Borneoon voi matkustaa ympäri vuoden, sillä sää on aina osapuilleen samanlainen. Tilastojen mukaan heinäkuussa on keskimääräistä vähemmän sadepäiviä, ja sukellusvedetkin ovat kirkkaimmillaan heinä-elokuussa.

Lennot Malesiaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Malesiaan. Maahan on helpointa matkustaa lentämällä Kuala Lumpuriin KLM:n tai Lufthansan kanssa. Myös Qatar Airwaysin erikoistarjoukset kannattaa katsoa: menopaluulennon voi saada alle 500 eurolla!

Kuala Lumpurista matkaa voi jatkaa bussilla, junalla tai lentäen ympäri Malesiaa.

Toinen vaihtoehto on lentää Finnairin suoralla lennolla Singaporeen, Malesian niemimaan eteläkärkeen. Sieltä on kätevä jatkaa Air Asian halpalennolla esimerkiksi Malesian Borneon Kota Kinabaluun tai Kuchingiin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Malesiaan.

Kiertomatka Malesiaan

Suomesta tehdään pakettimatkoja Langkawille ja Kuala Lumpuriin. Monet matkatoimistot järjestävät myös Borneon kiertomatkoja.

Aikaero Suomen ja Malesian välillä

Aikaero on +6 tuntia, eli Malesiassa kello on kuusi tuntia enemmän kuin Suomessa.

Puhutaanko Malesiassa englantia?

Malesian kieli on malaiji, joka on läheistä sukua indonesian kielelle. Matkailijan onneksi englanti on yleisesti käytössä (muun muassa mediassa), ja englannilla pärjääkin turistikohteissa (vaikkapa Langkawilla) melko hyvin etenkin hotelleissa, ravintoloissa ja turistinähtävyyksillä.

Malesian valuutta ja rahanvaihto

Malesian valuutta on ringgit (MYR, voidaan kirjoittaa myös RM). 1 euro = 4,6 MYR (2/2019).

Hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa voi maksaa luottokortilla, mutta käteistä tarvitaan esimerkiksi takseissa, katukeittiöissä ja iltamarkkinoilla. Itse olen tarvinut käteistä myös paikallisen lääkärin vastaanotolla, jossa kortti ei kelvannut. Onneksi pankkiautomaatteja löytyy joka puolelta.

Malesian hintataso

Malesia on suomalaisittain erittäin edullinen matkakohde. Mukiinmenevän majapaikan saa 20 eurolla, ja satasella on luvassa jo aitoa luksusta. Lyhyt taksimatka maksaa pari euroa, samoin erittäin herkullinen katuruoka.

Liikkuminen Malesiassa

Manner-Malesiassa pääsee busseilla kätevästi kaikkialle. Jos haluaa tunnelmoida, kannattaa matkustaa junalla ”Jungle Railway” -nimellä tunnettu rataosuus Malakan niemimaan halki. Juna vie Kuala Lumpurista viidakoiden läpi itärannikolle Kota Bharuun, josta pääsee laivalla Pulau Perhentian -saarille.

Länsirannikon saarien Penangin ja Langkawin välillä on laivayhteys. Langkawista matkaa voi jatkaa laivalla myös Thaimaan puolelle Koh Lipelle, josta voi jatkaa saarihyppelyä ylös Thaimaan rannikkoa Puketiin asti.

Maan sisäiset lennot ovat Malesiassa edullisia. Usein yhdensuuntaisen lipun saa alle 50 eurolla. Sarawakin syrjäseuduille – kuten Gunung Muluun tai Kelabitin ylängölle – pääsee kätevimmin pienkoneella. Sarawakissa voi matkustaa myös jokiveneillä.

Sabahin osavaltiossa sijaitseva Sandakanin satamakaupunki on portti Borneon luontoseikkailuihin. Sepilokin orankikeskukseen pääsee taksilla, ja Kinabatanganjoen nenäapinoiden luo Sukaun kylään hurauttaa autolla parissa tunnissa. Paikallislennon Kota Kinabalusta Sandakaniin saa 50 eurolla, kun kuuden tunnin bussimatka maksaa 25 euroa.

Malesian retket ja kiertoajelut

Malesian-matkalla on tarjolla snorklausretkiä Langkawilla, villieläinten katselua jokiveneestä Borneossa, ja katuruokakierroksia Penangissa. Voit varata kätevästi netistä Malesian kuljetukset, retket ja aktiviteetit.

Mitä Malesiassa pitää varoa?

Malesia on hyvin turvallinen maa matkustaa. Mahdollisuus joutua varkauden tai ryöstön uhriksi on pieni. Ikävä kyllä kaupungeissa ovat yleistyneet tapaukset, joissa moottoripyörällä liikkuvat varkaat nappaavat olka- tai käsilaukun.

Onko Malesiassa malariaa?

Suurimman osan Malesiaan matkustavista ei tarvitse huolehtia malariasta. Malarian estolääkitys tarvitaan korkeintaan Borneon syrjäisimmille seuduille kuten Kelabitin ylängölle. Tämäkin riippuu matkan kestosta ja ajankohdasta.

Lue lisää: Malaria ja malarialääkkeet.

Vatsataudit Malesiassa

Malesian ravintoloissa on hyvä hygieniataso, eikä pahoista vatsataudeista ole suurta vaaraa. Muista, että paras tapa välttää turistiripuli on käsien peseminen.

Lue lisää: Paska juttu – turistiripuli vai jotain vakavampaa?

Voiko Malesiassa juoda hanavettä?

Paikasta riippuen malesialainen vesijohtovesi saattaa hyvinkin olla juomakelpoista – mutta maku- ja hajuhaittojen vuoksi suosittelemme pullotettua vettä.

Myydäänkö Malesiassa alkoholia?

Vaikka Malesia on muslimimaa, myydään alkoholia hotelleissa, ravintoloissa ja supermarketeissa. Ravintolassa pullo olutta maksaa 2-4 euroa.

Malakan niemimaan itärannikolla, Terengganun osavaltiossa, alkoholia on lähes mahdotonta löytää. Poikkeuksen tekevät kiinalaisravintolat sekä turismista elävät paratiisisaaret Pulau Redang ja Pulau Perhentian, joissa olutta voi hörppiä kuten rantalomalla kuuluukin.

Pahimmat mokat Malesiassa?

Malesiassa vastakkaista sukupuolta ei ole tapana kätellä. Kohtelias tervehdys tehdään nostamalla (oikea) käsi sydämelle.

Temppeleihin ja moskeijoihin mennessä kengät jätetään ovelle.

Syrjäseuduilla on syytä pukeutua paikallisia kunnioittavasti. Auringon ottaminen yläosattomissa (myös turistirannoilla) on laitonta.

Myös homoseksuaalisuus on laitonta Malesiassa, joten samaa sukupuolta olevien parien on syytä välttää julkisia huomionosoituksia.

Vietetäänkö Malesiassa ramadania?

Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan ei vaikuta turisteihin: etenkin suuremmissa kaupungeissa ja turistien rantakohteissa ramadania tuskin huomaa. Iltaisin auringon laskettua alkaa herkuttelu, kun tarjolla on notkuvia buffet-pöytiä – kannattaa kokeilla!

Vuosina 2019-2022 ramadania vietetään huhti-toukokuussa.

Mitä Malesiaan kannattaa pakata?

Rennolle rantalomalle ei tarvitse sen kummempia matkatavaroita, mutta sademetsään tai vuoristovaellukselle on hyvä pakata muutama varuste jo kotoa.

Sademetsässä sataa, ja mutaa on joka puolella. Viidakkovaelluksella kaikki varusteet kannattaa pakata muovipusseissa rinkkaan, ja tavallisella luontoretkelläkin on syytä pitää sadeviitta käden ulottuvilla. Viidakkovaellukselle kannattaa ottaa myös hyttysverkko, ensiapupakkaus, vedenpuhdistustabletteja ja otsalamppu.

Vaelluskengät eivät ole paras valinta syvässä mudassa tarpomiseen, eivätkä ne pysäytä iilimatojen invaasiota. Käytännöllisimmät jalkineet ovat kumisaappaat, jotka voi hankkia Borneosta viidellä eurolla.

Kinabalun vuoristovaellukselle kannattaa pakata tukevat vaelluskengät ja vaellussauva, sadevaatteet ja ohut lämpökerrasto, pipo ja haskat, sekä otsalamppu ja aurinkorasvaa. Särkylääkettäkin on hyvä olla mukana, sillä suurin osa vaeltajista kärsii ainakin vuoristotaudin lievemmistä oireista kuten huimauksesta ja päänsärystä.

Millainen pistorasia on Malesiassa?

Malesialainen sähköpistoke on samanlainen kuin Englannissa, eli pistokkeessa on kolme kulmikasta reikää. Pakkaa siis mukaan matka-adapteri.

Paikallinen kännykkäliittymä Malesiassa

Malesiassa ei kannata käyttää suomalaista kännykkäliittymää, sillä roaming-maksut voivat nousta suuriksi. Helpointa on käyttää hotellien ja ravintoloiden wifiä, tai hankkia paikallinen sim-kortti.

Malesialaisen prepaid-kännykkäliittymän voi ostaa helposti. Parhaat vaihtoehdot ovat Hotlink (Maxis) tai Xpax (Celcom), joiden kioskeja on lentokentillä ja kaupungeissa. Liittymän rekisteröiminen omalle nimelle kestää viitisen minuuttia. Sopivan datapaketin koko loman ajaksi saa noin 10 eurolla.

Malesian hotellit ja majoitus

Loistohotelleistaan kuuluisa Malesia panostaa varakkaisiin turisteihin. Onneksi reppureissaajillekin on tarjolla majataloja, joista saa kelvollisen kahden hengen huoneen parilla kympillä.

Malesiassa kannattaa kokeilla myös asumista kotimajoituksessa. Rahat päätyvät suoraan kyläläisille, ja vieras pääsee tutustumaan paikalliseen arkeen. Esimerkiksi Kinabatanganjoella voi yöpyä Balai Kito Homestay -järjestön kotimajoituksissa.

Katso tarjoukset Malesian hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

2 KOMMENTIT

  1. Niin tekisi mieli Singaporeen, mutta voisikohan asua Malesian puolella ja sieltä käsin käydä Singaporessa.
    Miettii äiti, jonka poika asuu Singaporessa.

    • No miksei? Ovathan maat rajanaapureita, ja ainakin ennen koronaa Air Asian lennot naurettavan edullisia. Suomalainen ei tarvitse viisumia Singaporeen, mutta kannattaa tarkistaa onko jotain rajoituksia sen suhteen, kuinka usein maassa voi vierailla ilman viisumia.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi