Kelabitin ylänkö (Kelabit Highlands) – vinkit ja kokemukset

Pieni kylä Borneolla. Kuva: Ville Palonen

Kelabitin ylänköalue (Kelabit Highlands) sijaitsee Sarawakin osavaltiossa Brunein ja Indonesian välissä. Alue on Borneon parhaita paikkoja tutustua entisten pääkallonmetsästäjäheimojen elämään. Monet perinteet ovat pysyneet hengissä alueella, jonne ei kulkenut kunnollista maantietä vielä kymmenen vuotta sitten. Päänsä menettämistä ei sentään enää tarvitse pelätä.

Seikkailullisin tapa kokea Kelabit Highlands on muutaman päivän mittainen viidakkovaellus, jolla nukutaan syrjäkylien kotimajoituksissa. Jos onni potkaisee, mukana kulkeva paikallisopas metsästää villisian tai muuta riistaa illallispöytään! Sademetsässä näkee valtavia rafflesia-kukkia, sarvinokkalintuja ja – ikävä kyllä – verenhimoisia iilimatoja.

Matkavinkit on koonnut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen, joka on Borneon lisäksi seikkaillut myös Amazonin sademetsissä.

Matka Kelabitin ylängölle

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia.

Malesianpuoleiselle Borneolle on helpointa matkustaa lentämällä Kuala Lumpuriin KLM:n tai Lufthansan kanssa. Sieltä Air Asian jatkolento vie Mirin rannikkokaupunkiin. Miristä matka jatkuu pienellä potkurikoneella Barion tai Long Bangan kyliin.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Borneoon.

Barioon on päässyt myös teitä pitkin jo muutaman vuoden ajan. 400 kilometrin matka Miristä kestää 10-20 tuntia tien kunnosta riippuen. Ajoneuvon pitää olla kunnollinen neliveto, ja kuljettajan paikallinen ammattimies.

Vaeltaminen Kelabitin ylängöllä

Kelabitin matkailun keskus on pieni Barion kylä, josta matkaaja löytää helposti yksinkertaisen yöpaikan. Hyvä majapaikka Bariossa on Jungle Blues Dream -majatalo.

Barioon on suunnitteilla postitoimisto, jonne mahdollisesti tulee myös pankkiautomaatti. Parasta kuitenkin ottaa tarvittava matkakassa mukaan käteisenä.

Bariossa on myös viidakko-oppaita, mutta varminta on palkata kieli- ja ammattitaitoinen opas jo etukäteen. Viikon pituinen räätälöity matka Kelabitin ylängölle maksaa kahdelta hengeltä noin tuhat euroa (sis. lennot Miristä, majoitus, ruoka, paikallisoppaat).

Lue matkatarina vaeltamisesta Kelabitin ylängöllä.

Varusteet viidakkovaellukselle

Borneo_Malesia_Palonen_07
Iilimatosukat näyttävät hassuilta, mutta tulevat tarpeeseen. Kuva: Ville Palonen

Sademetsässä sataa ja mutaa on joka puolella. Kaikki varusteet siis kannattaa pakata muovipusseissa rinkkaan, jonka sivutaskussa on syytä pitää sadeviittaa valmiina.

Käytännöllisimmät jalkineet ovat kumisaappaat, jotka voi hankkia Miristä viidellä eurolla. Vaelluskengät eivät ole hyvä valinta syvässä mudassa tarpomiseen – eivätkä ne pysäytä iilimatojen invaasiota. Kumisaappaiden sisälle voi vielä hankkia sääret peittävät iilimatosukat.

Viidakkovaellukselle kannattaa pakata myös hyttysverkko, ensiapupakkaus, vedenpuhdistustabletteja ja otsalamppu.

Lue lisää ohjeita viidakkoretkelle.

Kelabitin ylängöllä esiintyy ajoittain malariaa, joten tarkasta tilanne ennen matkaasi.

Lue lisää malariasta.

Matkalukemista

Eric Hansenin kirjoittama Stranger in the Forest kertoo huimasta seikkailusta: Hansen käveli penan-heimoon kuuluvien metsästäjä-keräilijöiden kanssa Borneon halki.

Lue lisää:

Pääkallonmetsästäjien vieraana – vaellus Kelabitin ylängöllä

Borneo-opas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi