Matkailijan luonto: sademetsän säännöt

Matka sademetsään on huikea luontokokemus. Vierailu sademetsässä voi olla yksi elämän suurimmista seikkailuista – hyvässä ja pahassa. Kerran elämässä listasi kymmenen vinkkiä, joiden avulla vierailu sademetsään onnistuu.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Palkkaa paikallinen opas sademetsään

Opas näyttää sinulle kaikki sademetsän kätkemät pikkuötökät, joita et ikinä itse huomaisi. Lisäksi turismista ansaittu raha kannustaa yhteisöä suojelemaan sademetsiä. Monissa luontomatkakohteissa voi myös yöpyä paikallisten järjestämässä kotimajoituksessa.

Älä koske sademetsän eläimiin

Esimerkiksi oranki voi saada pöpön ihmiseltä, eivätkä muutkaan villieläimet pidä hipelöinnistä. Pahimmassa tapauksessa lutuiselta vaikuttanut apina puree sinua, ja joudut sairaalaan ottamaan vesikauhurokotuksia.

Älä ruoki eläimiä

Joskus opas yrittää tienata tippejä tarjoamalla eläimille makupaloja. Ilmoita selkeästi, että olet tyytyväisempi jos villieläinten annetaan olla rauhassa.

Pysy viidakossa polulla äläkä melua

Viidakkoon mennään katsomaan eläimiä, joista suurin osa on arkoja. Kokemusta voi hehkuttaa kaverille vasta leirissä. Jätä puhelin leiriin tai laita se vähintään äänettömälle.

Älä roskaa

Kerää tupakantumpit ja purukumit taskuusi. Älä ota metsästä mitään mukaasi. Mikä tahansa kivi tai risu saattaa olla jonkin pikkuötökän koti.

Ota sademetsään mukaan kiikarit ja otsalamppuBorneo_Malesia_Palonen_16

Kiikareilla pääsee vakoilemaan puiden latvustoja. Tehokas otsalamppu on kullanarvoinen öisellä viidakkokävelyllä – tai pelkällä vessareissulla.

Muista juoda tarpeeksi

Trooppisessa sademetsässä suomalainen hikoilee kuin sika. Ota vesipullo mukaan lyhyellekin retkelle. Keittäminen, vedenpuhdistustabletit tai vedensuodatin ovat tekevät hanavedestä juomakelpoista.

Varaudu kosteisiin olosuhteisiin

Sademetsässä sataa, ja kuurot ovat usein äkillisiä. Kompaktin sadeviitan alle mahtuu myös reppu suojaan. Pidä passi ja kameran vara-akku minigrippussissa. Myös kunnolliset jalkineet ovat tarpeen. Kumisaappaat pitävät iilimadot ja käärmeet paremmin loitolla kuin vaikkapa vaelluskengät.

Varaudu hyönteisten pistoihin

Puiden varjossa ei aurinkorasvaa tarvita, hyttyskarkoitetta sitäkin enemmän. Offin punkki-mäkärälitku tehoaa jopa Borneon iilimatoihin, Amazonilla saattaa kaivata hyttyshuppua. Ota selvää, tarvitsetko malarian estolääkitystä.

Varaudu eläinten vallankumoukseen

Viidakon yö on täynnä kurnutusta ja kiljuntaa, joten korvatulpat tuovat lohtua herkkäunisille. Älä jätä välipaloja reppuusi yöksi, sillä rotat ja muut pikkuotukset löytävät ne takuuvarmasti.

Lue lisää:

Matkailijan luonto: sademetsät

Amazon, vihreä helvetti

Ekomatkailua Borneolla