Rinkka vai matkalaukku?

Osprey Sojourn on rinkan ja matkalaukun yhdistelmä.

Kannattaako matkalle ottaa mukaan rinkka vai matkalaukku? Vaihtoehtona on myös rinkan ja rullalaukun yhdistelmiä. Mutta toimiiko tällainen kompromissi? Kokenut matkaaja kertoo, millainen laukku on paras matkalla.

Teksti Ville Palonen

Ensimmäinen pitkä ulkomaamatkani oli seitsemän viikon mittainen liftausreissu. Silloin, parikymppisenä hurjapäänä, sain kaikki matkatavarat (jopa makuupussin ja Trangian retkikeittimen) mahtumaan 40-litraiseen pikkureppuun. Tiukkaa se teki, mutta liftatessa pienistä kantamuksista oli etua.

Sittemmin olen kantanut tavallista rinkkaa (jokin Haglöfsin perusmalli) kymmenissä maissa ajatellen, että reppureissaajahan ei kovamuoviseen matkalaukkuun koske – ”samsonite-turistit” kun eivät ymmärrä mitään matkustamisen todellisesta olemuksesta!

Mutta vuosien varrella aloin tympiintyä rinkan raahaamiseen. Hartiat olivat hellinä, rinkkaa piti potkia lattiaa pitkin lentokentän lähtöselvitysjonossa, eikä sitä saanut kunnolla lukittua yöjunassa. Kun pitkään palvellut Haglöfs lopulta hajosi, oli aika kokeilla rullalaukkua, jota olin jo jonkin aikaa himoinnut salaa.

Millainen matkalaukku on paras?

Hyvässä matkalaukussa kaksi perusominaisuutta on tasapainossa: kaikki tavarat mahtuvat mukaan, ja (pahimmillaan yli 20-kiloista) laukkua on helppo liikutella pidempiäkin matkoja.

Vaellusrinkkaan mahtuu kyllä tavaraa, mutta eihän täyteen pakatun rinkan kantaminen esimerkiksi suurkaupungissa ole kovin järkevää. Toisaalta kovamuovisen ”oikean” matkalaukun vetäminen hiekkatiellä on aivan yhtä turhauttavaa.

Matkatavaroiden määrä riippuu tietysti reissun luonteesta. Viikonlopun mittaisella kaupunkilomalla pärjää pienellä lentolaukulla, ja pari tuttavaani tekivät kokonaisen maailmanympärimatkan pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa!

Olen vuosien varrella käyttänyt niin rinkkaa, kovaa matkalaukkua, kuin puolikovaa rullalaukkuakin. Omiin tarpeisiini toimivin vaihtoehto on rullalaukun ja rinkan hybridi, jota voi sekä vetää perässä että kantaa selässä. Käsimatkatavarana on useimmiten kamerareppu.

Testissä Osprey Sojourn – monipuolinen matkalaukku

Amerikkalaisen Ospreyn valmistama Sojourn on pyörillä kulkeva puolikova laukku, jota voi kantaa selässä kuin rinkkaa. Mutta toimiiko tällainen kompromissi?

Kyllä toimii, suorastaan erinomaisesti! Viimeisten neljän vuoden aikana Osprey Sojourn on kestänyt menossa mukana mm. Sloveniassa, Sveitsissä, Irlannissa, Keniassa, Etelä-Afrikassa, Liberiassa, Etelä-Sudanissa, Somalimaassa, Myanmarissa, Vietnamissa ja Chilessä.

Kookkaat pyörät rullaavat jopa hiekkatiellä, ja rinkkana Sojourn tuntuu hämmästyttävän mukavalta kantaa. Bonuksena kantolaitteen voi irrottaa tilapäisesti, jos laukkua ei tarvitse kantaa selässä esimerkiksi kaupunkilomalla. Takaosassa on tasku, jossa rinkkamaisia kantoviilekkeitä säilytetään silloin kun niitä ei tarvita. Jos kantolaite jätetään kokonaan kotiin, tähän ”ylimääräiseen” osastoon mahtuvat esimerkiksi likapyykit ja sandaalit.

SOJOURN_80_METAL_GREY_BACK_detail_1

Osprey valmistaa laukkua 60- ja 80-litraisena. Suosittelen hankkimaan suuremman mallin, jotta mukaan mahtuu kaikki pitkälläkin reissulla tarvittava tavara. Jos laukku ei ole täynnä, sen voi kiristää pienemmäksi kiinteiden remmien avulla.

Rehellisyyden nimissä pitää mainita, että 80 litran versio ei näytä kovin suurelta – mutta sinne mahtuu todella paljon tavaraa! Oman laukkuni paino on usein 20 kilon paremmalla puolella.

SOJOURN_80_PATINA_GREEN_detail_2

Tässä tuleekin vastaan Osprey Sojournin ainoa haittapuoli: laukku on niin tukevaa tekoa, että tyhjänäkin se painaa lähes neljä kiloa! Vastaavan kokoiseen rinkkaan nähden lisäpainoa on noin puolitoista kiloa.

Hyvät ominaisuudet voittavat kuitenkin kirkkaasti.

Tukevuus suojelee matkatavaroita: yksikään tuliaisiksi tuomani viinipullo ei ole hajonnut tämän laukun sisällä.

Vaellusrinkkaan verrattuna Sojourn on helppo pakata ja purkaa. Se aukeaa vetoketjuilla kokonaan, ja pienille tavaroille on useampi erillinen tasku (kaksi ulkopuolella, neljä sisällä).SOJOURN_80_PATINA_GREEN_small

Eräs perinteisen rinkan haittapuoli on, ettei sitä saa lukittua. Ospreyn rullalaukun vetoketjut voi lukita yhteen pienellä riippulukolla, joka pysäyttää ainakin opportunistisimmat kassinkaivelijat (esimerkiksi lentokentillä). Itse käytän usein lennon aikana pienen numerolukon lisäksi tavallista nippusidettä. Lukitut vetoketjut saa piiloon tukevan kangasliepeen alle.

Vastaavia 2-in-1 -laukkuja löytyy monelta valmistajalta. Osprey Sojourn ei ole edullisimmasta päästä – mutta olen oppinut kantapään kautta, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Laadukas matkalaukku kestää säännöllisessäkin käytössä helposti kymmenen vuotta, eli kustannus yhtä reissua kohden ei ole montaa euroa.

Itse päädyin pitkän nettisurffailun ja YouTuben arvosteluvideoiden tiirailun jälkeen tähän laukkuun – enkä ole katunut!

Scandinavian Outdoor myy Osprey Sojourn -laukun molempia kokoja, ja lisäksi montaa muuta matkailuun sopivaa laukkua.

Lue lisää:

Parhaat matkatavarat

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi