Kalimantan – villi Borneo löytyy Indonesian puolelta

Borneo
Orankien ohella Kalimantanilla sijaitsevassa Tanjung Putingin kansallispuistossa tulevat tutuksi hauskannäköiset nenäapinat. Kuva: Ryan M. Bolton / Shutterstock

Kalimantan on villeintä Borneota. Kalimantanin vetonauloja ovat orankien kansallispuisto Tanjung Puting ja upeat Derawan-saaret.

Ylivoimaisesti suurin osa Borneosta kuuluu Indonesian-puoleiseen Kalimantaniin, josta löytyvät Borneon koskemattomimmat viidakot, mahtavimmat joet ja syrjäisimmät longhouse-kylät. Matkailijoita käy Kalimantanilla vain murto-osa Malesian Sarawakiin ja varsinkin Sabahiin verrattuna. Indonesiankin mittapuulla Kalimantanin sisäosat on todellista syrjäseutua.

Oikeastaan vain yksi kohde Kalimantanilla on todella suosittu: etelärannikon lähellä sijaitseva Tanjung Puting, kansallispuisto, jossa orankeja bongataan jokiveneristeilyillä.

Kalimantanin toinen suhteellisen helposti tavoitettava, kiehtova matkakohde on Derawan-saaristo, jossa voi nauttia paratiisirannoista ja sukeltaa paholaisrauskujen kanssa.

Tanjung Puting – bongaa orankeja asuntoveneen kyydistä

Tanjung Puting on maailman parhaita paikkoja nähdä orankeja. Kuva: Ville Palonen

Tanjung Puting on erittäin suosittu kuivalla kaudella kesäkuusta syyskuulle, jolloin joella voi olla asuntolaivoja voi olla riesaksi asti. Kannattaakin harkita vierailua muina kuukausina.

Orankeja bongataan kaksikerroksisista klotok-asuntoveneistä, joilla risteillään jokea ylävirtaan. Suosittuja ovat kolmen päivän ja kahden yön risteilyt.

Tanjung Putingin viidakon suojelun aloittivat jo hollantilaiset vuonna 1939, ja sinne on siirretty kuntoutettavaksi orvoksi jääneitä orankeja muualta Kalimantanista. Näin orangeista on tullut puolikesyjä ja helposti lähestyttäviä.

Orangit elävät viidakossa vapaina, mutta niitä ruokitaan joen rantaan asetetuilla ruokintalavoilla, mikä tekee bongaamisesta helppoa. Orankeja näkee lähes varmasti kuten usein hauskannäköisiä, vain Borneolla eläviä nenäapinoita. Samalla pääsee ihailemaan kaunista sademetsäluontoa.

Monelle matkailijalle Tanjung Puting onkin kaikkein elämyksellisin paikka orankien katseluun. Sopii erityisen hyvin myös seikkailunhaluisille perheille.

Klotok-veneet ovat yksinkertaisia mutta mukavia. Tarjolla on veneitä niin muutamalle hengelle kuin isommillekin porukoille. Veneen perushinta käsittää veneen, kapteenin, perämiehen ja bensan. Kokista ja ruuista on maksettava erikseen. Kahden hengen kolmen päivän risteilystä kannattaa varautua maksamaan kokonaisuudessaan ainakin 300 euroa.

Tanjung Putingiin matkustetaan yleensä lentämällä Pangkalan Buniin, josta on parinkymmenen minuutin minibussimatka Kumaihin, risteilyjen lähtöpaikkaan. Kumain parhaita majapaikkoja on edullinen Majid Hotel. Herra Majid omistaa myös useita klotok-veneitä ja järjestää asiakkailleen kimpparisteilyjä.

Asuntoveneristeilyn varaa helposti paikan päältä.

Pangkalan Buniin on lentoja esimerkiksi Jakartasta, Surabayasta ja Kalimantanin suurimmasta kaupungista Balikpapanista. Katso lentotarjoukset Pangkalan Buniin (Pangkalanbun).

Derawan Islands ja Pulau Sangalakin paholaisrauskut

Kalimantanin koillisosan edustalla on kaunis Derawan-saaristo, joka tunnetaan parhaiten hienoista sukelluksistaan. Derawan Islands on myös mainio kohde rantalomailuun syrjäisessä saaristossa.

Saarista vilkkain ja helpoimmin saavutettava on lähinnä mannerta sijaitseva pikkuruinen Pulau Derawan, joka on tosin tunnelmaltaan varsin vilkas ja romuluinen.

Rantalomailuun kaunein saari on venytetyn U:n muotoinen Pulau Maratua, jolla sijaitsee pidetty Maratua Guesthouse. Suoraan saaren rannasta snorklaamalla näkee merikilpikonnia vaikka kuinka paljon.

Parhaita sukelluskohteita ovat Pulau Kakaban ja Pulau Sangkalaki, joilla voi käydä sukeltamassa tai snorklaamassa Maratualta käsin.

Pulau Sangkalaki tunnetaan paholaisrauskuistaan, joita näkee lähes joka sukelluksella – ja paljon. Pulau Kakabanilla on puolestaan järvi, jossa ui miljoonia vaarattomia meduusoja.

Derawan-saarille matkustetaan yleensä lentämällä Beraun lentokentälle. Berausta on kahden tunnin bussimatka Tanjung Batun satamakaupunkiin, josta pitää vuokrata pikavene saarille.

Pikavene Pulau Derawanille maksaa parikymmentä euroa ja Pulau Maratualle selvästi enemmän (kyytiä kannattaa kysyä etukäteen myös Maratua Guesthousesta).

Edullisin vaihtoehto matkustaa Maratualle on ollut mennä ensin Pulau Derawanille päiväksi ja osallistua Maratualle vievälle saariretkelle, jolla voi jäädä veneen kyydistä.

Berauhun voi matkustaa myös bussilla Balikpapanista. Matkan varrelle osuu esimerkiksi Kutai National Park, jossa voi koettaa onneaan orankien bongaamisessa.

Derawan-saarille matkustamista kannattaa välttää tammi–helmikuussa, jolloin meri on myrskyisimmillään.

Merabu – kylä karstivuorten varjossa

Retken Derawan-saarille voi yhdistää muutaman päivän vierailuun sisämaassa Merabun kylässä, jota ympäröivät viidakkoiset karstivuoret. Mukava kohde päivävaelluksille.

Merabuun on neljän tunnin höykkyyttävä ajomatka Berausta.

Balikpapan – Kalimantanin risteysasema

Puolen miljoonan asukkaan Balikpapan on Kalimantanin ainoa suurempi kaupunki, ja siitä onkin kehittynyt Kalimantanin risteysasema – monet lennot kohteisiin kulkevat tätä kautta. Balikpapan tulee tutuksi vaikkapa silloin, jos haluaa matkustaa Tanjung Putingista Berawan-saarille.

Kosmopoliittista ilmapiiriä kaupunkiin tuovat kansainväliset, öljyteollisuuden parissa työskentelevät ekspatit. Balikpapanissa onkin varsin hyvät palvelut hotelleista ravintoloihin ja baareihin, mikä tekee siitä potentiaalisen parin päivän levähdyspaikan viidakkoseikkailujen välissä.

Kalimantanin viidakkoseikkailut

Kalimantanin sisäosia hallitsee sademetsän peittämä Muller-vuoristo, jolta saa alkunsa kaksi Indonesian mahtavinta jokea: länteen virtaava Sungai Kapuas ja itään laskeva Sungai Mahakam. Molemmilla on pituutta reilut tuhatkunta kilometriä.

Jokia pitkin matkustamalla pääsee seikkailemaan Borneon sydänmaille viidakoiden ja longhouse-kylien maailmaan.

Kalimantanin sää ja ilmasto

Kalimantan on sademetsien saari, jolla voi sataa koska vain. Kuivinta aikaa on kesä–syyskuu, jolloin saattaa tosin joutua kärsimään metsäpalojen savusta.

Tilastojen valossa myös helmikuu on varsin kuiva kuukausi.

Sateisin kuukausi on lokakuu, mutta erot eri kuukausien välillä eivät ole suuret.

Matka Kalimantanille

Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari (yli kaksi kertaa Suomea suurempi) ja etäisyydet Kalimantanilla ovat maata pitkin pitkät. Kätevin liikkumismuoto onkin lentäminen. Kalimantanin kohteiden välillä ei ole useinkaan suoraa yhteyttä, vaan lentoreitti kulkee yleensä Balikpapanin tai Jaavalla sijaitsevien Jakartan ja Surabayan kautta.

Balikpapaniin on myös kansainvälisiä lentoja Singaporesta ja Kuala Lumpurista.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Indonesiaan (Balikpapan).

Katso tarjoukset Kalimantanin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi