Toba-järvi – maailmanlopun rento keskipiste

Toba-järvi-sumatra
Toba on maailman suurin kraatterijävi. Kuva: Max Grabert, Flickr CC

Tänne kaikki olisi voinut päättyä – ainakin ihmiskunnan osalta. Mahtavan Toba-järven äärellä Sumatralla seisoo paikalla, joka oli aiheuttaa koko ihmiskunnan tuhon.

Kaakkois-Aasian suurin järvi sijaitsee kraatterissa, jonka synnytti noin 75 000 vuotta sitten kaikkien aikojen voimakkain tunnettu tulivuorenpurkaus.

Supertulivuoren pamaus toi maapallolle kymmenen vuoden ääritalven, josta selvisi tiedemiesten arvion mukaan vain muutama tuhat ihmistä.

Mutta se riitti. Ihmisen suku jatkui.

Toba-järvellä on aina kesä

Nykyisin tuhon ajatukset ovat järveltä kaukana. Toballa on ainainen kesä. Järvi sijaitsee 900 metrin korkeudessa päiväntasaajalla lähes täydellisessä ilmastossa.

Jokainen päivä Toballa on kuin Suomen suvi parhaimmillaan: on lempeän lämmintä muttei liian kuuma. Edes sadekausi ei vaivaa Toballa pahasti: vuorenseinämät blokkaavat suuriman osan sadepilvistä.

Tobaa-asuttava batak-kansa tuntuukin elävän ikuisissa kesälomatunnelmissa. Minnekään ei ole kiire. Aina on aikaa musisoida ja kääräistä vaikka jotain polteltavaa.

Vielä 1800-luvulle asti batakit herättivät kauhua verenhimoisina heimosotureina ja kannibaaleina, mutta nykyisin he ovat ystävällisyyden ja leppoisuuden perikuvia.

Batakien seura on hyvää vastalääkettä synkkiin ajatuksiin, että maapallolle olisi saattanut ollut parempi, jos Toban supertulivuori olisi hoitanut hommansa loppuun ja pyyhkäissyt ihmiskunnan mennessään. Juuri batakien takia ihmiskunnan piti selviytyä!

Batakit todistavat, että ihmiskunnalla on yhä toivoa saavuttaa korkeampi chillailun aste.

Pulau Samosir ja laiskuuden sietämätön keveys

Toba-järvi eli Danau Toba on pääosin jyrkkäreunainen. Suurin osa matkalaisista suuntaa järven keskellä olevalle Samosir-saarelle, jonka sienenmuotoiselle ja hippihenkiselle Tuktuk-niemelle on keskittynyt valtaosa Toba-järven majataloista.

Siinä missä Tuktuk on pieni, on Samosir yllättävänkin suuri, aika lailla Singaporen kokoinen. Saaren ympäri kulkevalla tielläkin on pituutta 140 kilometriä.

Toban suosituin nähtävyys on Ambaritan kylä, jossa on säilynyt erityisen hyvin batakien perinteistä arkkitehtuuria sekä kyläpäälliköiden käyttämät kiviset käräjäpenkit ja rankaisukivi.

Kovin kummoista nähtävää saarella – tai koko järvellä – ei kuitenkaan ole kauniiden maisemien ja batakien koristeellisten paalutalojen ohella. Ja se juuri on Toban kannalta olennaista: järvelle matkustetaan rentoutumaan, tavoittelemaan täydellistä laiskuuden tilaa.

Miten käy Toba-järven?

Tuktuk oli 1990-luvulla suosittu ja kuuluisa chillailukohde reppureissaajien keskuudessa ympäri maailmaa, mutta 2000-luvun alussa Balin pommi-iskut näkyivät myös Toballa: Indonesian-matkailu romahti ja Toba-järvi vaipui unholaan.

Paitsi suomalaisten keskuudessa! Toba-järvi oli mukana Madventuresin ensimmäisellä tuotantokaudella (jakso 9), ja kansainväliset seikkailijat nimesivät Toba-järven eli ”Sumatran Uimastadikan” yhdeksi suosikkikohteistaan.

Siitä asti Toba-järvi on ollut suomalaisten reppureissaajien pyhiinvaelluskohde. Järvellä oli jopa aikoja, jolloin merkittävä osa majatalojen asiakkaista tuli Suomesta.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa. Indonesian-matkailu kasvaa kohisten, ja Indonesian turismiviranomaiset ovat päättäneet tehdä Toba-järvestä yhden Indonesian matkailun vetonauloista.

Marraskuussa 2017 Toba-järven viereen avattiin uusi, kansainvälinen lentokenttä, ja rahaa laitetaan järven markkinointiin. Viranomaisten tavoitteena on, että jo vuonna 2019 Toba-järvellä kävisi miljoona matkailijaa. Auts.

Kun aiemmin lähin lentokenttä oli Medanissa viiden tunnin matkan päässä, uudelta Silangitin kentältä on matkaa järvelle vaivaiset kolme varttia.

Tätähän se on, ihmiskunnan jatkuvaa kehitystä ja kaupankäyntiä. Siitäkin saa tosin kiittää tai syyttää Tobaa.

Toba-järvi muutti ihmiskunnan suunnan

Arkeologien mukaan jäljet vaihdosta ja kaupankäynnistä kasvoivat dramaattisesti sen jälkeen, kun ihmiskunta oli käynyt eloonjäämistaistelunsa Toban supertulivuorenpurkauksen jälkeen.

Arkeologit ovatkin arvioineet, että ne pelastuivat maailmanlopulta, jotka osasivat sotimisen sijaan omaksua kaupankäynnin selviytymisstrategiakseen.

Eli Toba saattoi hyvinkin johtaa tämän nykyisen kapitalisen kauppiasihmisen syntyyn.

Onneksi on hyvin oletettavaa, että suurin osa matkailijoista tullaan ohjamaan Tuktukin vastarannalle Parapatin kylään, jonne on suora tieyhteys lentokentältä, jolloin Tuktuk tulee todennäköisesti säilyttämään rennon tunnelmansa vielä pitkään.

Matka Toba-järvelle

Toba-järven vieressä sijaitsevalle Silangit-lentokentälle lentävät nykyisin indonesialaiset lentoyhtiöt Garuda Indonsia, Sribijaya, Citilink ja Batik Air eri puolilta Indonesiaa. Garudalla on lentoja myös Singaporesta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Indonesiaan ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Vieläkin paremmat lentoyhteydet on Sumatran suurimpaan kaupunkiin Medaniin, josta on Toballe 170 kilometrin matka.

Medanista voi matkaa jatkaa myös katsomaan Bukit Lawangin orankeja.

Venekyydit tuktukiin lähtevät Parapatista, jossa on myös useita majataloja ja yhä enemmän myös tyylikkäämpiä hotelleja.

Katso tarjoukset Toba-järven majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi