Raja Ampat – opas syrjäiseen sukeltajan ja snorklaajan paratiisiin

Raja Ampat Indonesia
Raja Ampat tunnetaan karstisaarimaisemistaan pinnan päällä ja upeasta vedenalaisesta elämästä pinnan alla. Kuva: Tanapong Bhukaswan / Shutterstock.com

Raja Ampat on Indonesian kuuluisin sukelluskohde, maisemiltaan ja tunnelmaltaan kuin pala kadonnutta maailmaa. Viidakko kohtaa turkoosin meren. Pinnan alla korallit hehkuvat sateenkaaren väreissä ja ovat täynnä elämää: suuria kalaparvia, haita ja kilpikonnia.

Vaikka matkailu kasvaa täälläkin, elävät monet paikalliset vielä hyvin perinteiseen tapaan. Sukeltamien ei ole välttämätöntä – Raja Ampatiin voi matkata myös ihan vain tunnelmaa henkimään ja snorklaamaan.

Mutta mikään varsinainen rantakohde Raja Ampat ei ole. Meri on upean väristä, mutta varsinaisia hiekkarantoja on alueella säästeliäästi ja nekin mitä on, ovat pääosin pieniä ja kapeita.

Raja Ampat sijaitsee Uuden-Guinean saaren Indonesian puoleisessa osassa eli Länsi-Papualla, aivan saaren luoteisosassa. Täällä ollaan niin keskellä Korallikolmiota, maailman rikkainta merenalaista ekosysteemiä, kuin on mahdollista.

Kaikkiaan Raja Ampatin alueella elää yli 1400 kalalajia. Koralleja on yli 550 lajia eli hämmästyttävät 75 prosenttia maailman kaikista tunnetuista korallilajeista. Lajirikkaus on mykistävää. Kun eräätkin meribiologit tutkivat Raja Ampatia, he löysivät kahden jalkapallokentän kokoiselta alueelta enemmän lajeja kuin mitä on koko Karibianmeressä.

Raja Ampatin koralliriuttoja pidettiinkin pitkään eliöstöltään maailman rikkaimpina, kunnes valtikan nappasi lopulta Itä-Timorilla sijaitseva Atauron saari.

Parhaiten Raja Ampatin sukelluksista nauttii usean päivän mittaisen liveaboardin kyydissä, mutta alueesta voi nauttia myös saarilla asumalla. Kaikkein paras tapa on tietysti osallistua sekä sukellussafarille että asua ainakin muutama päivä saaristossa majatalossa.

Raja Ampatin kartta

Alla on Raja Ampatin kartta, jonka avulla saat kuvan siitä, millainen saaristo on kyseessä. Sen alta alkaa varsinainen Raja Ampat -opas.

Kuten huomaat, suurin osa kohteista on keskittynyt lähekkäin. Syrjempänä on vain muutama paikka kuten Misool, jota voi oikeastaan ajatella ihan omana kohteenaan. Sillä käydään yleensä vain liveaboard-sukellussafarilla.

Voit zoomata karttaa lähemmäksi. Kohteita klikkaamalla näet niiden lyhyet esittelyt.

Sorong – täältä alkaa Raja Ampatin matka

Raja Ampat koostuu neljästä suuresta saaresta ja yhteensä 1500 pienemmästä. Matkailu keskittyy kuitenkin käytännössä vain muutamalle saarelle.

Alueen keskus on parinsadantuhannen asukkaan Sorong, joka sijaitsee Uuden-Guinean pääsaarella. Raja Ampatiin lennetään juuri Sorongin kautta. Mikään kovin viihtyisä kaupunki ei ole kyseessä, mutta kyllä täälläkin muutama päivä hurahtaa paikallista elämänmenoa ihmetellessä. Rajamaan tuntua.

Sorongiin on suoria lentoja Jakartasta (neljä tuntia). Lentoja on myös ainakin Sulawesin saarelta Makassarista ja Manadosta, jonka edustalla sijaitsee suomalaistenkin suosima sukelluskohde Bunaken.

Sitä vielä odottelemme, että koska lennot alkavat Balilta (Denpasarista). Toisaalta, se voi olla myös Raja Ampatin loppu nykyisenlaisellaan. Suorat lennot Balilta toisivat mukanaan valtavan määrän matkailijoita samaan tapaan kuin on käynyt Floresin Labuan Bajolle ja Komodolle.

Sorongista siirrytään laivalla – tai pienlentokoneella – Waigeon saarelle Waisain satamaan. Matka kestää express-veneellä noin kaksi tuntia.

Waigeo-saari ja Waisain satama

Varsinainen Raja Ampat alkaa Waisain satamasta, joka sijaitsee suurella Waigeon saarella. Täältä matka jatkuu eri puolille saaristoa.

Waisain satamassa maksetaan Raja Ampatin luonnonsuojelumaksu (noin 60 euroa), josta saatava kuitti tulee pitää koko ajan mukana.

Sataman lähettyviltä löytyy majoitusta, ja täältä käsin voi tehdä päiväretken vaikkapa Wayag-saaren upeisiin maisemiin. Eniten Raja Ampatin elämyksestä saa kuitenkin irti, kun suuntaa myös jollekin syrjäiselle saarelle majataloon.

Jos päättää viettää Waisaissa vaikkapa muutaman yön, paras majapaikka on tyylikäs ja hotellimainen Meridian Adventure Marina Club. Tämä on uuden ajan airut Raja Ampatissa, hyvässä ja pahassa.

Jos tykkää makrosukeltamisesta, siihen erinomainen paikka on Waigeossa sijaitseva kylä Saporkren, jonka pitkän venelaiturin alta löytyy vaikka mikälaisia ölliäisiä.

Pulau Kri – Raja Ampatin suosituin saari

Raja Ampatin suosituin saari on pikkuruinen Pulau Kri, joka sijaitsee noin kahden tunnin venematkan päässä Waisain satamasta. Kukkulaista saarta koristaa kaunis viidakko. Majataloja on jo reilusti yl toistakymmentä.

Saaren itäpäässä sijaitseva niemi, Cape Kri, on juuri se paikka, jonka edustalla on laskettu aivan älyttömään monipuolinen määrä vedenalaista elämää. Monelle se onkin aivan pakollinen sukelluskohde.

Suurin osa majataloista on Kri-saaren pohjoisrannalla, joka sopii erinomaisesti snorklaukseen. Yenkoranun kylästä Mambetron Homestayhin ulottuva riutta on koko Raja Ampatin suosituimpia – ja helpoimpia – sorklauspaikkoja. Useat majatalot tarjoavat täällä mahdollisuuden sukeltaa.

Rauhallisempi vaihtoehto on saaren eteläpuolella sijaitseva kaunis lahti, jolla pääsee nauttimaan nätistä hiekkarannasta. Rannalla sijaitsevat melkein vierekkäin Firdas Homestay ja Turtle Homestay. Viehättäviä paikkoja molemmat. Koralliriutta alkaa aivan vierestä. Hyvää snorklausta ja erinomaista sukeltamista.

Etelärannalta on parinkymmenen minuutin viidakkopatikointi pohjoisrannalle.

Pulau Mansuar kasvattaa suosiotaan

Aivan Pulau Krin vieressä on hieman isomp Pulau Mansuar, joka kasvattaa hiljalleen suosiotaan. Kokeneet uimarit voivat jopa snorklata Kriltä Mansuarille. Kannattaa kuitenkin varoa virtauksia!

Saaren parhaita tai ainakin kuuluisimpia sorklauspaikkoja on, ehkä hieman yllättäenkin, pikkuruisen Sauwandarek-kylän edustalla oleva venelaituri.

Jos on varaa ja halua maksaa majoituksesta perusmajataloja enemmän, niin Mansuar-saaren eteläpuolella on pieni saari, jolla sijaitsee omassa rauhassaan Agusta Eco Resort. Lättänää saarta ympäröi hiekkaranta, ja tunnelma onkin vähän kuin Malediiveilla.

Samantapainen saari, mutta majoitukseltaan edullisempi, on Pulau Mansuarin pohjoispuolella sijaitseva Arborek.

Arborek – pieni pala Malediiveja Raja Ampatissa

Paratiisimasen kirkasta vettä Raja Ampatilla. Kuva: Yonatan Anugerah / Unsplash

Dampierin salmen päässä, Pulau Mansuarin ja Pulau Gamin välissä on meressä laaja matalikkoalue, jossa riittää turkoosia säihkettä. Täällä sijaitsee pikkuruinen ja lättänä Arborek-saari, joka tuo mieleen Malediiviet. Saarta ympäröi hiekkaranta, ja sillä on useita majataloja.

Arborek on myös suosittu snorklausretkien kohde ja snorklaaminen kuuluukin Raja Ampatin parhaisiin. Lähettyvillä matalikolla sijaitsee Manta Sandy, jolla paholaisrauskut käyvät herkuttelemassa planktonia ja puhdistautumassa syöpäläisistä.

Pulau Gam – vaihtoehto Kri-saarelle

Jos etsii vaihtoehtoa Pulau Krillä asumiseen, Pulau Gam on suosituin vaihtoehto. Meri ei tosin ole täällä aivan kaikkialla yhtä kirkasta kuin Pulau Krillä. Pulau Gam on suuri saari ja melkein kiinni jo edellä mainitussa Waigeon saaressa. Saaria erottaa vain kapea salmi. Saarten väliin jää suuri lahti.

Idyllisimmät paikat löytyvät varsinaisen Pulau Gamin edustalla olevilta Friwen-pikkusaarilta, joiden ympäristössä on erinomaista snorklaamista.

Omassa rauhassaan sijaitseva Beser Bay Homestay on puolestaan huikea kohde snorklauksesta kiinnostuneelle. Varsinaista rantaa ei ole, vaan alue on karstimaisemia ja magrovea. Mutta snorklauspaikat ovat todella monipuolisia, ja jos vedessä viettää tarpeeksi aikaa, täällä voi hyvällä onnella nähdä myös dugongeja! Venematka Waisaista kestää hyvällä säällä tunnin verran. Matkaa on helppo jatkaa vaikkapa Arborekille.

Jos kaipaa siistiä ja hyvinhoidettua majataloa, kannattaa tarkistaa saisiko huoneen Beser Bay Homestayn suunnalla sijaitsevasta Methos Homestaysta.

Dampierin salmi – Raja Ampatin suosituin sukelluskohde

Raja Ampat Dampierin salmi
Dampierin salmessa sijaitseva sukellussaitti Lao Lao tunnetaan erityisesti näiden veijarien parvista. Kuva: Kris Mikael Krister / Unsplash

Pulau Krin ja Pulau Gamin välissä lyhyt Dampierin salmi (Dampier Strait), jonka vedet ovat Raja Ampatin suosituinta aluetta sukeltamiseen. Täällä on mahdollista sukeltaa myös päiväretkillä Sorongista.

Sukelluskohteista kuuluisimpia on Manta Ridge, jossa nimikkoeläimet eli paholaisrauskut (manta ray) viihtyvät suurin joukoin marraskuulta tammikuulle.

Toinen erinomainen sukelluspaikka paholaisrauskujen bongaamiseen on Blue Magic. Tämä paikan etuna on se, että rauskujen lisäksi on valtavasti muutakin nähtävää.

Hyvä majatalo sukeltajille on Pulau Gamilla sijaitseva Corepen Homestay. Se sijaitsee lähellä monia Dampierin salmen parhaista sukelluskohteista ja omistajilla on pitkä kokemus sukeltamisesta alueella. Snorklauskohteena Corepen ei kuulu Raja Ampatin parhaisiin, vaikka koririutalla onkin hyvä mahdolllisuus nähdä haita.

Doberai Eco Resort ja Terveiset päiväntasaajalta

Pulau Gamin ja Waigea-saaren välissä olevan lahden suulla on pieni saari, jolla sijaitsee viehättävä Doberai Eco Resort. Tämä majapaikka on tullut suomalaisille tutuksi Terveiset päiväntasaajalta -blogin kautta. Kivoja, meren päällä olevia bungaloweja.

Wayag – Raja Ampatin kuuluisin nähtävyys

Raja Ampatin kuuluisin ja oikeastaan ainoa varsinainen nähtävyys on Wayag-saari, jolta avautuvat alueen kauneimmat – ja ikonisimmat – maisemat. Pystysuorat pikkusaaret nousevat kuin kyttyrät merestä.

Kannattaa huomioida, että Wayag sijaitsee syrjässä ja sinne on kallista matkustaa. Majatalosaarilta on matkaa toistasataa kilometriä. Pelkkään pikavenematkaan menee useita tunteja suuntaansa ja bensaa palaa paljon.

Päiväretken ohella Wayagissa on mahdollista myös telttailla – lisämaksusta.

Piaynemo – hienoja maisemia täälläkin

Raja Ampat saaret
Piaynemo-saaren maisemia Raja Ampatissa. Kuva: Sutirta Budiman / Unsplash

Piaynemon saarelta löytyy samantapaiset maisemat kuin Wayagilta, mutta pienemmässä mittakaavassa. Kauneimmillaan ne avautuvat näköalapaikoille kipuamalla. Lyhyemmän venematkan takia Piayeno tapaa olla suositumpia retkikohde kuin Wayag.

Täällä on myös muutama homestay.

Misool – hyvä kohde liveaboard-sukellussafarille

Raja Ampatin alueeseen lasketaan kuuluvaksi myös Misool, joka tosin sijaitsee aika lailla syrjässä alueen muista saarista, oikeastaan jo puolimatkassa Molukkien saariryhmää.

Misoolia pidetään erityisen hienona kohteena liveaboard-sukellussafarille. Erikoisimpia sukelluspaikkoja täällä on Blue-Water Mangrooves eli mangrovemetsä, joka kasvaa poikkeuksellisesti kirkkaassa vedessä (eikä mutaisessa kuten tavallisesti).

Täällä sijaitsee myös upea Misool Eco Resort, joka pyörittävä englantilais-ruotsalainen pariskunta pitää missionaan paikallisen (meri)luonnonsuojelua. Tänne on viiden tunnin pikavenematka Sorongista.

Liveaboardit lähtevät yleensä Sorongista.

Raja Ampat – majoitus ja hintataso

Majoitus kannattaa varata etukäteen, sillä majapaikat ovat hajallaan ympäri saaristoa. Majoitus on joko hienoissa sukellusresorteissa tai yksinkertaisissa majataloissa, joita kutsutaan paikallisittain nimellä homestay. Jälkimmäisissä ei ole välttämättä sähköä kuin muutamana tuntina päivässä. Ilmastoinnista ei kannata edes haaveilla ja tuulettimetkin ovat harvinaista luksusta.

Kätevin tapa varata Raja Ampatin majoitus oli pitkään paikallinen nettisaitti Stay Raja Ampat, mutta nykyisin alueen majatalojakin alkaa olla varsin mukavasti myös Booking.comissa.

Syrjäisen sijainnin takia Raja Ampatin hintataso on keskimäärin varsin kallis, mutta myös kohtuuhintainen matkailu onnistuu. Yksinkertaisista majataloista kannattaa varautua maksamaan alkaen 25 euroa/henkilö huoneesta täysihoidolla. Lisäkustannuksia tulee veneretkistä, jotka tapaavat olla kalliita.

Sukeltaminen kasvattaa matkabudjettia huomattavasti. Reilun viikon mittaisesta liveaboard-sukellussafarista kannattaa varautua maksamaan 3000–6000 euroa.

Yksittäisistä sukelluksista sertifioidut sukelluskeskukset veloittavat nekin jopa 70–100 euroa – siis per sukellus. Jotkut majatalotkin tarjoavat sukelluksia suunnilleen puoleen hintaan mutta vaihtelevalla asiantuntemuksella. Jälkimmäisessä tapauksessa turvallisuudesta huolehtiminen jää helposti asiakkaan itsensä harteille.

Mitä kannattaa pakata Raja Ampatiin?

Kaikki tarpeellinen kannattaa tuoda mukanaan: snorklausvehkeet, aurinkorasva ja hyttysvoiteet. Varaa myös mukaan riittävästi käteistä, mieluiten Indonesian rupioissa. Varavaluuttana Yhdysvaltain dollarit voittavat euron vaihdettavuudessa.

Oma sukellustietokone on lähes välttämätön varuste ja sukellusvakuutuksenkin on syytä olla kunnossa (kuten tietysti mielellään aina). Lähin painekammio on Manadossa Sulawesin saarella.

Telkomcelin puhelin- ja nettiliittymä toimii ainakin osassa saaristoa.

Paras aika matkustaa

Lokakuussa Raja Ampatin vedet täyttyvät pikkukalojen valtavista parvista. Kuva: Alex Rose / Unsplash

Paras aika matkustaa Raja Ampatiin kestää lokakuusta huhtikuuhun. Marraskuusta tammikuulle on paras aika nähdä paholaisrauskuja. Lokakuussa Raja Ampatin vedet ovat puolestaan täynnä valtavia pikkukalojen parvia, mikä sekin on upea näky.

Kesä–elokuussa kova aallokko haittaa liikkumista ja monet majapaikat sulkevat ovensa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!