Jakarta – hyvässä ja pahassa

Jakarta
Tervetuloa Jakartaan – patsas toivottaa. Kuva: Ekoherwantoro / unsplash

Jakarta, Indonesian pääkaupunki, on kuin kaupungin muodon saanut helvetti. Ainakin ensisilmäyksellä. Nähtävää tai koettavaa on vähän, ruuhkia sitäkin enemmän.

Jakarta ei todellakaan ole Aasian kauneimpia tai kivoimpia kaupunkeja, mutta kyllä täälläkin kannattaa pari päivää viettää – jos ei muuten, niin nähdäkseen, millainen on kaupunkisuunnittelun painajainen.

Jakartasta kertoo paljon se, että mielenkiintoisinta kaupungissa ovat liikenneruuhkat. Ne ovat järkyttävät. Eikö liikenneruuhkista voi syyttää ainoastaan megalomaanisen kokoisen metropolin järjetöntä autojen määrää, vaan vieläkin suurempi syy on kaupunkisuunnittelussa eli sen puutteessa. Tietkin on vedetty niin, että paikasta A paikkaan B päästäkseen pitää tehdä ties kuinka monta U-käännöstä.

Liki 30 miljoonan asukkaan Jakarta (kun mukaan lasketaan koko megapoliksen alue) on sen verran kaoottinen sotku, että Indonesiassa suunnitellaankin vakavasti maan pääkaupungin siirtämistä pois Jakartasta ja Jaavan saarelta. Kokonaan uusi pääkaupunki on suunniteltu rakennettavaksi Borneon viidakoihin. Mikä ei sekään kuulosta kaikkein kätevimmältä ratkaisulta.

Ja no, Jarkartan yöelämä on sekin maineikasta – mikä voi olla monelle yllätys, ollaanhan nyt maailman väkirikkaimman muslimimaan pääkaupungissa. Yöelämän viehätystä tosin vähentää se, että Jakartan yössä kaikki tuntuu olevan kaupan – jopa enemmän kuin Bangkokissa.

Ostoskeskuksia tietysti riittää myös, ja hyvää ruokaa – usein samassa paketissa. Ostoskeskusten ruokamarkkinoilla voi syödä itsensä koko saariston ympäri, ja millaista ruokaa Indonesia tarjoaakaan!

Kovin suurta syytä suomalaiselle ei kuitenkaan ole matkustaa Jaavan saarella sijaitsevaan Jakartaan, varsinkin kun Indonesiaan lentää Helsingistä kätevämmin Qatar Airwaysilla Balin kautta.

Jakartan nähtävyydet

Jakarta Batavia
Jakartan vanhassa kaupungissa kuuluu poseerata polkupyörän kanssa valokuvissa. Kuva: Rohiim Ariful / unsplash

Jakartassa ei ole varsinaisia huippunähtävyyksiä, mitään, mikä olisi pakko nähdä kerran elämässä. Erityislaatuisinta ja mieleen jäävintä Jakartassa on älytön liikenneruuhka.

Batavia – Jakartan vanhakaupunki

Toki Jakartastakin löytyy pieni vanhakaupunki, Kota Tua eli Batavia, jonka keskusaukio muistuttaa Indonesian ajasta Hollannin siirtomaana.

Vanhan ajan tunnelmiin pääsee istahtamalla aukiolla sijaitsevaan klassikkoravintola Cafe Bataviaan.

Jakartan moderni keskusta – Jakartan kansallismuseo ja kansallismonumentti

Jakarta cosplay
Jakartan modernilla puolen meno on niin kuin missä tahansa aasialaisesa metropolissa. Cosplay-harastajiakin voi bongata. Kuva: David / unsplash

Jakartan kansallismuseo on varsin mielenkiintoinen johdatus Indonesian saariston kulttuurien rikkauteen.

Museon edessä kohoaa Indonesian kansallismonumentti Monumen Nasional eli Monas, 132 metriä korkea torni, jonka ainoa tehtävä tuntuu olevan jököttää vaikuttavana. Ylhäällä on näköalatasanne, jolle pääsee maksua vastaan.

Aukion reunalla on myös Kaakkois-Aasian suurin moskeija Istiglal Mosque. Moskeijassa voivat vierailla muutkin kuin muslimit, mistä iso plussa.

Täällä ollaan aika lailla Jakartan modernin keskustan sydämessä. Kansallismuseon aukiolta hieman etelään on jättimäisten ostoskeskusten rypäs, johon kuuluu esimerkiksi Grand Indonesia.

Jakartan metro

Jakartassa liikkumista helpottaa hieman se, että kaupunkiin avattiin metro vihdoin maaliskuussa 2019.

Jakartan hotellit ja majoitus

Jakarta hotelli
Hotelli Mulia Senayanin upealla altaalla on hyvä toipua Jakartan kaaoksesta. Kuva: Ghema Perdana / unsplash

Jos syystä tai toisesta päädyt Jakartaan, kannattaa panostaa hyvään hotelliin. Yksi parhaista on Hotel Mulia Senayan, jonka komealla uima-altaalla voi toipua Jakartan liikenteen aiheuttamasta stressitilasta. Melkein vieressä on keskustan kenties tyylikkäin ostoskeskus, Plaza Senayan.

Katso tarjoukset Jakartan hotelleihin.

Jakartan lentokenttä

Jakartan kansainvälinen lentokenttä on nimeltään Soekarno–Hatta International Airport (CGK). Kenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta. Lentokenttä on Kaakkois-Aasian suurin ja yksi maailman vilkkaimmista.

Kätevimmin kentältä pääsee keskustaan lentokenttäjunalla (noin 50 minuuttia). Bussilla – tai taksilla – samaan matkaan voi mennä pari tuntia. Lippu lentokenttäjunaan maksaa noin viisi euroa suuntaansa.

Katso lentotarjoukset Jakartaan.

Jarkarta kokemuksia

Nämä Jakartan kokemukset perustuvat vierailuun Jakartassa satunnaisena turistina. Jakartassa asuvilla on kaupungista todennäköisesti aivan toisenlainen kuva, kun he ovat päässeet sisälle kaupungin salaisuuksiin. Eli jos sinulla on hyviä vinkkejä Jakartaa, kerro kommenttiosuudessa omista kokemuksistasi!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!