Flores – Indonesian seuraava suosikkikohde

Kelimutun tulivuori. Flores, Indonesia. Kuva: Anasyraf / Shutterstock.com

Komodonvaraaneita, paholaisrauskuja, paratiisirantoja, värikkäitä kraatterijärviä ja eksoottisia vuoristokyliä. Flores on Indonesian matkailun uusi tähti ja tulevaisuuden suosikkikohde.

Floresin suosituin nähtävyys ovat komodon varaanit, jotka asuvat Komodon ja Rincan saarilla Floresin edustalla. Saariin käydään tutustumassa Labuan Bajon pikkukaupungista käsin. Labuan Bajo on muutenkin upea matkakohde, kiitos pikkukaupungin edustalle levittäytyvän upean saariston, joka sopii erinomaisesti myös sukeltamiseen.

Suurin osa Floresin matkailusta suuntautuu Labuan Bajoon, mutta Floresissa on muutakin nähtävä kuten Kelimutu-tulivuoren värikkäät kraatterit ja sisämaata asuttavat alkuperäisasukkaat, joiden eksoottiset kylät ovat säilyttäneet ikiaikaisen ulkoasunsa.

Labuan Bajon ulkopuolella Flores tuntuu edelleen maailman unohtamalta matkakohteelta.

Labuan Bajo ja Komodon kansallispuisto

Komodonvaraani. Rinca, Indonesia. Kuva: Sergey Uryadnikov / Shutterstock.com

Labuan Bajo on pieni rantakaupunki, johon on noussut viime vuosina uusia majataloja kuin sieniä sateella. Balilta on hyvät lentoyhteydet.

Labuan Bajossa itsessään ei ole paljon nähtävää, vaan matkailijat käyvät täältä päiväretkillä Komodon ja Rincan suojelluilla saarilla, joilla asuu hurjia komodonvaraaneja. Retkiin kuuluu myös snorklausta paholaisrauskujen kanssa, upeita koralliriuttoja ja kauniita hiekkarantoja.

Iltaisin rentoudutaan herkuttelemalla katukojujen tuoreilla merenelävillä.

Lue lisää Komodosta tai katso tarjoukset Labuan Bajon majoitukseen.

Voit varata kätevästi netistä myös retken Balilta Komodolle.

Floresin sukellukset

Komodo flores manta ray
Paholaisrauskuja parittelemassa. Komodo, Indonesia. Kuva: SergeUWPhoto / Shutterstock.com

Komodon varaanit elävät tiukasti tukevalla maalla, mutta myös Komodon vedenalainen maailma on poikkeuksellinen. Voimakkaat virtaukset houkuttelevat alueelle isoja otuksia.

Matkalla Labuan Bajolta sukeltamaan Komodolle voi bongata ilmaan hyppivien delfiinien parvia, ja pinnan alla ui parimetristä valkoevähaita, keihäsrauskuja, kilpikonnia sekä valtavia kalaparvia.

Manta Pointilla paholaisrauskut uivat kevyesti virtausta vastaan. Samalla ne suodattavat planktonpitoista vettä kidustensa läpi. Välillä sukeltajan ylitse liitää niin valtava hahmo, että aurinkokin pimentyy hetkeksi.

Sukelluspäivän jälkeen jopa kaiken nähneillä elämäntapasukeltajilla on hymy herkässä. 41-vuotias englantilainen Ian Truslove toteaa paikan olevan loistava. Yli 400 kertaa sukeltaneelta Ianilta löytyy vertailukohtia: pelkästään viimeisen vuoden aikana hän on katsastanut Punaisenmeren, Thaimaan Similan-saaret ja Malesian Sipadanin – sekä Indonesiassa Bunakenin, Lembehin ja Balin sukellukset. Kaikki luetaan maailman parhaisiin sukelluskohteisiin.

”Pelkästään kalojen lukumäärä on ällistyttävä. Jos olisimme Thaimaassa, pinnalla keikkuisi sata kalastusalusta”, Ian hehkuttaa. ”Tämän päivän sukellukset olivat parempia kuin hienoimmat sukellukseni Similaneilla.”

Floresin toinen sukelluskohde on saaren toisella puolen sijaitseva Maumere, josta kerrotaan lisää tämän sivun lopussa.

Ruteng ja floresinihmisen luola

Flores laittoi historiankirjat uusiksi vuonna 2003, kun Liang Bua -luolasta saaren sisämaasta löydettiin luita ja hyvin säilynyt pääkallo, joiden uskotaan kuuluvan aivan omalle ihmislajilleen, vain noin metrin mittaiselle floresinihmiselle.

Luut ja esinelöydöt on ajoitettu noin 60 000 vuoden taakse, mutta floresilaiseen kansaperinteeseen kuuluvat tarinat kääpiöistä – kuka tietää vaikka floresinihmiset olisivat eläneet saarella yllättävän pitkään.

Tunnelmalliseen luolaan ja sen yhteydessä olevaan pikku museoon voi tutustua. Liang Bua -luolaa kutsutaan myös nimellä Hobbit Cave. Lähin pikkukaupunki on Ruteng, joka sijaitsee Floresin halki kulkevan maantien varrella.

Rutengissa on yksinkertaisia ravintoloita ja majoitusta.

Rutengista käsin voi järjestää myös usean päivän patikointiseikkailun syrjäiseen Wae Rebon kylään.

Wae Rebo – Floresin alkuperäistä kulttuuria

Wae Rebo on perinteinen kylä Floresin saarella. Indonesia. Kuva: Faiz Zaki / Shutterstock.com

Jos aika riittää, Floresin kiinnostavimpia kylävierailun kohteita on Wae Rebo mahtavan tulivuoren ylärinteillä. Muutamasta suippokattoisesta talosta koostuvaa kylää asuttavat Floresin alkuperäisasukkaat, manggarai-kansa, joiden perinteisiin kuuluu näyttävä ruoskataistelutanssi (caci).

Wae Reboon tutustutaan yleensä oppaan johdolla Rutengista käsin: ensimmäisenä päivänä ajetaan Dengen pikkukaupunkiin ja trekataan seitsemän kilometrin matka ylös kylään. Kylässä vietetään paikallisten vieraana päivä ja yö, minkä jälkeen palataan takaisin.

Vierailun hintaa nostaa parinkymmenen dollarin pääsymaksu, jonka tarkoituksena on auttaa kyläläisiä pitämään kiinni perinteistään.

Bajawan perinteiset kylät

Wae Reboa paljon suositumpi kylävierailujen kohde ovat tulivuori Gunung Inerien kupeessa sijaitseva ngada-kansan asuttama Bajawan alue. Kylät sijaitsevat kätevästi Floresin halki kulkevan maantien lähellä. Kylistä kauneimpia – ja suosituimpia – on Bena.

Kelimutun eriväriset kraatterijärvet

Floresin kohokohtia on komodonvaraanien ohella Kelimutun tulivuori, jonka kolme kraatterijärveä vaihtelevat väriään. Kraatterijärville patikoinaan Monin pikkukylästä, jossa on tarjolla yksinkertaista majoitusta.

Jos aika on tiukilla, Kelimutuun voi tutustua myös lentämällä Endeen, josta on kahden tunnin ajomatka tulivuorelle. Muuten Enden satamakaupungissa ei ole juuri muuta nähtävää kuin hieno sijainti meren ja tulivuoren välissä.

Maumere – sukellusta ja snorklausta

Maumere on Labuan Bajon ohella Floresin toinen kuuluisa sukelluskohde, tunnettu etenkin koralleistaan ja makrosukelluksesta. Suosituimmillaan Maumere oli 1990-luvun vaihteessa, kunnes sen riutat kärsivät rannikolle vuonna 1992 iskeneessä tsunamissa.

Korallit ovat toipuneet hyvin, ja Maumere on hiljalleen palaamassa sukeltajien maailmankartalle.

Maumeren kaupunkia reunustavat rannat eivät ole erityisen hienot, mutta tunnelma on leppoisa ja majoitus edullista.

Matka Floresin poikki

Suosittu tapa matkustaa Floresiin on lentää Labuan Bajoon ja vuokrata sieltä auto kuljettajalla, ajaa saaren läpi ja lentää saarelta pois joko Maumeresta tai Endestä. Matkan voi toki ajaa toiseenkin suuntaan, mutta autoja kuskeineen löytää helpoiten Labuan Bajosta. Jos aika ja kärsivällisyys riittävät, matkan voi tehdä myös paikallisbusseilla.

Kiirettä pitämällä Floresin läpi ehtii ajaa viikossa ja tutustua tärkeimpiin nähtävyyksiin: Labuan Bajon saaristoon, Bajawan kylään ja Kelimutun kraatterijärviin. Kahdessa viikossa saa jo varsin kattavan kuvan saaresta ja ehtii tutustua myös Floresin syrjäisempiin kohteisiin kuten Riungin pieneen paratiisisaaristoon.

Matka Floresiin

Floresin matkailun keskus on Labuan Bajo, jonne on hyvät lentoyhteydet esimerkiksi Balilta ja Länsi-Timorin Kupangista.

Saaren muut lentokentät sijaitsevat Maumeressa ja Endessä, joka sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Kelimutun tulivuoresta.

Lentoja on myös Labuan Bajon sekä Maumeren ja Enden välillä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Indonesiaan ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Flores kokemuksia

Floresin kokemuksia kertoi matkailutoimittaja Ville Palonen. Oletko itsekin käynyt Floresilla? Kerro vinkkejäsi ja kokemuksiasi alta löytyvässä kommenttiosuudessa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi