Sukellus Egyptissä – nämä ovat Punaisenmeren parhaat sukelluskohteet

egypti punainenmeri sukellus
Punaisenmeren koralliriutat kuuluvat maailman parhaisiin sukelluskohteisiin. Kuva: Blue Sea CZ / Shutterstock.com

Egypti on yksi maailman parhaista sukelluskohteista. Jo merten legenda Jacques Cousteau kutsui Punaistamerta ”ihmeiden eteiseksi – sukellusurani onnellisimmiksi tunneiksi”.

Cousteau myös löysi vuonna 1955 Egyptin kuuluisimman sukelluskohteen, SS Thistlegormin hylyn, joka rankataan aina maailman parhaiden hylkysukellusten joukkoon.

Ja mikä parasta: Egypti on Suomea lähinnä oleva huippuluokan sukelluskohde. Lentoaika Egyptin rantakohteisiin on vain kuutisen tuntia, eikä aikaeroa ole.

Kun puhutaan sukeltamisesta Punaisellamerellä, puhutaan yleensä sukeltamisesta Egyptissä, vaikka viime vuosina Sudan ja Djibouti ovat nekin alkaneet hiljalleen houkutella sukeltajia.

Sukeltajille Punainenmeri tarjoaa hylkyjä, värikkäitä koralliriuttoja ja upeita kohtaamisia haiden kanssa. Jopa vasarahaiden ja uteliaiden mutta harvinaisten valkopilkkahaiden näkemiseen on hyvät mahdollisuudet, varsinkin Egyptin liveaboard-sukellussafareilla.

Etelä-Egyptin Marsa Alam on myös yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa pääsee sukeltamaan merilehmien kanssa.

Parhaiten Egyptin sukelluksista nauttii, jos on vähintään keskitason sukeltaja, käynyt nitrox-kurssin ja osallistuu liveaboardille. Näin siksi, että parhaat sukelluskohteet ovat kohtuullisen kaukana rannikolta, syviä ja monissa on voimakkaita virtauksia. Toki aloittelijakin pääsee Egyptissä sukeltamaan, muttei niille kaikkein parhaille kohteille.

Sukelluskohteiden sijainnit näyttää Egyptin kartta.

Egyptin parhaat sukelluskohteet

egypti punainenmeri snorklaus
Egyptin riutat sopivat myös snorklaamiseen. Kuva: Marwa M. Dakhakhny / Shutterstock.com

Egyptin sukelluskohteet voi käytännössä jakaa kolmeen alueeseen: pohjoiseen, keskiseen ja eteläiseen.

Vilkkaimmat kohteet ovat pohjoisessa Sharm El Sheikhin luona. Täällä sijaitsee maineikas hylky SS Thistlegorm.

Hurghadasta lähtevät liveaboardit keskiselle alueelle, jonka syrjäiset saaret ja riutat ovat haastavia mutta erinomaisia kohteita haiden bongaamiseen. Hurghadasta käsin voi liveaboardilla kokea myös pohjoisen alueen sukelluskohteet.

Hurghada on suomalaisille kätevin kohde siksikin, että Finnair on lentänyt viime vuosina lomalentonsa juuri tänne. Kohde sopii myös sukelluskursseille, joiden suorittamiseen on hyvät ja helpot olosuhteet.

Marsa Alamista pääsee sukeltamaan eteläisille kohteille, jotka ovat Egyptin koskemattomimpia. Riutat ovat Egyptin kauneimpia ja bonuksena tulevat mahdollisuudet uida delfiinien ja merilehmien kanssa. Hurghadasta on kolmen ja puolen tunnin ajomatka.

Sharm El Sheikh ja Thistlegorm – Egyptin kuuluisin sukelluskohde

egypti punainenmeri sukellus Thistlegorm hylky
Thistlegorm-aluksen hylky on yksi Punaisenmeren hienoimmista sukelluskohteista. Kuva: Adam Ke / Shutterstock.com

Sharm El Sheikhin lähellä sijaitseva SS Thistlegorm on Egyptin kuuluisin sukelluskohde. Kun maailmasta valitaan parhaita hylkysykelluksia, SS Thistlegorm, rankataan aina maailman 10 parhaan hylyn joukkoon.

Brittiläinen, 126 metriä pitkä höyrylaiva kuljetti sotatarvikkeita Pohjois-Afrikan rintamalle, kun saksalainen pommikone upotti sen rannikolle.

Parhaiten hylky tunnetaan siitä, että sen sisällä näkee monenlaista toisen maailmansodan aikaista tavaraa kuten moottoripyöriä, kuorma-autoja ja kiväärejä. Nähtävää on niin paljon, että täällä voi tehdä vaikka kuinka monta sukellusta.

SS Thistlegorm on niin suosittu sukelluskohde, että parhaiten siitä nauttii liveaboardin kyydissä, jolloin pääsee sukeltamaan ennen ja jälkeen päiväretkeläisten.

Katso tarjoukset Sharm el Sheikhin majoitukseen.

Shark ja Yolanda Reef – vessanpönttöjä veden alla

Sharm El Sheikhin toinen rakastettu sukelluskohde. Kaksi vierekkäistä vedenalaista pinakkelia houkuttelevat suuria ja monipuolisia kalaparvia. Erikoisuutena on vessanpönttöjä sun muuta roinaa, joka on peräisin lähettyville uponneesta hylystä.

Dahab Blue Hole – vapaasukeltajien suosiossa

Vajaat 100 kilometriä Sharm El Sheikhistä pohjoiseen sijaitseva Dahab on rento ja reissaajahenkinen rantakohde, jonka edustalla on pahamaineinen Blue Hole, suoraan rannasta 120 metrin syvyyteen ulottuva vedenalainen kuoppa.

Kuopan seinämässä on 55 metrin syvyydessä 26 metriä pitkä, kaariholvimainen tunneli, jonka läpi voi uida avoveteen. Syvyys ja tunnelin pituus tekee sukelluksesta vaarallisen. Blue Holen sanotaan vaatineen kaikkiaan jopa 200 sukeltajan hengen ja se tunnetaankin maailman vaarallisimpana sukelluskohteena.

Blue Hole on erityisen suosittu kohde vapaasukeltajien keskuudessa, joille se tarjoaa loistavat harjoitteluolosuhteet. Sinisen aukon suulla voi myös snorklata koralleja katsellen.

Katso tarjoukset Dahabin majoitukseen.

Hurghada ja Simply the Best -liveboardit

Egypti vasarahai
Vasarahai kuvattuna Daedalus Reefillä. Kuva: Gerald Schombs / Unsplash

Hurghada tunnetaan parhaiten liveaboard-safareista, jotka on brändätty houkuttelevasti nimellä Simply the Best.

Sukellussafarit suuntaavat sukelluksille kohti eteläistä Egyptiä. Ohjelmaan kuuluvat The Brothers -saaret sekä Marsa Alamin suunnalla sijaitsevat The Brothers -saaret, Daedaluksen riutta ja Marsa Alamin edustalla sijaitseva Elphinstone Reef.

Nämä kaikki ovat erityisen hyviä kohteita haiden ja muiden isojen otusten bongaamiseen. Ohjelmaan kuuluu myös hylkyjä. Tällä liveaboardilla kohtaa todennäköisesti uteliaita mutta harvinaisia valkopilkkahaita ja vasarahaita. Harvinainen kettuhaikin saattaa vilahtaa ohitse.

Kohteet ovat haastavia ja parhaimmillaan kokeneille sukeltajille. Huonot ilmat saattavat haitata sukeltamista ja muuttaa matkaohjelmaa.

Katso tarjoukset Hurghadan majoitukseen.

Marsa Alam – Etelä-Egyptin sukelluskeskus

Egypti sukellus
Marsa Alamin vieressä sijaitsevalla Elphinstone Reefillä on hyvät mahdollisuudet nähdä valkopilkkahaita, jotka tapaavat vaeltaa pitkiä matkoja maailman merissä. Kuva: Dan Seddon / Unsplash

Eteläisen Punaisenmeren sukelluskeskus on Marsa Alam, jonne on matkaa Hurghadasta on sellaiset 300 kilometriä. Perille pääsee myös lentämällä.

Marsa Alam sijaitsee omassa rauhassaan ja matkailijat ovat pääosin innokkaita sukeltajia: syrjäisen sijainnin vuoksi Marsa Alamin sukellusmaastot ovat säilyttäneet koskemattoman tunnelmansa ja lisähoukutuksena on mahdollisuus snorklata vapaiden delfiinien kanssa ja nähdä merilehmiä!

Marsa Alam on tosin hiljalleen muuttumassa, sillä alueelle on alettu rakentaa myös isoja hotellikomplekseja.

Aloittelijoillekin riittää kauniita koralleja ihailtavaksi, mutta huikein kohde Elphinstone Reef, joka sopii voimakkaiden virtaustensa takia vain kokeneille sukeltajille. Elphinstone Reefillä on hyvät mahdollisuudet nähdä valkopilkkahaita ja vasarahaita sekä tietysti tavallisempia riuttahaita.

Sukeltaminen onnistuu Marsa Alamista päiväretkelläkin, mutta Elphinstone Reef kuuluu myös monen liveaboardin ohjelmaan.

Kesäkuukausina Marsa Alamin sukelluskohteilla on myös mahdollista nähdä valashaita (touko–kesäkuu) ja paholaisrauskuja (touko–elokuu).

Katso tarjoukset Marsa Alamin majoitukseen.

Abu Dabbab ja Egyptin merilehmät

dugong merilehmä
Abu Dabbab on maailman parhaita paikkoja bogata dugong eli merilehmä. Kuva: Vkilikov / Shutterstock.com

Marsa Alamista on puolen tunnin ajomatka Abu Dabbabiin, joka on maailman parhaita paikkoja nähdä merilehmiä. Merilehmiä ihaillaan snorklaten matalassa vedessä, mikä sopii hyvin aloittelijoillekin.

Ihailtavaa riittää myös suurissa merikilpikonnissa ja helmilapiorauskuissa (englanniksi guitar shark).

Abu Dabbabiin on hiljan rakennettu muutama suuri resortti kuten päheä Hilton Marsa Alam Nubian Resort.

Käytännössä Marsa Alamin sijaan voi hyvin asustaa Abu Dabbabissa, jolloin jää enemmän aikaa merilehmistä nauttimiseen. Myös Elphinstone Reef sijaitsee lähempänä Abu Dabbabia kuin Marsa Alamia.

Sataya Reef ja Fury Shoal – delfiinejä ja upeita koralleja

Puolisentoista tuntia Marsa Alamista etelään on Sataya Reef, jossa pääsee uimaan delfiinien kanssa. Koralliriutta muodostaa laguunin, jonka suojissa asustaa 60 pyöriäisdelfiinin (spinner dolphin) lauma.

Sataya Reefillä vierailu yhdistetään usein sukeltamiseen lähettyvillä sijaitsevassa Fury Shoalissa, jonka korallimuodostelmia pidetään Egyptin hienoimpina.

Täällä ollaan jo melkein Sudanin rajalla.

St John – liveaboard aivan Sudanin rajalle

Marsa Alamin huippuelämyksiä on sukellussafari todella syrjäiselle St John -saarelle, joka sijaitsee aivan Sudanin rajalla.

Saaren vesissä on upeita koralleja ja vedenalaisia tunneleita. Kesäaikaan on myös hyvät mahdollisuudet nähdä valashaita ja paholaisrauskuja.

Sukellusolosuhteet ovat varsin helpot, joten täällä ei tarvita yhtä paljon kokemusta kuin Hurghadasta lähtevillä Best of -liveaboardeilla.

Talvikuukausina St Johnin vesissä voi päästä seuraamaan sardine runia eli miljoonien sardiinien parvia, joiden kimppuun käyvät delfiinit ja hait.  Epävakaat talvi-ilmat voivat kuitenkin aiheuttaa haasteita liveaboardien toteutumisen.

Paras aika sukeltaa Egyptissä

Egyptissä voi sukeltaa ympäri vuoden, mutta parasta aikaa ovat kesä- ja syyskuukaudet, jolloin näkee parhaiten haita ja muita isoja otuksia. Kesällä voi toki olla hyvin kuuma, mutta väkeä on paljon vähemmän kuin kevät- ja syyskuukausina.

Talvella vesi on viileähköä tai jopa kylmää etenkin joulu-, tammi- ja helmikuussa. Meri voi olla myrskyisää, mikä voi vaikuttaa etenkin liveaboardien reitteihin, varsinkin jos aikoo syrjäisemmille saarille ja riutoille kuten St Johns, Daedalus tai The Brothers.

Valashait liikkuvat Punaisenmeren kohteissa toukokuusta heinäkuulle. Parasta aikaa vasarahaiden bongaamiseen kestää kesäkuulta syyskuulle. Kettuhaita näkee parhaiten syksyllä ja talvella.

Valkopilkkahaita nähdään eniten lokakuulta tammikuulle, mutta esimerkiksi Elphinstone reefillä niitä nähdään ympäri vuoden.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi