Onko Egyptiin turvallista matkustaa?

Egypti tunnetaan tuhansia vuosi sitten hallinneista faaraoistaan. Kuva: War 112 / Shutterstock.com

Egyptissä on tapahtunut viimeisen parinkymmenen vuoden ajan toistuvasti terrori-iskuja turisteja vastaan. Aina kun edellinen isku on unohtunut ja turismi palannut raiteilleen, on tullut uusi isku.

Mutta jos ajattelee todennäköisyyksiä, on terrori-iskun kohteeksi joutuminen kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

Vastapainona Egypti on muuten erittäin turvallinen maa matkustaa. Esimerkiksi Kairoa pidetään yhtenä maailman turvallisimmista miljoonakaupungeista.

Pahoinpitelyt ja ryöstöt ovat harvinaisia. Taskuvarkaiden kanssa tulee toki olla varuillaan.

Terrori-iskut ovat saaneet Egyptin matkailijamäärät romahtamaan huippuvuosista. Matkailijalle Egyptin pienet turistimäärät ovat myös etu: eläminen on edullista ja Kairon Egyptiläisessä museossakin saa melkein yksin katsella maailmankuuluja muumioita ja sarkofageja.

Alla kerrotaan tarkemmin viime vuosien terrori-iskuista Egyptissä ja muutenkin epävakaasta tilanteesta.

Egyptin terrori-iskut

Kairon ydinkeskustassa, Tahrir-aukion laidalla, on suosittu Alya Baba -kahvila. Nobel-palkittu kairolaiskirjailija Naguib Mahfouz tapasi käydä siellä päivittäin ennen kuin joutui ääri-islamistien murhayrityksen kohteeksi 1994.

Aly Baba -kahvilan toisesta kerroksesta näkee kuuluisan Egyptiläisen museon pihalle. Siinä ammuttiin yhdeksän saksalaisturistia syyskuussa 1997.

Saman vuoden marraskuussa Luxorissa teurastettiin 58 ulkomaalaista. Vuotta aiemmin 18 kreikkalaisturistia oli ammuttu kairolaisen hotellin edessä.

Islamilaista valtiota tavoitteleva terroristijärjestö Al-Gama’a al-Islamiya käski turisteja pysymään poissa Egyptistä. Turistit tottelivat.

Terrori-iskut olivat paha isku Egyptille. Turistit olivat olleet maan ulkomaanvaluutan päälähde, mutta matkailijat alkoivat karttaa Egyptiä.

Hallitus otti tiukan linjan. Keskustan kortteleihin asetettiin konepistoolein varustettuja poliiseja. Pienimpiinkin museoihin asennettiin läpivalaisulaitteet. Elokuvista ei saanut poistua kesken esityksen. Terrorikytköksistä epäiltyjä radikaali-islamisteja pidätettiin viikoittain ja hirttotuomio palautettiin käytäntöön.

Voimakeinot näyttivät tehoavan. Kunnes koitti syyskuun 11. päivä 2001 ja turistien määrä putosi jälleen.

Seurasi uusia terrori-iskuja: vuonna 2004 Siinain niemimaalla hotelleja vastaan tehdyt pommi-iskut surmasivat 34 ihmistä. Seuraavana vuonna Sharm el-Sheikhin pommi-iskussa kuoli 88 ihmistä ja vuonna 2006 Dahabissa 23 ihmistä.

Viiden vuoden hiljaiselon jälkeen terroristit iskivät vuonna 2011 Alexandriassa koptikristittyjä vastaan. 21 ihmistä kuoli.

Arabikevään jälkeen

Samana vuonna koitti arabikevät. Itsevaltiasmaisen presidentti Hosni Mubarakin syrjäyttäneissä mielenosoituksissa kuoli 365 ihmistä ja 5 000 loukkaantui. Kun vuonna 2012 pidettiin vaalit, ne voitti islamilaisia arvoja ajavan muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi.

Seuraavana vuonna, heinäkuussa 2013, armeija syrjäytti Mubarakin. Seuranneissa levottomuuksissa kuoli satoja muslimiveljeskunnan kannattajia. Vuonna 2014 valtaan nousi sotilasjohtaja al-Sisi.

Toukokuussa 2015 Mursi tuomittiin oikeudessa kuolemaan useiden kannattajiensa kanssa – mikä saattaa aiheuttaa uusia väkivaltaisia mielenosoituksia.

Syyskuussa 2015 Egyptin turvallisuusjoukot ampuivat vahingossa kuoliaaksi meksikolaisia turisteja Pohjois-Siinain alueella. Tapaus oli ikävä ja yllättävä: Pohjois-Siinain alue on levotonta seutua, jolla turvallisuusjoukot ovat taistelleet terroristeja vastaan jo pitkään. Turistit pääsevät alueelle vain erikoisluvalla. Jotain on mennyt siis pahasti pieleen.

Tavallisen turistin ei kuitenkaan tarvitse pelätä joutuvansa vanhingossa armeijan ampumaksi – sellaista vaaraa ei ole muualla kuin Pohjois-Siinain alueella.

Viimeisin isku Egyptin turismille koitti marraskuussa 2015, kun venäläinen matkustajakone syöksyi maahan Egyptissä. Syyksi on epäilty terrori-iskua.

Egyptin tilanne on siis hyvin epävakaa. Mutta Egyptiin voi edelleen hyvin matkustaa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Egyptiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi