Aswan – Niilin kaupunki

aswan
Niili on kauneimmillaan Aswanin lähellä.

Egyptiä ei olisi ilman Niiliä, maailman pisintä jokea. Faaraoiden ajasta asti Niili on ollut Egyptin elämänlanka, joka on pitänyt aavikoiden ympäröimän maan vehreänä. Antiikin ajan kreikkalainen historioitsija Herodotos kirjoittikin, että Egypti on ”Niilin lahja”.

Syvältä Keski-Afrikasta alkunsa saavalla Niilillä on pituutta huikeat 6695 kilometriä, ja 1800-luvulla Niilin lähteiden löytämisestä tuli pakkomielle David Livingstonelle ja muille aikakauden tutkimusmatkailijoille.

Kaikki Egyptin historialliset nähtävyydet ovat Niilin rannalla. Erityisen hyvä paikka nauttia Niilin lumosta on leppoisa Aswan (Assuan), Niilin risteilyjen päätepiste, josta on helppo käydä retkellä huikealla Abu Simbelin temppelillä. Risteilyjen toinen päätepiste on yleensä Luxorissa.

Aswan on mukava kohde, vaikkei risteilemään aikoisikaan. Aswanin lähellä Niili virtaa kauneimmillaan, puristuneena mustien graniittikallioiden väliin. Joen varsilla maalaisten elämä ei näytä paljoa muuttuneen faaraoiden ajasta. Härkäaurat ovat edelleen kovassa käytössä.

Niilin maisemista nauttii mainiosti jo ihan Aswanin lähimaastossa järjestämällä muutaman tunnin risteilyn Niilillä perinteisen felucca-purjeveneen kyydissä.

Aswanin nähtävyydet

Filaen temppelin rauniot. Aswan, Egypti. Kuva: Reality Images / Shutterstock.com

Aswanin lähellä on useita muinaisia raunioita kuten Filae, Isiksen temppeli, joka siirettiin saarelle Aswanin edustalle Nasserin tekojärven alta.

Nubia Museumissa pääsee puolestaan tutustumaan muinaiseen nubialaisten kulttuuriin, jonka kohteista monet jäivät tekojärvi Nasserin alle.

Aswanin kiehtovin nähtävyys on kuitenkin valtava, kesken jäänyt obeliski.

Kesken jäänyt obeliski

Egyptiläiset pystyttivät vähän sinne sun tänne obeliskeja, jotka liittyivät auringonjumalan ja faaraoiden palvontaan. Suurin osa obeliskeista louhittiin Aswanin graniitista.

Hieman yllättäen Egyptin obeliskeista kiehtovin on Aswanin kesken jäänyt obeliski. Jättimäinen obeliski makaa edelleen lappeellaan kaivoksessa, josta se oli ehditty jo pääosin louhia, kun työ jäi kesken.

Tuntuu melkein siltä, kuin sitä louhivat työmiehet olisivat vain lähteneet ruokatunnille, joka on vain hieman venähtänyt. Aivan kuin he voisivat palata minä hetkenä hyvänsä.

Kesken jäänyt obeliski löydettiin vuonna 1922. Obeliski olisi ollut kaikkein suurin antiikin obeliskeista, mutta toisin kävi: työ jouduttiin keskeyttämään, kun graniittiin alkoi ilmaantua pieniä murtumia.

Kesken jäänyt obeliski on osa ulkoilmamuseota, joka tarjoaa mahdollisuuden nähdä, miltä egyptiläisellä obeliskikaivoksella näytti.

Nasserin tekojärvi ja Assuanin pato

Aswanin vierestä alkaa Nasserjärvi, yksi maailman suurimmista tekojärvistä. 480 kilometriä pitkä järvi syntyi, kun Egypti rakensi Neuvostoliiton ja Kiinan avulla Assuanin padon.

Kymmenen vuoden rakennusurakan jälkeen vuonna 1970 valmistunut, yli sata metriä korkea pato on yksi maailman suurimmista. Valmistuttuaan pato tuotti puolet koko Egyptin sähköstä. Nykyisin Assuanin padon osuus on enää alla 10 prosenttia.

Tekojärven alle jäi paljon historiaa, käytännössä melkein koko muinainen Nubian valtakunta.

Osa muinaismuistoista pelastettiin, valtavien ponnistusten saattelemana. Esimerkiksi koko Abu Simbelin temppeli pantiin pakettiin kuin jättimäinen Lego-sarja ja rakennettiin uudestaan korkeammalle järven rannalle.

Matka Aswaniin

Niilin risteilyaluksia. Aswan, Egypti. Kuva: Emilio Pastor de Miguel / Shutterstock.com

Kairosta pääsee Aswaniin yöjunalla, tosin lentäminen tulee usein edullisemmaksi. Makuupaikat 13 tunnin pituiseen yöjunaan maksavat lähemmäs sata euroa, kun lennon voi saada siitä puoleen hintaan.

Luxorista on Aswaniin kolmen ja puolen tunnin ajomatka, jonka voi taittaa taksilla tai bussilla. Luxorin ja Aswanin välillä kulkee myös junia.

Aswanin ja Luxorin välillä kulkevat myös nelisen päivää kestävät Niilin-risteilyt. Seikkailulliset matkailijat voivat myös järjestää oman risteilyn perinteisillä felucca-purjeveneillä: purjehtia Niiliä pitkin niin pitkään kuin tuulta ja kärsivällisyyttä riittää, ja taittaa loppumatka bussilla.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi