Abu Simbel – Egyptin huikein temppeli

Ramses Suuren temppeli. Abu Simbel, Egypti. Kuva: Dan Breckwoldt / Shutterstock.com

Historia ei oppinut tuntemaan faarao Ramses II:ta vaatimattomana miehenä. Niilin varren mahtaviin kallioihin hän kaiverrutti yhden koko Egyptin vaikuttavimmista monumenteista, Abu Simbelin temppelin.

Omaksi kunniakseen, tietenkin. Temppelin ovella hän istutti seisomaan neljä 20 metriä korkeaa jättipatsasta, jotka esittivät Ramsesta itseään. Ketäpäs muutakaan.

Sisältä temppeli koristeltiin Ramsesta ylistävillä lempinimillä kuten ”Väkevä sonni”; ”Ilojuhlien isäntä”; ”Peloton, jota koko maailma tulee kunnioittamaan, joka ei enää pitempään siedä etiopialaisten maan olemassaoloa ja joka tekee lopun heettiläisten maan loistosta.”

Vaatimattomuus ei kaunista egyptiläisiä faaraoita.

Hauskaksi temppelin mahtavan bostailun tekee se, että Abu Simbel rakennettiin vuonna 1274 eaa. heettiläisiä vastaan käydyn Kadeshin taistelun – ja siitä saavutetun voiton – kunniaksi.

Kadeshin taistelu oli kyllä kaikin puolin mahtava: yli 5000 egyptiläisten ja heettiläisten taisteluvaunua otti tantereella mittaa toisistaan. Ironia on siinä, etteivät Ramsesin joukot voittaneet taistelua.

Taistelu päättyi tasapeliin, ja Ramses itse pelastui taistelusta hengissä vain hädin tuskin. Lopputuloksena Egyptin joukot joutuivat peräytymään heettiläisten mailta.

Joku voisi melkein kutsua lopputulosta Ramsesin tappioksi.

Temppeli kuin valtava propagandajuliste

Ramses Suuren temppeli. Abu Simbel, Egypti. Kuva: Franco Lucato / Shutterstock.com

Ja juuri sen takia Ramses tarvitsi Abu Simbelin tapaisen mahtavan temppelin, jotta hän voisi sen avulla kirjoituttaa historian uusiksi. Niinpä. Abu Simbelin temppeli on yksi maailman mahtavimmista propagandajulisteista.

Eikä Abu Simbel yksin riittänyt: uuden temppelin rakennuttamisen lisäksi Ramses kunnostutti ja laajensi melkein kaikkia jo olemassa olevia temppeleitä. Hänen patsaitaan nousi ympäri Egyptiä, ja hänen nimensä tulee vastaan melkein missä tahansa Egyptin muinaisella nähtävyydellä.

Ramses II:n aikakausi onkin opittu tuntemaan muinaisen egyptiläisen kulttuurin kultakautena. Koskaan muulloin Egyptissä ei rakennettu ja tehty yhtä paljon taidetta. Ja niinpä Ramses II on opittu tuntemaan myös nimellä Ramses Suuri.

Propagandalla Ramses onnistui saavuttamaan sen, mikä jäi taistelussa tekemättä.

Abu Simbelin pelastusoperaatio

Ramses Suuren temppeli. Abu Simbel, Egypti. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock.com

Ja silti, kaikesta loistostaan huolimatta Abu Simbel oli lähellä hukkua 1960-luvun lopulla Nasserin tekojärven alle. Vain Unescolta saatu tuki ja mittavat kansainväliset lahjoitukset pelastivat temppelin.

Temppeli sahattiin 20 tonnin kokoisiksi lohkareiksi ja siirrettiin maastossa korkeammalle, ja sen taakse rakennettiin tekovuori muistuttamaan alkuperäistä näkymää.

Ramses kääntyi varmasti sarkofagissaan onnellinen muumion hymy huulillaan. Hän oli jälleen koko maailman huomion keskipisteenä.

Vierailu Abu Simbelissä

Abu Simbel sijaitsee Egyptin eteläosissa Sudanin rajan tuntumassa. Abu Simbelissä on oma lentokenttänsä, jonne voi lentää suoraan Kairosta. Edullisempi vaihtoehto on tehdä Abu Simbeliin puolen päivän retki Aswanista, Niilin-matkailun keskuksesta.

Retken voi varata suoraan Aswanin hotelleista. Hotellit järjestävät yhdessä vartioidun bussisaattueen Abu Simbeliin. Retket alkavat varhain aamuyöstä ja ajomatkaa on kolmisen tuntia suuntaansa. Takaisin Aswanissa ollaan jo iltapäivässä. Retki pääsylippuineen järjestyy yleensä alle 20 eurolla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi