Egyptin vinkit ja kokemukset

Jeeppisafarilla Saharan autiomaassa. Bahariya, Egypti. Kuva: Sun Shine / Shutterstock.com

Egypti ei ole maailman helpoin kohde matkustaa omatoimisesti, muttei kauhean vaikeakaan, kunhan jättää palvelujana tarjoavat häslärit huomiotta eikä anna heidän sotkea omia suunnitelmiaan.

Vaivat palkitaan, sillä Egypti on aivan upea matkakohde. Alla kerrotaan käytännön vinkkejä ja kokemuksia Egyptiin. Egyptin vaaroista kerrotaan omalla sivullaan.

Egyptin viisumi – kentältä vai etukäteen netistä?

Egyptin viisumin saa helpoiten lentokentältä. Vaimoni pyynnöstä yritin täytellä moneen kertaan Egyptin viisumin nettihakemusta ja aina jokin meni pieleen. Sain tuhrattua siihen aikaa puolitoista tuntia – turhaan. Lopulta luovutin ja päätin hankkia viisumin suoraan Kairon lentokentältä.

Siihen meni perillä pari minuuttia.

Viisumin hankkiminen lentokentältä oli naurettavan helppoa. Mitään papereita ei pitänyt täyttää eikä edes passikuvaa käyttää. Piti vain seurata kylttiä, jossa opastettiin ostamaan viisumitarra pankin tiskiltä. Kyllä: pankin tiskiltä. Ainoa vaikeus oli tosiaan tajuta, ettei ollut mitään erillistä viisumitiskiä, vaan viisumi ostettiin ennen panssintarkastusta olevan pankin tiskiltä. 25 dollaria (tai euroa) vastaan sain viisumitarran, jonka passintarkastaja sitten liimasi passiin.

Sama järjestely lienee voimassa rantakohteiden lentokentillä. Aivan varma en ole, pitääkö niillä täytellä papereit vai ei, mutta ainakin niistä saa taatusti viisumin kentältä.

Egyptin viisumilla saa olla maassa 30 päivää. Pitempiin oleskeluihin pitää hakea kattavampi viisumia Egyptin suurlähetystöstä. Kuukaudessa ehtii kyllä hyvin nähdä ja kokea Egyptin parhaat matkakohteet.

Egyptiin matkustettaessa passin pitää olla voimassa puoli vuotta matkan jälkeen.

Saako Egyptistä alkoholia?

Kyllä, Egyptistä saa alkoholia. Ei, se ei kuulu paikalliseen kulttuuriin (lukuun ottamatta koptikristittyä vähemmistöä).

Suurimmasta osasta ravintoloita alkoholia ei saa, mutta sitä on tarjolla turisteja palvelevissa ravintoloissa, hotellien yökerhoissa sekä hiukan salakapakoita muistuttavissa hämyisissä baladi-baareissa. Kairossa olutta saa myös keskustan klassisista taiteilijaravintoloista kuten Cafe Richestä.

Monessa ravintolassa ja kioskissakin myydään alkoholitonta ja vahvasti maltaan makuista Birell-olutta.

Näkyvimmin alkoholi on läsnä Punaisenmeren rantakohteissa – Hurghadassa ei tarvitse olla kuivin suin.

Iltaelämä on Egyptissä vilkasta, vaikkei alkoholi virtaakaan. Terassit ovat auki yömyöhään, tosin oluen sijaan niillä lipitetään teetä ja poltellaan vesipiippua. Ylipäätään egyptiläiset tapaavat syödä illallista myöhään ja kukkua pitkälle puolenyön jälkeen.

Faaraon kirous eli vatsataudit Egyptissä

Harva välttyy Egyptissä kokonaan faaraon kiroukselta eli vatsataudilta. Paikallinen käsitys hygieniasta kun eroaa varsin paljon suomalaisesta.

Kuten muuan lomalainen muistelee Hurghadan reissuaan: ”Satuin kerran hotellihuoneeseen samaan aikaan siivoojan kanssa. Hän pesi juuri vessaa. Ensin pöntön ja sitten samalla rätillä meidän hammasmukit. Olinkin vähän ihmetellyt, kun koko perhe sai mahataudin, vaikka olimme mielestämme varovaisia.”

Valitettavasti vatsataudit eivät ole Egyptissä ainoastaan leikin asia: elokuussa 2018 kaksi 60-vuotiasta brittituristia, pariskunta, kuoli Hurghadassa epäselvissä olosuhteissa. Varmaa syytä ei löydetty, mutta syyksi epäiltiin ruokamyrkytystä – hotellivieraista monen raportoitiin kärsineen pahoinvoinnista ja hotellista löydettiin paljon muun muassa kolibakteeeria.

Hysteerisesti vatsatauteja ei kuitenkaan kannata pelätä. Paras tapa koettaa välttää vatsatauti on pestä ja desinfioida kädet säännöllisesti – aina etenkin ennen ruokailua. Kannattaa välttää salaatteja ja muuta tuoreena tarjoiltavaa ruokaa ja syödä huolella kokattua.

Lue lisää vatsataudeista.

Egyptiläinen ruoka ja juomat

Kairossa kannattaa pysähtyä kahvian terassille nauttimaan minttuteetä. Samalla voi tarkkailla katujen vilinää. Kuva: eFesenko / Shutterstock.com

Egyptiläinen ruoka on hyvää. Ruokavalion perustana on pitaleipä. Sen kanssa tarjoillaan useimmiten paputahnaa (fuul) tai falafel-kiekkoja (taamiya). Munakoisoruuat ovat herkullisia.

Edullisesti vatsansa saa täyteen Kairon lukuisissa kusharia tarjoavissa katukeittiön kaltaisissa pikkupaikoissa. Niissä ateria maksaa puolisen euroa. Kushari on eräänlainen kasvisrisotto, joka maustetaan tulisilla kastikkeilla.

Toinen egyptiläinen erikoisuus on fiteer, pitsan ja piirakan välimuoto, jota saa suolaisena ja makeana versiona.

Kaupunkikierroksella syntynyt jano kannattaa sammuttaa kadunkulmissa myytävillä herkullisilla tuorepuristetuilla mehuilla.

Janoinen voi myös istahtaa jokaisesta korttelista löytyvään ahwaan eli teekuppilaan.

Reppureissu Egyptissä

Egyptillä voi kiertää aivan mainiosti omatoimisesti. Omatoimimatkailijan pitää vain varustautua siihen, että häntä yritetään ukottaa toistuvasti, jotta matkailijasta saataisiin nyhdettyä mahdollisimman paljon rahaa irti.

Pieni huijaaminen on valitettavan yleistä Egyptissä – mutta toisaalta ymmärrettävää köyhässä maassa. Onneksi ukottajat ovat muuten varsin kohteliaita ja juonivat pilke silmäkulmassa. Heillä ei ole sen pahemmat aikeet mielessään.

Jos siis matkustat omatoimisesti Egyptissä, matkusta avoimin mutta tarkkaavaisin mielin. Ja suhtaudu mahdollisiin huijausyrityksiin elämyksellisenä kissa-ja-hiiri-leikkinä. Pohjimmiltaan egyptiläiset ovat ihania ja sydämellisiä ihmisiä.

Peruskohteiden (Kairo, Luxor, Hurghada) lisäksi Egyptissä on paljon muutakin kiinnostavaa nähtävää (Abu Simbel, Dahab, Marsa Alam). Egyptissä matkustaa paikasta toiseen helposti junalla, busseilla ja tarvittaessa paikallislennoilla.

Niiliä pitkin ei valitettavasti kulje – tietääksemme – edullisia paikallisia venekyytejä, vaan tarjolla on vain hintavia risteilyjä.

Toimiiko Egyptissä Uber?

Kyllä toimii ja hyvin. Uber on tehnyt liikkumisesta Egyptin kohteissa helppoa, kun taksikyytejä voi ottaa huoletta joutumatta tinkimään tai pelkäämättä tulevansa huijatuksi.

Pidemmille matkoille – vaikkapa neljän tunnin reissulle Hurghadasta Luxoriin – pitääkin sitten neuvotella kyyti tavallisesta taksista. Tarkista etukäteen, että hinta sisältää kaikki ajomatkan kustannukset.

Jos ottaa taksin pitkälle reissulle kohteesta toiseen, tulee kyydistä sopia ainakin päivää etukäteen, sillä taksikuski joutuu hakemaan virallisen luvan kohteiden välillä kulkemiseen.

Egyptin yleisimmät huijaukset

Nähtävyyksillä saatetaan kertoa, että paikka on juuri nyt kiinni tai turistien sisäänkäynti on taksimatkan päässä. Bussiasemalle vievä taksikuski saattaa väittää, ettei kohteeseen ole sopivia busseja ja jopa rautatieasemalla lipunmyyjä saattaa yrittää myydä junaan tavallista kalliimpia lippuja.

Kannattaa suhtautua varauksella ylitsevuotavaan ystävällisyyteen ja vaikkapa kutsuun yhteiselle teelasilliselle tai ”ilmaiseen” lahjaan. Se saattaa johtaa yllättävän suureen laskuun.

Klassikkohuijaus Lähi-idässä menee näin: Kävelet kaikessa rauhassa kadulla, kun edessäsi kulkevalta kengänkiillottajalta putoaa ”huomaamatta” harja maahan. Nappaat harjan ja kiikutat sen takaisin ikionnelliselle kiillottajalle. Hän ei ole pysyä nahoissaan kiitollisuudenosoituksissaan ja oikein vaatii, että voi kiillottaa kenkäsi korvaukseksi.

Mutta kappas, kun kengät on kiillotettu, kengänkiillottaja pyytääkin rahaa työstään!

Egyptin lentoyhtiöt

Egyptiläisistä lentoyhtiöistä kansallisella EgyptAirilla on laajin kohdeverkko kotimaanlentoja. Kyseessä on ihan kohtuullinen lentoyhtiö, mutta kannattaa huomioida, että lentojen myöhästely ei ole kovin harvinaista.

Toiseksi suurin paikallinen lentoyhtiö on yksityinen Nile Air, joka on tavannut lentää esimerkiksi Hurghadan ja Luxorin sekä Hurghadan ja Kairon väliä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Egyptiin ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Egyptin junat

Lentämisen ohella juna on suosittu matkustusväline Egyptissä matkailijoiden keskuudessa. Egyptin rautatieverkko kulkee Välimeren rannalta Aleksandriasta Kairoon, Luxoriin ja Assuaniin Nasserjärven rannalle. Punaisenmeren rantakohteisiin ei pääse junalla.

Erityisen suosittu on väli Kairo-Luxor, jonka taittaa yöjunalla kätevästi yhdeksässä tunnissa. Liput eivät ole aivan edulliset: peti ”luksusvaunussa” maksaa noin sata dollaria henkilöltä ja ikkunapaikkakin hyvällä penkillä kolmisenkymmentä dollaria.

Junalippuja voi ostaa etukäteen matkatoimistojen kautta sekä rautatieasemilta ja suoraan junasta.

Junat eivät ole juurikaan busseja nopeampia, mutta mukavampia ja turvallisempia; liikenne Egyptin maanteillä sopisi hyvin opetusvideoksi siitä, miten ei kuulu ajaa. Egyptin poliisin mukaan maassa kuolee vuosittain noin 6000 ihmistä auto-onnettomuuksissa. Virallinen on tuskin ainakaan ylimitoitettu.

Miten Egyptistä pääsee Jordaniaan?

Moni Lähi-idässä matkustava reppureissaaja yhdistää Egyptin ja Jordanian reissut toisiinsa. Egyptin Nuweibaasta on lauttayhteys Jordanian Akabaan. Nuweibaa sijaitsee Siinain niemimaalla lähellä reppureissaajien suosimaa rentoa Dahabin rantakylää.

Pakettimatka Egyptiin

Pakettimatkoja Egyptiin järjestävät useat suomalaiset matkatoimistot.

Egyptin kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Egyptissä matkustamisesta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi