Egyptin vinkit ja kokemukset

Jeeppisafarilla Saharan autiomaassa. Bahariya, Egypti. Kuva: Sun Shine / Shutterstock.com

Sanotaan se nyt suoraan: Egypti ei ole maailman helpoin kohde matkustaa, varsinkaan omatoimisesti. Mutta Egypti on sitäkin kiehtovampi kohde. Näillä vinkeillä Egyptin-matka onnistuu!

Egyptin turvallisuustilanteesta kerrotaan omalla sivullaan.

Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa lisää vinkkejä ja Egyptin kokemuksia.

Tarvitaanko Egyptiin viisumia?

Suomalainen saa Egyptin viisumin lentokentältä. Sillä saa olla maassa 30 päivää. Pitempiin oleskeluihin pitää hakea kattavampi viisumia Egyptin suurlähetystöstä.

Egyptiin matkustettaessa passin pitää olla voimassa puoli vuotta matkan jälkeen.

Saako Egyptistä alkoholia?

Vastataan tähän heti tässä alussa – alkoholi pääsee siis samalle viivalle viisumin kanssa, heh. Kyllä, Egyptistä saa alkoholia. Ei, se ei kuulu paikalliseen kulttuuriin (lukuun ottamatta koptikristittyä vähemmistöä).

Alkoholia tarjoillaan Egyptissä lähinnä turistiravintoloissa, hotellien yökerhoissa sekä hiukan salakapakoita muistuttavissa hämyisissä baladi-baareissa.

Iltaelämä on silti vilkasta. Terassit ovat auki yömyöhään, tosin oluen sijaan niillä lipitetään teetä.

Näkyvimmin alkoholi on läsnä Punaisenmeren rantakohteissa – Hurghadassa ei tarvitse olla kuivin suin.

Vatsataudit Egyptissä

Harva välttyy Egyptissä kokonaan faaraon kiroukselta eli vatsataudilta. Paikallinen käsitys hygieniasta kun eroaa varsin paljon suomalaisesta.

Kuten muuan lomalainen muistelee Hurghadan reissuaan: ”Satuin kerran hotellihuoneeseen samaan aikaan siivoojan kanssa. Hän pesi juuri vessaa. Ensin pöntön ja sitten samalla rätillä meidän hammasmukit. Olinkin vähän ihmetellyt, kun koko perhe sai mahataudin, vaikka olimme mielestämme varovaisia.”

Valitettavasti vatsataudit eivät ole Egyptissä ainoastaan leikin asia: elokuussa 2018 kaksi 60-vuotiasta brittituristia, pariskunta, kuoli Hurghadassa epäselvissä olosuhteissa. Varmaa syytä ei löydetty, mutta syyksi epäiltiin ruokamyrkytystä – hotellivieraista monen raportoitiin kärsineen pahoinvoinnista ja hotellista löydettiin paljon muun muassa kolibakteeeria.

Hysteerisesti vatsatauteja ei kuitenkaan kannata pelätä. Paras tapa koettaa välttää vatsatauti on pestä ja desinfioida kädet säännöllisesti – aina etenkin ennen ruokailua. Kannattaa välttää salaatteja ja muuta tuoreena tarjoiltavaa ruokaa ja syödä huolella kokattua.

Lue lisää vatsataudeista.

Reppureissu Egyptissä

Egyptillä voi kiertää aivan mainiosti omatoimisesti. Omatoimimatkailijan pitää vain varustautua siihen, että häntä yritetään ukottaa toistuvasti, jotta matkailijasta saataisiin nyhdettyä mahdollisimman paljon rahaa irti.

Pieni huijaaminen on valitettavan yleistä Egyptissä – mutta toisaalta ymmärrettävää köyhässä maassa, jossa matkailijamäärät ovat romahtaneet menneistä vuosista.

Jos siis matkustat omatoimisesti Egyptissä, matkusta avoimin mutta tarkkaavaisin mielin. Ja suhtaudu mahdollisiin huijausyrityksiin elämyksellisenä kissa-ja-hiiri-leikkinä. Pohjimmiltaan egyptiläiset ovat ihania ja sydämellisiä ihmisiä.

Peruskohteiden (Kairo, Luxor, Hurghada) lisäksi Egyptissä on paljon muutakin kiinnostavaa nähtävää (Abu Simbel, Dahab, Marsa Alam). Egyptissä matkustaa paikasta toiseen  helposti junalla, busseilla ja tarvittaessa paikallislennoilla. Niiliä pitkin ei valitettavasti kulje – tietääksemme – edullisia paikallisia venekyytejä, vaan tarjolla on vain hintavia risteilyjä.

Egyptin yleisimmät huijaukset

Nähtävyyksillä saatetaan kertoa, että paikka on juuri nyt kiinni tai turistien sisäänkäynti on taksimatkan päässä. Bussiasemalle vievä taksikuski saattaa väittää, ettei kohteeseen ole sopivia busseja ja jopa rautatieasemalla lipunmyyjä saattaa yrittää myydä junaan tavallista kalliimpia lippuja.

Kannattaa suhtautua varauksella ylitsevuotavaan ystävällisyyteen ja vaikkapa kutsuun yhteiselle teelasilliselle tai ”ilmaiseen” lahjaan. Se saattaa johtaa yllättävän suureen laskuun.

Klassikkohuijaus Lähi-idässä menee näin: Kävelet kaikessa rauhassa kadulla, kun edessäsi kulkevalta kengänkiillottajalta putoaa ”huomaamatta” harja maahan. Nappaat harjan ja kiikutat sen takaisin ikionnelliselle kiillottajalle. Hän ei ole pysyä nahoissaan kiitollisuudenosoituksissaan ja oikein vaatii, että voi kiillottaa kenkäsi korvaukseksi.

Mutta kappas, kun kengät on kiillotettu, kengänkiillottaja pyytääkin rahaa työstään!

Egyptin lentoyhtiöt

Egyptiläisistä lentoyhtiöistä kansallisella EgyptAirilla on laajin kohdeverkko kotimaanlentoja. Kyseessä on ihan kohtuullinen lentoyhtiö, mutta kannattaa huomioida, että lentojen myöhästely ei ole kovin harvinaista.

Toiseksi suurin paikallinen lentoyhtiö on yksityinen Nile Air, joka on tavannut lentää esimerkiksi Hurghadan ja Luxorin sekä Hurghadan ja Kairon väliä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Egyptiin ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Egyptin junat

Lentämisen ohella juna on suosittu matkustusväline Egyptissä matkailijoiden keskuudessa. Egyptin rautatieverkko kulkee Välimeren rannalta Aleksandriasta Kairoon, Luxoriin ja Aswaniin Nasserjärven rannalle. Punaisenmeren rantakohteisiin ei pääse junalla.

Erityisen suosittu on väli Kairo-Luxor, jonka taittaa yöjunalla kätevästi yhdeksässä tunnissa. Liput eivät ole aivan edulliset: peti ”luksusvaunussa” maksaa noin sata dollaria henkilöltä ja ikkunapaikkakin hyvällä penkillä kolmisenkymmentä dollaria.

Junalippuja voi ostaa etukäteen matkatoimistojen kautta sekä rautatieasemilta ja suoraan junasta.

Junat eivät ole juurikaan busseja nopeampia, mutta mukavampia ja turvallisempia; liikenne Egyptin maanteillä sopisi hyvin opetusvideoksi siitä, miten ei kuulu ajaa. Egyptin poliisin mukaan maassa kuolee vuosittain noin 6000 ihmistä auto-onnettomuuksissa. Virallinen on tuskin ainakaan ylimitoitettu.

Taksit Egyptissä

Takseilla voi taittaa Egyptissä lyhyiden matkojen lisäksi myös pitkiä taipaleita – vaikkapa neljän tunnin reissun Hurghadasta Luxoriin. Aina ennen kyytiin nousemista tulee neuvotella hinta etukäteen.

Jos ottaa taksin pitkälle reissulle kohteesta toiseen, tulee kyydistä sopia ainakin päivää etukäteen, sillä taksikuski joutuu hakemaan virallisen luvan kohteiden välillä kulkemiseen.

Miten Egyptistä pääsee Jordaniaan?

Moni Lähi-idässä matkustava reppureissaaja yhdistää Egyptin ja Jordanian reissut toisiinsa. Egyptin Nuweibaasta on lauttayhteys Jordanian Akabaan. Nuweibaa sijaitsee Siinain niemimaalla lähellä reppureissaajien suosimaa rentoa Dahabin rantakylää.

Pakettimatka Egyptiin

Pakettimatkoja Egyptiin järjestävät useat suomalaiset matkatoimistot.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi