Luxor – Egyptin muinainen pääkaupunki

Ramses Suuren patsas Karnakin temppelissä. Luxor, Egypti. Kuva: Graficam Ahmed Saeed / Shutterstock.com

Luxor on Egyptin merkittävin matkakohde, oikeastaan Kairoa ja pyramidejakin tärkeämpi.

1500 vuotta. Niin kauan faaraoiden Egyptin pääkaupunkina toimi Theba, jonka paikalla sijaitsee nykyinen Luxorin kaupunki. Ja vielä paljon sitäkin pidempään Theba oli tärkeä uskonnollinen keskus.

Theban mahtavasta historiasta on jäänyt Luxoriin valtavasti nähtävää. Karnakin temppeli, Kuninkaiden laakso ja Kuningatarten laakso muodostavat yhdessä Unescon maailmanperintökohteen. Näiden lisäksi nähtävää on paljon muutakin.

Aikaa Luxoriin kannattaakin varata ainakin kaksi kokonaista päivää, mutta monet viihtyvät paljon pitempäänkin. Jos aika vain riittää, kannattaa tehdä Luxorista päivän tai parin retki Abydosiin katsomaan kuolemanjumala Osirisin temppeliä.

Theba on antiikin kreikkalaisten kaupungille antama nimi (Aleksanteri Suuri valloitti Luxorin ja julisti siellä itsensä Egyptin faaraoksi). Muinaiset egyptiläiset kutsuivat pääkaupunkiaan nimellä Nowe, mikä tarkoitti auringonjumala Amonin kaupunkia. Ennen Thebaa Egyptin pääkaupunkina toimi Memfis nykyisen Kairon edustalla.

Luxorin sijainti on varsin keskeinen. Kairosta pääsee Luxoriin yöjunalla, ja Punaisenmeren rannalta Hurghadasta on neljän tunnin ajomatka. Luxor toimii myös Niilin risteilyjen alku- tai päätepisteenä.

Luxorin nähtävyydet

Luxor, Egypti. Kuva: Akugasahagy / Shutterstock.com

Luxorin nähtävyydet sijaitsevat kahta puolen Niiliä. Luxorin komein temppeli on Karnakin temppeli, joka oli muinaisen Egyptin toiseksi suurin. Nykyisin Karnakin temppeli lumoaa etenkin mahtavalla pylväskäytävällään. Myös Ramses II:n suuri patsas on mieleenpainuva näky.

Koossa selvästi pienempi mutta yhtä lailla kiehtova on myös Luxorin temppeli, jonka uskotaan olleen faaraoiden kruunauspaikka.

Luxor, Egypti. Kuva: Serpetko / Shutterstock.com

Aavikon ja kallioiden ympäröimään Kuninkaiden laaksoon on haudattu suurin osa Egyptin uuden valtakunnan kuninkaista. Hautoja on löydetty yli 60.

Suurimman osan haudoista hautaryöstäjät olivat tyhjentäneet jo antiikin aikana, ja siksi Tutankhamonin haudan löytäminen koskemattomana vuonna 1923 oli suuri sensaatio.

Tutankhamonista tuli saman tien Egyptin kuuluisin faarao, vaikka eläessään oli varsin merkityksetön hallitsija. Tutankhamon kuoli jo 18-vuotiaana, vuonna 1352 eKr.

Tutankhamon lepää edelleen muumiona sarkofagissaan hautakammiossaan. Haudassa on mahdollista vierailla lisämaksusta. Haudasta löydetyt aarteet ovat sen sijaan esillä Kairon Egyptiläisessä museossa.

Hatshepsutin temppeli. Luxor, Egypti. Kuva: Graficam Ahmed Saeed / Shutterstock.com

Faaraoiden rouvat haudattiin omaan laaksoonsa. Kuningatarten laakson haudoista hienoimpia on Ramses II:n eli Ramses Suuren lempivaimon, Nefertarin, koristeellinen hautakammio.

Abydos – kuolleiden kaupunki

Osiriksen temppeli. Abydos, Egypti. Kuva: Vladimir Melnik / Shutterstock.com

Vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä Luxorista sijaitseva Abydos on Egyptin parhaiten säilyneitä temppeleitä. Kyseessä on todellinen kuoleman temppeli: muinaisten egyptiläisten mukaan temppeliin on haudattu itse kuoleman jumala Osiris, tai tarkemmin ottaen hänen päänsä.

Jumalan muut ruumiinosat on haudattu Osiriksen temppeleihin ympäri Egyptiä. Pään hautapaikka oli Osiriksen temppeleistä tärkein. Muinaisille egyptiläisille Abydos olikin keskeisimpiä pyhiinvaelluskohteita ja halutuin hautapaikka. Temppelistä kasvoi todellinen kuolleiden kaupunki, nekropolis, jota käytettiin hautausmaana hämmästyttävät 4500 vuotta – 4000-luvulta eaa. aina 600 luvulle asti.

Abydosissa vieraillessa kannattaa tutustua myös puolimatkassa sijaitsevan Denderan temppeleihin. Ne kuuluvat Abydosin ohella Egyptin parhaiten säilyneisiin.

Matka Luxoriin

Niilin risteilyalus. Luxor, Egypti. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock.com

Luxorin nähtävyydet kuuluvat Egyptin hienoimpiin – ja suosituimpiin – ja kaupunkiin onkin hyvät kulkuyhteydet. Luxorissa on kansainvälinen lentokenttä, ja Kairosta on myös hyvät rautatieyhteydet. Yöjunat ovat suosittu tapa matkustaa Kairosta Luxoriin.

Punaisenmeren rannikolta Hurghadasta on Luxoriin noin neljän tunnin bussimatka. Matkan Hurghadasta Luxorin voi taittaa myös taksilla, kunhan kyydistä sopii taksikuskin kanssa vähintään päivää etukäteen, jotta kuski ehtii hakea tarvittavat luvat matkan tekemiseen.

Luxor kuuluu myös Niilin risteilyiden ohjelmaan. Risteilyt kulkevat Luxorista etelään Aswaniin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi