Luxor – Egyptin muinainen pääkaupunki

Luxor, Egypti. Kuva: Akugasahagy / Shutterstock.com

Luxor on Egyptin merkittävin matkakohde, oikeastaan Kairoa ja pyramidejakin tärkeämpi.

1500 vuotta. Niin kauan faaraoiden Egyptin pääkaupunkina toimi Theba, jonka paikalla sijaitsee nykyinen Luxorin kaupunki. Ja vielä paljon sitäkin pidempään Theba oli tärkeä uskonnollinen keskus.

Theban mahtavasta historiasta on jäänyt Luxoriin valtavasti nähtävää. Karnakin temppeli, Kuninkaiden laakso ja Kuningatarten laakso muodostavat yhdessä Unescon maailmanperintökohteen. Näiden lisäksi nähtävää on paljon muutakin.

Aikaa Luxoriin kannattaakin varata ainakin kaksi kokonaista päivää, mutta monet viihtyvät paljon pitempäänkin. Jos aika vain riittää, kannattaa tehdä Luxorista päivän tai parin retki Abydosiin katsomaan kuolemanjumala Osirisin temppeliä.

Theba on antiikin kreikkalaisten kaupungille antama nimi (Aleksanteri Suuri valloitti Luxorin ja julisti siellä itsensä Egyptin faaraoksi). Muinaiset egyptiläiset kutsuivat pääkaupunkiaan nimellä Nowe, mikä tarkoitti auringonjumala Amonin kaupunkia. Ennen Thebaa Egyptin pääkaupunkina toimi Memfis nykyisen Kairon edustalla.

Luxorin sijainti on keskeinen. Kairosta pääsee Luxoriin yöjunalla, ja Punaisenmeren rannalta Hurghadasta on neljän tunnin ajomatka. Luxor toimii myös Niilin risteilyjen alku- tai päätepisteenä.

Raunioiden ohella Luxor on ihan oikea nykypäivän kaupunki, jossa asuu reilut 200 000 asukasta.

Luxorin nähtävyydet

Luxorin nähtävyydet sijaitsevat kahta puolen Niiliä. Itäpuolella ovat temppelit ja länsipuolella munaiset hautausmaat.

Karnakin temppeli

Ramses Suuren patsas Karnakin temppelissä. Luxor, Egypti. Kuva: Graficam Ahmed Saeed / Shutterstock.com

Luxorin komein temppeli on Karnakin temppeli, joka oli muinaisen Egyptin toiseksi suurin ja ylipäätään maailman toiseksi suurin munaistemppeli Kambodžan Angkor Watin jälkeen.

Nähtävää on paljon laajalla alueella, joten temppelille kannattaa varata runsaasti aikaa. Kohokohtia ovat mahtava pylväskäytävä ja Ramses II:n suuri patsas. 

Karnakin temppelin suuri pylväspiha. Pylväitä koristavat hireroglyfit. Luxor, Egypti. Kuva: Serpetko / Shutterstock.com

Luxorin temppeli

Koossa selvästi pienempi mutta yhtä lailla kiehtova on myös Luxorin temppeli, jonka uskotaan olleen faaraoiden kruunauspaikka.

Luxorin museo

Luxorin temppelin vieressä sijaitseva Luxorin museo on täynnä muinaisia patsaita, reliefikuvia ja muumioita.

Winter Palace

Luxorin temppelin ja museon vieressä on kaupungin kuuluisin hotelli, jo vuonna 1907 avattu Winter Palace, joka kuuluu nykyisin Sofitel-ketjuun. Agatha Christie asui hotelli kirjoittaessaan teosta kuolema Niilillä.

Memnonin kolossit

Niilin länsipuolella ensimmäisenä nähtävyytenä vastaan tulevat Memnonin kolossit, kaksi lähes 20 metriä korkeaa patsasta.

Kuninkaiden laakso

Aavikon ja kallioiden ympäröimään Kuninkaiden laaksoon on haudattu suurin osa Egyptin uuden valtakunnan kuninkaista. Hautoja on louhittu kallioihin yli 60. Kauneimmat haudat on koristeltu värikkäin maalauksin ja hieroglyfein.

Suurimman osan haudoista haudanryöstäjät olivat tyhjentäneet jo antiikin aikana, ja siksi Tutankhamonin haudan löytäminen koskemattomana vuonna 1923 oli suuri sensaatio.

Tutankhamonista tuli saman tien Egyptin kuuluisin faarao, vaikka eläessään oli varsin merkityksetön hallitsija. Tutankhamon kuoli jo 18-vuotiaana, vuonna 1352 eKr.

Tutankhamon lepää edelleen muumiona sarkofagissaan hautakammiossaan. Haudassa on mahdollista vierailla lisämaksusta. Haudasta löydetyt aarteet ovat sen sijaan esillä Kairon Egyptiläisessä museossa.

Kuningattarien laakso

Faaraoiden rouvat haudattiin omaan laaksoonsa. Kuningattarien laakson haudoista hienoimpia on Ramses II:n eli Ramses Suuren lempivaimon, Nefertarin, koristeellinen hautakammio.

Hatseputin temppeli

Hatshepsutin temppeli. Luxor, Egypti. Kuva: Graficam Ahmed Saeed / Shutterstock.com

Niilin länsirannan kohteista ulkoapäin vaikuttava on Hatseputin temppeli, joka on omistettu muinaisen Egyptin naisfaaraolle, kuningatar Hatshepsutille. Taustalla kohoaa korkea, pystysuora kallioseinämä, jota ylös temppeli nousee kolmessa tasossa. Ylimmältä tasolta avautuvat näkymät Kuninkaiden laaksoon ja ympäröiville vuorille.

Temppelin sisällä on useita pylväspihoja, huoneita ja pyhäkköjä, jotka on koristeltu reliefikuvilla ja hieroglyfeillä.

Abydos – kuolleiden kaupunki

Osiriksen temppeli. Abydos, Egypti. Kuva: Vladimir Melnik / Shutterstock.com

Vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä Luxorista sijaitseva Abydos on Egyptin parhaiten säilyneitä temppeleitä. Kyseessä on todellinen kuoleman temppeli: muinaisten egyptiläisten mukaan temppeliin on haudattu itse kuoleman jumala Osiris, tai tarkemmin ottaen hänen päänsä.

Jumalan muut ruumiinosat on haudattu Osiriksen temppeleihin ympäri maata. Pään hautapaikka oli Osiriksen temppeleistä tärkein. Muinaisille egyptiläisille Abydos olikin keskeisimpiä pyhiinvaelluskohteita ja halutuin hautapaikka. Temppelistä kasvoi todellinen kuolleiden kaupunki, nekropolis, jota käytettiin hautausmaana hämmästyttävät 4500 vuotta – 4000-luvulta eaa. aina 600 luvulle asti.

Abydosissa vieraillessa kannattaa tutustua myös puolimatkassa sijaitsevan Denderan temppeleihin. Ne kuuluvat Abydosin ohella Egyptin parhaiten säilyneisiin.

Luxorin hotellit

Luxorissa on runsaasti hotelleja, ja hintataso on pääosin edullinen. Kaupungin ykköshotelli on historiallinen Winter Palace.

Erinomainen keskihintainen hotelli on Steinberger Resort Achti.

Katso tarjoukset Luxorin hotelleihin.

Matka Luxoriin

Niilin risteilyalus. Luxor, Egypti. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock.com

Luxorin nähtävyydet kuuluvat Egyptin hienoimpiin – ja suosituimpiin – ja kaupunkiin onkin hyvät kulkuyhteydet. Luxorissa on kansainvälinen lentokenttä, ja Kairosta on myös hyvät rautatieyhteydet. Yöjunat ovat suosittu tapa matkustaa Kairosta Luxoriin.

Punaisenmeren rannikolta Hurghadasta on Luxoriin noin neljän tunnin bussimatka. Matkan Hurghadasta Luxorin voi taittaa myös taksilla, kunhan kyydistä sopii taksikuskin kanssa vähintään päivää etukäteen, jotta kuski ehtii hakea tarvittavat luvat matkan tekemiseen.

Luxor kuuluu myös Niilin risteilyiden ohjelmaan. Risteilyt kulkevat Luxorista etelään Aswaniin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi