Egyptin parhaat matkakohteet

egypti kameli pyramidi giza
Gizan pyramidien maisemissa pääsee kokeilemaan kamelilla ratsastamista. Kairo, Egypti. Kuva: Kanuman / Shutterstock.com

Egyptin matkailu on päässyt taas vauhtiin – Suomestakin järjestetään jälleen matkoja Egyptiin. Ja hyvä niin, onhan kyseessä todellinen kerran elämässä -kohde! Tämä opas johdattaa faaraoiden maan parhaille matkakohteille.

Egyptin nähtävyydet ovat niin muinaisia, että niiden ikää on vaikea järjellä hahmottaa. Ajatus 4600 vuotta vanhojen pyramidien iästä saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Onko mikään nykymaailman ihme pystyssä vielä vuonna 6600? Onko edes ihmiskuntaa enää silloin olemassa?

Antiikin ajan ihmeiden lisäksi Egypti tunnetaan edullisena rantalomakohteena ja huippuluokan sukelluskohteena. Egyptissä voi jopa snorklata harvinaisten merilehmien kanssa! Kokonaisuutena Egypti onkin yksi maailman monipuolisimmista lomakohteista ja vieläpä lähellä Eurooppaa.

Egyptin-matkailu on kuitenkin kärsinyt jo kohta 20 vuoden ajan terrori-iskuista ja levottomuuksista. Aina kun Egyptin turismi näyttäisi olevan toipumassa, tapahtuu jotain uutta, mikä karkottaa turistit.

Matkailun vähyys Egyptissä tarkoittaa myös sitä, ettei Egyptin nähtävyyksillä ole ruuhkaa. Ja samalla tulee tehtyä hyvää: köyhän maan talous tarvitsee matkailijoita.

Nyt onkin loistava aika matkustaa Egyptiin – niin kertovat myös matkailijoiden kokemukset paikan päältä. Esimerkiksi Punaisenmeren kuuluisimmilla sukelluskohteillakin on ollut hiljaista.

Egyptin matkat

egypti temppeli karnak
Ramses Suuren patsas Karnakin temppelissä. Luxor, Egypti. Kuva: Graficam Ahmed Saeed / Shutterstock.com

Vuosien tauon jälkeen Egypti on palannut – ja ryminällä – suomalaisten matkatoimistojen listoille. Valmismatkoja Egyptin rantalomakohteisiin myyvät jälleen melkein kaikki suomalaiset pakettimatkatoimistot Aurinkomatkoista Matkavekkaan.

Syynä matkojen päättymiseen oli Egyptin heikentynyt turvallisuustilanne. Mutta tilanne on vihdoin muuttunut. Jo useamman vuoden ajan matkustamista Egyptiin on pidetty turvallisena, joten Egyptin paluu matkatoimistojen listoille on ymmärrettävää.

Matkailu on niin tärkeä tulonlähde, että Egyptin hallitus on tehnyt kaikkensa matkakohteiden turvallisuuden eteen. Samalla Egyptin rantakohteiden vetovoimaa on parannettu muutenkin: hotellit on remontoitu ja ravintola-alueet puunattu.

Matkatoimistot myös kertovat, että Egyptiä on kovasti toivottu takaisin. Aurinkomatkojen mukaan etenkin lapsiperheet ovat toivoneet hintatasoltaan edullista talvilomakohdetta, johon on lyhyt lentomatka. Egyptin lomakohteisiin lentää Suomesta kuudessa tunnissa.

egypti makadi bay
Makadi Bay on yksi Hurghadan alueen rantalomakohteista. Kuva: Dimos / Shutterstock.com

Matkoja tehdään nykyisellään Hurghadaan, niin varsinaiseen Hurghadaan kuin sen lähellä sijaitseviin tyylikkäämpiin rantakohteisiin Makadi Baylle, El Gounaan ja Sahl Hasheeshiin.

Egyptin pakettimatkoja järjestetään pääsääntöisesti joulukuusta huhtikuun lopulle. Finnairin lomalennot vievät suoraan Hurghadan kansainväliselle lentokentälle.

Vaikka Egyptin rantakohteissa ei Egyptin muinaista historiaa kohtaakaan, ei Egyptin pakettimatkan tarvitse tarkoittaa pelkästään rantalomailua. Rantakohteista tehdään retkiä Luxorin nähtävyyksille, ja omatoimisesti voi lentää edullisesti maan sisäisellä lennolla vaikka Kairoon pyramideja ihailemaan.

Egyptin parhaat nähtävyydet

egypti temppeli Hatshepsut
Hatshepsutin temppeli. Luxor, Egypti. Kuva: Graficam Ahmed Saeed / Shutterstock.com

Egyptin kuuluisin nähtävyys on tietenkin Kairon edustalla sijaitsevat Gizan pyramidit, ainoa jäljelle jäänyt muisto maailman seitsemästä ihmeestä antiikin ajoilta. Ja todellinen ihme pyramidit ovatkin – ne olivat lähes 4000 vuoden ajan maailman korkeimpia rakennuksia.

Pyramidien ohella Kairo on itsessäänkin kiehtova nähtävyys. Kairo tuntuu monella tapaa mahdottomalta kaupungilta – sitä ei ole suunniteltu nykyiselle 18 miljoonalle asukkaalle. Kaupunkia ei ole suunniteltu lainkaan. Kairo on kuin kaupungin muodon saanut kaaosteoria; jollakin ihmeellisellä tavalla se kuitenkin selviää päivästä toiseen.

egypti kairo minareetti
Minareetit hallitsevat Kairon siluettia. Kuva: eFesenko / Shutterstock.com

Pyramidien ohella Kairon pakollisiin nähtävyyksiin kuuluu Egyptiläinen museo, joka täynnä faaraoiden ajan aarteita.

Mutta Kairoakin paremmin faaraoiden aika herää henkiin Luxorissa, josta johdettiin faaraoiden Egyptiä 1500 vuoden ajan. Luxor sijaitsee aika lailla keskellä (asuttua) Egyptiä, ja kaupungissa voi käydä vierailulla myös Egyptin suosituimmasta rantakohteesta, Hurghadasta.

Kolmas, upea faaraoiden ajan kohde on Abu Simbel, huikean tunnelmallinen temppeli, joka sijaitsee Egyptin eteläosissa lähellä Sudanin rajaa. Abu Simbelissä vierailee helpoiten Niilin-matkailun keskuksesta, Aswanista, käsin.

egypti niili risteily
Niilin risteilyaluksia. Aswan, Egypti. Kuva: Emilio Pastor de Miguel / Shutterstock.com

Viihtyisä Aswan kuuluukin edellisten ohella Egyptin-matkan kohokohtiin: parempaa paikkaa ei olekaan nauttia maailman pisimmän ja legendaarisimman joen, Niilin, tunnelmista.

Sukeltaminen Egyptissä

egypti punainenmeri sukellus
Punaisenmeren koralliriutoilla elää erikoisia otuksia. Hurghada, Egypti. Kuva: Blue Sea CZ / Shutterstock.com

Egypti on Suomea lähinnä oleva huippuluokan sukelluskohde, jossa pääsee sukeltamaan sekä kauniille koralliriutoille että jännittäville hylyille. Meri on hyvin lajirikas ja erinomainen paikka bongata suurempia otuksia kuten haita.

Nimensä Punainenmeri on saanut levästä, joka kukkiessaan muuttuu punertavan ruskeaksi. Ja merenpintaan heijastuvat usein aavikon punertavat vuoret.

Lue lisää Egyptin sukelluksista.

Egypti ja Sahara

hiekkadyyni sahara egypti
Kameliratsastusta hiekkadyyneillä. Saharan autiomaa, Egypti. Kuva: SCP 255 / Shutterstock.com

Heti Niilistä länteen alkaa Sahara, joka kattaa ison osan Egyptin pinta-alasta. Aluetta kutsutaan nimellä Läntinen aavikko (Western Desert). Mahtavan aavikon keskelle luovat elämää viisi suurta keidasta, joiden välillä pääsee liikkumaan pitkin päällystettyjä teitä busseilla tai vuokra-autolla.

Harva matkailija suuntaa tänne, mutta alue palkitsee seikkailijat unohtumattomilla elämyksillä. Eeppisen roadtripin voi tehdä ajamalla Kairosta Läntisen aavikon kautta Luxoriin.

Aavikon mahtavin osuus on Suureksi hiekkamereksi (Great Sand Sea) kutsuttu alue, joka levittäytyy Egyptistä Libyan alueelle. Aavikon mittakaava on älytön: suurimmalla hiekkadyynillä on pituutta 140 kilometriä. Suuren hiekkameren reunoille voi tehdä retkiä läheisiltä keitailta – pitemmälle seikkailulle tarvitsisi luvan Egyptin armeijalta.

Helpompi vierailukohde on Valkoiseksi aavikoksi kutsuttu alue, jolla hiekasta nousee puolestaan aavemaisen valkoisia kalkkikivimuodostelmia. Valkoisen aavikon vastinparina seuraava aavikko-osuus on Musta aavikko, jota peittää tumma kivipöly.

Taianomaisiin keidastunnelmiin pääsee Dakhla-keitaalla, jonka kylä Al-Qasr on säilynyt alkuperäisessä mutatiilistä rakennetussa asussaan.

Egypti – usein kysyttyä

Egyptin matkaa suunnitellessa kannattaa huomioida, että kyseessä on iso maa ja upeimmat matkakohteet ovat etäällä toisistaan. Kun Gizan pyramideja pääsee ihailemaan Kairosta käsin, kertyy Kairosta matkaa Luxorin temppeleille 600 kilometriä, ja Luxorista Abu Simbelin upealle temppelille lähes 500 kilometriä.

Egyptissä liikkumisesta ja omatoimimatkailusta kerrotaan vinkkejä sivulla Egyptin vinkit ja kokemukset.

Matka Egyptistä Jordaniaan

Egyptin Nuweibaasta pääsee lautalla Jordanian Aqabaan, josta on helppo tehdä retkiä Jordanian ihmeille, niin Indiana Jonesista tuttuun Petran rauniokaupunkiin kuin Wadi Rumin upealle aavikollekin.

Lennot Egyptiin

Punaisenmeren rannalle Hurghadaan lentää talvikaudella kätevästi Finnairin suorilla lomalennoilla joulukuusta huhtikuulle. Lentoaika Suomesta Egyptiin on kuutisen tuntia.

Pakettimatkoja Egyptiin järjestävät useat suomalaiset matkatoimistot.

Muina aikoina – tai jos haluaa lentää rannikon sijaan Kairoon tai Luxoriin – hyvät lentoyhteydet Suomesta tarjoaa Turkish Airlinesilla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Egyptiin.

Matkalukemista Egyptiin

Ennen Egyptin-matkaa pitää ilman muuta lukea Mika Waltarin mestariteos ja kansainvälinen bestseller Sinuhe Egyptiläinen. Teos löytyy myös äänikirjana.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi