Sambia-matkaopas

Sambia safari
Kirahvit ovat tuttu näky Sambian safareilla.

Sambia on seikkailijan unelmien matkakohde – kun moneen muuhun Afrikan safarikohteeseen mennään katsomaan, Sambiaan mennään kokemaan. Sambiassa melotaan virtahepojen keskellä, kävellään leijonien kanssa ja hypätään benji-hyppy Viktorian putousten vieressä.

Sambia on todellista Keski-Afrikkaa: rajanaapureina ovat Tansania, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Namibia ja Angola.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Sambian nähtävyydet

Victorianputoukset Sambiassa. Kuva: Ville Palonen

Sambian nähtävyyksien ykkönen ovat Viktorian putoukset, jotka sijaitsevat Sambian ja Zimbabwen rajalla.

Viktorian putoukset kuuluvat maailman mahtavimpiin, ja niiden vieressä sijaitsevasta Livingstonen pikkukaupungista on kehittynyt yksi Afrikan seikkailumatkailun keskuksista.

Livingsonessa voi hypätä 111 metriä korkean benji-hypyn, kävellä leijonien kanssa ja tehdä kävelysafarin sarvikuonojen maille.

Sambian hurjimpia elämyksiä ovat kuitenkin melontaretket pitkin virtahepojen asuttamia jokia.

Sambian safarit

Sambiassa pääsee tekemään lähituttavuutta leijonien kanssa.

Viktorian putousten ohella Sambian matkailuvaltti ovat hurjat virtahevot, joita elää Sambiassa enemmän kuin missään muualla. Usean päivän kanoottiretki virtahepoja kuhisevassa Sambesi-joessa Lower Zambezin kansallispuistossa on ikimuistoinen elämys.

Perinteisempiin safarielämyksiin erinomainen kansallispuisto on Lusakasta 200 kilometriä länteen sijaitseva Kafue National Park, jossa vierailun voi yhdistää Livingstonen reissuun. Kafue on erityisen hyvä kohde leopardien bongaamiseen.

Kolmas hieno kansallispuisto on South Luangwa National Park, jonka maasto vaihtelee joenpenkereistä suomaastoon ja tiheään metsään. Kansallispuisto on erinomainen paikka bongata niin virtahepoja, norsuja, kirahveja kuin leopardejakin. Lintuja puistossa elää peräti 400 lajia. Sambian itäosissa sijaitsevaan kansallispuistoon matkustaminen vaatii kuitenkin vaivannäköä.

Liikkuminen Sambiassa

Sambia matkailu
Vesipuhvelit ovat yksi Afrikan Viiden suuren eli Big Fiven eläimistä.

Kätevimmin Sambiassa liikkuu lentämällä. Lentoja on esimerkiksi Lusakan ja Livinstonen välillä.

Sambian tieverkosto on pääosin huonossa kunnossa, mikä tekee busseilla liikkumisesta hidasta ja raskasta.

Sambian halki kulkee rautatie Tansaniaan. Junalla pääsee myös esimerkiksi Lusakasta Livingstoneen. Matkustusmukavuuden sijaan Sambian rautatiet tarjoavat seikkailullisia elämyksiä.

Onko Sambiassa malariaa?

Sambiaan tarvitaan aina malarian estolääkitys. Lue tietopaketti malariasta ja malarialääkkeistä.

Paras aika matkustaa Sambiaan

Parasta aikaa matkustaa Sambiaan on kuivakausi toukokuun lopulta lokakuulle. Myös Sambian ilmasto on tällöin viileimmillään: kesä-elokuussa yöt voivat olla jopa kylmiä.

Sambian sadekausi ajoittuu joulukuulta huhtikuulle. Kasvillisuus on tällöin vehreimmillään ja voi haitata eläinten bongaamista.

Sambian viisumi

Sambiaan tarvitaan viisumi. Sen voi hankkia vasta maahan saapuessa. On kuitenkin varmempaa hankkia viisumi jo ennen matkaa, varsinkin jos aikoo lentää suoraan Livingstoneen. Viisumihakemuksen voi tehdä verkossa.

Matka Sambiaan

Sambia on ainakin toistaiseksi pysynyt syrjässä Afrikan suosituimmilta matkailureiteiltä. Matkailu on Sambiassa kuitenkin helppoa ja palvelut hyvät: Sambiasta löytää erinomaisia hotelleja, ja safarioppaat kuuluvat Afrikan parhaisiin.

Sambiaan lennetään yleensä pääkaupunki Lusakan kautta. Lusakasta on hyvät yhteydet Sambian suosituimpaan matkailukeskukseen Livingstoneen.

Livingstoneen voi lentää myös Etelä-Afrikan Johannesburgin kautta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Sambiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi