Sambia-matkaopas

Sambiassa pääsee tekemään lähituttavuutta leijonien kanssa. Kuva: Ville Palonen

Sambia on seikkailijan unelmien matkakohde – kun moneen muuhun Afrikan safarikohteeseen mennään katsomaan, Sambiaan mennään kokemaan. Sambiassa melotaan virtahepojen keskellä, kävellään leijonien kanssa ja hypätään benji-hyppy Viktorian putouksilla.

Ja silti Sambia on matkakohteena suomalaisille vielä sangen tuntematon.

Sambia on todellista Keski-Afrikkaa: rajanaapureina ovat Tansania, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Namibia ja Angola.

Viktorian putoukset – Sambian paras nähtävyys

Victorianputoukset Sambiassa. Kuva: Ville Palonen

Sambian paras nähtävyys on Viktorian putoukset, jotka sijaitsevat Sambian ja Zimbabwen rajalla. Viktorian putoukset kuuluvat maailman mahtavimpiin, ja niiden vieressä sijaitsevasta Livingstonen pikkukaupungista on kehittynyt yksi Afrikan seikkailumatkailun keskuksista.

Livingsonessa voi hypätä 111 metriä korkean benji-hypyn, kävellä leijonien kanssa ja tehdä kävelysafarin sarvikuonojen maille.

Sambian ainutlaatuisimmat elämyksiä ovat kuitenkin kävelysafarit South Luangwan kansallispuistossa ja melontaretket pitkin virtahepojen asuttamia jokia Lower Zambezin kansallispuistossa.

Lower Zambezin kansallispuisto – melo Sambesi-joessa virtahepojen seurassa

Sambia virtahepo
Sambia on virtahepojen maa. Kuva: Ville Palonen.

Viktorian putousten ohella Sambian matkailuvaltti ovat hurjat virtahevot, joita elää Sambiassa enemmän kuin missään muualla.

Usean päivän kanoottiretki virtahepoja kuhisevassa Sambesi-joessa Lower Zambezin kansallispuistossa on ikimuistoinen elämys.

Kansallispuisto sijaitsee kohtuullisen matkan päässä pääkaupungista Lusakasta.

South Luangwan kansallispuisto – kävelysafareita leijonien mailla

Kävelysafarilla Sambissa. Kuva: Ville Palonen

Sambian kuuluisin kansallispuisto on South Luangwa National Park, joka tunnetaan etenkin kävelysafareistaan. Täällä pääsee patikoimaan leijonien maile (aseistetun vartijan kanssa). Kävelysafarien saotaan alkaneenkin juuri South Luangwan kansallispuistosta 1960-luvulla. Monessa muussa Afrikan kansallispuistossa kävelysafarit ovat edelleenkin kiellettyjä.

South Luangwan maasto vaihtelee joenpenkereistä suomaastoon ja tiheään metsään. Kansallispuisto on erinomainen paikka bongata niin virtahepoja, norsuja, kirahveja kuin leopardejakin. Lintuja puistossa elää peräti 400 lajia.

Sambian itäosissa sijaitsevaan kansallispuistoon matkustaminen vaatii kuitenkin vaivannäköä.

Kafue National Park – hyvä paikka nähdä leopardi

Sambia matkailu
Vesipuhvelit ovat yksi Afrikan Viiden suuren eli Big Fiven eläimistä.

Perinteisempiin safarielämyksiin erinomainen kansallispuisto on Lusakasta 200 kilometriä länteen sijaitseva Kafue National Park, jossa vierailun voi yhdistää Livingstonen reissuun.

Kafue on erityisen hyvä kohde leopardien bongaamiseen.

Liikkuminen Sambiassa

Sarvikuonoja Livingstonessa, Sambiassa. Kuva: Ville Palonen

Kätevimmin Sambiassa liikkuu lentämällä. Lentoja on esimerkiksi Lusakan ja Livinstonen välillä.

Sambian tieverkosto on pääosin huonossa kunnossa, mikä tekee busseilla liikkumisesta hidasta ja raskasta.

Sambian halki kulkee rautatie Tansaniaan. Junalla pääsee myös esimerkiksi Lusakasta Livingstoneen. Matkustusmukavuuden sijaan Sambian rautatiet kannattaa ottaa seikkailullisena elämyksenä.

Onko Sambiassa malariaa?

Sambiaan tarvitaan aina malarian estolääkitys. Lue tietopaketti malariasta ja malarialääkkeistä.

Paras aika matkustaa Sambiaan

Parasta aikaa matkustaa Sambiaan on kuivakausi toukokuun lopulta lokakuulle. Myös Sambian ilmasto on tällöin viileimmillään: kesä-elokuussa yöt voivat olla jopa kylmiä.

Sambian sadekausi ajoittuu joulukuulta huhtikuulle. Kasvillisuus on tällöin vehreimmillään ja voi haitata eläinten bongaamista.

Sambian viisumi

Sambiaan tarvitaan viisumi. Sen voi hankkia maahan saapuessa, mutta on kuitenkin varmempaa hankkia viisumi jo ennen matkaa, varsinkin jos aikoo lentää suoraan Livingstoneen. Viisumihakemuksen voi tehdä verkossa.

Matka Sambiaan

Sambia on ainakin toistaiseksi pysynyt syrjässä Afrikan suosituimmilta matkailureiteiltä. Matkailu on Sambiassa kuitenkin helppoa ja palvelut hyvät: Sambiasta löytää erinomaisia hotelleja, ja safarioppaat kuuluvat Afrikan parhaisiin.

Sambiaan lennetään yleensä pääkaupunki Lusakan kautta. Lusakasta on hyvät yhteydet Sambian suosituimpaan matkailukeskukseen Livingstoneen.

Livingstoneen voi lentää myös Etelä-Afrikan Johannesburgin kautta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Sambiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi