Benji-hyppy Viktorian putouksilla

Viktorian putouksilla voi hypätä yhden hurjimmista benji-hypyistä.

Benjihyppy on hurja kokemus paatuneellekin extreme-elukalle. Sambiassa sijaitsevilla Viktorian putouksilla lisäjännitystä tuo tieto siitä, että köysi saattaa katketa kesken ilmalennon.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Pelko loistaa narun jatkoksi sidotun miehen silmistä. Benjihyppy on karmaiseva kokemus: matkaa historialliselta rautatiesillalta rotkon pohjalla kouhuvaan Sambesi-jokeen on kokonaista 111 metriä, melkein Näsinneulan verran.

Sykettä nostaa kauhuskenaarion miettiminen: entä, jos köysi menee poikki? Niin kävi muutama vuosi sitten.

Sambia_Livingstone_23
Sambian ja Zimbabwen rajalla olevalta rautatiesillalta voi leikauttaa 111 metrin korkuisen benji-hypyn.

Vuoden 2011 uudenvuodenaattona australialainen Erin Langworthy päätti hypätä benjihypyn – olisipa kotona kerrottavaa! 22-vuotias reissaaja ei osannut arvata, miten hiuksianostattava tarina hypystä syntyisi.

YouTubesta löytyy video, joka on kamalaa katseltavaa – varsinkin, jos on suunnitellut joskus hyppäävänsä benjin. Langworthyn nilkkojen ympärille sidottu paksu köysi räpsähtää venyessään poikki kuin pahainen kuminauha, ja nainen syöksyy noin 40 metrin korkeudesta Sambesin kuohuihin.

Eikä siinä vielä kaikki. Veteen pudotessaan Langworthyn jalat on edelleen sidottu yhteen. Nilkoista roikkuva 30-metrinen köydenpätkä tarttuu kerta toisensa jälkeen koskessa vaaniviin kiviin. Enää ei puutu kuin Sambesin krokotiilien hyökkäys.

Tarinalla on onnellinen loppu. Taisteluaan hyvän tovin Langworthy onnistui tarraamaan rantakiveen, ja hänet pelastettiin Zimbabwen puoleiselle rannalle. Nainen kiidätettiin ensin paikalliseen sairaalaan ja sieltä edelleen helikopterilla Etelä-Afrikkaan. Kuin ihmeen kaupalla luita ei mennyt murskaksi.

Onnettomuuden jälkeen benjihyppyjä järjestävä yritys on kiristänyt turvallisuusohjeitaan. Nykyään köydet vaihdetaan selvästi useammin kuin ennen – ja varmuuden vuoksi hyppääjille puetaan paukkuliivit!

Sambia_Livingstone_22
Batoka Gorge -rotkon voi ylittää vaijeria pitkin liukumalla.

Jos benjihyppy tuntuu liian hurjalta – tai se ei onnistu esimerkiksi selkä- tai polvivamman vuoksi – kannattaa kokeilla Sambesin rotkon yli viritettyä vaijeriliukua.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi