Maisemalento yli Viktorian putousten

Miltä Sambian kuuluisin luonnonihme näyttää yläilmoista käsin? Se selviää ultrakevyen lentokoneen kyydissä.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

”Älä avaa kypärää lennon aikana”, neuvoo pilotti. ”Jos ilmavirta riuhtaisee visiirin irti, se saattaa mennä potkuriin. Silloin putoamme.”

Ultrakevyen ”lentokoneen” kyydissä istuminen jännittää aivan tarpeeksi ilman varoituksiakin. Vekotin on kuin mopo, johon on kiinnitetty riippuliitimen siipi. Tehot lienevät samaa luokkaa kuin ruohonleikkurissa.

Mutta nyt mennään. Kaksipaikkainen kone tekee lyhyen nousukiidon ja kohoaa jyrkästi taivaalle.

Sambia_Livingstone_15
Ultrakevyt lentokone (microlight) on kiikkerä kapistus.

Savu, joka jylisee

Aikainen aamu on paras hetki lentää. Punertava aurinko on vasta nousemassa puolentoista kilometrin levyisen Sambesi-joen ylle. Lintuperspektiivistä näkee tarkasti koko Livingstonen pikkukaupungin ympäristön: Sambian ja Zimbabween rajalle kulkevan asfalttitien ja rautatiesillan, Livingstonen hotellien laajat tilukset (minun majapaikkani pihassa laiduntaa kolme kirahvia), sekä tietysti Viktorian putoukset.

Sambia_Livingstone_10
Viktorian putousten kauneuden ymmärtää vasta, kun koko alueen näkee yläilmoista käsin.

Ilmaan nousevaa sumupatsasta katsellessa on helppo ymmärtää, miksi niiden paikallinen nimi on Mosi-oa-Tunya. Se tarkoittaa ”savua, joka jylisee”. Satametristen putousten alla loistaa sateenkaari.

Satametristen putousten alla loistaa sateenkaari.

Teemme kierroksen putousten yläpuolella – arviolta vajaan kilometrin korkeudessa – ja kaarramme sitten alemmas. Eteläafrikkalainen pilotti on tehnyt samat käännökset lukemattomia kertoja. Silti hätkähdän, kun kone alkaa ryskyttää alempana odottavassa turbulenssissa.

Sambia_Livingstone_13
Maisemalennolla kurvaillaan myös Sambesi-joen yllä.

Paluumatka sujuu matalalentoa vain 30 metriä Sambesin yläpuolella. Juuri ennen kuin käännymme kohti kenttää, onnistun bongaamaan kaksi suutaan aukovaa virtahepoa.

Maisemalento on kestänyt vaivaiset viisitoista minuuttia. Silti se tuntuu paljon pidemmältä, eivätkä yläilmoista nähdyt maisemat unohdu koskaan.

Sambia_Livingstone_07
Lento ultrakevyellä koneella on todellinen kerran elämässä -seikkailu.

Maisemalentoja ultrakevyellä lennokilla (microlight) tekee Batoka Sky. Lennon ja kuljetukset kentälle voi varata netistä tai paikallisista matkatoimistoista ja majataloista. Lyhyempi lento kestää 15 minuuttia ja käy pelkästään Viktorian putouksilla. Pidemmällä puolen tunnin lennolla pääsee lisäksi pörräämään savannilla laiduntavien villieläinten ylle.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi