Sambian virtahevot

Sambia on virtahepojen maa. Tämä veijari kuvattiin lähellä Livingstonea ja Viktorian putouksia. Kuva: Ville Palonen.

Mikä on Afrikan vaarallisin eläin? Virtahepo, joka puolustaa raivokkaasti reviiriään ja poikasiaan. Äkkipikaiset virtahevot tappavat Afrikassa vuosittain 100–150 ihmistä, enemmän kuin yksikään toinen eläin.

Ja eniten virtahepoja elää juuri Sambiassa, arviolta 40 000 yksilöä.

Jännittävin tapa tutustua virtahepoihin on kanootin kyydistä: 3000-kiloisiksi kasvaville virtahevoille ei tuottaisi vaikeuksia puraista kanootteja kahtia jättimäisillä leuoillaan, joita koristavat puoli metriä pitkät torahampaat. Onnettomuudet ovat silti harvinaisia, kiitos kokeneiden safarioppaiden.

Virtahepojen kakkasuihku

Virtahevoilla on myös hauska puolensa. Ne merkitsevät reviiriään pyörittämällä häntäänsä kuin propellia ja antamalla ulosteidensa lentää.

Virtahevot käyttävät ulosteitaan myös vähän niin kuin Hannu ja Kerttu suunnistamiseen. Virtahevot viettävät päivät joissa ja järvissä, mutta öisin ne suuntaavat sisämaahan ruokailemaan. Reittinsä ne merkkaavat ulosteillaan, joita seuraamalla ne löytävät takaisin kotiinsa.

Lower Zambezin kansallispuisto

Virtahepoja näkee melkein kaikissa Sambian kansallispuistoissa. Usean päivän kanoottisafareihin parhaita paikkoja on Sambesi-joen varrella sijaitseva Lower Zambezin kansallispuisto, jonne on helppo matka Sambesin pääkaupungista Lusakasta.

Yöt telttaillaan joen rannalla – leijonien karjuessa taustalla. Virtahepojen lisäksi sopii varoa myös krokotiileja!

River Horse Safaris (www.zambezicanoeing.com) vie kansallispuistoon 3–8 päivän kanoottiretkille (300–800 euroa).

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!