Kenia-matkaopas

Kenian Masai Mara tunnetaan leijonistaan, joita näkee varmasti. Kuva: Ville Palonen

Matkakohteena Kenia on oiva paikka aloittaa tutustuminen Afrikkaan. Kenian-lomalla toteutuvat unelmat suurista villieläinlaumoista ja savannimaisemista, joilla tuntee saapuneensa ihmisen alkukotiin. Kenia on yksi harvoista Afrikan maista, joissa voi helposti tehdä beach & bush -matkan: viikonkin lomalla ehtii käydä sekä hiekkarannalla että safarilla.

Kenian safarien hinta–laatusuhde on hyvä: puistot ovat hyvin hoidettuja, eivätkä hinnat ole pilvissä. Kenia on hyvästä syystä Afrikan suosituin safarikohde.

Keniassa on safarien ohella toki muutakin tekemistä ja näkemistä. Keniassa voi kiivetä Afrikan toiseksi korkeimmalle vuorelle, lumihuippuiselle Mount Kenyalle, ja ihmetellä paikallista kulttuuria, jossa taikuus on vielä vahvasti läsnä.

Kenian nähtävyydet

Masai Mara, Kenia. Kuva: Ville Palonen

Kenian parhaita nähtävyyksiä ovat maan upeat kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet. Suurista kissapedoistaan tunnettu Masai Mara on yksi Afrikan hienoimmista safarikohteista. Masai Mara on ympäri vuoden Afrikan parhaita paikkoja nähdä suuria kissapetoja: leijonien lisäksi safareilla bongataan gepardeja ja leopardeja. Täällä pitää ainakin käydä Kenian matkalla, mutta maassa on monta muutakin hienoa luonnonpuistoa.

Kenian-matkan ohjelmaan kuuluvat yleensä myös ainakin sarvikuonoistaan ja flamingoistaan tunnettu Nakurujärvi sekä virtahepojen asuttama Lake Naivasha. Kaikki edellä mainitut kansallispuistot ovat suosittuja safarikohteita. Koskemattomamman Afrikan lumoa voi kokea suuntaamalla Kenian syrjäisempiin kansallispuistoihin Amboseliin, Samburuun tai Tsavoon. Lue lisää Kenian parhaista safarikohteista.

Kenian pääkaupungin Nairobin suosituin nähtävyys on Minun Afrikkani -elokuvasta tutun kirjailija Karen Blixenin kotimuseo. Nairobin elämyksiin kuuluu myös asuminen Hemingwayn jalanjäljissä kaupungin legendaarisimmassa hotellissa Sarova Stanley Hotelissa, josta huoneen saa usein reilulla sadalla eurolla.

Seikkailijalle Kenian nähtävyyksiä on syrjäinen, suuri ja suolapitoinen Turkana-järvi, jolla asuu paljon niilinkrokotiileja. Järven ympäriltä on löytynyt ihmisten muinaisten edeltäjien luita ja pääkalloja. Järven ympäristöä asuttaa perinteitään mustasukkaisesti vaativa turkana-kansa. Etiopian rajalla sijaitseva järvi on Unescon maailmanperintökohde, mutta perille pääseminen on pitkän ja eeppisen taipaleen takana.

Kenian muita Unescon maailmanperintökohteita ovat Mombasassa sijaitseva portugalilainen linnoitus Fort Jesus, Lamun saaren vanhakaupunki, mahtava Kenia-vuori ja Kenian pienet suolajärvet kuten Nakurujärvi.

Kenian rantakohteet

Kenian kuuluisin rantakohde on upeiden rantojen Mombasa. Toinen suosittu rantakohde Keniassa on Mombasasta 120 kilometriä pohjoiseen sijaitseva Malindi, joka on erityisesti italialaisten suosiossa. Malindin rannat eivät ole yhtä hienot kuin Mombasassa, sen sijaan Malindi tunnetaan paremmin sukeltamisesta ja snorklaamisesta, kiitos lähettyvillä sijaitsevan Watamu Marine Parkin.

Rantalomaa voi Keniassa viettää myös syrjäisellä Lamun saarella, joka sijaitsee lähellä Somalian rajaa. Lamun vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja kuin Sansibar pienoiskoossa. Idyllinen saari on aikamoinen ”rakkauden” valtakunta – ainakin oman vierailumme aikaan iso osa matkailijoista oli naispuolisia länsimaalaisia tapaamassa paikallisia rakastajiaan.

Lue lisää Mombasasta tai katso tarjoukset Mombasan hotelleihin.

Kenian vaellukset

kenia-vuori
Mount Kenya -vuorella asuu söpöjä norsun sukulaisia – kalliotamaaneja.

Jos Tansaniassa sijaitseva Kilimanjaro onkin Afrikan kuuluisin vuori, tulee mantereen toiseksi korkein vuori Mount Kenya hyvänä kakkosena. Myös Mount Kenyan huipulla on lunta ympäri vuoden – päiväntasaajalla. Luonto vuorella on hyvin omintakeista – Mount Kenyan huippuja vaeltaessa tuntee patikoivansa aikamoisissa avaruusmaisemissa. Kenia-vuoren uusin vetonaula on Mount Kenyalle vuonna 2012 avattu maailman korkein via ferrata -reitti.

Lake Naivasha -Järven eteläpuolella on pieni Hell’s Gate National Park. Kansallispuistossa pääsee kävelemään ja pyöräilemään itsenäisesti, koska siellä ei asu vaarallisia petoeläimiä.

Omaan tahtiinsa pääsee patikoimaan myös kauniin Kakamegan sademetsän viidakkopoluilla, jossa voi ihailla komeita jättiläispuita ja apinoita. Kakamegassa on bongattu hämmästyttävät 367 lintulajia. Syrjäinen sijainti on pitänyt turismin vähäisenä. Kansallispuiston Isecheno Forest station tarjoaa edullista ja yksinkertaista majoitusta.

Keniassa on myös mahdollista vaeltaa kävelysafarin muodossa. Kävelysafarit ovat kiellettyjä kaikissa niissä Kenian kansallispuistoissa, joissa asuu vaarallisia eläimiä. Jos haluaa kuitenkin patikoida leijonien mailla, voi suunnata kävelysafarille Loita-kukkuloille (Loita Hills). Alue ei kuulu mihinkään kansallispuistoon, mutta siellä elävät kaikki samat eläimet kuin läheisessä Masai Maran luonnonpuistossa.

Seudulla on useita maasai-heimon kyliä, joten kävelysafarilla pääsee villin luonnon lisäksi tutustumaan heimokulttuuriin, jossa eletään edelleen vanhojen perinteiden mukaan.

Loita-kukkuloilla sijaitsevassa Maji Motossa on useita maasaiden pitämiä leirintäalueita. He järjestävät päivän vaelluksia lähimaastoon ja toiveesta voi tehdä myös usean päivän vaelluksia maasaiden maille. Eläimiä näkee parhaiten pysymällä Mati Moton ympäristössä, mutta paikasta toiseen taivaltamisessa on oma viehätyksensä.

Mati Motossa säästyy myös rahaa, sillä siellä ei tarvitse maksaa kalliita kansallispuistomaksuja. Tarjolla on sekä yksinkertaisia leirintäalueita että majataloja. Leirintäalueilla peseytyminen hoituu kuumissa lähteissä, joista Mati Moto on saanut nimensä.

Parhaimmillaan Mati Moto on huhti- ja toukokuussa, jolloin lähiympäristöt ovat täynnä eläimiä kuin Nooan arkki. Huonointa aikaa on kuuma ja kuiva tammikuu.

Maasait ja Kenian kulttuuri

kenia-maasai-safari
Maasai-soturi ”Professori” vie kävelysafareille.

Keniassa asustaa useita heimoja. Näistä kuuluisin ovat maasait, pitkä ja ylväs soturikansa, joka pukeutuu punaisiin viittoihin ja kulkee miekka vyöllään. Masai Maran kansallispuiston laitamilla sijaitsevissa kylissä turisti näkee pikaisen, turistoituneen vilauksen maasaiden elämästä. Jos on tosissaan kiinnostunut maasaiden kulttuurista, kannattaakin lähteä heidän mailleen kävelysafarille.

Taikuus on vahvasti läsnä Keniassa kuten monessa muussakin paikassa Afrikassa. Kysele ihmisiltä tarinoita taikuudesta ja käy ennustajalla.

Paras aika matkustaa Keniaan

Keniassa on mukava ilmasto ympäri vuoden. Parasta aikaa matkustaa Keniaan kestää kesäkuulta lokakuulle, joka on villieläinten suuren vaelluksen aikaa Masai Marassa. Erityisen hyvä kuukausi on elokuu.

Kenian safarit ovat toki hienoja elämyksiä muinakin kuukausina: eläimiä riittää ympäri vuoden. Safareille huonointa aikaa on sadekausi, joka kestää maaliskuulta toukokuulle. Pitkien sadekuurojen lisäksi eläinten bongaamista haittaa sadekaudella korkeaksi kasvava heinä.

Lue lisää Kenian säästä ja ilmastosta.

Kenian viisumi

Kenian viisumin voi hankkia joko etukäteen netistä tai maahan saapuessa Nairobin lentokentältä. Molemmat viisumit maksavat 50 euroa. Lentokentällä viisumi on kätevintä maksaa Yhdysvaltain dollareilla.

Matka Keniaan

Suurin osa matkustaa Keniaan osallistumalla matkatoimistojen kiertomatkoille, joilla käydään useissa eri kansallispuistoissa. Valmismatkoihin kuuluu usein myös muutaman päivän rantalomailu Mombasassa. Se onkin kaikkein vaivattomin tapa lomailla Keniassa – itse ei tarvitse huolehtia mistään.

Keniassa on kuitenkin yllättävänkin helppo matkustaa myös omatoimisesti. Englannin kielellä pärjää mainiosti. Nairobista pääsee omatoimisesti ympäri Keniaa minibusseilla joita kutsutaan matatuiksi. Turvallisuussyistä liikkuminen tulee ajoittaa päiväaikaan.

Safareja ja Mount Kenya -vuoren vaelluksia voi varata myös paikallisista matkatoimistoista. Tämän oppaan kirjoittajan vanha tuttu paikallinen matkaopas Paul Kamau Ndungo on avannut hiljattain Kilimanjaro Safaris -matkatoimiston, joka järjestää retkiä niin Keniassa kuin Tansaniassakin. Paulin kanssa on tullut muun muassa kiivettyä Kenia-vuorelle ja oltua kävelysafarilla maasaiden mailla.

Halvat lennot Keniaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Keniaan. Hyvät lentoyhteydet Keniaan on esimerkiksi Frankfurtin (Lufthansa) tai Istanbulin (Turkish Airlines) kautta. Meno–paluulento Helsingistä Nairobiin maksaa yleensä 800–900 euroa, mutta tarpeeksi ajoissa varatessa lennon voi saada alle 600 eurolla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Keniaan.

Kenian kokemuksia

Kenia-matkaoppaan kirjoittanut Antti Helin on vieraillut monessa Kenian kansallispuistossa, vaeltanut maasai-soturin kanssa, kiivennyt Kenia-vuorelle, hämmästynyt paikallisen ennustajan kyvyistä ja tuntenut olevansa aivan väärässä paikassa Lamu-saarella.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi