Masai Mara – vinkit Kenian parhaaseen luonnonpuistoon

Masai Marassa näkee joka päivä kymmeniä norsuja. Kuva: Ville Palonen

Masai Mara (englanniksi Maasai Mara National Reserve) on Kenian kuuluisin luonnonpuisto ja paras safarikohde. Masai Mara tunnetaan etenkin kolmesta asiasta: kissapedoista, eläinten suuresta vaelluksesta sekä sotataidoistaan kuulusta maasai-kansasta.

Masai Maran maisemat ovat kuin suoraan klassisista savanniunelmista. Pitkäkaulaiset kirahvit taivaltavat suorassa rivissä neitseellisen sinistä taivasta vasten, impalat vilkuilevat valppaina selkänsä taakse ja neljänkymmenen norsun lauma mutustaa heinää loputtomalla ruokavaelluksellaan. Gepardi on kellistynyt ruokalevolle akaasiapuun varjoon. Ja leijonat – niitä näkee Masai Marassa vaikka kuinka paljon.

Savannin valot ja varjot tuntuvat tutuilta jollakin perustavanlaatuisella tavalla – täällä tuntee palanneensa ihmiskunnan alkukotiin. Samanlaisissa maisemissa vaelsivat myös muinaiset esi-isämme. Vain safariautot hämmästyttäisivät esi-isiämme.

Kenian lounaiskulmassa, Tansanian rajalla, aivan päiväntasaajan tuntumassa sijaitseva Masai Mara on Tansanian Serengetin ja Etelä-Afrikan Krugerin ohella Afrikan legendaarisimpia luonnonpuistoja. Yhdessä Serengeti ja Masai Mara muodostavat Afrikan tärkeimmän yhtenäisen luonnonsuojelualueen: Mara-Serengetin savanniekosysteemi on yhteensä noin kymmenen kertaa Urho Kekkosen kansallispuiston kokoinen.

Kesäkuusta lokakuulle Masai Maran ja Serengetin välille ajoittuu villieläinten suuri vaellus, yksi maailman suurimmista luonnonihmeistä. Leijonat, gepardit ja hyneenat seuraavat miljoonien saaliseläinten perässä ja näkymät ovat kuin suoraan luontoelokuvasta. Vain David Attenboroughin selostus puuttuu taustalta.

Masai Maran safarit

Mara Engai Wilderness Lodgen maastoauto on luotu kulkemaan kuoppaisella savannilla. Kuva: Ville Palonen

Masai Maran safariajelut tehdään aamuvarhain ja illansuussa ennen auringonlaskua, jolloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. Keskipäivän auringonpoltteessa ihmisten kannattaa ottaa villieläimistä mallia ja levätä varjossa.

Masai Mara ei ole viralliselta statukseltaan ”kansallispuisto” vaan ”kansallinen suojelualue”. Safarituristin kannalta suurin ero on se, että osassa puistoa (Mara Triangle) saa ajaa tien ulkopuolella. Kenian kansallispuistoissa off road -ajelu on kielletty.

Safariajeluihin (game drive) on käytännössä kolme vaihtoehtoa: oma auto, Nairobista hankittu maastoauto kuljettajineen tai hotellin oma safariajoneuvo.

Kunnolliset maastoautot ovat yleensä Toyota Land Cruisereita, joihin mahtuu jopa kahdeksan matkustajaa. Ne on varusteltu safarikäyttöön: jousitus on tavallista parempi, ja avattava katto helpottaa eläinten katselua. Tarjolla on myös minibusseja, joissa on avattava katto.

Moni luksushotelli tarjoaa myös kuumailmapallolentoja savannin yllä. Lähtö on aikaisin aamun sarastessa ja lento päättyy perinteiseen samppanja-aamiaiseen savannin keskellä. Jos rahat riittävät, kannattaa osallistua kuumapallolennolle – kokemus on taatusti ikimuistoinen.

Turistit voivat myös vierailla lähistön maasai-kylissä ja osallistua kävelysafareille puiston rajojen ulkopuolella.

Masai Marassa saa liikkua vain päiväsaikaan klo 6.30–18.30.

Paljonko Masai Maran safarit maksavat?

Jos on liikkeellä omalla autolla, maksetaan ainoastaan puistomaksu (80 USD/vrk/henkilö). Kokemattoman kuljettajan ei kannata lähteä seikkailemaan hiekkateiden ulkopuolelle.

Jos on saapunut kuljettajan kanssa Nairobista, matkustajat maksavat yleensä yhteensä noin 200 dollaria koko päivän safariajeluista.

Safariajeluiden kuskille sopiva juomaraha on 10 euroa per päivä, jonka voi maksaa kerralla viimeisen game driven jälkeen. Tippi annetaan myös silloin, jos on valmismatkalla, jonka kulut on muuten maksettu jo kotimaassa.

Safarihotellien järjestämien ajeluiden hinta vaihtelee majapaikasta toiseen.

Masai Mara – hotellit ja majoitus

Mara Engai Wilderness Lodge. Kuva: Ville Palonen

Masai Maran luonnonpuistossa on seitsemän lodgea eli täyden palvelun luontohotellia. Puiston rajojen ulkopuolelta löytyy kymmeniä majapaikkoja lisää: osa rehvastelee viiden tähden palvelulla, jotkut mainostavat itseään leirintäalueina.

Safarilla voi yöpyä myös liikkuvassa telttaleirissä (mobile camp), joita siirrellään eläinlaumojen liikkeiden mukaan. Telttaleiritkin ovat aivan hyvin varusteltuja – ja hyeenalauman huutoihin nukahtaessa tuntee todella olevansa Afrikan villin luonnon keskellä!

Henkilökunnalle on tapana jättää yhteinen juomaraha lähtiessä (sopiva summa on kymmenen euroa per vuorokausi). Juomaraha jätetään kirjekuoressa vastaanottotiskille.

Ruuan perusteella ei majapaikkaa kannata valita, sillä kovin suuria makuelämyksiä ei ole luvassa. Toisin kuin monissa muissa Afrikan maissa, Keniassa ravintolat eivät tarjoile antilooppipihvejä tai muuta riistaa, sillä metsästys on kielletty koko maassa.

Masai Maran majapaikkojen hinnat vaihtelevat hurjasti: kahden hengen huoneesta voi maksaa sata tai tuhat euroa. Huippusesongin aikaan heinä–syyskuussa joutuu pulittamaan enemmän kuin muulloin, ja majoitus kannattaa varata reilusti etukäteen.

Katso tarjoukset Masai Maran safarihotelleihin.

Masai Maran paras majapaikka – Mara Engai Wilderness Lodge

Suositeltava majapaikka Masai Marassa on Mara Engai Wilderness Lodge. Mara Engai on kaikista viimeinen safarileiri aivan puiston lounaiskulmassa – matkaa Tansanian rajalle on noin viitisen kilometriä. Mara Engain 20 luksustelttaa muistuttavat bungaloweja; sisään mahtuu tarvittaessa kaksi pariskuntaa tai kokonainen perhe.

Parasta Mara Engai Wilderness Lodgessa ovat safareilla käytettävät ajoneuvot, jotka ovat omaa luokkaansa. Kuusipyöräinen vekotin kulkee lähes mihin tahansa pöpelikköön, ja avattavat pressuseinät tuntuvat tuovan villieläimet lähes kosketusetäisyydelle.

Useamman tunnin mittaiset aamu- ja iltapäivän ajelut maksavat yhteensä 80 dollaria per henki. Lisäksi kannattaa varata juomarahaa kuskille noin kymmenen dollaria per päivä.

Paras aika matkustaa Masai Maraan

Paras aika matkustaa Masai Maraan on villieläinten vuotuisen vaelluksen huippu heinä-syyskuussa. Mutta näkee villieläimiä muulloinkin: esimerkiksi Afrikan ison viisikon (norsu, sarvikuono, puhveli, leijona ja leopardi) pystyy bongaamaan milloin tahansa.

Masai Mara sijaitsee 1600 metriä merenpinnan yläpuolella, joten päiväntasaajan läheisyydestä huolimatta sää on yllättävän leppoisa. Päivisin elohopea kipuaa 30 asteeseen, öisin lämpötila laskee 20 asteen alapuolelle. Varsinkin aikaisen aamun safariajeluille kannattaa ottaa takki mukaan. Keskipäivällä tarvitaan aurinkolasit, hattu ja vesipullo.

Matka Nairobista Masai Maran kansallispuistoon

Nairobista matkustetaan Masai Maran luonnonpuistoon joko pienkoneella lentämällä (45 min) tai autolla (6 tuntia). Menopaluulento maksaa 400 Yhdysvaltain dollaria. Mukaan saa ottaa yhteensä 15 kiloa matkatavaroita.

Myös autokyyti Nairobista Maraan ja takaisin maksaa 400 dollaria. Se kannattaa, jos kustannuksia on jakamassa useampi matkalainen ja aikaa enemmän kuin pari päivää. Samalla autolla voi kierrellä luonnonpuistossa safariajeluilla ja säästää pitkän pennin.

Vuokra-autolla omin päin liikkuminen sopii vain seikkailijoille: Kenian liikenne on vasemmanpuoleista, maantiet kammottavan huonokuntoisia, ja ainoastaan kokeneen off-road -kuskin kannattaa uskaltautua luonnonpuistossa hiekkateiden ulkopuolelle. Esimerkiksi Mara Engai -luksusleiriin ei pääse kuin riuskalla nelivetomaasturilla.

Nairobissa kelvollinen majapaikka on Cumulusta tai Scandicia muistuttava Pride Inn -ketju. Hotellivaraussivustojen kautta kahden hengen huoneen saa noin sadalla eurolla.

Lue lisää Nairobista tai katso tarjoukset Nairobin hotelleihin.

Katso lentotarjoukset Nairobiin.

Safarimatka Masai Maraan

Voit varata kätevästi netistä safarit Masai Maran luonnonpuistoon.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi