Kenialaisella ennustajalla: ”Se on kuin televisiota katsoisi”

Keniassa yliluonnollinen on vahvasti läsnä arkipäivässä. Kuka tahansa osaa kertoa juttuja taikuudesta, ja ennustajiin uskotaan vahvasti.

Teksti Antti Helin

Julianan silmät ovat auki, mutta katse on suuntautunut jonnekin muualle, pois tästä pienestä peltikattoisesta ja maalattiaisesta majasta Kenia-vuoren kupeessa.

Juliana katsoo vieraansa, vuoristo-opas Paulin tulevaisuuteen.

Siellä näkyy petos.

”Sinun paras ystäväsi on oikeasti vihamiehesi”, Juliana sanoo.

Paul on järkyttynyt. Hän ei tunne ennustajaa entuudestaan, ja tämä on osannut sanoa hänen parhaan ystävänsä nimenkin.

Juliana ja Paul istuvat vierekkäin virttyneellä sohvalla. Lautaseinien raoista tihkuu valoa hämärään huoneeseen. Seinät on tapetoitu värikkäillä lehtileikkeillä: sarjakuvilla, mainoksilla ja aids-valistuslehtisillä.

Onneksi ennustajalla on Paulille myös hyviä uutisia: ”Sinä tulet saamaan ison auton. Nelivetomaasturin.”

Se on suunnilleen parasta, mitä täällä päin maailmaa voi toivoa. Hyviä uutisia on enemmänkin.

”Olet Jumalan siunaama. Kaikki mitä teet, tulee onnistumaan.”

Juliana ennusti Carolinen miehen joutuvan auto-onnettomuuteen ja selviävän siitä naarmuitta. Niin myös kävi.

Sitä Paul on tullut tänne selvittämäänkin. Hän on aikeissa perustaa kaverinsa kanssa kapakan, ja appiukko on luvannut auttaa alkupääoman kanssa. Mutta Paulia epäilyttää: lupaako ennustaja saman siunauksen kaikille?

”En”, Juliana vastaa. ”Yhdellä on lehmä ja toisella ei. Niin myös joillakin on siunaus ja toisilla ei.”

Ennustajan vanha tuttu, Caroline, on tuonut Paulin ennustajalle. Caroline on vakuuttunut Julianan kyvyistä: ennustaja ei ole erehtynyt kertaakaan hänen kohdallaan, ei edes silloin, kun Juliana ennusti Carolinen miehen joutuvan auto-onnettomuuteen ja selviävän siitä naarmuitta. Niin myös kävi.

36-vuotias Juliana kertoo saaneensa ennaltanäkemisen lahjan seitsemän vuotta sitten. Alku oli hankalaa: kyläläiset luulivat ensimmäisen vuoden ajan, että hän oli pahan riivaama. Mutta kun ennustukset kävivät toteen ja Juliana rukoili intohimoisesti kirkossa, alettiin uskoa, että hänellä on Jumalan lahja.

Vaimon pyhyys oli tosin liikaa aviomiehelle. ”Mies lähti lätkimään. Hänen mielestään Juliana rukoili liikaa”, Caroline kertoo.

Ehkä miestä kismitti sekin, ettei vaimo halunnut rikastua kyvyillään. Juliana ei ota vastaan rahaa, vaikka kyläläiset tuovatkin hänelle pieniä lahjoja kuten kananmunia ja perunoita siunausta ja ennustamista vastaan. Juliana elättää itsensä ja teini-ikäisen tyttärensä viljelemällä pientä maatilkkua ja pitämällä lehmää ja paria vuohta.

”Ennustaminen muuttuisi nopeasti taikuudeksi, jos sillä yrittäisi rikastua.”

”Ennustaminen muuttuisi nopeasti taikuudeksi, jos sillä yrittäisi rikastua. Nyt se on Jumalan lahja, joka kuuluu jakaa lähimmäisten kanssa”, Caroline selittää.

Niin, taikuus. Moni kenialainen uskoo yliluonnollisiin voimiin. Matkalla ennustajan luokse Paulkin kertoi useita tarinoita siitä, kuinka hän on itsekin päässyt todistamaan taikuutta. Kerran hän oli bussissa, jossa mies huomasi kadottaneensa lompakkonsa.

”Kukaan bussissa matkustajista ei tunnustanut nähneensä lompakkoa”, Paul kertoi tarinaa. ”Mutta mies olikin heimosta, joka tunnetaan vahvasta noituudesta. Lompakkonsa kadottanut mies alkoi tehdä käsillään pumppaamisliikettä, eikä aikaakaan, kun hänen takanaan istuneen ukon vatsa alkoi pullistua. Se pullistui pullistumistaan aivan valtavaksi. Lopulta hätääntynyt ukko tunnusti poimineensa lompakon lattialta, johon se oli pudonnut.”

Julianan ennustamiseen ei liity suuria seremonioita. Hän vetäytyy hetkeksi rukoilemaan omaan rauhaansa, sitten hän istuu vieraansa viereen Raamattu kädessään. Tulevaisuus ilmestyy hänen mieleensä.

”Se on kuin televisiota katsoisi”, Juliana kuvailee.

Lue lisää:

Kenia-opas