Lamu – rakkauden saari Keniassa

Kenia Lamu

Lamun saari on Kenian kaunein rantakohde. Saaren vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, mutta saarella riittää hämmästeltävää myös naispuolisissa seksituristeissa.

Teksti Antti Helin
Kuva Mark Hodson

Huomaan saman tien matkustaneeni aivan väärään paikkaan. Olen lentänyt Lamu-saarelle etsimään leppoisaa rantalomaa ja toipumaan Kenia-vuorelle kiipeämisen vaivoista. Olen päätynyt saarelle, joka on täynnä rentoja rastamiehiä ja heidän eurooppalaisia tyttöystäviään.

Olen ainoa miespuolinen turisti.

Muutamassa päivässä tutustun rastamiesten lisäksi naispuolisiin seksituristeihin, joita on ruotsalaisesta sairaanhoito-opiskelijasta viisikymppiseen ranskalaiseen yliopistoprofessoriin.

Kulissit ovat toki tunnelmalliset. Kenian rannikolla sijaitseva Lamu on vanha orjasatama ja Unescon mailmanperintökohteen arvon saanut saaren vanhakaupunki on kuin pienoismalli Tansanian rannikolla sijaitsevasta Sansibarista. Saarella vaikuttaa edelleen Afrikan rannikolle asettautuneiden arabien suahilikulttuuri.

Vanhankaupungin kapeilla kujilla ohitse vilahtaa mysteerisilmäisiä naisia mustiin buibui-kauhtanoihinsa kätkeytyneinä. Autoja ei saarella ole kuin kaksi: ambulanssi ja pormestarin työsuhdeauto. Muuten liikutaan aaseilla.

Mikäs täällä muuten ollessa, mutta Lamulla on paljon vähemmän tekemistä kuin isoveljellään Sansibarilla. Täällä ei järjestetä mausteviljelmävierailuja eikä uida delfiinien kanssa. Snorklaamiseen ja sukeltamiseenkin on vain vaatimattomat mahdollisuudet.

Saarella ei ole muuta tekemistä kuin loikoilla hiekkadyyneillä ja hengailla rastapäisten biitsipoikien kanssa. ”Toveruuden ammattilaiset” tekevät turisteihin sinnikkäästi tuttavuutta houkutellakseen nämä purjehdukselle perinteisellä dhow-veneellä. Samanlaisilla veneillä on purjehdittu Afrikan rannikolla ammoisista ajoista lähtien.

Lamu-saaren rakastajat

Tummat lihakset kiristyvät. Rastapäiset nuorukaiset kiskovat dhow’n kolmikulmaista purjetta kireälle, kun vene luovii vastatuuleen kapeassa kanaalissa.

Tuulesta ei saada otetta, joten Tarzan (kyllä, sillä nimellä 19-vuotias venepoika itsensä esitteli) sukeltaa laidan yli vyötärönsyvyiseen veteen vetämään venettä köydestä perässään. Vanhemmat kaverit Said ja Mohammed auttavat lykkimällä venettä seipäillä eteenpäin. Minä ihmettelen vieressä.

Meillä on kiire. Olemme palaamassa purjehdukselta ja vaarassa jäädä laskuveden takia hiekkasärkän vangeiksi saaren ulkopuolelle.

Kun olemme päässeet pahimman paikan yli, Tarzan kipuaa notkeasti takaisin veneeseen, märät uimashortsit ihoon liimaantuneina.

Tuuli tarttuu dhow’n purjeisiin. Nuorukaiset istuvat veneen laidoille ja alkavat hyräillä Bob Marleyn lauluja: ”Don’t you worry about a thing.”

Laskevan auringon kultaloiste lankeaa miesten jänteville vartaloille.

On oikeastaan helppoa ymmärtää, miksi niin moni nainen lankeaa Lamu-saaren rastapoikien loveen. Hehän vaikuttavat täydellisiltä rakastajilta: voimakkailta, hauskoilta ja jännittäviltä.

Veneen perässä heiluu tuulenvireessä Norjan lippu. Vene on maalattukin samoilla väreillä.

”Norjalainen tyttöystäväni lahjoitti minulle rahat uuden veneen ostamiseen”, pukinpartainen Said selittää pohjoista yhteyttä.

”Nimesin veneen hänen siskonsa lapsen mukaan Pernillaksi.”

Parhaimmillaan Said on pyörittänyt kymmentä tyttöystävää kerralla. Nyt mies on hiljentänyt tahtia, ja ystävättäriä on enää muutama. Osalta naisista hän saa suoraan rahaa, toisilta pieniä ”lahjoituksia”. Yhteisen yön jälkeen on kaiketi vaikea olla antamatta pientä lahjoitusta purjeveneen moottorin hankkimiseen tai siskonpojan ympärileikkaamisseremoniaan.

Said ei malta olla rehentelemättä naisjutuillaan. Hän kertoo edellisiltana nuolleensa yhden ulkomaalaisen tyttöystävänsä intiimialueita kaksi tuntia.

”Voitko kuvitella, kaksi tuntia!”

Enää ei ihmetytä veneen kokkaan englanniksi maalattu motto: ”Juuri kun luulit sen olevan ohi, se onkin vasta alkanut.”

Moni biitsipoika on päätynyt naimisiin ulkomaille.

”Euroopassahan saa rahaakin automaatista”, Said sanoo. Hän näpyttää tunnusluvun ilmaan, päräyttää huuliaan ja nappaa kuvitellut setelit sormiinsa.

Kolmeakymmentä lähestyvä Said aikoo silti pysyä kotisaarelleen. Kun hän on saanut kerättyä tuhannen dollarin arvoiset myötäjäisrahat, hän pyytää paikallisen tyttöystävänsä kättä tämän isältä. Oman kylän tyttö on aina oman kylän tyttö.

”Hän on vielä neitsyt mutta osaa silti tyydyttää minut paremmin kuin kukaan muu”, Said sanoo.

Lamun naiset ovat olleet ikiajat kuuluisia seksuaalisista taidoistaan, joita heille opettavat äidit ja tädit. Naimisiin menon jälkeen naisten sanotaan osaavan ottaa takaisin sen, minkä he ovat ennen avioliittoa menettäneet.

Kaapujen kätkemät naiset livahtavat yhteisiltä, miehiltä kielletyiltä teekutsuiltaan takaoven kautta tapaamaan rakastajiaan. Jalassa on palvelijattarelta lainatut kengät.

”Tämä on rakkauden saari”, Said sanoo ja väläyttää aseistariisuvan hymyn.

Majoitus Lamulla

Lamulla on monentasoista majoitusta boutique-hotelleista edullisiin majataloihin. Kaikki ovat tunnelmallisissa taloissa, jotka sopivat hyvin saaren vanhaan rakennuskantaan.

Katso tarjoukset Lamun majoitukseen.

Matka Lamun saarelle

Lamun saari sijaitsee aivan Kenian rannikon pohjoisosassa melkein kiinni mantereessa. Perille pääsee Nairobista kätevimmin lentämällä naapurisaari Mandan lentokentälle, jolta on vain lyhyt venematka Lamulle.

Onko Lamulle turvallista matkustaa?

Vaikka Lamu sijaitsee lähellä Somalian rajaa, on Lamun turvallisuustilanne pysynyt varsin hyvänä. Naapurisaarella Mandalla tosin kaapattiin kolme länsimaista turistia vuonna 2011 traagisin seurauksin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!