Mauritius-matkaopas

Turkoosin valtakunta – Mauritius lintuperspektiivistä. Mauritiuksen ikonisin maisema löytyy saaren lounaisreunasta Le Morne Morne Brabant -niemeltä. Kuva: Kirill Umrikhin / Shutterstock

Mauritiusta parempaa suositusta on tuskin saanut yksikään toinen matkakohde. ”Taivas on kopioitu Mauritiuksesta”, Mark Twain kirjoitti vierailtuaan Mauritiuksella maailmanympärimatkallaan vuonna 1896.

Twainin ei tarvinnut edes juurikaan liioitella. Ylhäisessä yksinäisyydessään Intian valtameressä sijaitseva Mauritius hellii matkailijaa upeilla paratiisirannoilla, koralliriutoilla, trooppisella luonnolla ja herkullisella keittiöllä.

Päälle tulevat kolonialismin ajan rakennusperintö ja Mauritiuksen kulttuurinen sekasoppa, jossa sekoittuvat afrikkalaiset, intialaiset, kiinalaiset ja eurooppalaiset vaikutteet.

Kuulostaako täydelliseltä lomakohteelta? Mauritius kuuluu ansaitusti samaan Intian valtameren paratiisikohteiden kolmikkoon Malediivien ja Seychellien kanssa.

Ja kaiken lisäksi Mauritiuksella voi matkustaa myös edullisesti, mistä lisää tuonnenpana.

Mauritiuksen parhaat rannat

Paratiisi odottaa Mauritiuksella. Kuva: Ingus Kruklitis / Shutterstock

Mauritiuksella on hiekkarantoja yhteensä yli 160 kilometriä. Mutta mistä löytyy Mauritiuksen paras ranta?

Jos totta puhutaan, ei kysymykseen ole yksiselitteistä vastausta. Mauritiuksella on kauniita rantoja ympäri saarta, ja omansa voi valita joko harrastusmahdollisuuksien tai sen mukaan, miltä rannalta löytää omalle kukkarolle sopivan hotellitarjouksen.

Eniten rantoja on saaren pohjoisosissa, jossa on sekä pitkiä hiekkarantoja että pieniä, ihania paratiisilahtia, joilta löytyy luksushotelleja.

Rantojen valkoinen helminauha Mauritiuksen pohjoiskärjessä sijaitsevasta Grand Baista luoteisrannikkoa pitkin melkein pääkaupunkiin Port Lousiin asti.

Alla esitellään Mauritiuksen parhaat rannat alueittain.

Grand Baie ja Mauritiuksen rannat pohjoisessa

Grand Baie on Mauritiuksen vilkkaimpia vaan ei kauneimpia rantoja. Kuva: Quality Master / Shutterstock

Grand Baie eli Grand Bay on pohjoisen rannoista kuuluisin. Mauritiuksen turismi sai alun perin alkunsa juuri Gand Baiesta, jonka ympärille on kasvanut vilkas lomakaupunki hotelleineen, ravintoloineen, baareineen ja ostoskeskuksineen.

Grand Baie on turkoosi, lähes suljettu lahti, jossa kelluu turhankin paljon veneitä uimista ajatellen. Kannattaakin valita hotelli, jossa on kunnollinen allasalue. Hyvä vaihtoehto on suomalaistenkin matkatoimistojen käyttämä Veranda Grand Baie, joka sijaitsee aivan rannan tuntumassa.

Rantalomaan paremmin sopivia rantoja pohjoisessa ovat vain vartin päässä Grand Baiesta sijaitsevat Mont Choisy ja Trou aux Biches, jonka edustalla on snorklaamiseen sopiva koralliriutta.

Trou aux Biches -rannan edullisin majapaikka on kovasti kehuttu huoneistohotelli Elysée Residence, josta voi saada huoneen ainoastaan 50 eurolla. Noin sadalla eurolla pääsee asumaan erinomaiseen Voile Bleue -hotelliin.

Katso tarjoukset Trou aux Bichesin hotelleihin.

Le Morne Beach – Mauritiuksen kaunein ranta

Le Morne Brabant -niemi Mauritiuksella. Kuva: Hessbeck / Shutterstock

Mauritiuksen kuvatuin ranta löytyy saaren lounaiskärjestä, jossa komea Le Morne -vuori nousee niemen päässä merestä.

Le Morne Beachin hotellit edustavat pääosin luksusta, mutta alueelta löytyy myös edullisempia majapaikkoja.

Todella erinomaiset arvostelut saanut LUX Le Morne on varma valinta, jos lomallaan haluaa keskittyä vain ja ainoastaan nauttimiseen. Myös hotellin ravintola ansaitsee huippupisteet.

Flic en Flac – Mauritiuksen länsipuolen paras ranta

Mauritiuksen länsipuolen paras ranta on kahdeksan kilometriä pitkä Flic en Flac, jonka hotellien joukossa on paljon myös edullista majoitusta. Tyyni ja matala ranta syvenee loivasti ja sopiikin hyvin esimerkiksi perheille.

Lähellä rantaa on koralliriutta, joka sopii hyvin aloitteleville sukeltajille.

Flic en Flacin hyviin puoliin kuuluu sekin, että saaren länsipuolella pääsee nauttimaan Mauritiuksen upeista auringonlaskuista.

Belle Mare ja Mauritiuksen itärannikko

Mauritiuksen itärannikko tunnetaan parhaiten loputtoman pitkästä ja rauhallisesta Belle Mare -rannasta. Rannan tuntumassa on tasokkaita hotelleja, joissa asumiseen on onneksi varaa myös tavallisella matkaajalla. Esimerkiksi simppelistä ja siististä Eden Villa -hotellista saa kahden hengen huoneen 60-70 eurolla.

Katso tarjoukset Belle Maren hotelleihin.

Mauritiuksen kaakkoispuolen rannat

Mauritiuksen kaakkoisosan rantoja ovat kansainvälisen lentokentän lähellä vierekkäin sijaitsevat rauhallinen Pointe d’Esny ja Blue Bay Beach, jonka edustalla oleva koralliriutta on suojeltu meriluonnonpuistoksi.

Blue Bay Beach on erittäin suosittu päiväretkien kohde snorklaukseen – idyllisempää majoitusta löytääkin Pointe d’Esnystä.

Mauritiuksen rauhallinen etelärannikko

Gris-Gris -ranta, Mauritius. Kuva: Khoroshunova Olga / Shutterstock

Mauritiuksen vähinten kehittynyttä aluetta on paikoin jyrkkäreunainen etelärannikko. Myös täältä löytyy hienoja rantoja. Upea nähtävyys on Gris-Gris Beachin rantakallio, jolle lyövät mahtavat aallot saavat kallion näyttämään siltä kuin se itkisi. Kallio tunnetaankin nimellä La Roche Qui Pleure, Kallio joka itkee.

Mauritiuksen rantojen sijainnit näet Mauritiuksen kartallamme.

Mauritiuksen nähtävyydet

Port Louis, Mauritius. Kuva: Byvalet / Shutterstock

Maurituksella riittää nähtävyyksiä ja tekemistä. Mauritiuksen nähtävyyksistä värikkäin on pääkaupungin Port Louisin sydämessä sijaitseva historiallinen keskustori. Vuonna 1844 avattu tori kerää edelleen kaupungin asukkaat yhteen hedelmistä, kasviksista ja merenelävistä notkuvien myyntipöytiensä ääreen.

Mauritiuksen sokerihistoriaan kannattaa käydä tutustumassa L’Aventure du Sucre -museossa, joka toimii entisessä sokerin rikastamossa.

Suosittu nähtävyys on myös Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha. Erityisen vaikuttavia ovat puutarhan jättiläislumpeet.

Tamarin-vesiputous Mauritiuksella. Kuva: Quality Master / Shutterstock

Luontoelämyksiä Mauritiuksella pääsee kokemaan Black River Gorges -kansallispuistossa, jossa näkee sitä hyvin omalaatuista mauritiuslaista sademetsäluontoa, joka on muualla saarella raivattu sokeriruokoviljelmien tieltä. Paratiisimaisiin tunnelmiin pääsee myös patikoimalla upeille Tamarinin vesiputouksille.

Ile aux Cerfs on kaunis saari ja suosittu päiväretkien kohde Mauritiuksen itärannikolla. Meri on Ile aux Cerfsin edustalla uskomattoman turkoosia. Retket saarelle voi varata kätevästi netistä.

Mauritiuksen maisemia voi ihailla ilmasta varsin kohtuuhinnalla. Island Wings Mauritiuksen pienkonelennolle saaren ylle saa lipun noin sadalla eurolla.

Päälle tulevat vielä riippuliidot, eläinpuistot ja monet muut turisteja varten Mauritiukselle perustetut nähtävyydet (Mauritiuksella voi esimerkiksi kävellä leijonien kanssa).

Voit varata kätevästi netistä Mauritiuksen retket ja aktiviteetit.

Valaiden ja delfiinien katselu Mauritiuksella

Talvella Mauritiuksella voi bongata ryhävalaita, jotka saapuvat Mauritiuksen lämpimiin vesiin synnyttämään ja hoivaamaan poikasiaan.

Delfiinejä ui Mauritiuksen vesissä ympäri vuoden – delfiiniretket lähtevät Tamarin-rannalta saaren länsipuolelta Rivière Noiren (Black River) alueelta.

Sukellus ja snorklaus Mauritiuksella

Stella Maru -aluksen hylky on suosittu sukelluskohde.Kuva: S.Gruene / Shutterstock

Vaikka Mauritiusta ympäröi maailman kolmanneksi suurin koralliriutta, ei Mauritiusta tunneta maailmanluokan sukelluskohteena, jonne kannattaisi matkustaa varta vasten sukeltamaan. Mauritiuksella sukeltaminen sopii sen sijaan osaksi muuta lomailua.

Sukelluskeskuksia löytyy saaren eri puolilta ja sukeltamaankin pääsee niin saaren pohjoisosassa, idässä kuin lännessäkin. Mauritiuksen kuuluisimpia sukelluskohteita on Flic en Flac -rannan edustalla sijaitseva La Cathedrale, suuri merenalainen luola, jonka sisälle siivilöityy valoa kuin kirkossa. Mauritiuksen pohjoispuolella sukelletaan puolestaan pikkusaarille, joiden vesissä voi nähdä suuria otuksia kuten haita.

Mauritiuksen snorklauskohteista suosituin on Blue Bay Beachin edustalla on sijaitseva hieno, suojeltu koralliriutta.

Golf Mauritiuksella

Mauritius on myös loistava golfkohde (toisin kuin vaikkapa Seychellit tai Malediivit, joiden saarille ei kenttiä mahdu). Ympäri saarta on lukuisia hienoja golfkenttiä, joista upeimmalla paikalla sijaitsee Ile aux Cerfs -saaren golfkenttä.

Mauritiuksen kulttuuri

Hindutemppeli. Grande Baie, Mauritius. Kuva: Boivin Nicolas / Shutterstock

Oli vuosi 1507, kun portugalilainen Diogo Fernandes Pereira löysi asumattoman Mauritiuksen. Portugalilaiset eivät kiinnittäneet saareen suurta huomiota. Heitä seurasivat vuonna 1598 hollantilaiset, sitten ranskalaiset ja lopulta britit.

Siirtomaaisännät toivat sokeriruokoviljelyksilleen orjia Afrikasta. Kun bririt lakkauttivat orjuuden, haettiin työvoimaa kiinalaisista ja intialaisista siirtolaisista. Parissa sadassa vuodessa asumattomasta saaresta tuli yksi maailman värikkäimmistä kulttuurien kohtauspisteistä.

Kiinalainen ja intialainen kulttuuri on edelleenkin Mauritiuksella vahvasti läsnä niin itämaisina temppeleinä kuin värikkäinä festivaaleinakin.

Mauritius ei ole pysähtynyt paikoilleen. Itsenäistymisensä jälkeen (1968) Mauritius on noussut köyhyydestä niin sanotuksi upper middle income -maaksi. Bruttokansantuote on Afrikan korkeimpia, ja itsenäistymisestä asti Mauritiuksella on ollut demokraattinen monipuoluejärjestelmä. Turistien lisäksi Mauritius on onnistunut houkuttelemaan sijoittajia pitämällä taloutensa erittäin vapaana: Mauritiuksen taloutta pidetään maailman kahdeksanneksi vapaimpana.

Mauritius onkin aikamoinen menestystarina.

Mauritiuksen luonto – sukupuuttoon kuolleen dodon koti

Sokeriruokoviljelmä Mauritiuksella. Kuva: Thomas Amler / Shutterstock

Mauritius on tuliperäinen saari, joka sijaitsee Intian valtameressä 2000 kilometriä Afrikasta itään. Madagaskariin on matkaa 900 kilometriä ja lähinaapuriin, Reunionin saarellekin, 200 kilometriä.

Kooltaan Mauritius on kompakti ja tiheään asuttu: 60 kilometriä pitkällä ja 40 leveällä saarella on yli miljoona asukasta.

Rannikkoa reunustavat hiekkarannat. Sisämaassa kohoaa jyrkkiä vuoria, joista korkein on Mont Piton (828 metriä). Vuorten rinteillä on säilynyt sademetsää, mutta alavat maat ovat pääosin sokeriruokoviljelmiä.

Sokeriruo’olla on ollut niin valtava merkitys Mauritiuksen historiassa, että saarelaiset sanovat sokeriruokomehun virtaavan suonissaan.

Jättiläiskilpikonnat ovat nimensä veroisia. Kuva: Khoroshunova Olga / Shutterstock

Sokeriruokoviljelmillä on myös traaginen puolensa. Ennen ihmisten saapumista Mauritius oli sademetsien peitossa, mutta enää viidakoista on jäljellä vaivaiset kaksi prosenttia.

Sokeriruokoviljelmät valtasivat suurimman osan saaren luonnosta, joka oli kehittynyt eristyksissä hyvin omalaatuiseksi. Mauritiuksen endeemisistä lajeista kuuluisin oli sympaattisen näköinen dodo-lintu, josta on tullut yksin maailman eläinkuntaa uhkaavan sukupuuton symboleista.

Suurella ja lentokyvyttömällä dodolla ei ollut Mauritiuksella luontaisia vihollisia, joten siitä oli kehittynyt täysin puolustuskyvytön lintu. Lintu ei osannut edes varoa ihmisiä, jotka nimesivät sen dodoksi eli typerykseksi ja metsästivät sukupuuttoon jo 1680-luvulla.

Myös Mauritiuksen jättiläiskilpikonnat metsästettiin sukupuuttoon. Uusia, eri rotua olevia jättiläiskilpikonnia on tuotu Mauritiukselle Seychelleiltä. Paras paikka tutustua jättiläiskilpikonniin on pieni luonnonpuistosaari Ile aux Aigrettes -saari, joka on pyritty palauttamaan mahdollisimman lähellä mauritiulaista luontoa ennen eurooppalaisten saapumista.

Mauritiuksen luontoon voi tutustua tarkemmin myös Port Louisin eläintieteellisessä museossa, jossa on esillä myös dodon jäljennös.

Ruoka Mauritiuksella

Mauritiuksella ruoka-annokset viilataan viimeisen päälle. Kuva: Petereleven / Shutterstock

Mauritiuksen monikulttuurinen värikkyys näkyy myös maan keittiössä. Mauritiuksen keittiössä ruokakulttuurit ympäri maailmaa yhdistyvät paratiisisaaren tuoreisiin raaka-aineisiin. Mauritiusta voikin hyvällä syyllä kutsua maailman herkullisimmaksi paratiisisaareksi.

Mauritiuksen hintataso – voiko Mauritiuksella matkustaa edullisesti?

Hotellin viehättävä uima-allas Mauritiuksella. Kuva: Leoks / Shutterstock

Mauritiuksella on maine luksusluokan lomakohteena ja sellaiseen matkailuun Mauritius eniten panostaakin. Moni valitsee Mauritiuksen-matkalle all inclusive -hotellipaketin, joka sisältää ateriat.

Mutta Mauritiuksen-loman ei tarvitse olla kallista luksusta. Mauritiuksella voi myös matkustaa edullisesti. Hotelleissa ja suosituimmissa rantakohteissa ravintoloiden hintataso voi olla korkea, mutta pienissä paikallisissa ravintoloissa ja katukeittiöissä voi herkutella muutamalla eurolla.

Paikasta toiseen pääsee liikkumaan edullisesti busseilla, eivätkä taksitkaan ole Mauritiuksella kalliita.

Edullinen majoitus Mauritiuksella

Mauritiukselta löytyy myös edullista majoitusta: kahden hengen huoneen saa halvimmillaan vain 20 eurolla!

Eräs budjettimatkaajien suosimista alueista on Mauritiuksen länsirannikon paras ranta, Flic en Flac, jonka alueelta löytyy useita alle 50 euron hotelleja.

Hintatietoisen omatoimimatkaajan kannattaa ehdottomasti tutustua yhteen Mauritiuksen hinta-laatu -suhteelta parhaista majapaikoista: paljon kehuja kerännyt La Margarita on kodikas ja viihtyisä hotelli. La Margarita sijaitsee Mauritiuksen pohjoiskärjessä, lähellä Trou-aux-Biches -rantaa. Kahden hengen huoneen voi saada halvimmillaan alle 50 eurolla!

Kaiken lisäksi Mauritiuksella voi telttailla vapaasti kaikilla julkisilla rannoilla! Luit aivan oikein. Ottamalla oman teltan mukaan, Mauritiuksella voi myös yöpyä ilmaiseksi. Suurimmalla osalla rannoista on suihkut ja vessat, jotka ovat avoinna aamuseitsemästä iltaseitsemään. Hyviä hiekkarantoja telttailuun ovat esimerkiksi Trou-Aux Biches ja Flic en Flac.

Jos telttailu Mauritiuksella kuulostaa turhan eksoottiselta, löytää Mauritiukselta myös kohtuuhintaisia majataloja etenkin Grand Baien ja Flic en Flac -rantojen ympäristöstä.

Kotimajoitusta muistuttavia yksinkertaisimpia majataloja kutsutaan Mauritiuksella nimellä chambre d’hote. Ne ovat parhaita paikkoja kokea todellista mauritiuslaista vieraanvaraisuutta – yleensä kotimajoituksen omistaja kokkaa kaikille vierailleen yhteisen illallisen.

Mauritiuksen kartta

Mauritiuksen kartallamme näet Mauritiuksen nähtävyyksien ja parhaiden rantojen sijainnit.

Katso tarjoukset Mauritiuksen hotelleihin.

Mauritiuksen sää ja ilmasto

Mauritius on suosittu häämatkakohde. Kuva: Stockphoto-graf / Shutterstock

Mauritiuksen sää ja ilmasto on parhaimmillaan toukokuulta marraskuulle, jolloin sataa vähiten ja ilma on vähiten tukahduttavan kuuma.

Mauritiuksen sadekausi on kovimmillaan tammi–helmikuussa ja jatkuu huhtikuulle. Sateet harvoin kestävät muutamaa tuntia pidempään, mutta aurinko voi olla pilvessä suurimman osan ajasta, jolloin esimerkiksi meren turkoosi väri ei pääse hehkumaan kauneimmilleen.

Sadekaudella Mauritiukselle voivat myös iskeä trooppiset syklonit, jolloin ilma voi olla huono useamman päivän ajan.

Autonvuokraus Mauritiuksella

Kätevin tapa kiertää Mauritiusta on vuokrata auto. Kannattaa kuitenkin huomioida, että liikenne on Mauritiuksella vasemmanpuoleista ja paikoin kaoottista. Katso tarjoukset autonvuokraan Mauritiuksella.

Matka Mauritiukselle

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Mauritiukselle, mutta Mauritiukselle on ollut Suomesta suoria charter-lentoja. Lentoaika Suomesta Mauritiukselle on 11 tuntia.

Saarelle lennetään usein Ranskan kautta. Katso lentotarjoukset Mauritiukselle.

Mauritiuksen lentokenttä

Mauritiuksen kansainvälinen lentokenttä (Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport – MRU) sijaitsee saaren kaakkoisosassa. Uusi ja moderni lentokenttä on voittanut useita palkintoja. Nimensä se on saanut Mauritiuksen itsenäisyysliikkeen johtajalta.

Lentokentän lähellä, vain vartin ajomatkan päässä, sijaitsee mukava rantakohde Pointe d’Esny. Mauritiuksen muille rannoille kertyykin sitten reippaasti matkaa. Varaudu istumaan autossa jopa kaksi tuntia pitkän lennon päälle.

Lentokentältä ei ole suoraa julkista bussiyhteyttä rantakohteisiin. Moni matkailija varaakin lentokenttäkuljetuksen suoraan hotellistaan, tosin paikallinen taksi tulee yleensä edullisemmaksi. Lentokenttäkuljetuksen voi myös varata etukäteen netistä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi