Malediivit-matkaopas

Malediivit paratiisisaari
Malediivien maisemat ovat omaa luokkaansa. Kuva: Romrodphoto / Shutterstock

Tämän voi sanoa suoraan ja liioittelematta: Malediivit maailman paras matkakohde, jos ajatellaan puhtaasti hiekkarantoja, merta ja vesiaktiviteetteja. Piste. Malediivien pikkuruiset saaret ovat huikean kauniita lomakohteita: hiekka on täydellisen valkoista ja meri turkoosia ja kirkasta.

Ja meri on täynnä ihmeitä: esimerkiksi paholaisrauskuja näkee Malediiveilla lähes varmasti, jos vain haluaa. Myös valashaiden bongaamiseen on loistavat mahdollisuudet.

Kaikki kaupallinen kalastaminen tapahtuu kaukana avomerellä, joten saarten edustalla kalaa riittää yllin kyllin niin snorklaajien ja sukeltajien ihasteltaviksi kuin huvikalastajienkin pyydettäväksi. Purjekalojakin on meressä vielä vaikka kuinka.

Ja sitten ovat tietenkin itse malediivilaiset: he ovat ystävällisyyden ja sydämellisyyden perikuvia.

Malediivit on sen verran ainutlaatuinen matkakohde, että sieltä kerrotut tarinat kuulostavat helposti kalajutuilta. Mutta ne ovat totta. Malediivit on yksi maailman koskemattomista paikoista.

Eikä Malediivit ole lainkaan niin kallis lomakohde kuin yleensä luullaan. Malediiveilla voi myös matkustaa edullisesti.

Malediivien hyvät ja huonot puolet

Mutta on Malediiveilla huonojakin puolia. Jos ei välitä sukeltamisesta, snorklaamisesta, surffaamisesta tai kalastamisesta, kannattaa miettiä toista kohdetta; Malediiveilla eri juuri muita aktiviteetteja ole tarjottavana.

Alkoholia ei tarjoilla paikallisten asuttamilla saarilla laisinkaan. Yksityisillä hotellisaarilla alkoholi kuitenkin virtaa vapaasti.

Ja periaatteessa Malediiveja pitäisi boikotoida: maan ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Mohamad Nasheed on teljetty tekaistuin perustein vankilaan ja Malediiveja hallitaan diktatuurin ottein. Malediivit vaan on muuten niin upea kohde, että sen boikotoiminen on vaikeaa. Eikä mitään kansainvälisestä kauppaboikottia ole koskaan edes ehdotettu.

Jonkin sortin ongelma on sekin, että kun on vihdoin kokenut Malediivit, harva rantakohde tuntuu enää miltään Malediivien ihmeiden jälkeen.

Tästä oppaasta löydät vinkkejä ja kokemuksia Malediivien matkalle.

Malediivit ja maailman ihmeet

Malediivit sukellus valashai
Valashai Malediiveilla. Kuva: Krzysztof Odziomek / Shutterstock

Malediivit on jo itsessään luonnonihme. Tällaista paikkaa ei ole toista. Miten eriskummallisiin ja kauniisiin paikkoihin ihmiskunta onkaan asettunut!

Malediiveilla on loistavat mahdollisuudet nähdä paholaisrauskuja ja valashaita, ahdin valtakunnan kuninkaallisia.

Lue lisää sukeltamisesta ja snorklaamisesta Malediiveilla.

Malediivit – näkemistä ja tekemistä

Malediivit bikinit
Syrjäisemmillä rannoilla voi uida bikineissä. Kuva: Suravid / Shutterstock

Malediiveilla ei pahemmin ole muita varsinaisia nähtävyyksiä kuin upeat rantamaisemat. Poikkeuksena on aivan Malediivien eteläisin atolli, jolla on säilynyt vanhoja buddhalaisia raunioita ajalta ennen paikallisten kääntymistä islaminuskoon.

Muualla Malediiveilla tekeminen rajoittuu upeasta merestä nauttimiseen, kalastamiseen, snorklaukseen ja sukeltamiseen.

Surffaus Malediiveilla

Malediiveilta löytyy muutamalta atollilta myös maailmanluokan surffiaaltoja. Hyvä kohde lainelautailuun on esimerkiksi Malen lähettyvillä sijaitseva Thulusdhoo-saari.

Thulusdhoo on paikallisten asuttama saari, jolla sijaitsee muutama kohtuuhintainen majatalo kuten Batuta Maldives Surf View Guesthouse.

Malediivien pääkaupunki Malé ja lentokentän saari Hulhumale

Malediivit Male pääkaupunki
Malediivien pieni pääkaupunki Male on rakennettu klaustrofobisen täyteen rakennuksia. Kuva: Iordache Gabriel / Shutterstock

Malediivien pääkaupunki Male on erikoinen paikka, ja tiiviisti asuttuun saareen kannattaa tutustua vaikka pikaisesti, jos aikataulut vain antavat myöten. Suomenlinnan kokoinen saari on rakennettu tupaten täyteen rakennuksia ja kaduilla näkee urheiluautoja, vaikkei niillä oikein voi ajaa mihinkään.

Malen vieressä on toinen tiiviisti asuttu saari, Hulhumale, jolla sijaitsee Malediivien kansainvälinen lentokenttä. Hulhumalessa on paljon edullisia hotelleja, mutta niihin ei kannata jäädä lomaansa viettämään kuten ei Maleenkaan.

Se olisi vähän sama, kuin matkustaisi maailman toiselta laidalta Suomeen ja lomailisi Vantaalla.

Hulhumalea ei voi kuvata kovinkaan paratiisimaiseksi, mutta se on ihan ok paikka viettää yö, jos lentoaikataulut sitä vaativat. Edullisen majoituksen lisäksi Hulhumalesta löytää edullisia ravintoloita.

Hulhumalesta voi myös tehdä kalliinpuoleisia päiväretkiä hienommille hotellisaarille.

Edullinen matkailu Malediiveilla

Malediivit Ukulhas
Tältä näyttää Ukulhas-saaren ranta. Kuva: Antti Helin

Edullinen matkailu Malediiveilla onnistuu suuntaamalla hotellisaarien sijaan paikallisten asuttamille saarille. Paikallisten saarilta löytyy kohtuuhintaisia majataloja eikä ruokakaan maksa paljoa.

Majataloja on monilla saarilla. Suosituin ja ylivoimaisesti vilkkain majatalosaari on venematkan päässä Malesta sijaitseva Maafushi. Suurin osa reppureissaajista käy vain täällä, mutta jos vain mahdollista suuntaa kauemmaksi, niin löydät paljon aidompaa ja paikallisempaa tunnelmaa. Eivätkä Maafushin rannatkaan ole kovin kummoiset, tosin päiväretkillä pääsee sentään käymään paratiisimaisissa maisemissa.

Erinomainen valinta paikalliseksi saareksi on esimerkiksi Ukulhas, jolla on pitkä ja kaunis ranta. Lähettyvillä on matalikko, jolla pääsee takuuvarmasti snorklaamaan paholaisrauskujen kanssa. Erinomainen majatalo Ukulhaksella on Ukulhas Inn.

Lue lisää edullisesta matkustamisesta Malediiveilla.

Malediivien keskihintaiset hotellit

Malediivit riippumatto pariskunta
Malediivien lämpötila on melkein aina 30 asteessa. Kuva: Donvictorio / Shutterstock

Edullisten majatalojen ja luksushotellien lisäksi Malediiveilta löytyy jonkin verran myös keskihintaisia hotelleja, jotka maksavat alkaen 200 euroa/yö.

Melkein missä tahansa muualla maailmassa reilulla 200 eurolla voi odottaa saavansa luksushotellin, mutta ei Malediiveilla. Yleensä tämän hintaluokan paikoissa on Malediiveilla jokin syy, miksi ne ovat ”edullisia”. Huoneet saattavat esimerkiksi olla vanhahtavia tai pienelle saarelle on saatettu änkeä paljon bungaloweja.

Mutta kun antaa pienet puutteet anteeksi, tarjoavat myös keskihintaiset hotellit loistavan Malediivit-elämyksen: turkoosia merta ja upeita koralliriuttoja.

Fun Island on edullisimmasta päästä Malediivien lomasaaria. Fun Island tapaa jakaa mielipiteitä: yhdet valittavat vanhahtavista huoneista, toiset taas pitävät hinta–laatusuhdetta erinomaisena. Fun Island sijaitsee eteläisellä Malé-atollilla, reilun puolen pikavenematkan päässä Malén lentokentältä. Snorklaamista saarella pidetään hyvänä: rantavesissä voi bongata haita ja välillä myös rauskuja.

Idyllisempi ja silti vielä kohtuuhintainen (Malediivien mittapuulla) pieni hotellisaari pikavenematkan päässä pääkaupunki Malesta on Smartline Eriyadu Island Resort (alkaen 300 euroa/yö). Saarta ympäröi erinomainen house reef, jolla voi snorklata haiden ja monenlaisten rauskujen kanssa.

Katso tarjoukset Malediivien hotelleihin.

Malediivit – all inclusive -hotelli kannattaa

Huonehinnan lisäksi Malediivien-matkan kustannuksia laskiessa kannattaa miettiä myös ravintolalaskujen hintaa. Hotellisaarilla ei ole muita ravintoloita kuin hotellien omat, jotka veloittavat yleensä 20–60 euroa per ateria per henkilö.

Hyvä tapa välttyä suurilta ravintolalaskuilta on valita hotelli täysihoidolla. Hyviä vaihtoehtoja all inclusive -hotelleiksi ovat esimerkiksi Ranveli Island Resort ja Vilamendhoo Island Resort, jotka molemmat sijaitsevat eteläisellä Ari-atollilla.

Ari-atolli on yksi Malediivien parhaista sukeltamiseen ja snorklaamiseen: molemmilla hotelleilla on hyvät omat house reef -riuttansa, ja veneretkillä on hyvät mahdollisuudet nähdä valashaita ja paholaisrauskuja.

Häämatka Malediiveille ja Malediivien luksuslomat

Malediivit snorklaus pariskunta
Malediivit on romanttinen lomakohde. Kuva: Martin Valigursky / Shutterstock

Malediivit on tietenkin legendaarinen kohde häämatkalle ja luksuslomille. Mistään päin maailmaa ei löydy yhtä upeita rantamaisemia ja privaatteja hotelleja. Jo yksin matkanteko vesitasolla pääkaupunki Malesta lomasaarelle kuvankauniiden atollien yli on ikimuistoinen elämys.

Pienellä paratiisisaarella viettää taatusti unohtumattoman häämatkan rakkaansa kanssa. Malediiveilla on myös tarjolla erityisiä luksuselämyksiä: voit syödä kalojen keskellä pinnanalaisissa ravintoloissa ja nukkua omassa bungalowissa suoraan turkoosin meren päällä. Luksushotellien kylpylät ovat huippuluokkaa.

Legendaarisia hemmottelupaikkoja ovat esimerkiksi Soneva Fushi ja Banyan Tree Vabbinfaru, joiden tinkimättömän luksuksen kruunaa maailman luokan spa.

Idyllinen Cocoa Island tunnetaan siitä, että kun sinne kerran matkustaa, ei enää muualla haluakaan. Toinen rakastettu idyllinen hotelli on Mirihi Island Resort. Molemmat perustavat luonnonläheisyyteen ja paikalliseen tunnelmaan.

Conrad Maldives Rangali on ottanut kaiken irti Malediivien pinnanalaisesta maailmasta. Merenpinnan alle, kalojen keskelle, on rakennetut niin vedenalainen kylpylä kuin ravintolakin. Conradin sijainti on loistava myös sukeltajalle ja snorklaajalle: hotellisaari sijaitsee valashaiden vaellusreitillä.

Nuorekasta luksustunnelmaa etsivälle loistava valinta on W Retreat Maldives. W-ketjun hotellit tunnetaan ympäri maailmaa rikkaiden ja kuuluisien bileparatiiseina.

Shangri-La’s Vilingili erottuu joukosta siinä, että se on tavallista suurempi saari. Täällä eivät saaren rajat tule heti vastaan. Siltoja pitkin pääsee kävelemään yhteensä viidelle saarelle, joista yhdellä sijaitsee paikallinen, malediivilainen kylä. Hotelli sijaitsee Malediivien seurannalla, saarivaltakunnan eteläisimmällä Addu-atollilla.

Pakettimatkat ja tarjoukset Malediiveille

Pakettimatkat Malediiveille tulevat usein itsenäistä matkailua edullisemmiksi, sillä hintaan kuuluvat lennot, majoitus ja siirtymiset saarille. Ei tosin kannata uskoa kaikkia matkaesitteiden lupauksia: rannat ovat kyllä hienoja kaikkialla Malediiveilla, mutta jotkut saaret sopivat selvästi toisia paremmin snorklaukseen.

Lento+hotelli-pakettien hinnat vaihtelevat matkustuspäivien mukaan: jos onni käy, edullisimmillaan Malediiveille voi päästä jopa tuhannella eurolla.

Tuhat euroa maksava Malediivit aidoimmillaan -paketti sisältää lennot, majoituksen ja venematkan Maafushin saarelle. Maafushi on Malediivien suosituin budjettikohde: saarella on useita kohtuuhintaisia majataloja. Saari on tiiviisti asuttu, mutta paratiisimaisemia löytää veneretkiltä autiosaarille.

Paradise Island Resort vie puolestaan kauniille hotellisaarelle, jossa viikon loma maksaa yleensä noin 1150 euroa. Hotelli on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, ja vaikka se sijaitseekin hyvin lähellä pääkaupunkia Maléa, on snorklaaminen hyvää. Heti italialaisen ravintolan edustalta alkaa drop off, jossa näkee haita ja monenlaisia värikkäitä kaloja.

Kolmas hyvä tarjous vie Bandos Islands Resortiin, joka sekin sijaitsee lähellä Maléa. Myös täällä näkee house reefillä snorklaten haita. Suurin ero Bandosin ja Paradise Islandin on se, että Bandos on hieman kalliimpi, tyylikkäämpi (viikon matka reilut 1200 euroa) ja saarena idyllisempi. Myös Bandosin riutta tarjoaa monipuolisempaa snorklaamista: drop offin lisäksi riuttaa on hyvän matkaa myös matalammassa rantavedessä.

Malediivien viisumi

Malediivien viisumin saa lentokentältä.

Malediivien kansainvälinen lentokenttä

Malediivit paikallislento vesitaso
Malediivien saaria lentokoneen ikkunasta. Kuva: Jag CZ / Shutterstock

Malediivien kansainvälinen lentokenttä on pääkaupunki Malen vieressä tekosaari Hulhumalelle.

Hulhumalelta matkaa saarille jatketaan joko vesitasolentokoneilla, hotellien pikaveneillä tai paikallisilla laivoilla. Kaksi edellistä tapaa ovat kalliita, viimeisin on edullinen. Saarelta toiselle pääsee paikallisten laivoilla alle kymmenellä taalalla.

Lennot Malediiveille

Matka Malediiveille on helppo yhdistää lomaan Dubaissa tai Sri Lankassa, joista molemmista on hyvät lentoyhteydet Malediiveille.

Kannattaa tarkistaa Qatar Airwaysin lentohinnat Maleen: Qatarilla on usein hyviä tarjouksia, ja Qatar Airways on kaikin puolin loistava lentoyhtiö.

Toinen hyvä vaihtoehto on lentää Dubain kautta: Dubaista Malediiveille lentää edullisesti halpalentoyhtiö FlyDubai.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Malediiveille.

Matkaopas Malediiveille

Malediiveista ei ole julkaistu suomenkielellä matkaopasta, mutta Lonely Planetin englanninkielisen Malediivit-oppaan voi tilata edullisesti netistä (18,80 e).

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi