Malediivit-matkaopas – nämä ovat Malediivien parhaat saaret

Malediivit paratiisisaari
Malediivit vastaa lupaukseensa: saarilla meri on ihanan turkoosia ja hiekka säihkyvän valkoista. Nämä maisemat on koettava kerran elämässä! Kuva: Romrodphoto / Shutterstock

Tämän voi sanoa suoraan ja liioittelematta: Malediivit maailman paras matkakohde, jos ajatellaan puhtaasti hiekkarantoja, merta ja vesiaktiviteetteja. Piste. Malediivien pikkuruiset saaret ovat huikean kauniita lomakohteita: hiekka on täydellisen valkoista ja meri turkoosia ja kirkasta.

Ja meri on täynnä ihmeitä: esimerkiksi paholaisrauskuja näkee Malediiveilla lähes varmasti, jos vain haluaa. Myös valashaiden bongaamiseen on loistavat mahdollisuudet.

Kaikki kaupallinen kalastaminen tapahtuu kaukana avomerellä, joten saarten edustalla kalaa riittää yllin kyllin niin snorklaajien ja sukeltajien ihasteltaviksi kuin huvikalastajienkin pyydettäväksi. Purjekalojakin on meressä vielä vaikka kuinka.

Ja sitten ovat tietenkin itse malediivilaiset: he ovat ystävällisyyden ja sydämellisyyden perikuvia.

Malediivit on sen verran ainutlaatuinen matkakohde, että sieltä kerrotut tarinat kuulostavat helposti kalajutuilta. Mutta ne ovat totta. Malediivit on yksi maailman koskemattomista paikoista. Eikä Malediivit ole lainkaan niin kallis lomakohde kuin yleensä luullaan.

Matkakohteena Malediivien suurin ongelma on se, että kun on kerran kokenut Malediivit, harva rantakohde tuntuu enää miltään.

Tästä oppaasta löydät vinkkejä ja kokemuksia Malediivien-matkalle.

Malediivit ja Covid-19

Voiko Malediiveille matkustaa korona-aikaan? Kyllä voi.

Turisteilta vaaditaan enintään 96 tuntia vanha negatiivinen PCR-testi ja netissä ennen matkaa täytettävä terveyslomake.

Matkustussuosituksista voi lukea tarkemmin Malediivien hallituksen sivuilta.

Perille voi lentää Suomesta kohtuullisen kätevästi Qatar Airwaysilla.

Malediivit ja maailman ihmeet

Malediivit sukellus valashai
Malediivit on yksi maailman parhaista paikoista nähdä valashaita. Kuva: Krzysztof Odziomek / Shutterstock

Kerran elämässä -mittarilla Malediivit saa täydet pisteet. Malediivit on jo itsessään luonnonihme. Tällaista paikkaa ei ole toista. Miten eriskummallisiin ja kauniisiin paikkoihin ihmiskunta onkaan asettunut!

Intian valtameren syleilyssä on reilut tuhat saarta, joiden korkein kohta on alle 2,5 metrin korkeudella. Saarten ympärilläkin vesi on hämmästyttävän matalaa. Heti saariston länsi- ja itäpuolella Intian valtameri syvenee nopeasti.

Malediivit on myös maailman parhaita paikkoja nähdä valashaita ja paholaisrauskuja, Ahdin valtakunnan kuninkaallisia.

Harvalle tosin riittää vain yksi matka; näille turkoosin saarille kaipaa takaisin yhä uudelleen useammankin kerran elämässä.

Malediivit – näkemistä ja tekemistä

Malediivit bikinit
Parasta tekemistä Malediiveilla on sukeltaminen, snorklaaminen ja rauntoutuminen täydellisen turkooseissa merimaisemissa. Kuva: Suravid / Shutterstock

Jos ei ole kiinnostunut sukeltamisesta, snorklaamisesta, surffaamisesta tai kalastamisesta, kannattaa miettiä toista kohdetta; Malediiveilla eri juuri muita aktiviteetteja ole tarjottavana. Ainoa varsinainen nähtävyys ovat upeat rantamaisemat. Sekä sellainen erikoisuus kuin vedenalainen ravintola, joita on jo useammassakin hotellissa.

Lue lisää sukeltamisesta ja snorklaamisesta Malediiveilla.

Pääkaupunki Malé ja lentokenttäsaari Hulhumale

Malediivit Male pääkaupunki
Malediivien pieni pääkaupunki Male on rakennettu klaustrofobisen täyteen rakennuksia. Kuva: Iordache Gabriel / Shutterstock

Malediivien pääkaupunki Male on erikoinen paikka, yksi maailman tiiviimmin asutuista kaupungeista. Suomenlinnan kokoisella alueella asuu 135 000 ihmistä, yli kolmasosa koko saarivaltakunnan asukkaista.

Male on rakennettu tupaten täyteen rakennuksia, ja silti kaduilla näkee urheiluautoja, vaikkei niillä voi ajaa mihinkään – ainakaan vauhdikkaasti.

Jos aikataulut antavat myöten, Maleen kannattaakin tutustua ainakin pikaisesti.

Malen kansainvälinen lentokenttä sijaitsee naapurisaari Hulhumalella, jonne pääsee siltaa pitkin. Jos lentoaikataulut vaativat yöpymistä lentokentän lähellä, on Male mielenkiintoisempi saari kuin Hulhumale.

Edullisen majoituksen lisäksi Malesta ja Hulhumalesta löytää edullisia ravintoloita. Molemmilta saarilta voi myös tehdä kalliinpuoleisia päiväretkiä läheisille hotellisaarille.

Tyylikäs majapaikka Malen keskustassa on Shangri-La -ketjun Jen Malé lyhyen kävelyn päässä kalatorilta ja kansallismuseosta.

Malediivien parhaat saaret

Malediivit Ukulhas
Tältä näyttää Ukulhas-saaren ranta. Kuva: Antti Helin

Malediiveilla riittää saaria: 1190 saarta ovat levittäytyneet 800 kilometrin pituiselle alueelle Intian valtameressä. Malediivilaisia asuu saarista noin kahdellasadalla, ja yksityisiä hotellisaariakin on reilut sata.

Saaret ovat jakaantuneet 26 atollille eli kehäriutalle. Suurin osa matkailusta suuntautuu kuitenkin vain muutamalle atollille. Vilkkaimpia atolleja ovat North Male -atolli, jolla myös pääkaupunki sijaitsee, ja heti sen vieressä sijaitseva South Male -atolli.

Suosittu on myös Ari-atolli, joka on niin suuri, että se on jaettu hallinnollisesti kahtia South Ari -atolliksi ja North Ari -atolliksi. Hotelleja ja asuttuja saaria on toki syrjäisemmilläkin atolleilla.

Matkailijan näkökulmasta atollin valinnalla ei ole suurta merkitystä. Saaret eroavat toisistaan enemmän kuin atollit.

Aivan ensimmäisenä on päätettävä, haluaako asua yksityisellä hotellisaarella vai asutuilla saarilla.

Jos kaipaa luksustunnelmaa, valintana ovat Malediivien hotellisaaret. Hotellisaarilla tapaavat myös olla parhaimmat house reefit snorklaamiseen. Ja hotellisaarilla voi juoda alkoholia toisin kuin paikallisten saarilla.

Jos taas haluaa säästää rahaa ja kokea paikallisempaa elämänmenoa, valintana ovat asutut saaret, joista kerrotaan sivulla Reppureissu Malediiveilla.

Alla esitellään tarkemmin hotellisaaria erilaisiin toiveisiin. Kovin pahasti vikaan ei Malediiveilla voi kuitenkaan mennä: lähes kaikki hotellisaaret ovat upeita, hinnasta riippumatta. Malediivien parhaat saaret löytyvät kätevästi myös Malediivien kartalta.

Malediivien paras ranta

Mutta mistä löytyy Malediivien paras ranta? Hienoja rantoja on lukematttomilla saarilla, mutta kaikkein upein on Seaside Finolhulla (alkaen 800 euroa), jossa loputtoman pitkä hiekkasärkkä yhdistää useita autiosaaria.

Hotelli järjestää snorklausretkiä suojellulle Hanifaru Baylle, jossa voi uida kymmenien paholaisrauskujen keskellä.

Malediivien keskihintaiset hotellit

Malediivit riippumatto pariskunta
Malediivien lämpötila on melkein aina 30 asteessa. Kuva: Donvictorio / Shutterstock

Edullisten majatalojen ja luksushotellien lisäksi Malediiveilta löytyy jonkin verran myös keskihintaisia hotelleja, jotka maksavat alkaen 300 euroa/yö.

Melkein missä tahansa muualla maailmassa reilulla 300 eurolla voi odottaa saavansa luksushotellin, mutta ei Malediiveilla. Yleensä tämän hintaluokan paikoissa on Malediiveilla jokin syy, miksi ne ovat ”edullisia”. Huoneet saattavat esimerkiksi olla vanhahtavia tai pienelle saarelle on saatettu änkeä paljon bungaloweja.

Mutta kun antaa pienet puutteet anteeksi, tarjoavat myös keskihintaiset hotellit loistavan Malediivit-elämyksen: turkoosia merta ja upeita koralliriuttoja.

Sun Siam Olhuveli sijaitsee eteläisellä Malé-atollilla, reilun puolen pikavenematkan päässä Malén lentokentältä. Snorklaamista saarella pidetään hyvänä: rantavesissä voi bongata haita ja välillä myös rauskuja.

Idyllisempi ja silti vielä hyvin kohtuuhintainen (Malediivien mittapuulla) pieni hotellisaari pikavenematkan päässä pääkaupunki Malesta on Eriyadu Island Resort. Saarta ympäröi erinomainen house reef, jolla voi snorklata haiden ja monenlaisten rauskujen kanssa.

Jos valitsee all inclusive -hotellin, ei tarvitse huolehtia siitä, että kalliit ravintolaskut nostaisivat matkan hintaa. Erinomainen, kohtuuhintainen all inclusive -hotelli on eteläisellä Ari-atollilla sijaitseva Vilamendhoo Island Resort. Saaren ranta on hieman pieni, mutta house reef on puolestaan erinomainen. Täältä voi myös snorklausretkillä nähdä valashaita ja paholaisrauskuja.

Häämatka Malediiveille ja Malediivien luksuslomat

Malediivit luksus
Noonu-atollilla sijaitseva Soneva Jani edustaa hämmästyttävää luksusta. Kuva: Ishan Seefromthesky / Unsplash

Malediivit on tietenkin legendaarinen kohde häämatkalle ja luksuslomille. Mistään päin maailmaa ei löydy yhtä upeita rantamaisemia, ja pienellä paratiisisaarella viettää taatusti unohtumattoman häämatkan rakkaansa kanssa.

Jo yksin matkanteko vesitasolla pääkaupunki Malesta lomasaarelle kuvankauniiden atollien yli on ikimuistoinen elämys.

Malediiveilla on myös tarjolla erityisiä luksuselämyksiä: voit syödä kalojen keskellä vedenalaisessa ravintolassa ja nukkua omassa bungalowissa suoraan turkoosin meren päällä. Luksushotellien kylpylät ovat huippuluokkaa.

Malediiveilla luksuksessa vain taivas tuntuu olevan rajana. Saaren himoituimpiin kuuluvassa resortissa, Soneva Janissa, hinnat alkavat 3500 eurosta. Sillä saakin sitten huvilan kokoisen veden päällä olevan bungalowin, jossa on oma vesiliukumäkensä – suoraan turkoosiin mereen.

malediivit hotelli como cocoa island
Como Cocoa Island on huikea hotellisaari. Kuva: Shifaaz Shamoo / Unsplash

Siitä puoleen hintaan pääsee nauttimaan Como Cocoa Islandin (alkaen 1700 euroa) upeasta saaresta. Tämäkin resorttisaari tunnetaan siitä, että kun sinne kerran matkustaa, ei enää muualle haluakaan.

Jos taas kaipaa romanttisen pientä, tunnelmaltaan intiimiä luksussaarta, sellaiseen oiva valinta on rakastettu luksusresortti Mirihi Island Resort (1000 euroa). Mirihi tunnetaan myös erinomaisesta house reefistä snorklaukseen – ja retkistä valashaita katsomaan.

Nuorekkaaseen ja trendikkääseen tunnelmaan sopii mainiosti puolestaan LUX South Ari Atoll, joka tämäkin sijaitsee valashaiden valtatien varrella.

Malediivit lasten kanssa

Lapset voivat snorklata elämää kuhisevilla riutoilla. Kuva: Tropical Studio / Shutterstock

Malediivit on tietysti hieno elämys myös lapsille. Lapset voivat snorklata elämää kuhisevilla riutoilla, ja kalastamisesta kiinnostuneet lapset voivat napata elämänsä vonkaleen.

Lasten kanssa matkustaessa kannattaa valita saari, jolla on leikkipaikka ja muutenkin paljon tekemistä. Sellainen on esimerkiksi edullinen ja hyvin perheystävällinen Holiday Inn Resort Kandooma, joka sijaitsee myös lähellä upeita sukelluskohteita.

Hotellisaaret tulevat perheille helposti hyvin kalliiksi, joten lasten kanssa matkustaessa kannattaa harkita myös asutuille saarille suuntaamista. Majatalot ottavat lapset avosylin vastaan. Kun kerroimme Ukulhas-saarella saapuvamme lapsen kanssa, majatalon pyörittäjä ei ollut pysyä housuissaan, vaan kysyi sähköpostilla, mistä leluista lapsi pitää ja voiko hän varata tälle karkkia ja suklaata.

Golf Malediiveilla

Malediiveilla voi pelata myös golfia. Täysimittaista kenttää ei pieniltä saarilta löydy, mutta Malediivien reunalla, eteläisimmällä Addu-atollilla on yhdeksänreikäinen kenttä. Sopii erikoisuudenhaluisille golfareille!

Pieni puttauskenttä on myös paljon pääkaupunki Malea lähempänä sijaitsevassa mukavassa Meeru Island Resortissa.

Surffaus Malediiveilla

Malediiveilta löytyy muutamalta atollilta myös maailmanluokan surffiaaltoja. Hyvä kohde lainelautailuun on Malen lähettyvillä North Male -atollilla sijaitseva Thulusdhoo-saari, jonka edustalla on kuuluisa Cokes Point -surffipaikka.

Thulusdhoo on paikallisten asuttama saari, jolla sijaitsee useita kohtuuhintaisia majataloja.

Luksustyylin surffaamisesta pääsee puolestaan nauttimaan ylellisellä hotellisaari Niyama Private Islands Maldivesilla. Hotellin vieressä on surffibreakeja sekä aloittelijoille että kokeneille. Sopii myös lapsille.

Hotelli koostuu kahdesta saaresta, joista toinen on omistettu perheille ja toinen pariskunnille. Palveluihin kuuluu surffiopettajien lisäksi Malediivien ainoa vedenalainen yökerho.

Parhaana aikana surffata Malediiveilla pidetään sadekautta touko–lokakuussa, jolloin aallot ovat suurimmillaan. Malediiveilla kuitenkaan harvoin sataa kovin paljoa.

Malediivien viisumi

Malediivien viisumin saa lentokentältä.

Malediivien kansainvälinen lentokenttä

Malediivit paikallislento vesitaso
Vesitasolla lentäminen Malediiveilla on upea elämys – koneesta avautuvat maisemat ovat kuin maalauksesta. Kuva: Jag CZ / Shutterstock

Malediivien kansainvälinen lentokenttä (MLE) on pääkaupunki Malen vieressä Hulhumalella. Silta yhdistää saaret.

Hulhumalelta matkaa saarille jatketaan joko vesitasolentokoneilla, hotellien pikaveneillä tai paikallisilla laivoilla. Kaksi ensimmäistä tapaa ovat kalliita, viimeisin on edullinen. Asutulta saarelta toiselle pääsee paikallisten laivoilla muutamalla eurolla.

Vesitasolla lentäminen on toki oma hieno elämyksensä: niin pääsee ihailemaan Malediivien upeita saarimaisemia ylhäältä.

Lennot Malediiveille

Matka Malediiveille on helppo yhdistää lomaan Dubaissa tai Sri Lankassa, joista molemmista on hyvät lentoyhteydet Malediiveille.

Kannattaa tarkistaa Qatar Airwaysin lentohinnat Maleen: Qatarilla on usein hyviä tarjouksia, ja Qatar Airways on kaikin puolin loistava lentoyhtiö.

Toinen hyvä vaihtoehto on lentää Dubain kautta: Dubaista Malediiveille lentää edullisesti halpalentoyhtiö FlyDubai. Yhdellä vaihdolla pääsee myös Turkish Airlinesilla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Malediiveille.

Malediivit ja muut paratiisisaaret

Entä miten Malediivit pärjää, kun sen vertailukohtana ovat Intian valtameren muut kuuluisat paratiisikohteet Seychellit ja Mauritius?

Seychellien rantamaisemat ovat osin vieläkin kauniimmat, kiitos upeiden graniittimuodostelmien, mutta Malediivit vie voiton merenalaisella elämällään: sukeltamiseen ja snorklaamiseen Malediivit on Seychellejä parempi.

Mauritius on puolestaan kohteena hyvin erilainen. Se on suuri saari, jonka rannat eivät pärjää kauneudessa Malediiveille, mutta sitä vastoin tekemistä on monipuolisemmin.

Katso tarjoukset Malediivien hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi