Sri Lanka -matkaopas

sri lanka kalastajat auringonlasku
Paikallisia paalukalastajia Koggala Beachilla Gallen kaupungin lähistöllä Sri Lankassa. Kuva: Melis / Shutterstock

Aloitetaan tärkeimmällä: Sri Lanka on lumoava lomakohde. Hypetetään vielä vähän lisää – ja tämän teemme täydestä sydämestämme: Sri Lanka on täydellinen matkakohde. Pienestä koostaan huolimatta Sri Lankalla valtavasti nähtävää ja koettavaa.

Sri Lankasta löytyy upeita rantoja, kiehtovia kulttuurikohteita ja maailmanluokan kansallispuistoja. Sri Lankassa voi sukeltaa, patikoida, etsiä leopardeja ja bongata valaita. Ja kaikki tämä yhdellä saarella, uskomattoman trooppisen vehreyden ympäröimänä!

sri lanka hiekkaranta palmut
Auringonlasku Sri Lankalla. Kuva: Anton Petrus / Shutterstock

Tuhansien valheiden mieheksikin kutsuttu Marco Polo ei puhunut ainakaan Sri Lankan osalta läpiä päähänsä, kun hän kutsui Sri Lankaa upeimmaksi tämän kokoluokan saareksi, jolla hän oli käynyt.

Srilankalainen ruoka on herkullista ja omanlaistaan, joten herkkusuutkin ovat saarella tyytyväisiä.

Ja srilankalaiset ovat todella ystävällisiä ja palvelualttiita. Turisteihin ei ole vielä ehditty kyllästyä, vaan heidät otetaan avosylin vastaan, sillä matkailu Sri Lankaan on vasta pääsemässä toden teolla vauhtiin pitkän sisällissodan jäljiltä.

Juuri nyt on täydellinen aika matkustaa Sri Lankaan.

PÄIVITYS 2019: Pääsiäisen 2019 kuolettavat terrori-iskut olivat todella surullinen tapahtuma. Niiden ei kuitenkaan kannata antaa pilata kuvaa Sri Lankasta: tämä maa on oikeasti ystävällinen ja todella mukava paikka.

Sri Lanka ja maailman ihmeet

sri lanka Sirigiya maisema
Sirigiya eli Leijonakallio kohoaa tasangon ylle. Kuva: Madrugada Verde / Shutterstock

Sri Lankalla on monta syytä olla Kerran elämässä -matkakohde. Sri Lanka on uskomattoman rikas niin kulttuuriaarteiltaan kuin luonnonihmeiltäänkin.

Sri Lankan huippunähtävyys on Sigiriya, pystysuoran jyrkänteen laella oleva palatsiraunio, jota on maailman kahdeksanneksi ihmeeksikin kutsuttu.

Kandyssa on puolestaan yksi buddhalaisen maailman pyhimmistä temppeleistä: Hampaan temppelissä säilytetään Buddhan kulmahammasta. Lisäksi Kandyssa pääsee nauttimaan edullisesti tunnelmallisista kolonialismin ajan hotelleista kuten Queen’s Hotelista.

Rannikolla kauniiden hiekkarantojen vieressä sijaitseva Galle on yksi Aasian parhaiten säilyneistä vanhoista kaupungeista, jossa pääsee vanhanajan tunnelmiin yöpymällä vaikkapa tyylikkäässä, vanhaan kirjapainoon tehdyssä Fort Printers -hotellissa.

Hienoja kulttuuriaarteita on Sri Lankassa paljon muitakin muistuttamassa saaren pitkästä ja rikkaasta historiasta.

Luonnonihmeitä Sri Lankassa on niin maalla kuin merelläkin. Yalan kansallispuisto on maailman parhaita paikkoja kohdata leopardeja ja oikeaan vuodenaikaan Mirissassa näkee lähes varmasti sinivalaita.

Koska etäisyydet ovat Sri Lankassa kohtuullisen lyhyet, voi Sri Lankan nähtävyyksillä ja luontokohteissa käydä päivän tai pari retkillä myös rantakohteista käsin. Retket voi varata etukäteen netistä ja ne sisältävät yleensä auton kuljettajalla ja valmiiksi suunnitellun retkiohjelman. Majoitus, ravintolat ja pääsymaksut maksetaan sen sijaan itse paikan päällä.

Lue lisää: Sri Lankan nähtävyydet.

Rantaloma Sri Lankassa

sri lanka Trincomalee Uppuveli ranta
Trincomaleen Uppuveli Beach on kaunis ja rauhallinen hiekkaranta Sri Lankan itärannikolla.

Sri Lankaa ympäröi melkein katkeamaton hiekkarantojen ketju. Vilkkaimmat rannat ovat länsirannikolla pääkaupunki Colombon kupeessa ja Sri Lankan eteläkärjessä.

Myös Sri Lankan itärannikolla riittää upeita rantoja, mutta niiden kehittymistä turistikohteiksi hidasti pitkä sisällissota, joka on onneksi enää ikävä muisto.

Itärannikko tuleekin varmasti kehittymään nopeasti, mutta ainakin toistaiseksi se on ihastuttavan rauhallinen. Koskemattomia paratiisirantoja voi varmasti löytää vielä pitkään ympäri maata.

Lue lisää: Sri Lankan parhaat rannat.

Srilankalainen kulttuuri

Sri Lanka Colombo buddhalainen patsas
Meditointipaviljonki Seema Malakaya on Colombon kauneimpia nähtävyyksiä.Kuva: Khoroshunova Olga / Shutterstock

Tunnelmaltaan Sri Lanka tuntuu Intian ja Kaakkois-Aasian risteytykseltä. Syynä on suurelta osalta se, että Sri Lankan suurin etninen ryhmä, singaleesit, ovat buddhalaisia ja vielä samaa theravada-koulukuntaa kuin vaikkapa Thaimaassa. Sri Lankassa näkeekin paljon buddhalaismunkkeja oransseissa kaavuissa.

Buddhalaisuuden pitkästä historiasta saarella muistuttavat Sri Lankan rauniokaupungit Polonnaruwa ja Anuradhapura.

Kaakkois-Aasian tuo mieleen myös se, että 22 miljoonan asukkaan Sri Lanka on hämmästyttävän siisti, varsinkin verrattuna Intiaan. Sri Lankasta puuttuu Etelä-Aasiasta tuttu kaaos.

Etelä-Aasiasta taas muistuttaa Sri Lankan toiseksi suurin etninen ryhmä, saaren pohjois- ja itäosissa asuvat tamilit, joista iso on hindulaisia.

Myös islam on näkyvästi läsnä varsinkin pääkaupunki Colombossa, muistona ajoista, jolloin Sri Lanka oli arabikauppiaiden merireittien varrella. Hollannin ja Ison-Britannian siirtomaavalta-aikojen peruna kristittyjäkin asuu saarella merkittävä määrä.

Enempää tuskin tarvitsee todistella Sri Lankan kulttuurista rikkautta.

Sri Lankan luonto

Sri Lanka norsu
Sri Lankassa näkee laumoittain villinorsuja. Kuva: Dar Anna / Shutterstock

Kulttuurin lisäksi Sri Lanka on monimuotoinen myös maantieteellisesti. Rannikkoa reunustavat loputtomat hiekkarannat, ja sisämaa on vehreiden teeviljelmien valtaamaa vuoristoa. Sri Lankan korkein huippu Pidurutalagala kohoaa 2524 metriin.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että Sri Lanka on Aasian parhaita luontokohteita. Sri Lanka on maailman parhaita paikkoja leopardien bongaamiseen, ja saaren kansallispuistoissa asuu enemmän villinorsuja kuin missään muualla Aasiassa. Lintulajeja on valtava määrä.

Sri Lankan rannikolla viihtyvät massiiviset sinivalaat, komeat kaskelotit ja leikkisät delfiinit.

Sukeltajia houkuttelevat monet hylyt ja koralliriutat, jotka ovat parhaimmillaan itärannikolla.

Lue lisää Sri Lankan parhaista paikoista sukeltaa, bongata valaita tai nähdä villinorsuja.

Sri Lankan keittiö

Sri Lanka ruoka
Paistettua riisiä, currya ja paahdettuja pähkinöitä. Kuva: FKavinda / Shutterstock

Srilankalainen ruoka on makujen ilotulitusta – ja tulista. Perinteinen ateria tarjoillaan riisin ja useiden curryjen kera. Hedelmät ovat tuoreita ja herkullisia.

Mereneläviä kuten kalaa on tarjolla tietenkin paljon – ja erityisen kuuluisia ovat srilankalaiset jättiravut (niitä viedään paljon esimerkiksi Singaporeen, joissa srilankalaiset ravut taipuvat Singaporen kansallisruuaksi chiliravuiksi)

Sri Lankan turistikohteista löytyy helposti myös kansainvälisen keittiön antimia.

Sri Lankan hotellit ja majatalot

Sri Lankasta löytyy kaiken tasoista majoitusta, vaikka reppumatkailu ei olekaan vielä niin yleistä kuin vaikkapa Kaakkois-Aasiassa.

Keskitason hotelleissa on erinomainen hinta–laatusuhde, usein parempi kuin vaikkapa Thaimaassa.

Pääkaupungissa Colombossa suosikkihotellimme on mainio, kohtuuhintainen Cinnamon Red Colombo. Tunnelmallinen vanhan ajan vaihtoehto Colombossa on siirtomaa-ajalta periytyvä hotelli Galle Face.

Katso tarjoukset Sri Lankan hotelleihin.

Sri Lanka – usein kysyttyä

Sri Lanka on eksoottinen matkakohde ja herättää monella varmasti kysymyksiä. Huoli on turha: Sri Lankassa on turvallista ja helppoa matkustaa. Etäisyydet ovat lyhyet, ja viikossakin näkee jo paljon – ja parissa viikossa valtavasti.

Yleisimpiin kysymyksiin olemme vastanneet sivulla Sri Lankan vinkit ja kokemukset.

Sri Lankan viisumi

Muista hankkia etukäteen elektorinen viisumi Sri Lankaan.

Sri Lankan pakettimatkat

Valmismatkat Sri Lankaan suuntautuvat suosittuihin rantakohteisiin: Negomba, Hikkaduwa sekä Bentota. Sri Lankan matkoja järjestävät ainakin TUI ja Apollomatkat.

Pakettimatkallekin osallistuja näkee ja kokee helposti paljon Sri Lankassa, sillä lyhyiden etäisyyksien ansiosta päiväretkillä pääsee jo monenlaisiin paikkoihin.

Sri Lankan kiertomatkat

Sri Lanka Yala kansallispuisto leopardi safari
Leopardi ylittää tietä Yalan kansallispuistossa Sri Lankassa. Kuva: Amateur007 / Shutterstock

Sri Lanka on niin kiehtova maa, ettei Sri Lankaan kannata matkustaa vain rannalle löhöilemään. Samalla vaivalla kannattaa kiertää koko maa.

Sri Lankaan kiertomatkoja tehdään Suomestakin, ja yleensä ne ovat jopa varsin edullisia.

Yleensä kiertomatkojen ohjelmaan kuuluvat Sri Lankan hienoimmat kulttuuri- ja luontokohteet kuten huikea Sigiriyan kalliolinnoitus, Kandyn pyhä Hampaan temppeli, Sri Lankan teeviljelmät ja Yalan kansallispuisto, joka on maailman paras paikka nähdä leopardeja luonnossa.

Halvat lennot Sri Lankaan

Sri Lankan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee pääkaupunki Colombon lähettyvillä (noin 45 minuutin ajomatkan päässä pääkaupungista ja aivan rantakohde Negombon vieressä).

Hyvä lentoyhtiö Sri Lankan lennoille on esimerkiksi Qatar Airways, jolla on hyvät lentoyhteydet, erinomainen palvelu sekä hyviä tarjouksia.

Katso lentotarjoukset Sri Lankaan.

Matka Sri Lankaan

Sri Lankan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Negombon rantakohteen vieressä, 45 minuutin matkan päässä pääkaupungista Colombosta. Viralliselta nimeltään lentokenttä on Bandaranaiken kansainvälinen lentokenttä, mutta sitä kutsutaan myös Katunayaken lentokentäksi, Negombon lentokentäksi ja Colombon kentäksi. Kätevää, eikö?

Matka Sri Lankaan on helppo yhdistää vierailuun Malediiveilla – saarivaltakunnat kun sijaitsevat vierekkäin ja monet lentoyhtiöt lentävät Malediiveille Sri Lankan kautta.

Katso lentotarjoukset Malediiveille ja Sri Lankaan.

Sri Lankan kokemuksia

Tämän Sri Lanka -matkaoppaan on kirjoittanut Sri Lankalle sydämensä menettänyt matkailutoimittaja Antti Helin: ”Sri Lanka on yksinkertaisesti hämmästyttävän monipuolinen lomakohde. Sri Lankan lomalla voi kokea niin luonnon kuin kulttuurinkin ihmeitä. Välissä voi rentoutua rannalla. Ja srilankalaiset – he vasta mukavaa ja sydämellistä porukkaa ovatkin.”

Kerro omia Sri Lankan kokemuksiasi ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Sri Lankan -loma.

Booking.com

 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi