Onko Sri Lankaan turvallista matkustaa?

Sri Lankan tiet ovat paikoin yhtä huonossa kunnossa kuin Suomessa. Kuva: Marcdotcom / Shutterstock

Sri Lanka on turvallinen matkakohde. Pitkä sisällissota tamilitiikereitä vastaan on enää ikävä muisto – ainakin turistin näkökulmasta. Paikalliset sitä tuskin hevin unohtavat.

Turistien ryöstöt ovat hyvin harvinaisia. Taskuvarkaudetkaan eivät ole yleisiä, mutta tungoksessa festivaalien vilskeessä ja markkinoiden humussa kannattaa kyllä olla tarkkana laukustaan ja lompakostaan.

Suurin vaara Sri Lankassa ovat liikenne ja merivirtaukset, varsinkin niihin tottumattomille. Joillain rannoilla virtaukset voivat olla voimakkaita ja hyvin vaarallisia. Varsinkin lasten kanssa matkustaessa kannattaakin rantakohdetta valitessa kiinnittää huomiota, että ranta on suojaisella lahdella.

Varo nestehukkaa. Sri Lanka on trooppinen saari, jolla ilma on kuuma ja kostea. Muista juoda tarpeeksi vettä ja syödä hedelmiä (joista neste imeytyy hyvin kehoon).

Tamilitiikerit vastaan Sri Lankan armeija

Sri Lanka toipuu hyvää vauhtia verisestä sisällissodasta, joka jatkui vuodesta 1983 vuoteen 2009.

Osapuolina olivat buddhalainen singaleesi-pääväestö ja hindulaisen tamilivähemmistön sotilassiipi tamilitiikerit.

Sotaa käytiin pääosin tamilialueilla saaren pohjois- ja itäosissa, mutta vielä kymmenen vuotta sitten myös pääkaupunki Colombossa piti pelätä pommi-iskuja.

Sisällissodan ollessa pahimmillaan turismi loppui saarelta melkein kokonaan.

Vuosikymmenien sotimisen jälkeen Sri Lankaan solmittiin rauha vuonna 2009. Sodan loppuvaiheessa Sri Lankan armeija syyllistyi YK:n mukaan koviin sotarikoksiin tamiliväestöä vastaan, eikä Sri Lankan hallitus ole vieläkään suostunut riippumattomiin tutkimuksiin.

Tällä hetkellä Sri Lankan tilanne vaikuttaa vakaalta.

Onko Sri Lankassa malariaa?

Malarian saamisen riski on Sri Lankassa niin pieni, että lääkityksen ottaminen on todennäköisesti turhaa.

Dengue-kuume on yleisempi ja siltä suojautuu parhaiten välttämällä hyttysenpistoja.

Mitä rokotteita Sri Lankaan tarvitaan?

Tarkista lääkäriltä ennen matkaa vaadittavat rokotteet.

Yleisimmät huijaukset Sri Lankassa?

Turhan tuttavalliseksi heittäytyviin ihmisiin kannattaa suhtautua varauksella. Tyypillinen huijaus on pyytää tovin juttelun jälkeen lahjoitusta ties mille paikalliselle hyväntekeväisyysjärjestölle. Suhtaudu varauksella. Todennäköisimmin rahat menevät kerääjän omaan hyvinvointiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!