Sigiriya – Sri Lankan suurin ihme

Sirigiya eli Leijonakallio kohoaa tasangon ylle. Kuva: Madrugada Verde / Shutterstock

Mahtava kalliolinnoitus Sigiriya eli Leijonakallio on Sri Lankan vaikuttavin nähtävyys, jossa matkailijaan iskee juuri sellainen vau-fiilis, kuin maailmaluokan nähtävyydellä kuuluukin käydä.

Sigiriyaa ei olekaan turhaan kutsuttu maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Pystysuoran kallion laella sijaitsevaan Sigiriyaan liittyy myös sopiva annos arvoitusta: arkeologit ovat pitkään vääntäneet kättä siitä, oliko Sigiriya luostari, linnoitus vai kuninkaan palatsi.

Todennäköisesti Sigiriya on ollut niitä kaikkia.

Leijonakivi on niin mahtava ilmestys, että se on todennäköisesti toiminut ikiajat palvontapaikkana. Sigiriyan huipulla olevan palatsin rakennutti aikakauden kronikoiden mukaan 400-luvulla kuningas Kasyapa, joka nousi valtaan murhaamalla isänsä. Samalla hän siirsi valtakunnan pääkaupungin Anuradhapurasta Sigiriyaan.

Valloittamattomalta tuntunut palatsi ei lopulta pelastanut isänmurhaajaa. Velipuoli, laillinen kruununperijä, hyökkäsi kaupunkiin vuonna 495, ja häviölle jäänyt Kasyapa surmasi itsensä.

Pääkaupunki siirrettiin takaisin Anuradhapuraan ja Sirigiyasta palatsista tuli buddhalainen luostari.

Sigiriyan puutarhat

Sirigiyan puutarha-alue kallion laelta nähtynä. Kuva: Pavel Klimenko / Shutterstock

Tasangon keskeltä yksinään nouseva Leijonakivi on mahtava ilmestys. Pystysuoraa, sata metriä korkeaa kalliota etäältä katsellessa ei voi kuin ihmetellä: kuinka sen päälle voi edes kiivetä? Ja miten ihmeessä sen huipulle on saatu vielä palatsikin rakennettua?

Sigiriyan äärelle kävellään läpi muinaisten puutarhojen raunioiden, jotka ovat tuoneet Sigiriyalle Unescon maailmanperintökohteen arvon. Sigiriyaa pidetään yhtenä maailman varhaisimmista esimerkeistä kaupunkisuunnittelusta.

Puutarhojen perältä alkavat kallioon louhitut portaat. Niiden nouseminen paljastuu helpommaksi kuin etukäteen uskoisi – portaita toki riittää, mutta kyllä ne jokainen normaalikuntoinen jaksaa nousta.

Puolivälissä tulee kaikenlisäksi upea taukopaikka, Sigiriayn kuvagalleria, jossa kallion seinään on maalattu puolialastomia neitoja.

Sigiriyan maalaukset

Seinämaalauksia Sirigiyassa Sri Lankassa. Kuva: Pz Axe / Shutterstock

Pystysuoraan kallioseinään on maalattu toinen toistaan kauniimpia, isotissisiä neitoja pilvien päällä leijumassa. Niitä kannattaa hyvällä omalla tunnolla jäädä tarkkailemaan pitemmäksikin aikaa, sillä kuvagalleria on yksi Sigiriyan käynnin kohokohdista.

Älä keskity vain isoihin tisseihin. Maalaukset ovat itsessään upeita taideteoksia. Ne ovat paljon elävämpiä ja vapaammalla kädellä piirrettyjä kuin aasialainen temppelitaide yleensä. Pensselinvedot ovat taidokkaat. On kuin tanssijattaret olisivat elossa.

Voi vain ihmetellä, miten ne on näin mahdottomaan paikaan tehty, pystysuoraan kallionseinään. Käysien varassa roikkumalla?

Turistien helpotukseksi maalausten ihailuun on rakennettu katselutaso, jolle vievät metalliset kierreportaat.

Maalaukset esittävät mitä todennäköisemmin buddhalaiseen mytologiaan liittyviä taivaallisia apsara-tanssijattaria. Kyseessä ei siis ole kuningas Kassapan iloksi tehty pinup-galleria, vaikka niin olisikin hauska ajatella.

Sigiriyan Leijonaportti

Leijonaportin portaiden viereen on louhittu komeat tassut. Kuva: Khoroshunova Olga / Shutterstock

Maalausten jälkeen saavutaan Leijonaportille, jota koristavat mahtavat, kiveen louhitut leijonan käpälät.

Jos Leijonaportin leijona on joskus ollut kokonainen, on näky ollut huikea. Jo pelkät käpälät ovat komeat.

Leijonaportilta lähtevät jyrkät metalliportaat ylös kukkulan laelle, jossa odottavat varsinaiset Sigiriyan rauniot. Vielä viimeinen ponnistus, ja kohta ollaan huipulla!

Sigiriyan rauniot

Sirigiyan kallion laella on muinaisen palatsin perustukset. Kuva: Krivinis / Shutterstock

Leijonakallion laki on melkein kokonaan raunioiden peitossa. Kuningas Kasyapan palatsista jäljellä ovat vain perustukset. Tiilirauniot ovat matalat mutta vaikuttavat. Palatsi on ollut valtava. Huipulla on myös vesiallas. Miten ihmeessä siihen on saatu vesi?

Täällä kuningas Kasyapa asui 500 vaimonsa kanssa. Hän taisi olla aikamoinen oman aikansa Hugh Hefner. Tosin Hefnerinkin Playboy Mansion kalpenee Sigiriyan rinnalla.

Raikas tuuli vilvoittaa. Ylhäältä aukeavat upeat maisemat vuorten ja kukkuloiden ympäröimään, vehreän metsän peittämään laaksoon.

Sigiriyan museo

Vierailun lopuksi kannattaa vielä käydä maan tasalla sijaitsevassa Sigiriyan museossa, joka esittelee palatsista löytyneitä patsaita ja koruja Sirigiyan kulta-ajalta.

Sigiriyan hotellit

Monet lähimpänä Sigiriyaa sijaitsevat majatalot ovat vaatimattomia ja nopeasti unohtuvia paikkoja. Poikkeuksen tekee vartin kävelymatkan päässä raunioilta sijaitseva siisti ja kohtuuhintainen Hotel Sigiriya, jolta aukeavat puolestaan upeat näkymät palatsikalliolle.

Lyhyen ajomatkan päässä Sigiriyasta löytyykin jo sitten paremmin valinnanvaraa. Alueen mieleenjäävimpiä hotelleja on Elephant Corridor, joka sijaitsee vartin ajomatkan päässä Sigiriyasta. Laajalla savannialueella sijaitsevan hotellin mailla vierailee usein villejä norsuja.

Matka Sigiriyaan

Sigiriyaan on pääkaupunki Colombosta reilun neljän tunnin ajomatka. Kandysta matkaa on reilut kaksi ja puoli tuntia.

Voit varata kätevästi netistä retken Sirigiyaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi