Sri Lanka – vinkit ja kokemukset

Little Adam’s Peakin maisemia. Ella, Sri Lanka. Kuva: TRphotos / Shutterstock

Sri Lanka kuulostaa eksoottiselta matkakohteelta, ja matkailu Sri Lankassa saattaakin herättää monenlaisia kysymyksiä, mutta ei huolta: Sri Lankassa on helppo matkustaa.

Alla on kerrottu käytännön vinkkeja ja kokemuksia yleisimpiin kysymyksiin, joita matkustaminen Sri Lankassa todennäköisesti herättää.

Sri Lankan vaarat ja turvallisuus

Onko Sri Lankaan turvallista matkustaa? Kysymys on varmasti kaikkien huulilla pääsiäisenä 2019 tapahtuneiden kamalien terrori-iskujen jälkeen.

Jos olet jo varannut matkasi, älä peru sitä. Sri Lankan armeija ja poliisi ovat iskeneet kovalla kädellä terrorisoluihin, ja uusien terrori-iskujen vaara on mitä todennäköisemmin vähäinen. Ja koska moni on perunut matkansa, srilankalaiset matkailupalvelut tarvitsevat entistä kipeämmin asiakkaita.

Jos taas vasta suunnittelet matkaa, voi olla hyvä odottaa vaikka ensi vuoteen ja säätää perhe ja tutut turhalta stressiltä.

Tapahtuneita terrori-iskuja lukuun ottamatta Sri Lanka on hyvinkin turvallinen maa matkustaa. Suurin vaara ja oikeastaan ainoa vaara on liikenne, niin kuin melkein kaikkialla Aasiassa. Vaarallisia tautejakaan ei tarvitse pahemmin pelätä, kunhan muistaa suojautua hyttysiltä dengue-kuumeen varalta.

Sri Lankan hintataso

Paistettua riisiä, currya ja paahdettuja pähkinöitä. Kuva: FKavinda / Shutterstock

Sri Lanka on edullinen kohde matkustaa. Hintataso vastaa aika tavalla Thaimaan hintatasoa. Hyvät hotellit tapaavat Sri Lankassa olla usein tasoonsa nähden hieman Thaimaan hotelleja edullisempia, toisaalta valinnanvaraa on vähemmän. Hotellien hinta–laatusuhde Sri Lankassa on hyvä.

Katso tarjoukset Sri Lankan hotelleihin.

Ruoka on edullista hyvissäkin ravintoloissa, toisaalta katukeittiöitä ei ole samaan tapaan kuin Thaimaassa joka kulmalla, mikä saattaa nostaa ruokailun kuluja matkalla.

Mutta yleisesti ottaen Sri Lanka on hyvin edullinen matkakohde.

Rahanvaihto ja luottokortit Sri Lankalla?

Sri Lankan valuutta on rupia (LKR). Kuva: C. Levers / Shutterstock

Kun vaihdat Sri Lankassa rahaa, kannattaa kuitti säilyttää – muuten ylitse jääneen rahan vaihtaminen takaisin euroiksi tai dollareiksi ei onnistu.

Luottokortit käyvät Sri Lankassa lähes kaikissa hotelleissa ja monissa Colombon ravintoloissa ja ostospaikoissa.

Jätetäänkö Sri Lankassa juomarahaa?

Useat majapaikat ja ravintolat lisäävät Sri Lankassa tipin loppulaskuun, joka päätyy useasti omistajan taskuun. Hyvää palvelua antaneelle tarjoilijalle voikin jättää erikseen pienen juomarahan. Myös kuljettajat ja turistioppaat odottavat yleensä pientä tippiä.

Sri Lanka ja vatsataudit

Sri Lanka on muuta Etelä-Aasiaa selvästi siistimpi ja Sri Lankan lomasta voi selvitä hyvin ilman vatsatautia. Muista kuitenkin pestä kädet aktiivisesti ja harkitse kaksi kertaa salaattien syömistä. Nauti salaattien sijaan hedelmiä.

Voiko Sri Lankassa juoda kraanavettä?

Vaikka vesijohtoveden pitäisi olla Sri Lankassa juomakelpoista, kannattaa silti juoda pullovettä – tai puhdistaa itse vetensä vedensuodattimella tai joditableteilla.

Hampaansa voi huoletta pestä vesijohtovedellä.

Millainen sähköpistoke Sri Lankassa on?

Sri Lankassa on käytössä sekä pyöreää että neliskanttista kolmipäistä pistoketta. Hotellihuoneissa on yleensä ainakin yksi eurooppalaistyylinen pistoke – tai tarjolla adapteri – johon saa sopimaan tavallisen eurooppalaisen sähköjohdon.

Miten Sri Lankalla pitää pukeutua?

Temppeleillä vieraillessa pitää olla vaatteet, jotka peittävät polvet ja olkapäät. Eli shortsit käyvät, kunhan ne ylettyvät polven alapuolelle.

Lue lisää vinkkejä, mitä Sri Lankaan kannattaa pakata.

Täysikuu on alkoholiton Sri Lankassa

Poya tarkoittaa täysikuuta, ja täydenkuun aikaan osuu yleensä aina joku uskonnollinen pyhäpäivä, jolloin alkoholin myynti on kielletty julkisissa tiloissa.

Sri Lankan hotellit

Sri Lankan hotelleissa tapaa olla hyvä hinta–laatusuhde ja erinomainen palvelu. Kalleimpia hotellit tuntuvat olevan Colombossa (jossa muuten erinomainen hotellivalinta on kohtuuhintainen Cinnamon Red Colombo).

Rantakohteissa Sri Lankan hotelleista saa hyviä tarjouksia hotellinvarauspalveluiden kautta. Paikan päälläkin voi koettaa neuvotella hinnasta, mutta ainakin itsellä neuvottelut ovat päättyneet siihen, että hotellin henkilökunta on neuvonut menemään nettiin ja varaamaan hotellin sitä kautta.

Sri Lankan junat

Juna ylittää Nine Arch -siltaa Sri Lankalla. Kuva: Anton Violin / Shutterstock

Sri Lankan junaverkosta on varsin kattava. Maisemat ovat yleensä huikeat. Sri Lankan vuoristossa rata kulkee jyrkänteiden reunaa ja vehreiden teeviljelmien keskellä ja rannikolla usein aivan meren rantaa pitkin.

Yöjunilla taittaa kätevästi pitkät matkat – jos onnistuu saamaan lipun ensimmäisen luokan makuuvaunuun. Makuuvaunuissa on yleensä kaksi kapeaa sänkyä päällekkäin ja oma vessa. Toinen luokka on numerollinen istumapaikka. Kolmas luokka on numeroimaton istumapaikka.

Yöjunien makuupaikat ovat niin edulliset (vain kaksi kertaa kakkosluokkaa kalliimpia), että ne varataan loppuun usein pitkän aikaa etukäteen. Junassa kannattaa kuitenkin kysyä konduktööriltä, jos joku lipun lunastaneista olisi jäänyt saapumatta – ja lisämaksusta kyseisen paikan voi saada itselleen.

Sri Lankan bussit

Sri Lankan busseilla pääsee edullisesti kaikkialle. Parhaimmillaan bussit ovat Sri Lankassa suhteellisen lyhyillä, muutaman tunnin matkoilla.

Tuktukit eli Threewheelers

Kolmipyöräinen tuk-tuk on tyypillinen taksi Sri Lankalla. Kuva: Iryna Rasko / Shutterstock

Tuktukeja kutsutaan Sri Lankassa nimellä threewheelers. Tuktukit ovat Sri Lankassa taksin asemassa kaikkialla, tosin pääkaupunki Colombossa on myös oikeita takseja. Tuktukit ovat Sri Lankassa edullisia, mutta hinta kannattaa neuvotella etukäteen. Parilla eurolla pääsee jo yleensä monen kilometrin matkan.

Colombossa tuktukit käyttävät mittaria (aloitusmaksu 50 rupiaa eli reilut 30 senttiä).

Autonvuokraus Sri Lankassa

Paras tapa nähdä ja kokea paljon Sri Lankassa on vuokrata useaksi päiväksi auto kuljettajalla.

Jo muutamassa päivässä näkee valtavasti. Varaudu maksamaan autosta ja kuljettajasta noin 60–70 dollaria päivältä (sisältäen bensat ja kuljettajan asumisen ja ruuat).

Toki auton voi vuokrata myös ilman kuljettajaa – mutta kuljettajan kanssa matkanteko on vaivatonta ja ajamisen sijaan voi keskittyä upeiden maisemien ihailuun.

Lisäksi srilankalaiset kuljettajat ovat usein erittäin mukavia ja heiltä saa kuulla mielenkiintoisia tarinoita elämästä Sri Lankassa.

Meille kävi Sri Lankassa niin, että otimme autokuskin yhdeksi päiväksi ja päädyimme kiertämään hänen kanssaan ympäri Sri Lankaa.

Sopivaa autonkuljettajaa voi kysellä vaikka hotellien ja majatalojen henkilökunnalta.

Auton ja kuljettajan voi myös varata kätevästi netistä. Tarjolla on useita eri pituisia Sri Lankan kiertomatkoja ja retkiä, joiden hintaan sisältyy kuljettaja ja auto. Retkiohjelmat on valmiiksi suunniteltu, mutta matkailija maksaa itse majoituksensa, ruuat ja pääsyliput.

Sri Lankan kansainvälinen lentokenttä

Sri Lankan ainoa kansainvälinen lentokenttä on Bandaranaiken kansainvälinen lentokenttä (CMB), jota myös Colombon lentokentäksi kutsutaan. Lentokenttä sijaitsee Negombo-rantakohteen vieressä noin kolmen vartin ajomatkan päässä keskustasta.

Lento- ja matka-aikataukuista riippuen moni päättää asua päivän tai pari Negombossa ennen tai jälkeen lentojen. Negombossa on useita viihtyisiä ja hinta–laatusuhteeltaan hyviä hotelleja.

Sri Lankan sisäiset lennot

Cinnamon Airlines lentää ympäri Sri Lankaa.

Katso lentotarjoukset Sri Lankaan ja etsi maan sisäisiä lentoja.

Halvat lennot Sri Lankaan

Lennot Helsingistä Colomboon voi saada alle 600 eurolla meno–paluu.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi