Sri Lankan nähtävyydet

Sri Lankassa kannattaa vierailla teeviljelmällä. Kuva: Klemen K. Misic / Shutterstock

Sri Lanka on matkailijan kannalta pieni suuri saari: välimatkat ovat lyhyet mutta nähtävää ja koettavaa on valtavasti. Hieman Irlantia pienemmällä saarella on peräti kahdeksan maailmanperintökohdetta muistona saaren 2000 vuotta pitkästä kirjoitetusta historiasta ja kadonneista kuningaskunnista.

Luonnonystäviä Sri Lanka hemmottelee kansallispuistoilla, joissa voi etsiä leopardeja ja villinorsuja.

Sri Lankan eteläkärki Mirissan luona ja itärannikon Trimcomale kuuluvat maailman parhaisiin paikkoihin bongata valaita.

Myös patikoijat ja sukeltajat sekä snorklaajat löytävät Sri Lankasta tekemistä.

Pääkaupunki Colombo – päivä tai pari riittää

Jami ul-Alfar -moskeija on huikea ilmestys. Colombo, Sri Lanka. Kuva: Athikhom Saengchai / Shutterstock

Sri Lankan pääkaupunki Colombo ihan mukava kaupunki eli vähiten kiinnostava Sri Lankan matkailualueista. Ylimääräistä aikaa Colombolle ei tarvitse varata, vaan Colombon ehtii hyvin nähdä päivässä tai parissa ohimennen Sri Lankaan tullessa tai maasta lähtiessä. Colombon lähellä kun sijaitsee Sri Lankan tällä hetkellä ainoa kansainvälinen lentokenttä.

Historiallisten hotellien ystäville Colombon ykköskohde on kolonialismin aikaa hurmaavasti henkivä Galle Face Hotel.

Lyhyen matkan päässä Colombosta länsirannikolta löytyvät Sri Lankan vilkkaimmat rantakohteet.

Lue lisää Colombosta.

Galle – menneen ajan tunnelmaa

Colomboa paljon kiehtovampi kaupunkikohde Sri Lankassa on parin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Galle, jonka muurien ympäröimä vanhakaupunki on yksi Aasian parhaiten säilyneistä.

Gallen vanhoissa taloissa on tunnelmallisia majataloja, ravintoloita ja putiikkeja, mutta myös paikallistunnelmaa on jäljellä kosolti. Suuret matkailijavirrat eivät ole vielä löytäneet Galleen.

Lue lisää Gallesta tai katso tarjoukset Gallen tunnelmallisiin majapaikkoihin.

Weligaman paalukalastajat

Weligamassa ja Koggalassa Sri Lankan etelärannikolla pääsee näkemään kalastajia onkimassa perinteiseen tyyliin. Kuva: PhilipYb Studio / Shutterstock

Sri Lankan paalukalastajat nousivat maailmanmaineeseen vuonna 1995, kun sankarivalokuvaaja Steve McCurry kuvasi heitä National Geographiciin. Sittemmin kalastajista on tullut suosittu kuvauskohde matkailijoiden keskuudessa.

Kalojen sijaan paalukalastajat tosin narraavat nykyisin turisteja: tavoitteena ei ole enää kalansaalis vaan turistien kuvaamisesta maksamat tipit.

Paalujen päällä tasapainoilevia kalastajia näkee sekä Gallen lähellä Koggala Beachilla että Mirissan vieressä Weligaman rannalla.

Sri Lankan Kulttuurikolmio – Kandy, Polonnaruwa ja Anuradhapura

Buddhalainen munkki ja Buddhan patsas. Polonnaruwa, Sri Lanka. Kuva: Nicram Sabod / Shutterstock

Sri Lankan Kulttuurikolmioksi (Cultural Triangle) kutsutaan Sri Lankan sisämaan aluetta, jota rajaavat kulttuurikaupunki Kandy ja kaksi vanhaa rauniokaupunkia Polonnaruwa ja Anuradhapura.

Kandy on singaleesien entinen tarunhohtoinen pääkaupunki, jota läpitunkemattomat viidakot ja kukkulat suojasivat pitkään eurooppalaisten kolonialistien valloitusyrityksiltä. Nykyään Kandy on suosittu buddhalainen pyhiinvaelluskohde kaupungissa sijaitsevan Hampaan temppelin takia – temppelissä säilytetään yhtä maailman kuuluisimmista Buddhan pyhäinjäännöksistä.

Kandyn Hampaan temppelissä säilytetään Buddhan hammasta. Kuva: PhilipYb Studio / Shutterstock

Melkein jokainen Sri Lankaan matkustava tulee käyneeksi Kandyssa jo sen keskeisen sijainnin ansiosta – Kandyn kautta on helppo matkustaa niin Kulttuurikolmion rauniokaupungeille kuin Sri Lankan teeviljelmillekin.

Hampaan temppelin lisäksi Kandyssa on vetonaulana useita tunnelmallisia kolonialismin ajan hotelleja. Queen’s Hotel on niistä legendaarisin ja sijaitsee aivan Hampaan temppeliä vastapäätä.

Kulttuurikolmion keskelle osuu Sri Lankan upein nähtävyys, pystysuoran kalliomuodostelman laella sijaitseva mystinen Sigiriyan raunio. Sigiriyan raunion lähellä on puolestaan yksi Sri Lankan upeimmista hotelleista, srilankalaisen sankariarkkitehti Geoffrey Bawan suunnittelema Heritance Kandamala.

Lue lisää rauniokaupungeista Polonnaruwa ja Anuradhapura.

Sigiriya – Sri Lankan upein nähtävyys

Sirigiyan kallion vieressä on järvi. Kuva: Nuwan Liyanage / Shutterstock

Sri Lankan upein nähtävyys on lähes pystysuoran kallion laella sijaitseva Sigiriya-palatsi, jossa vierailu on taatusti yksi Sri Lankan kohokohdista.

Lue lisää Sigiriyasta.

Sri Lankan teeviljelmät

Sri Lankan teeviljelmät ovat upea näky. Kuva: My Good Images / Shutterstock

Sri Lankan säihkyvän vihreät teeviljelmät sijaitsevat vuoristossa Kandysta etelään. Tunnelmallisin tapa aloittaa teeviljelmiin tutustuminen on ottaa Kandysta juna Ellaan – juna kulkee halki huikeiden maisemien.

Lue lisää Sri Lankan teeviljelmistä.

Adam’s Peak – Sri Lankan pyhä vuori

Rappuset Adam’s Peak- huipulle. Kuva: Ozerov Alexander / Shutterstock

Adam’s Peak on Sri Lankan tärkeimpiä pyhiinvaelluspaikkoja. 2243 metriä korkean vuoren huipulla on jälki, jota buddhalaiset pitävät Buddhan, hindut Shivan, muslimit Adamin ja kristityt Pyhän Tuomaan jalanjälkenä. Vuorella käykin pyhiinvaeltajia näistä kaikista uskonnoista.

Jos 4800 kiviaskelmaa eivät vie sisua, kannattaa Adam’s Peakille kiivetä jo huipulta avautuvien upeiden näkymien ansiosta.

Sri Lankan kansallispuistot – norsuja ja leopardeja

Leopardi ylittää tietä Yalan kansallispuistossa Sri Lankassa. Kuva: Amateur007 / Shutterstock

Sri Lankan parhaisiin nähtävyyksiin kuuluvat myös kansallispuistot. Sri Lankan kansallispuistot ovat maailman parhaita paikkoja bongata niin villinorsuja kuin leopardejakin.

Norsujen bongaamiseen parhaita paikkoja on Minneriya National Park, joka sijaitsee sopivasti Sigiriyan, Sri Lankan parhaan nähtävyyden, vieressä. Lue lisää Sri Lankan parhaista paikoista nähdä norsuja.

Leopardien näkemiseen paras kansallispuisto on puolestaan syrjemmällä sijaitseva Yala National Park.

Valaiden katselu Sri Lankassa

Sri Lankassa on hyvät mahdollisuudet nähdä kaskelotteja – ja Trimcomaleessa on mahdollista ihailla niitä myös snorkkelin avulla pinnan alla. Kuva: Shane Gross / Shutterstock

Sri Lanka on myös erinomainen matkakohde bongata valaita. Monen muun valaan ohella myös sinivalaat, maailman suurimmat eläimet, ovat tuttuja vieraita Sri Lankan rannikolla. Lue lisää valaiden katselusta Sri Lankassa.

Sri Lankan parhaat sukellukset

Sri Lankassa voi myös sukeltaa ja snorklata. Mikään maailmankuulu sukelluskohde Sri Lanka ei ole, mutta ympäri Sri Lankaa löytyy ihan hyviä sukellus- ja snorklauspaikkoja. Lue lisää sukeltamisesta ja snorklaamisesta Sri Lankassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!