Irlannin parhaat matkakohteet

Ring of Kerry, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Irlanti on lomakohde, joka ansaitsisi olla paljon nykyistä suositumpi. Vihreä Saari on täynnä hengästyttävän upeita maisemia, mutkattoman rentoja ihmisiä ja kiehtovaa historiaa. 

Kaiken lisäksi Irlannissa on helppo matkustaa: kieli on englanti ja valuutta euro. Runsaat kolme tuntia kestävän suoran lennon ansiosta Irlantiin voi poiketa vaikka pitkää viikonloppua viettämään.

Oman kokemuksen perusteella Irlannin parhaita elämyksiä ovat vuokra-autolla ajelu mutkittelevilla maaseututeillä, patikointi tuulisilla merenrantajyrkänteillä sekä juomakulttuuriin tutustuminen panimokierroksella tai aidossa irkkupubissa.

Irlannissa kannattaa poiketa siemailemaan red alea. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla esitellään Irlannin parhaat matkakohteet kiertäen saari myötäpäivään. Aloitetaan pääkaupunki Dublinista!

Dublin – rento kulttuurikaupunki

Porterhouse on trendikäs ja rento panimobaari Dublinissa. Kuva: Ville Palonen

Dublin on viehättävä kulttuurikaupunki, jonka rentoon ilmapiiriin on helppo ihastua. Pienehkö kaupunki on helppo ottaa haltuun jalan, hintataso on maltillinen, ja ravintolat – yöelämästä puhumattakaan – suorastaan erinomaisia.

Temple Bar, Dublin, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Matkailija päätyy ennemmin tai myöhemmin suositulle Temple Barin turistialueelle, jossa kannattaa ehdottomasti poiketa Dublinin vanhimpaan pienpanimopubiin Porterhouseen kuuntelemaan livemusiikkia. Mutta aivan yhtä varmasti Dublinin-kävijä tuntee astuneensa historian näyttämölle: Irlannin valtion suuret käännekohdat näkyvät rakennusten seiniä täplittävissä luodinrei’issä.

Temple Barin ympäristössä ei ole pulaa erinomaisista majapaikoista. Aivan alueen sydämessä on erikoisella sisustuksellaan säväyttävä Hard Rock Hotel. Liffey-joen vastarannalla sijaitseva Zanzibar Locke puolestaan on rennon trendikäs pikkuhotelli, joka saa erikoismaininnan baarinsa upeista coctaileista.

Kilmainham Gaol eli Kilmainhamin entinen vankila. Dublin, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Dublinin vaikuttavimpiin nähtävyyksiin lukeutuu 1700-luvun lopussa rakennettu Kilmainhamin vankila, jossa Irlannin itsenäisyyttä ajaneet vapaustaistelijat viruivat vuosisata sitten. Vankilan lähellä on IMMA-nykytaidemuseo sekä Guinnessin panimo, jossa voi osallistua panimokierrokselle (kannattaa ohittaa jono etukäteen ostetulla lipulla).

Katso tarjoukset Dublinin hotelleihin.

Dublinista on parinkymmenen minuutin junamatka Dun Laoghaireen, joka on kesäisin vilkas merenrantakaupunki. Paikka tunnetaan puolitoista kilometriä pitkästä laituristaan. Jos täällä haluaa yöpyä, paras vaihtoehto on upea Haddington House.

Kilkenny – Irlannin paras panimokierros

Irlannin kiinnostavimmat vierailukohteet sijaitsevat rannikolla, mutta Kilkenny on poikkeus tähän sääntöön. Keskiaikaisesta historiastaan tunnettu Kilkenny tarjoaa pienestä koostaan huolimatta monipuolista näkemistä ja tekemistä.

Kaupungin symboli on 1200-luvulla rakennettu Kilkennyn linna. Linna on sisältä museoitu, sitä ympäröivä puisto taas on suosittua ulkoilualuetta. Toinen komea historiallinen rakennus on St. Canicen keskiaikainen katedraali.

Kilkennyn historiaan kuuluu erottamattomasti myös olut. Kilkennyn ensimmäisiä oluen valmistajia olivat Pyhän Fransiskuksen luostarin munkit, jotka aloittivat panemisen jo 1300-luvulla. Olutkulttuurista kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti osallistua kierrokselle Irlannin vanhimpaan edelleen toimivaan panimoon, vuonna 1710 perustettuun Smithwicksiin. Kierroksen voi varata etukäteen netistä. 

Jos on liikkeellä vuokra-auton kanssa, kannattaa Kilkennyn keskustan majatalojen sijaan kokeilla jotain erikoisempaa yöpaikkaa. Lyrath Estate on ehta kartano, jonka puutahassa käsykennellessä tuntee itsensä vähintään lordiksi. Toista ääripäätä edustaa Glamping at Treegrove, jossa asutaan hauskanmallisissa pikkumökeissä. Kilkennyn lähistöltä löytyy muutakin glamping-majoitusta, kuten jurttakylä McClure Yurt at Carrigeen Glamping.

Katso tarjoukset Kilkennyn hotelleihin.

Cork – Irlannin Turku

Cork on Irlannin tasavallan toiseksi suurin kaupunki, mutta ei mikään suurkaupunki: asukkaita on osapuilleen saman verran kuin Turussa. Corkin halki virtaa Leejoki, joka laskee Lough Mahon -järven kautta mereen muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kaupungin tunnelmallinen keskusta on Leejoen kahden haaran välissä pienehköllä saarella.

Corkin kuuluisin nähtävyys on 1700-luvulla rakennettu Pyhän Annen kirkko, jonka tornista avautuu näkymä historiallisen keskustan yli. Yksi kaupungin arkisemmista nähtävyyksistä kaupungin vilkas ruokatori English Market.

Corkista voi tehdä päiväretken yli 600-vuotiaaseen Blarneyn linnaan. Sieltä löytyy Blarneyn kivi, jolla sanotaan olevan taikavoimia: jos kiveä suutelee, saa seitsemäksi vuodeksi kaunopuheisuuden lahjan. Temppu tosin vaatii onnistuakseen oikeaoppisen pusun, joka pitää tehdä selällään ja pää alaspäin.

Blarneyn linnan lisäksi Corkista järjestetään päiväretkiä muun muassa Moherin kallioille, joista kerrotaan lisää tuonnempana.

Jos haluaa yöpyä Corkin keskustassa, on todella tyylikäs The Dean Cork erinomainen valinta. Monen muun irlantilaisen kaupungin tapaan autoilijalla on enemmän vaihtoehtoja, kun voi kurvata vaikkapa runsaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Fota Island -luksushotelliin tai aivan Blarneyn linnan vieressä odottavaan Blarney Castle Hoteliin.

Katso tarjoukset Corkin hotelleihin.

Kinsale – etelärannikon gourmetkaupunki 

25 kilometriä Corkista etelään odottaa Kinsalen kaupunki, joka tunnetaan gourmet-ravintoloistaan. Pikkuruisessa kaupungissa järjestetään kokonaiset kolme vuosittaista ruokafestivaalia: helmikuussa, huhtikuussa ja lokakuussa.

Kinsalen paras ravintola on Michelinin tähdellä palkittu Bastion – tästä ei moderni irkkuruoka parane! Toinen fine dining -paikka, joka saa kulinaristin suun leveään virneeseen, on Black Pig Wine Bar. Kinsalen pubeista poikkeamisen arvoisia ovat Bulman ja Spaniard, joista molemmista saa tietenkin ensiluokkaista pubiruokaa.

Kinsalen keskustassa on monta ensiluokkaista majapaikkaa, kuten tyylikkään moderni Giles Norman Gallery & Townhouse.

Ring of Kerry – Irlannin ihanin autoreitti

Ring of Kerry, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Irlannin saaren lounaiskulmasta löytyy niin upea autoilureitti, että pelkästään sen vuoksi kannattaa matkustaa Irlantiin! Ring of Kerryn eli Kerryn kierroksen varrelle osuu vanhoja linnoja ja muita historiallisia nähtävyyksiä, mutta päähuomion vievät henkeäsalpaavat maisemat.

Ring of Kerry, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Kerryn kierros on alle 200 kilometriä pitkä rengasreitti, jonka suurin osa turisteista kiertää yhden päivän aikana. Oman kokemuksen mukaan matkalla kannattaa kuitenkin yöpyä, jotta ehtii rauhassa tutustua maisemiin, tehdä lyhyitä patikointiretkiä tuulen piiskaamilla rantajyrkänteillä, ja tietysti viettää iltaa jossain leppoisassa paikallispubissa. Hyvä yöpaikka suunnilleen rengasreitin puolivälissä on Waterville, jonka keskustasta löytyy erinomainen Butler Arms Hotel.

Ring of Kerryn aloitus- ja lopetuspaikka on Killarney, jonne pääsee junalla Dublinista. Kaupungista voi vuokrata auton – tai osallistua bussiretkelle, jos ei halua itse ajaa mutkaisilla teillä. Killarneyssä on Dublinin jälkeen Irlannin toiseksi eniten yöpymispaikkoja ja erityisen runsaasti bed & breakfasteja, joista yksi suosittelemisen arvoinen on Killarney Lodge.

Skellig Michael -saari. Kuva: Michael / Unsplash

Ring of Kerryn varrella olevista luonnonihmeistä vaikuttavin on Skellig Michaelin saari, jossa toimi eristyksissä olleiden munkkien luostari puolen vuosituhannen ajan. Star Wars -fanit tuntevat Skellig Michael -saaren siitä, että siellä on kuvattu kohtauksia elokuviin Star Wars: The Force Awakens ja Star Wars: The Last Jedi.

Katso tarjoukset Killarneyn hotelleihin tai Ring of Kerry -kiertoajeluille.

Wild Atlantic Way – Irlannin villi länsirannikko

Ring of Kerry, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Jos aivan tarkkoja ollaan, Ring of Kerry on osa paljon pidempää rantareittiä, jota kutsutaan nimellä Wild Atlantic Way. Se kattaa koko Irlannin länsirannikon – kilometrejä etelästä pohjoiseen kertyy kokonaiset 2500. Matkan varrella on monta ainutlaatuista luonnonihmettä ja muuta kiinnostavaa pysähdyspaikkaa.

Moherin kalliot. Kuva: Dimitry Anikin

Moherin kalliot (Cliffs of Moher) lienee koko Irlannin saaren suosituin ja tunnetuin nähtävyys. Kalliojyrkänne nousee jopa 200 metriä pystysuoraan ylös Atlantin aalloista. Korkeimmalla kohdalla seisoo jo vuonna 1835 turistien käyttöön rakennettu O’Brienin torni.

Moherin kallioiden lähellä on muutama aamiaismajoitus, joista eniten kehuja on kerännyt Island View Bed and Breakfast.

Connemara, Galwayn kreivikunnan länsiosa, on maisemiltaan juuri sitä idyllisen vihreää Irlantia, joka kumpuilevine vuorineen on vienyt monen Irlannin-kävijän sydämen.

Galwayn kaupunki sijaitsee Irlannin länsirannikon puolivälissä. Bussimatka Dublinista kestää vain kaksi ja puoli tuntia. Heinäkuun lopulla Galwayssa vietetään suurta taidefestivaalia.

Galwayn edustalta löytyy palanen upeinta Irlantia, Aranin saariryhmä. Kolmelle pikkusaarelle pääsee helposti lautalla. Aransaarilta löytyy historiallisia kivilinnoituksia ja huimaavan korkeita merenrantajyrkänteitä. Saarten maisemiin voi tutustua vuokraamalla polkupyörän heti satamasta. Saarilta löytyy myös majoitusta.

Aivan Irlannin pohjoisrannikolla odottavat paikat, joihin moni matkailija ei eksy – mutta juuri siksi kannattaisi! Täältä löytyy Irlanti aidoimmillaan.

Vilkas ja eloisa Donegal tunnetaan tweed-kankaasta ja uljaasta linnasta. Toinen vaikuttava linna on Glenveaghin kansallispuiston sydämessä seisova 1870-luvulla rakennettu Glenveaghin linna.

Fanad Headin majakka Donegalin rannikolla. Kuva: Steven Hanna

Pohjoisrannikon luontokohteita ovat Sliabh Liag -kalliot – jotka lukeutuvat koko Irlannin korkeimpiin ja komeimpiin rantakallioihin – ja todella syrjäinen Inishbofin saari.

Katso tarjoukset Donegalin hotelleihin.

Belfast ja Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlannin levottomuudet ovat taakse jäänyttä aikaa, ja Belfast on trendikkäämpi matkakohde kuin koskaan. Väentungosta ei silti tarvitse pelätä: Belfastissa riittää edelleen särmää ja aitoa tunnelmaa. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat moderni Titanic-museo sekä ruokakulttuuri; Belfastissa on todella erinomaisia ravintoloita ja iki-ihana kauppahalli, jossa kannattaa pistäytyä etenkin sunnuntaibrunssilla tuoreita ostereita maistelemassa.

Iso-Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin nähtävyydet ovat keskittyneet pitkälti pohjoisrannikolle. Nähtävyyksistä kuuluisin on Giant’s Causeway, joka koostuu kymmenistä tuhansista luonnon muovaamista kuusikulmaisista basalttipylväistä.

Pohjoisrannikon nähtävyyksiin kuuluvat myös komealla paikalla sijaitseva Dunlucen rauniolinna ja Bushmillsin viskitislaamo. 

Pohjois-Irlannin nähtävyyksiin voi helposti tutustua omalla vuokra-autolla kiertelemällä, tai osallistumalla opastetuille retkille. Oma suosikkimme on Belfastin taksikierros, jossa opitaan Pohjois-Irlannin vaikeasta historiasta muurin ja poliittisten muraalien kautta. Lue lisää Belfastin taksikierroksista.

Lue lisää Belfastista tai katso tarjoukset Belfastin hotelleihin.

Sähköpistoke Irlannissa

Puhelimen lataaminen paremmissa hotelleissa onnistuu USB-kaapelilla, mutta muita laitteita varten matkassa on hyvä olla Britteinsaarilla toimiva kolminapainen matka-adapteri.

Paras aika vierailla Irlannissa

Periaatteessa Irlantiin voi matkustaa ympäri vuoden, mutta säiden puolesta parasta aikaa ovat kevät, kesä ja syksy. Jos haluaa juhlia kunnolla, Irlannin kansallispäivää eli Pyhän Patrickin päivää vietetään 17. maaliskuuta.

Lennot Irlantiin

Suomesta pääsee helposti ja edullisesti Dubliniin. Suora lento kestää noin kolme ja puoli tuntia. 

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

Vaikka Irlannin tasavalta on EU-maa, se ei kuitenkaan kuulu Schengenin sopimuksen piiriin. Näin ollen henkilökortti ei riitä, vaan sinne matkustaessa suomalainen tarvitsee voimassa olevan passin.

Auton vuokraaminen Irlannissa

Vasemmanpuoleista liikennettä on turha jännittää liikaa, sillä siihen tottuu nopeasti. Jos et halua opetella käyttelemään vaihdekeppiä vasemmalla kädellä, vuokraa automaattivaihteinen auto!

Irlannin liikennekulttuuri on varsin sivistynyttä, ja maaseudulla ajellaan suorastaan rauhallisesti. Osasyynä voi olla myös se, että maaseudun tiet ovat kapeita ja mutkaisia – pientareita ei oikeastaan ole, vaan tie saattaa kulkea kahden kivimuurin välissä.

Irlannissa on joitakin tietulleja. Parin euron maksun voi hoitaa kolikoilla tai kortilla.

Lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla tai katso tarjoukset autonvuokraan Irlannissa.

Irlannin hotellit ja majatalot

Ring of Kerry, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Irlannissa majoitus kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä yöpaikka voi olla unohtumaton elämys. Pikkukaupungeissa ja maaseudulla moni majapaikka nimittäin on paikallispubin yhteydessä oleva bed & breakfast, josta siistin ja simppelin – ja tunnelmallisen! – kahden hengen huoneen saa 60-90 eurolla.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä syrjemmässä majapaikka on, sen halvempi on myös hinta. Kannattaa huomioida, että osa pienimmistä majapaikoista sulkee ovensa talveksi.

Dublinissa kivan keskihintaisen hotellihuoneen saa sadalla eurolla. Tyylikästä majoitusta etsivän kannattaa harkita yöpymistä prameassa Clontarf Castle Hotelissa, joka on restauroitu 1000-luvulla rakennettuun linnaan.

Katso tarjoukset Irlannin hotelleihin.

Irlannin retket ja aktiviteetit

Suurimmalle osalle Irlannin nähtävyyksistä pääsee myös ilman omaa autoa. Retkiä järjestetään niin Moherin kallioille kuin Ring of Kerryllekin. Voit varata Irlannin opastetut kierrokset kätevästi netistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi